Calathea "Medallion" (27 Bilder): Att Ta Hand Om Henne Hemma. Vad Händer Om Bladen Torkar Och Krullar?

Innehållsförteckning:

Video: Calathea "Medallion" (27 Bilder): Att Ta Hand Om Henne Hemma. Vad Händer Om Bladen Torkar Och Krullar?

Video: Calathea
Video: Calathea Medallion: Addy's Tips for Beginners 2024, Maj
Calathea "Medallion" (27 Bilder): Att Ta Hand Om Henne Hemma. Vad Händer Om Bladen Torkar Och Krullar?
Calathea "Medallion" (27 Bilder): Att Ta Hand Om Henne Hemma. Vad Händer Om Bladen Torkar Och Krullar?
Anonim

Calathea "Medallion" eller Calathea är en ganska populär krukväxt som är älskad av blomsterodlare för sitt spektakulära utseende och ursprungliga färger. Att ta hand om henne hemma anses inte vara något särskilt svårt, men ofta möts hemmafruar av att blommans blad torkar och krullar, det tappar sitt utseende. Detta beror på att inte alla, lockade av plantans ovanliga utseende, studerar vilken vård en lyxig skönhet behöver. Innan du köper denna blomma, var noga med att studera vad som exakt krävs för denna representant för floran för att glädjas med dess skönhet och friska utseende.

Bild
Bild

Beskrivning

Ursprungligen från den sydamerikanska kontinenten, Calathea tillhör familjen Marantov. Alla vågar inte ha en lyxig calathea, trots det ursprungliga och märkbara utseendet. Denna blomma har följande särdrag:

  • en mängd olika lövskuggor - från brunt till rikt grönt, det finns många blommor - mer än 150;
  • lövverk i form av en oval, bred typ, dekorerad med ett vackert mönster av ljusrosa ränder;
  • blomman är kortlivad, blomställningarna är små, vita, gula och orange.

Calathea -blad har en unik känslighet för ljus - på morgonen faller lövverket och visar sin lyxiga prydnad, på kvällen stiger det och döljer det.

Eftersom kvällskompositionen utåt liknar händer som sträcker sig efter himlen, fick blomman namnet - bön. Det kallas också roseolicta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemodling

Att ta hand om en växt kräver tillräckligt med ansträngning och ansträngning, så det rekommenderas inte att starta en calathea för dem som inte är redo att ägna tillräckligt med tid åt det. Om du följer alla regler kommer även en nybörjare att växa. Dessutom kommer calathea att tacka de uppmärksamma ägarna med en unik blomning, till skillnad från alla andra.

Först och främst måste du välja en plats och tänka på belysningen för en nyckfull skönhet, du måste göra detta innan du köper en blomma.

Bild
Bild

Ljus och plats

Oftast ligger calathea på fönstren, men i detta fall bör riktningen vara antingen öster eller västerut. Om möjligt kan du placera växten på specialställningar, hyllor eller krukor nära fönster. I vilket fall som helst behövs mycket ljus av den diffusa typen, direktstrålar bör undvikas, i solen kan blomman brännas. Men skuggan är också en olämplig plats, i skymningen kommer plantans utveckling att bromsa, det kan saknas blomning, bladen kommer att stiga inte bara på kvällen, de kommer att blekna.

Om det enda alternativet för placeringen av calathea är ett fönster i söder, se till att det finns ett hinder mellan det och solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Dess tropiska ursprung betyder inte att calathea behöver en varm temperatur. Det rekommenderas att motstå läget av den måttliga typen, säkerställa frånvaro av droppar och skydda mot drag. För att få blomman att känna sig bekväm och utvecklas i normal takt, Följande temperaturintervall bör följas:

  • sommar - från +18 till +25 grader;
  • vinter - från +16 till +23 grader.

Viktig! Om ventilation är nödvändig är det bättre att ta bort blomman ett tag på ett säkert ställe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Fukt är en lite annorlunda historia. En tropisk blomma behöver bara ökad luftfuktning. Hygrometern ska visa den högsta graden, 80–90%. Om lägenheten är torr börjar roseolicta blekna, lövverket faller av. Detta är en anledning att tänka innan du köper, för om det inte finns något sätt att öka luftfuktigheten i rummet är det bättre att välja ett mindre nyckfullt husdjur. Det är bra att odla sådana växter i speciella uterum och växthus, där hög luftfuktighet inte skadar hushållet.

Du bör dock inte bli upprörd om du siktar på att odla just denna blomma. Försök att ordna ett speciellt florarium. För detta ändamål kan du också använda akvarier, det viktigaste är att de låter dig odla denna växt under förhållanden som är bekväma för den. Dessutom kan du regelbundet producera tvångsfuktning, det vill säga spruta calathea. Efter vattenprocedurer, se till att torka av lövverket så att inget vatten blir kvar på det.

Ett annat alternativ för återfuktning är en fuktig svamp, som används för att torka av den släta ytan på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Kvalitetsvården för denna representant för floran beror direkt på bevattningens kvalitet. Vanligt kranvatten bör uteslutas, filtreras och värmas till varmt tillstånd. Regnvatten är perfekt. Om möjligt kommer växten att vara tacksam för dig. Regelbundenheten för vattning är också viktig och består av följande:

  • vår -sommarperiod - 1 gång på 2 dagar;
  • höst -vinterperiod - en gång var sjunde dag.

Viktig! Vattningen ska vara måttlig, du behöver inte fylla blomman så att vattnet stagnerar. Efter vattning, var noga med att ta bort fukt från pannan, annars börjar rotsystemet ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man matar?

Experter rekommenderar att du använder toppdressing av flytande typ, till exempel:

  • Agricola Aqua;
  • Etisso;
  • Pokon;
  • Bona Forte.

Valet i specialaffärer är ganska brett. Var uppmärksam på avsedd användning av gödningsmedel … Den ska vara avsedd för dekorativ, lövfällande flora. Studera instruktionerna noggrant och följ dess rekommendationer noggrant, eftersom olika typer av gödningsmedel används beroende på egenskaperna. För en blomma är både övermatning och brist på spårämnen lika skadliga. Därför befrukta calathea regelbundet, men inte ofta, det är bättre att hålla sig till schemat - under perioden med aktiv tillväxt, två gånger i månaden.

Under hösten-vintern utförs inte utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Florister tror att det inte är nödvändigt att skära calathea. Det räcker med att övervaka att bladen dör och ta bort dem i tid. Borttagningsmetoden är mycket enkel - du river av det torkade arket med händerna utan att skära. Det är viktigt att göra detta noggrant och inte skada friskt lövverk.

Borttagning av sjuka och torra löv bör utföras året om efter behov.

Bild
Bild

Överföra

Under utvecklingen försämrar växten jordens kvalitet, därför är det periodiskt nödvändigt att transplantera, annars kommer det att sluta utvecklas och bli sjuk. Det rekommenderas att göra detta varje vår fram till fyra års ålder och sedan vartannat år. För att transplantera en blomma korrekt bör du följa följande algoritm för åtgärder:

  1. välj en kapacitet som är bredare än den föregående;
  2. införa tallbark eller kol i knoppen;
  3. plocka upp lös jord av en lite sur typ, det är bättre att köpa en speciell sådan för rododendron i butiken;
  4. självberedning av jorden består av att blanda lika delar av lövtyp jord, torv och humus med hälften av sanden;
  5. ett dräneringslager av trasigt tegel, expanderad lera eller småsten i tankens botten krävs;
  6. vid transplantation rensas inte jorden från rhizomerna.

Den första planteringen av en blomma bör inte göras omedelbart efter köpet, växten bör ges tid att anpassa sig. Efter 1-2 veckor, plantera den på en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproduceras?

Reproduktion sker på olika sätt.

  • Division … Lämplig för nybörjare blomsterhandlare, kan utföras under transplantationsprocessen. En del av rötterna separeras i separata små behållare. Placera grytan på en mörk, varm plats.
  • Sticklingar … Den ovanjordiska delen av växten med tillväxtpunkter skärs och skickas till den fuktiga jorden under filmen tills rötterna dyker upp. Därefter avlägsnas polyeten.
  • Arkmetod … Det är nödvändigt att klippa av ett blad och plantera det i en liten behållare, fukta det sedan och lägg det på en varm plats.
  • Nyskapande … Detta är den svåraste metoden och är lämplig för erfarna trädgårdsmästare eller de som är villiga att ägna mycket tid och energi åt proceduren. På så sätt kan du föda upp en helt ny sort. Först och främst förbereder de jorden med sand, fuktar den, sedan sker sådd. Sedan är krukan täckt med plast eller glas för att skapa en växthuseffekt. Efter uppstigningen tas locket bort och de första bladen väntar och planteras sedan separat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det är värt att överväga de vanligaste sjukdomarna och skadedjuren.

  • Den vanligaste skadedjur som angriper calathea är trips … De visas oftast med otillräcklig luftfuktighet, men i närvaro av höga temperaturer. Om växten är prickad med ljusa fläckar är det dags att vidta åtgärder. Fläckarna kan ändra färg till en mörkare färg, varefter lövverket börjar torka och falla av. Särskilda medel - insekticider, tvålösning och toppdressing - hjälper till att hantera problemet.
  • Om växten är täckt med en svart film betyder det att den övervinns sotig svamp … Filmbildningen tillåter inte luftcirkulation, stör fotosyntesen och växten dör. En tvålösning hjälper till att bli av med olyckan.
  • Om du märker små bruna insekter på en blomma är detta en invasion skida … De suger vitala juicer från lövverket, varefter bladen torkar ut. I detta fall hjälper speciella medel och en tvålösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat tvivelaktigt symptom är bladkrullning och torkning. Detta är ett tecken på att vården av växten är nedsatt, platsen är fel. Först och främst bör du vara uppmärksam på följande faktorer:

  • hög luftfuktighet;
  • förslag;
  • solsken;
  • oregelbunden eller otillräcklig vattning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du eliminerar alla dessa brister kommer calathea gradvis att återgå till sitt ursprungliga tillstånd.

Du kan lära dig att transplantera calathea genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: