Hypoestes (28 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning Av Hypestesi Av Spikelet Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Hypoestes (28 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning Av Hypestesi Av Spikelet Och Andra Typer

Video: Hypoestes (28 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning Av Hypestesi Av Spikelet Och Andra Typer
Video: 5. Inför odling av Rosmarin och andra örter 2024, Maj
Hypoestes (28 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning Av Hypestesi Av Spikelet Och Andra Typer
Hypoestes (28 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning Av Hypestesi Av Spikelet Och Andra Typer
Anonim

Inomhusväxter dekorerar inredningen i rummet på ett originellt sätt, med betoning på stilen i en viss design. Idag finns det ett stort urval av dekorativa blommor som enkelt kan odlas hemma, medan hypestesi är särskilt populärt bland blomsterodlare. Den har en intressant färg, är lätt att underhålla och låter dig fylla rummet med en ovanlig atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Hypoestes är en vacker krukväxt som fördes till vårt land från den avlägsna ön Madagaskar. Denna blomma tillhör familjen Acanthus, den ser ut som en grenad buske med ovanligt dekorativt lövverk, som kännetecknas av en ljus färg och täckt med "regnbågsfäknar". Växtens höjd överstiger inte 50 cm.

Hypestesiens löv är ovala i form; de kan vara antingen släta eller spetsiga. Deras längd är vanligtvis från 5 till 8 cm, bredden är inte mer än 4 cm. Växtens huvuddrag är närvaron på lövverket av många punkter i olika nyanser: rött, vitt, rosa, lila.

Trots det faktum att lövverk är den främsta dekorationen av en blomma, får det en speciell attraktivitet under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens blomningstid sker mycket snabbt. När blommorna faller skapar de mycket skräp runt krukan. Därför rekommenderar experter att utföra snabb rengöring av hypestesi både under blomningen och efter det.

Om detta inte görs kommer växten att börja sträcka sig, och dess lövverk blir grunt.

Bild
Bild

Eftersom varje typ av hypestesi har sin egen blomningstid är det nödvändigt att placera flera blommor i rummet för att dekorera interiören med ljusa färger. Knopparna på en prydnadsväxt ligger på toppen av busken, under blomningen får de utseende av rörformiga blommor som bildas i axlarna. Hypestesia blommor är små i storlek och har en delikat lila färg, så de går ofta vilse mot den gröna bakgrunden av ljusa lövverk. Eftersom många växtarter dör efter blomningen tar många trädgårdsmästare bort knopparna på dem innan de blommar.

Om blommorna lämnas, kommer med tiden fröskalar att bildas av dem, och fröna som har fallit i marken kommer snabbt att gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den växer börjar stammen i botten att utsättas, vilket gör busken mer frodig. Så att växten inte förlorar sin dekorativa effekt måste den nypas med jämna mellanrum, detta kommer att ge bättre förgrening. Hypoestes har också en ganska intressant egenskap - på sommaren kan den växa utomhus i trädgården och förvandla gräsmattor till eleganta "mattor".

Utforma landskapsdesign på ett liknande sätt, det är viktigt att kontrollera "mattans" höjd och trimma den vid behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kommer blomman att kräva ytterligare fukt. Planteringen av en "prickig" stilig man kombineras ursprungligen med arabier, örtklyftor, sedum och cmin. Enligt gammal tro, hypestesi kan få ett gott humör in i huset och har en positiv effekt på utvecklingen av kreativa talanger därför rekommenderas denna typ av växt särskilt för familjer med små barn.

Bild
Bild

Vyer

Idag är många typer av hypestesi kända, alla skiljer sig åt i olika särdrag och vårdförhållanden. De mest populära växtsorterna som är lätta att odla hemma inkluderar följande.

" Blodröd ". Som regel växer denna blomma i ett skuggigt område i de tropiska skogarna på ön Madagaskar. Det är en grenad tät buske som når en maximal höjd av 50 cm. Bladen av denna sort är hela, har en ovoid form, deras bredd är upp till 4 cm, längden är från 5 till 8 cm. De är något vågiga vid kanter, på en mörkgrön bakgrund av lövverk små röda fläckar och lila ränder.

En prydnadsväxt kastar ut små blomställningar under blomningen, deras korollor är målade i en delikat lila nyans med en vit hals.

Bild
Bild

" Spikelet " … En sådan blomma finns oftast i öns tropiska zoner, föredrar fuktiga och skuggiga platser. Utåt har hypestesi många likheter med den "blodröda" arten, men denna blomma har lila-röda blad. Blomställningarna är medelstora, ensamma och lavendel.

Bild
Bild

" Eldig ". Det är den mest populära sorten bland landskapsdesigners. Busken blir upp till 80 cm lång, bladen är tunna, stora och täckta med små prickar. Blomstammen och lövverket är något pubescenta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Splash Select . Det klassificeras som en flerårig växt, som är dekorerad med fläckiga blad. Under normala odlingsförhållanden når blomman en höjd av högst 45 cm, lövverket av denna sort är oval, slät i kanterna. Denna blomma är inte bara vacker, den är också opretentiös att ta hand om. Det sås vanligtvis på våren, varefter plantorna dyker och transplanteras i permanenta krukor.

För att förhindra att växten förlorar sina dekorativa egenskaper måste den klämmas med jämna mellanrum.

Bild
Bild

" Konfetti ". Denna sort är välkänd både inom inhemsk och utländsk blomsterodling, den har flera sorter som var och en skiljer sig åt i lövets färg. Färgen är vit, crimson och vinröd.

Bild
Bild

" Spray ". En mycket vacker variant av hypestesi, där inte bara färgade fläckar kan förekomma på bladen, utan också kanter, slag. Blommornas höjd överstiger inte 25 cm, de är lätta att ta hand om, men kräver snabb beskärning.

Bild
Bild

Hypestesi förtjänar särskild uppmärksamhet. " Blanda ", den har sina egna sorteregenskaper - ytan på de mörka bladen är dekorerad med graciösa mönster. Växten är mycket förtjust i fukt och värme, därför måste du välja rätt plats att placera kruka innan du köper.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Trots att hypestesi är lätt att odla måste den, liksom andra typer av inomhusväxter, skötas ordentligt. Detta kommer att ge blomman snabb tillväxt, bladbildning och blomning. Därför är det viktigt för nybörjare blomsterodlare att känna till reglerna för att ta hand om honom och ge följande villkor innan de köper en sådan "stilig man" i huset.

  • Belysning . En dekorativ blomma älskar diffust ljus, så den ska inte placeras på fönsterbrädorna där belysningen är för stark. Dessutom rekommenderas det på sommaren att skugga växten och dölja den från solens soliga strålar. På vintern kräver buskarna ytterligare belysning. Om hypesteserna inte får tillräckligt med ljus kan de tappa sin ursprungliga färg.
  • Temperatur . En krukväxt behöver rumstemperatur för att växa normalt. På sommaren är det lämpligt att ta det till svala platser, med kallt väder, är det viktigt att se till att lufttemperaturen i rummet inte sjunker under +17 C. På vintern måste du se till att temperaturen sjunker inte under + 17 C. Lägg inte krukor bredvid växten med värmare och nära glaset, eftersom temperaturen måste vara konstant.
  • Vattning … Hypoestes måste vattnas när jorden torkar i behållaren, medan den inte får torka helt, eftersom det kan orsaka att lövverket faller av. Det rekommenderas att utföra "vattenprocedurer" med varmt och infuserat vatten. På sommaren ökar vattningsfrekvensen.
  • Beskärning . Eftersom denna växt anses vara dekorativ, så att den inte förlorar sin frodiga form och skönhet, är det nödvändigt att regelbundet nypa den. Tack vare detta kommer groddarna inte att sträcka sig för mycket, och kronan kommer att bildas korrekt. För att lövverket ska ge färgen ljusstyrka rekommenderas det att mata växten på våren och hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Oavsett artskarakteristik kan hypestesi förökas av frön och sticklingar. Det senare alternativet används mycket mindre ofta än förökning från frön, men det har flera fördelar, varav den främsta är möjligheten att plantera skottet omedelbart efter beredning av marken och behållaren. Först ska skottet placeras i en burk med vatten, men sedan efter en vecka kommer rötterna att dyka upp, sedan kan växten planteras i en kruka.

Många trädgårdsmästare väljer att så hypestesifrön eftersom detta är det mest populära sättet att föröka det . Denna procedur utförs tidigt på våren och förbereder den sandiga torvjorden. Planteringsmaterial placeras i den, behållaren är täckt med en glasburk eller film, vilket skapar ett optimalt mikroklimat för den framtida växten och påskyndar klättringsprocessen. När groddar dyker upp måste behållaren flyttas till ett väl upplyst ställe.

Efter att bladen bildats transplanteras de till en permanent kruka.

Bild
Bild

Transplantationsregler

Direkt efter köpet kan hypestesi inte transplanteras, eftersom växten måste få tid att acklimatisera sig och efter 2-3 år kan den redan placeras i en rymligare behållare. Experter rekommenderar inte att kombinera transplantation med beskärning, eftersom detta kommer att bromsa plantans tillväxt på grund av allvarlig stress. Samtidigt, under transplantation, bör du försöka bevara en del av jordkoman.

Marken för plantering kan antingen köpas färdig eller beredas oberoende genom att blanda torv, humus och lövmark i lika stora proportioner. Glöm inte bra dränering också.

Bild
Bild

Det är bäst att planera en transplantation varje vår med hjälp av en "överföringsmetod", under vilken blomman helt enkelt flyttas till en rymlig kruka . Detta bevarar dess dekorativa egenskaper och undviker olika sjukdomar. Som regel tas en ny kruka för transplantation, 3 cm större än den gamla. Det är bra om det är grunt och brett, med speciella dräneringshål. Rhizomer måste placeras precis på markytan, men om du vill få en ljus blandning bör du kombinera flera olika sorter i en kruka som skiljer sig åt i lövets färg.

Efter att jordklumpen med rhizomer har placerats i en ny behållare, täcks den med beredd jord, krukan skakas försiktigt och ytterligare jord tillsätts. Du måste försöka fylla behållaren på ett sådant sätt att det inte finns några tomrum kvar.

Sedan vattnas blomman och placeras på en ny plats, ger den bra belysning och bibehåller en viss luftfuktighet i rummet, eftersom allt detta är viktigt för växtens anpassning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Hypoestes är den mest resistenta inomhusblomman mot skadedjur och sjukdomar. Den främsta orsaken till hans "sjukdom" kan vara bara fel vård . Om jorden är vattentät börjar rhizomerna att frossa, bladen blir gula och så småningom faller av.

Med brist på fukt kommer det torkade rotsystemet också att drabbas, det kommer att börja dö av, vilket kommer att leda till att bladen faller. Det är inte mindre viktigt i vården och belysningen, om det inte räcker, kommer lövverket att rynka och växten förlorar sitt dekorativa utseende . När det gäller skadedjur bosätter de sig som regel endast på en blomma från angränsande drabbade växter.

Om insekter hittas är det nödvändigt att snabbt vidta åtgärder - för att behandla blomman med speciella preparat.

Rekommenderad: