Att Odla Jordgubbar Horisontellt I Rör (28 Bilder): Hur Man Planterar Dem I PVC -rör? Hur Sköter Jag Jordgubbar Ordentligt För Att Odla Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla Jordgubbar Horisontellt I Rör (28 Bilder): Hur Man Planterar Dem I PVC -rör? Hur Sköter Jag Jordgubbar Ordentligt För Att Odla Dem?

Video: Att Odla Jordgubbar Horisontellt I Rör (28 Bilder): Hur Man Planterar Dem I PVC -rör? Hur Sköter Jag Jordgubbar Ordentligt För Att Odla Dem?
Video: 8 POWERFUL HOMEMADE ROOTING HORMONES| Natural Rooting Stimulants for Gardening 2024, April
Att Odla Jordgubbar Horisontellt I Rör (28 Bilder): Hur Man Planterar Dem I PVC -rör? Hur Sköter Jag Jordgubbar Ordentligt För Att Odla Dem?
Att Odla Jordgubbar Horisontellt I Rör (28 Bilder): Hur Man Planterar Dem I PVC -rör? Hur Sköter Jag Jordgubbar Ordentligt För Att Odla Dem?
Anonim

Jordgubbar är en favoritbit för barn och vuxna. Ägarna till sommarstugor och lantgårdar planterar det även i de minsta områdena och kommer med olika enheter för detta. Sängar placerade i horisontella rör löser problemet med trånga utrymmen. I artikeln kommer vi att berätta hur du kan designa dem själv, hur man planterar jordgubbar i dem och hur man tar hand om dem.

Bild
Bild

Särdrag

Jordgubbar kan odlas i PVC -rör genom att placera dem horisontellt eller vertikalt på tomten . Arrangemanget kommer att variera. Låt oss överväga horisontella sängar mer detaljerat. De kan tillverkas av alla plaströr med lämplig diameter, men huvudsakligen används avloppspolypropylenalternativ.

Hål görs i rören som plantorna planteras i . Men först förbereds strukturen: ett bevattningssystem, dränering installeras, jorden fylls upp och först sedan planteras buskarna. Vissa trädgårdsmästare, istället för enskilda hål, skär av hela den övre delen av rören och använder dem för allmän plantering av plantor.

Om inte ett rör används, utan en hel struktur, byggs en bas under den. Ramen som plastbäddarna är fästa på måste vara stark och pålitlig, eftersom ett två meter långt rör med jord, dränering och plantor kommer att väga minst 20 kg, och om det finns 4-5 stycken, kommer vikten att öka till 100 kg eller mer.

Bild
Bild

Istället för en ram kan du använda väggen i en ladugård, garage eller någon annan byggnad. Rör fixeras på den och hänger dem i rad en ovan en. Vi föreslår att du gör dig bekant med ett urval av olika sätt att installera sängar i rör på en plats.

Rören läggs parallellt med varandra på marken … Denna metod används i ett växthus, växthus och i ett öppet utrymme. Sängarna kanske inte ens finns i trädgården, men på gården och dekorerar den med vackra jordgubbsplantager.

Bild
Bild

Rör placeras på ramen med en stege, nedförsbacke . Så de är lätta att ta hand om och varje trädgårdsbädd får tillräckligt med ljus.

Bild
Bild

Blomsterbäddar belägna över varandra , installeras på flerskiktade strukturer. För att öka stabiliteten är de fixerade på väggen.

Bild
Bild

Ljusrör behöver inte ytterligare stöd , de är fästa på väggytan med hörn, var och en för sig.

Bild
Bild

Det är rationellt att använda en ram som håller rör i form av en bild . Denna design tar lite plats, men ger bra avkastning.

Bild
Bild

Med rör som inte är mer än en meter lång kan du utrusta bekväma bärbara sängar … Designen gör att du kan gömma jordgubbar från frost genom att föra dem in i ladan.

Bild
Bild

För att förstå varför jordgubbar odlas i rör, låt oss prata om fördelarna med denna metod

  • Rör med lika mycket planteringsmaterial tar mycket mindre plats än en jordbädd.

  • Blomrabatter installeras inte bara i trädgården, utan också på gården, på uthusens territorium och på någon annan bekväm plats.
  • Mobila sängar har möjlighet att flytta var som helst. Under den kalla årstiden kan de föras in i ett skjul eller ett växthus, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för en skörd under hela säsongen.
  • Du kan minska kostnaden för strukturen från sängarna om du bygger den av gammalt, avfallsmaterial eller rester efter rörreparation.
  • Det är lättare att ta hand om jordgubbar som ligger ovanför marken, du behöver inte böja dig i timmar.
  • Bären som samlas in från plastbäddar är inte smutsiga även i dåligt väder, eftersom de inte ligger på marken.
  • Jordgubbar, uppvuxna till ett säkert avstånd, kommer inte att skada små barn, vandrande höns och husdjur.
  • Marken odlas väl före plantering och utan kontakt med den allmänna jorden börjar ogräs inte i rören, sniglar och andra insekter angriper inte.
  • Av samma anledning blir jordgubbar faktiskt inte sjuka, förutsatt att friska plantor planteras.
  • Vackra estetiska rörkonstruktioner med grön massa, blommor och bär kan bli en organisk inredning för närområdet.
Bild
Bild

Metoden att odla jordgubbar i rör har också nackdelar, de bör vara kända för att få en fullständig förståelse för funktionerna i denna typ av teknik

  • Innan rören blir till sängar måste de köpas, vilket betyder att de måste spenderas. Gör sedan en struktur, vars konstruktion kommer att ta mycket tid.
  • Marken i rören har inte kontakt med jorden på platsen, den torkar snabbt och töms, därför krävs ofta vattning och regelbunden utfodring.
  • Växter isolerade i rörens utrymme är rädda för frost, deras rötter fryser lätt. Under den kalla årstiden behöver strukturen värmeisolering.

Bild
Bild

Lämpliga sorter

Alla jordgubbar kommer inte att kunna växa i sängar som rivs av från det allmänna jordlagret. För arter med en kraftig rhizom är sådana förhållanden inte lämpliga. För att skörda ett högt utbyte från rörbäddar måste jordgubbar uppfylla följande krav:

  • har bra frostbeständighet;
  • tolerans för torra förhållanden;
  • lätt att anpassa sig till tubodling;
  • bära frukt under den varma årstiden, det vill säga att remontant sorter är mer lämpliga;
  • har utmärkt smak;
  • bra utseende.
Bild
Bild

Växter som rekommenderas för odling i behållare eller horisontella rör uppfyller dessa krav

  • " Baby elefant ". Medelmåttig sort, producerad i Ryssland, har utmärkt smak. Inte rädd för kyla och torka, tål olika klimatförhållanden.

Bild
Bild

" Albion " … Har visat sig bra när den odlas i rör. Sorten är inte nyckfull, resistent mot sjukdomar, med en behaglig smak och uttalad arom.

Bild
Bild

" Honung " … Denna typ av jordgubbar utvecklades i USA på 70 -talet av XX -talet. Den tillhör mycket tidiga sorter, har stora bär som väger upp till 27-30 g med en vacker mörkblank färg. Bären har en exceptionellt behaglig smak och tål transport bra.

Bild
Bild

" Genève ". En annan amerikansk sort. Har hög avkastning, visar utmärkta smakegenskaper.

Bild
Bild

" Drottning Elizabeth " … Skiljer sig i underbar smak och spektakulärt utseende, den kan användas för att dekorera gården. Avser remontanta sorter.

Bild
Bild

Alba . En sort från Italien med vävstammar, frostbeständiga, opretentiösa. Bären är stora, saftiga, ljusa, med god smak, blir inte grunda under hela frukten.

Bild
Bild

" Elvira " … Bären är stora (upp till 60 g), har en djupröd färg. Buskarna ger ett högt utbyte (upp till 2 kg per säsong).

Bild
Bild

" Gigantella Maxim ". Samla upp till 1,5 kg bär från en buske. Frukterna är jätte, platta, kan nå en vikt på 100 g.

Bild
Bild

" Everest " … En ljusröd sort med god sötsyrlig smak, en underbar doft, ger 1 kg avkastning per buske.

Bild
Bild

Krav på villkor

För att odla jordgubbar i rör måste följande villkor vara uppfyllda:

  • installera sängar på en väl upplyst plats;
  • plantor bör planteras på en varm grumlig kväll;
  • jordgubbar rotar väl vid en temperatur av + 18 … 20 grader;
  • jorden måste ha en svag syra;
  • växtsorter bör väljas enligt klimatregion och rekommendationer för plantering i rör.
Bild
Bild

Skapande av en struktur

Innan du börjar pyssla med sängarna i behållare måste du hitta en plats för dem och förbereda den. Avloppsrör av polypropen väljs oftast som material. Deras diameter kan vara 15-30 cm.

Sängarna är sällan arrangerade i ett rör, oftare utgör de ett helt komplex … För tillverkningen behöver du ett bärande konstruktionsschema och själva materialet - metall eller trä. Det bör komma ihåg att vikten av ett två meter långt rör när det är helt fyllt med jord och plantor är 25 kg.

Om vi multiplicerar det med antalet planerade rör får vi komplexets totala massa. Detta gör det möjligt att förstå hur starka stöd och fästelement i strukturen ska vara.

Bild
Bild

Verktyg och material

Förbered arbetsverktyg, rör och stödmaterial i förväg för att inte avbryta arbetet på jakt efter nödvändiga delar. … För att bygga sängarna behöver vi:

  • rör 1-2 m långa och 15-30 cm i diameter;
  • tunt rör för bevattning med en tjocklek av 1,5-3 cm;
  • geotextil;
  • tråd eller starkt garn;
  • pluggar för ett tjockt rör;
  • småsten eller expanderad lera för dränering;
  • beredd planteringsjord;
  • rammaterial;
  • sticksåg eller borr med ett cirkulärt munstycke;
  • fästelement.
Bild
Bild

Konstruktion

Produktionen av horisontella sängar i plaströr utförs på följande sätt

  1. På ritningen skissar de upp ett diagram över strukturen, väljer rörens storlek. Därefter markeras hål på produktens yta med ett steg som anges i diagrammet. För horisontella rabatter är de gjorda i en rad.
  2. Hål skärs ut enligt markeringen med en sticksåg. Hålens diameter ska vara 10-15 cm, och avståndet mellan dem ska vara 13-17 cm.
  3. Små slitsar är gjorda i två pluggar för bevattningsrörets tjocklek.
  4. Ett tunt bevattningsrör bör vara 10 cm längre än ett tjockt rör. För att göra det lämpligt för droppbevattning görs många små genomgående hål på ytan.
  5. Därefter lindas hela produktens längd in i ett syntetiskt byggnadstyg, insvept med en sladd eller tråd. Tyget kommer att hålla de små hålen igensatta av jord och, samtidigt som det är mättat med fukt, kommer det att främja enhetlig bevattning.
  6. Expanderad lera, småsten eller annan dränering, 1-2 cm hög, hälls genom hålen i botten av ett stort rör (längs hela längden).
  7. Ett tunt bevattningsrör placeras i en bred produkt och säkras med pluggar på båda sidor.
  8. På toppen av bevattningssystemet, genom hålen, fylls strukturen med beredd, utfodrad och desinficerad jord. Marken tampas lätt och vattnas.
  9. Från båda ändarna av strukturen ansluts de till ett tunt bevattningsrör genom en slang - å ena sidan för bevattning och å andra sidan för att tömma överflödig fukt. Därefter används en pump. Men du kan vattna på ett annat sätt: installera bara en tank med vatten över trädgårdsbädden och anslut slangen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Designen kan göras billigare och inte anslutas till ett droppsystem, utan för att vattna sängen manuellt. På botten av ett stort rör, även innan det är fyllt med dränering och jord, måste du göra många små hål. Överskott av fukt kommer att gå igenom dem efter vattning.

Landning

Innan plantor planteras hälls redan förberedd jord i rören; för jordgubbar bör det vara något surt . För desinfektion, för att döda svampen och insektslarverna, hälls jorden över med kokande vatten och torkas. Du kan använda speciella antiseptiska kemikalier.

Innan planteringen kan växterna förvaras i en tillväxtstimulerande lösning, men du kan inte göra detta utan bara plantera plantor med en jordklump där de planterades.

I jorden (i hålen) måste du göra fördjupningar, vattna dem något, sänka plantorna, strö dem med jord och tampa dem lite. Det är viktigt att komma ihåg att förutom bladen måste ett hjärta ligga kvar på markens yta, annars dör plantorna . När jordgubbarna planteras ska de vattnas.

Bild
Bild

Vård

För att få en bra skörd vårdas jordgubbar i rör på ett specifikt sätt

  1. Vattning … Beroende på uttorkning av jorden, ungefär en gång var 4-5: e dag.
  2. Toppdressing … Biologiskt gödningsmedel och mikroelement utförs 1-2 gånger i månaden.
  3. Vintrar … Rören lindas separat och sedan hela strukturen tillsammans med agrofibre. Bärbara sängar kan tas med inomhus.

Rekommenderad: