Doftande Dracaena (36 Bilder): Hemvård För Doftande Dracaena, Metoder För Reproduktion. Särdrag Hos Sorten Lemon Lime Och Andra. Hur Blommar Ett Träd Och Hur Beskärs Det?

Innehållsförteckning:

Video: Doftande Dracaena (36 Bilder): Hemvård För Doftande Dracaena, Metoder För Reproduktion. Särdrag Hos Sorten Lemon Lime Och Andra. Hur Blommar Ett Träd Och Hur Beskärs Det?

Video: Doftande Dracaena (36 Bilder): Hemvård För Doftande Dracaena, Metoder För Reproduktion. Särdrag Hos Sorten Lemon Lime Och Andra. Hur Blommar Ett Träd Och Hur Beskärs Det?
Video: Драцена Lemon Lime 2024, April
Doftande Dracaena (36 Bilder): Hemvård För Doftande Dracaena, Metoder För Reproduktion. Särdrag Hos Sorten Lemon Lime Och Andra. Hur Blommar Ett Träd Och Hur Beskärs Det?
Doftande Dracaena (36 Bilder): Hemvård För Doftande Dracaena, Metoder För Reproduktion. Särdrag Hos Sorten Lemon Lime Och Andra. Hur Blommar Ett Träd Och Hur Beskärs Det?
Anonim

Idag kan även exotiska grödor odlas hemma, som inte bara är ett dekorativt värde för amatörträdgårdsmästaren, utan också kan bära frukt. Men växter som dracaena, som presenteras i en mängd olika arter, är inte mindre populära. Bland detta sortiment sticker den doftande dracaena ut som kan dekorera rummet med vacker blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dracaena tillhör släktet tropiska vintergröna, representerade i sin naturliga miljö av träd och buskar från familjen Asparges. I naturen finns det mer än hundra sorter av dessa grödor, och många av dem odlas av människor för att anlägga offentliga lokaler, liksom för avel hemma. Doftande dracaena planteras oftast i krukor, eftersom växten utvecklas bra i lägenheter och kontor, inte kräver ett speciellt och mödosamt tillvägagångssätt för vård, dessutom sticker det ut för sin dekorativa attraktion.

Idag klassificeras Dracaena Fragrans som inomhusväxter, från kategorin "lyckträd". Det finns en uppfattning att kulturen blommar bara där en gynnsam atmosfär utvecklas, det finns inga konflikter, kärlek och ömsesidig förståelse råder. I lägenheter och hus kan du hitta olika sorter av denna kultur, som kommer att skilja sig åt i färg och utseende på deras löv.

Under vissa förutsättningar lyckas älskare av dekorativa hemblommor observera hur den doftande dracaena blommar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen betraktas heta afrikanska länder som dracaenas hemland. Genom att utveckla i en naturlig miljö kan stammen på en växt nå en höjd av cirka 6 meter. När det gäller inomhus sorter växer dracaena som regel inte mer än 2 meter i en kruka ..

Kulturens gröna massa har en rik smaragd eller till och med gul färg med en blank yta. Som regel är bladen upp till 1 meter långa, med en bredd på högst 10 centimeter. Och även lövverket är känt för en bred remsa som ligger vid kanterna, som, beroende på sorten, kan ha en annan färg och storlek. Vissa sorter av dracaena har dubbelfärgade blad med uttalade ådror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i utvecklingen av grön massa i dracaena, där bladen på en ung blomma växer tätt mot stammen, men faller av den nedre delen av stammen när de utvecklas, avgör dess yttre likhet med ett palmer. Trots den kala undersidan och den frodiga rosetten av gröna blad på toppen har kulturen ingenting med palmer att göra. I blomningsfasen förvandlas växten, eftersom blomman slänger ut en ganska lång tofs med blommor som har en mycket behaglig doft. Som regel når en raceme med ljusgröna små blommor 1 meter i längd.

Doften från växten har vissa likheter med honungslukten och doften från nyslått gräs .… Vissa amatörträdgårdsmästare hänvisar till typen av doftande dracaena som en typ av växt, som kallas deremskoy. Det är faktiskt två olika grödor, och de senare kommer att dekoreras med röda och vita blommor med en ljusare doft under blomningen.

Doftande dracaena är en ganska populär kultur som odlas inte bara inomhus, utan också ganska ofta odlas på bakgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag odlas aktivt mer än två dussin arter av doftande dracaena. Alla tillgängliga sorter sticker ut för sitt attraktiva utseende, dessutom utvecklas de bra inomhus.

Bland de mest efterfrågade är det värt att lyfta fram flera kulturer

" Kompakt ". Oftast odlas denna sort hemma. Denna växt är en liten buske som är inom 2 meters höjd. Den fleråriga har ganska täta stjälkar, liksom en vacker och frodig krona, som bildas med glansigt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gula kusten " … En egenskap hos utseendet på en sådan kultur är en spektakulär och spridande krona. Samtidigt kombinerar bladen av denna sort av dracaena gula och gröna färger. En plantas stjälk, med rätt skötsel i en kruka, kan överstiga två meters markering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Citron lime … Denna kultur sticker ut för sin snygga storlek i ung ålder, men med tiden får dracaena en ganska uttrycksfull storlek och en trädliknande stam. I detta fall kommer lövverket att vara smalt och avlångt, med en blank yta och distinkta längsgående ränder. Samtidigt kombinerar färgen på den gröna massan nyanser av gult, vitt och smaragd.

Bild
Bild

" Massangeana " … Denna sort, i jämförelse med andra sorter av doftande dracaena, kommer att vara liten i höjd. I vuxen ålder når växten bara en och en halv meter. Kulturens popularitet bestämdes av gulgröna blad, i mitten av vilka det finns en brokig remsa med maximal bredd och flera tunnare på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gyllene kusten … En kompakt buske, vars höjd varierar inom 1–1, 5 m. Bladverket är ganska tätt, det utvecklas till en spektakulär rosett. Skotten är mörka och färgrika, med längsgående ränder på varje sida.

Bild
Bild

" Malaysiska " … Denna sort är ett vackert brokigt träd med en vacker och uttrycksfull grön massa. Dracaena av denna art når en höjd av 2 meter, medan lövverket är ganska brett, men inte långt. Färgen är ljus, i mitten når nyanserna nästan vitt, medan gränsen blir rik och grön.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Dracaena doftande utgör ingen fara för människor under odling hemma. Växten är inte giftig, avger inte farliga och giftiga ämnen.

När det gäller saften som finns i kulturens gröna massa kan den provocera mindre ätstörningar, därför bör blomkrukan fortfarande förvaras på svåråtkomliga platser, särskilt om det finns små barn eller husdjur i vardagsrummet.

Som regel är de grundläggande reglerna för vård av en växt ganska enkla, älskare av inomhusblommor noterar dracaenas anspråkslöshet när det gäller de skapade förhållandena. Det finns dock vissa punkter som bör ges till kulturen för produktiv utveckling och blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Hemsjukvård handlar främst om att välja en lämplig plats för tillväxt av dracaena. Denna kultur tillhör ljusälskande inomhusväxter, men det inkommande solljuset bör inte vara direkt, eftersom det kan orsaka en bränning av den gröna massan. Det är bäst att placera dracaena -kruka på platser med diffust ljus .till exempel på fönsterbrädorna från sydöstra eller sydvästra sidan.

På sommaren rekommenderas att skicka blomman till frisk luft; verandor och loggior är lämpliga för dessa ändamål, men drag och för stark sol bör undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Den lämpligaste lufttemperaturen för doftande dracaena är intervallet från + 18 ° C till + 25 ° C under vår-sommarperioden. När det gäller vintermånaderna är den optimala indikatorn för grödor sval luft, men inte lägre än + 15 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Blomman behöver regelbunden fukt, utan daglig sprutning, dracaena -blad blir ofta gula, särskilt på varma sommardagar. Detta beror också på kulturens särart, som aktivt utvecklas vid denna tidpunkt, vilket innebär att det avdunstar fukt. Förutom sprutning skulle det vara mer korrekt att regelbundet torka av den gröna massan av dracaena med en fuktig trasa så att blomman behåller ett bra luftutbyte.

Om luften i rummet är för torr, rekommenderas att krukorna med dracaena förvaras i brickor med expanderad lera och vatten så att kulturen får obehindrad tillgång till fukt.

Bild
Bild

Vattning

När det gäller direkt introduktion av fukt genom jorden kräver inomhuskulturen inte ofta och riklig vattning, eftersom det är en torktålig växt. I tillväxtfasen, som sker på våren och sommaren, kommer 2 vattningar per vecka att räcka för dracaena .… Med början av en vilande period är det värt att byta till engångsbevattning.

Bild
Bild

Toppdressing

Exot reagerar positivt på införandet av gödningsmedel, så ägarna till doftande dracaena bör ge växten ytterligare utfodring varje månad. För dessa ändamål används ett speciellt förvärvat vitaminiserat komplex, avsett för palmer och prydnadsväxter. På vintern behöver blomman inte befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det vore mer korrekt att transplantera unga växter i en stor behållare efter varannan säsong. När det gäller vuxna kommer en transplantation vid 3 år att räcka för dem. Den doftande dracaena, som har vuxit i huset under mycket lång tid, kommer att kunna utvecklas normalt utan att byta behållare, men för sådana grödor är det nödvändigt att ta bort en del av matjorden varje år och ersätta den med färsk och näringsrik jordblandning.

Själva processen med att transplantera dracaena sker genom omlastning. Kärnan i metoden ligger i maximal bevarande av plantans jordkoma. Detta är nödvändigt för att skydda blommans rötter från eventuella skador, samt för att påskynda anpassningsprocessen på en ny plats.

När det gäller endast de köpta blommorna måste de stå i huset i karantänläge i cirka 14 dagar, varefter det redan är möjligt att fatta ett beslut om transplantation vid bedömning av kulturens tillstånd . Den bästa tiden för allt arbete är vårmånaderna.

När du väljer en ny behållare för en växt är det värt att överväga särdragen i utvecklingen av rotsystemet för den doftande dracaena, som alltid kommer att öka i längd, medan sidogrenarna kommer att utvecklas mycket mindre. Därför bör krukan för inomhussorten vara så hög som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Våren blir den bästa tiden att odla exotiska växter hemma.

Det finns flera sätt att uppnå önskat resultat

Genom att rota sticklingar … Det första alternativet visar bra resultat, så nybörjare som vill skaffa en ny anläggning på egen hand bör tillgripa denna metod. Avelsmaterial erhålls uppifrån. Sticklingar måste placeras i växthusförhållanden med en fuktig jordblandning i en liten behållare, täckt med folie. Som regel kommer sticklingarna efter 1-2 månader att ha rötter, varefter den unga växten kan rotas i en separat behållare.

Bild
Bild

Skiktningsmetod … Skiktningsmetoden ger bara önskat resultat när du arbetar med en ung växt. I det här fallet är det nödvändigt att göra ett tvärsnitt på dracaena -stammen, sätta in en tändsticka i den, linda den med folie eller mossa. Efter ett tag börjar rötterna utvecklas på denna plats. Under denna period kan den unga växten separeras från moderkulturen och rotas i en kruka.

Bild
Bild

Skär från stammen … Stammsektioner för förökning erhålls genom att skära dracaena -stammen i bitar. Materialet placeras i ett fuktigt underlag tills rotsystemet bildas, varefter det placeras i en separat behållare.

Bild
Bild

Hur trimma?

Gjutning för ett doftande rum dracaena är ett måste för att det ska blomma och ha en dekorativ dragning. Det är bäst att planera sådant arbete i början av våren, när kulturen är ur den vilande fasen. Beskärning utförs med en vass kniv och skär av toppen av skottet, som kan rotas ytterligare. Den skurna platsen måste behandlas med krossat aktivt kol, och själva blomman måste avlägsnas till en skuggad plats i flera veckor. Efter ett tag kommer unga knoppar att bildas på denna del av blomman.

Innan beskärning är det värt att se till att växten är helt frisk, annars kan den inte ha tillräckligt med styrka för att utveckla nya skott.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Doftande dracaena sticker ut för sitt motståndskraft mot en mängd olika sjukdomar som kan utvecklas på andra inomhusblommor. Men misstag relaterade till vård kan vara en provokatör av sjukdom. Först och främst kan det vara ruttna, som bildas på växter när lufttemperaturen i rummet är för låg och jorden är för fuktig. Tecken på sjukdomen kommer att vara lövets svarta ändar. För att bli av med denna sjukdom bör villkoren för kulturen ändras, liksom att den gröna massan som skadats av sjukdomen ska tas bort .… Och även blomkrukan måste flyttas till en torr plats utan drag, och om möjligt ta bort överskott av ackumulerad fukt.

Bland de skadedjur som kan visa intresse för dracaena är det värt att lyfta fram spindelmiten, bladlöss och skalinsekter. Det säkraste för människor och effektivt för växter är metoder för bekämpning av skadedjur med folkmedicin. Det kan vara kulturbehandling med tvålvatten, varm dusch … Om antalet insekter är för stort är det nödvändigt att tillgripa hjälp av insekticider.

Rekommenderad: