Gyllene Mustasch (29 Bilder): Regler För Att Odla En Växt Hemma, Hur Ser En Blomma Ut? Avelmetoder För Doftande Callisia

Innehållsförteckning:

Video: Gyllene Mustasch (29 Bilder): Regler För Att Odla En Växt Hemma, Hur Ser En Blomma Ut? Avelmetoder För Doftande Callisia

Video: Gyllene Mustasch (29 Bilder): Regler För Att Odla En Växt Hemma, Hur Ser En Blomma Ut? Avelmetoder För Doftande Callisia
Video: Invasiva växter i trädgården -de här 10 ska du akta dig för! 2024, Maj
Gyllene Mustasch (29 Bilder): Regler För Att Odla En Växt Hemma, Hur Ser En Blomma Ut? Avelmetoder För Doftande Callisia
Gyllene Mustasch (29 Bilder): Regler För Att Odla En Växt Hemma, Hur Ser En Blomma Ut? Avelmetoder För Doftande Callisia
Anonim

Idag finns många sorter av grödor tillgängliga för blomsterodlare för att odla hemma. Callisia doftande eller gyllene mustasch är en växt som inte bara lockar med sitt utseende, utan också har medicinska egenskaper, i ljuset av vilken den ofta odlas inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Kulturen är en rik växt som tillhör familjen commeline. Tropen och subtropen anses vara den gyllene mustaschens hemland; i naturen kan den hittas i Central- och Sydamerika. Där bildar doftande callis, på grund av dess förmåga att bilda krypande och grenade stjälkar, ganska tät torv i våt halvskugga.

När det gäller inomhusgrödor är de en liten växt med rikt grönt dekorativt lövverk. Förutom yttre attraktivitet värderas en gyllene mustasch eller doftande callisia av blomsterodlare för en speciell kemisk sammansättning, tack vare vilken den gröna massan av en blomma ofta används i folkmedicin.

Bild
Bild

Inomhus växtstorlekar överstiger sällan 120 centimeter … Inomhusblomman har täta och tjocka skott, som kan vara av två typer. I den första kulturtypen kommer bladen att ligga i upprätt läge, i det andra fallet kommer den gyllene mustaschen att ha en krypande underutvecklad rosett i ändarna av skotten.

Bild
Bild

I rummet blommar inte en gyllene mustasch ofta, men om kulturen blommar kommer små vita blommor att dekorera det gröna lövverket. Och det finns också kulturer med racemose lila eller rosa blommor som har en diskret arom.

Bild
Bild

Om en blomsterhandlare planerar att odla en växt för vidare användning för medicinska ändamål, då den gyllene mustaschen ska växa i ett rent rum med regelbunden ventilation, eller så är det värt att ta plats för kultur på en uppvärmd veranda eller loggia . I hushållslokaler där det kommer att finnas rök, ångor eller andra främmande ämnen i luften är det osannolikt att det kommer att vara möjligt att odla en användbar kultur. Detta beror på den gyllene mustaschens särdrag för att aktivt absorbera skadliga komponenter från luften.

Bild
Bild

I det här fallet är det möjligt att förbättra mikroklimatet i rummet, men det rekommenderas inte att använda växten för beredning av olika läkemedel.

Vård i hemmet

Eftersom den doftande kallisen är en grödtäcke, rekommenderas det att plantera den inomhus i en hängande korg eller kruka. Växtskötsel kräver därför i regel inte att särskilda villkor skapas även en nybörjare blomsterhandlare kan odla en gyllene mustasch på egen hand . Det finns ett antal viktiga punkter att tänka på när du skapar ett lämpligt mikroklimat för din växt hemma.

Bild
Bild

Belysning

För doftande callis är det nödvändigt att välja en plats med tillgång till diffust solljus året runt. Det bästa stället att placera krukan på är fönsterbrädor på östra eller västra sidan. Bestäm bristen på ljus baserat på bladens färg .- med tillräcklig belysning blir den gröna massan mättad och ljus i färgen. Direkt solljus på inomhusblomman bör undvikas för att inte framkalla brännskador.

Bild
Bild

Lufttemperatur

Utifrån säsongen kan rumstemperaturen justeras. Under våren och sommaren för kulturen kommer de optimala termometervärdena att vara från + 20 ° C till + 27 ° C . Med vinterns ankomst bör temperaturen sänkas till märket + 15,20 ° C.

Den kritiska punkt vid vilken växten kan dö kommer att vara + 12 ° C.

Bild
Bild

Vattning och luftfuktighet

Under de varma sommarmånaderna är det nödvändigt att återfukta den gyllene mustaschen rikligt med sedimenterat vatten. Det är möjligt att bestämma att kulturen behöver vattnas av det torkade toppskiktet i jorden. Brist på fukt kan påverka hälsan hos doftande kallusia negativt. På grund av det faktum att växtens hemland är regioner med hög luftfuktighet, inomhus bör blomman också skapas nära naturliga förhållanden.

Bild
Bild

För att höja luftfuktigheten under uppvärmningssäsongen och under sommarvärmen, rekommenderas att spraya grödans blad regelbundet.

Ett annat alternativ för att återfukta blomman är att placera krukan i en pall med fuktiga småsten. Det finns ett schema som kan användas genom att justera vattning:

  • från våren till höstens ankomst måste du fukta kulturen varannan dag;
  • med vintern kommer vattningen att minska till 1 gång i veckan.

Erfarna blomsterhandlare tipsar surgör vattnet innan du vattnar den gyllene mustaschen . För att göra detta, tillsätt några granuler ätbar citronsyra till den sedimenterade vätskan eller pressa in lite färsk citrusjuice i den.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsla blomman ofta. Doftande callis matas från våren till september. För detta rekommenderas att använda komplexa formuleringar. Behovet av konstant utfodring beror på den snabba utarmningen av jorden i behållaren med en blomma, vilket resulterar i att kulturen kommer att utvecklas mycket långsammare.

Bild
Bild

Du kan också befrukta en gyllene mustasch med organiskt material, men i ett rum är det inte helt acceptabelt. Det är viktigt att mata kulturen med köpta formuleringar som innehåller fosfor, kalium och kväve, vilket kommer att ha en positiv effekt på växtens tillväxt och visuella attraktionskraft.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan få en ny kultur på flera sätt:

  • skiktning från moderplantan;
  • sticklingar;
  • uttag;
  • frön.

Det senare alternativet kräver att kulturen blomstrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön samlas in från plantans blekta knoppar, men eftersom doftande kallisar inte alltid blommar hemma använder blomsterodlare denna metod extremt sällan.

Bild
Bild

Under växthusförhållanden kan den gyllene mustaschen förökas genom att rota långa skott av kulturen. Efter 2-3 veckor bör unga rötter bildas på de valda stjälkarna, varefter denna del av kulturen kan separeras och planteras separat.

Om den gyllene mustaschen förökas av sticklingar, erhålls planteringsmaterialet från en frisk skott genom att dela den i flera delar, som var och en måste innehålla flera internoder.

Du kan plantera sticklingar i en kruka efter att ha förberett ett substrat av torv och sand för dem . En ung kultur gror vid rumstemperatur under en film. Marken fuktas när den torkar. Miniväxthuset bör ventileras dagligen och täckmaterialet tillfälligt avlägsnas för att avlägsna kondens som samlats på filmen och krukans väggar. Som praktiken visar kommer skärningen att slå rot i marken efter 2-3 veckor.

Bild
Bild

För att odla nya doftande callis från uttagen, det är nödvändigt att välja en del av kulturen som innehåller den med en liten tår . Efter att ha separerat utloppet spirar växten i vilken behållare som helst med vatten. Det är nödvändigt att ta hand om den gyllene mustaschen enligt följande - byt regelbundet vattnet till en ny rumstemperatur, eftersom stillastående vätska kan orsaka ruttning av stammen och rötterna.

Efter uppkomsten av friska rötter kan de doftande kallisen transplanteras i en liten kruka.

Bild
Bild

Landningsregler

Det rekommenderas att rota kulturen i lerig jord. med något surt pH . Underlaget kan köpas i affären; för den gyllene mustaschen är det tillåtet att använda universaljord. Vissa odlare föredrar att förbereda jorden för en inomhusblomma på egen hand. För dessa ändamål bör flodsand blandas med lövhumus och torv med hög myr. Ibland används trädgårdsjord och sand för att plantera växter.

Bild
Bild

Huvudkravet för att plantera eller transplantera doftande callis är jordens lätthet och näringsvärde i krukan.

Den första funktionen är viktig för att förhindra fuktstagnation, liksom rhizomförfall. Rotning av den gyllene mustaschen utförs i en behållare med obligatorisk närvaro av dränering. För dessa ändamål kan du använda bitar av mossa, äggskal eller expanderad lera. Sand före användning vanligen dekontamineras genom kalcinering eller bearbetning med en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Att odla en växt hemma under de första åren av guldpipa -tillväxt kräver regelbunden transplantation av blomman mot bakgrund av den snabba tillväxten och ökningen i storlek. Med tiden sänker tillväxttakten för den gyllene mustaschen, så transplantationen utförs efter jordens utarmning, liksom tillväxten av rotsystemet.

Blommande funktioner

Hemma blommar en gyllene mustasch väldigt sällan. Men under denna period ser kulturen väldigt vacker ut. En skott visas på växten, i slutet av vilken en panicle av vita knoppar bildas. Blommande och dess frekvens beror på mikroklimatet där växten utvecklas. Riklig blomning kan bara observeras i ett varmt rum.

Bild
Bild

För att kulturen ska få fler blommor, i blomningsfasen, rekommenderas blomsterhandlaren att självständigt ta bort bleka exemplar.

Sjukdomar och skadedjur

En användbar växt attackeras mycket ofta av skadedjur. På grund av sin lilla storlek kan det vara svårt att upptäcka "inkräktare" direkt . Men kulturen signalerar med sitt utseende att farliga insekter har dykt upp på den. Som regel blir bladens kanter gula i kulturen, de kan falla av eller förlora sin visuella attraktion. Bland de vanligaste skadedjuren bör flera individer särskiljas.

Trips

Insekter sätter sig på insidan av plantans löv och bildar hela kolonier där. Kampen mot skadedjur utförs genom regelbunden förebyggande undersökning av växten, liksom genom behandling med systemiska läkemedel mot parasiter. Bland dem finns " Aktellik" eller "Aktaru ".

Bild
Bild

Spindelkvalster

Oftast kan en röd fästning hittas på en gyllene mustasch, som kan ses på grund av dess färg på växten. För att bekämpa skadedjuret måste du använda köpta insektsmedel för sprutning av en blomma.

Bild
Bild

Läkemedelsväxten kan också drabbas av olika sjukdomar. Dessa inkluderar några farliga sjukdomar.

Kloros

Tecken på utvecklingen av sjukdomen kommer att vara bleka eller gula löv, som kommer att drabbas av klorofyllbrist. Brist på några viktiga element i jorden, till exempel järn, eller brist på ljus kan framkalla ett sådant tillstånd. För behandling av kultur använder blomsterodlare en lösning av järnsulfat blandat med vatten för att vattna en blomma.

Bild
Bild

Det rekommenderas att utföra sådana manipulationer i minst en månad.

Mjöldagg

Svampsjukdom, vars tecken är spindelnät på växten, som så småningom blir brun. Fläckar av liknande färg visas också på bladen. För torr luft eller drag på platsen där inomhusblomman finns främjar smittspridning. Det kommer att vara möjligt att bota kulturen med behandling med en svavelbaserad lösning, samt sprutning med en koppartvållösning var 7-10 dagar.

Bild
Bild

Rost

Ett vanligt tillstånd för gyllene mustasch. Det manifesterar sig som rostiga fläckar på kulturens gröna massa. För behandling rekommenderas att använda pollinering av växten med slipat svavel.

Rekommenderad: