Varför Torkar Calathea -blad? Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Calathea Blir Gula Och Krullar?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Torkar Calathea -blad? Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Calathea Blir Gula Och Krullar?

Video: Varför Torkar Calathea -blad? Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Calathea Blir Gula Och Krullar?
Video: Calathea Leaf Problems: Browning, Curling, Wilting 2024, Maj
Varför Torkar Calathea -blad? Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Calathea Blir Gula Och Krullar?
Varför Torkar Calathea -blad? Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Calathea Blir Gula Och Krullar?
Anonim

Calathea kallas populärt "böneblomman". Inte alla vet om denna graciösa prydnadsväxt. Höjdpunkten på denna blomma är dess blad. Och för att vara mer specifik, de ovanliga och invecklade mönstren på dem. Varje år bildar calathea 5-6 unga blad.

Men vanliga misstag i grooming kan skada deras utseende. Torkning, gulning och lockning av löv är ett mycket vanligt blomproblem. För att den egensinniga gröna skönheten ska glädjas åt sin skönhet så länge som möjligt, krävs rätt vård för henne.

Bild
Bild

Orsaker

Bladkrullning ska inte förväxlas med ett naturfenomen som förekommer i en växt på natten. Att tänka och slå larm är nödvändigt när du observerar det under dagen .… Det kan finnas många anledningar till detta: från felaktig lufttemperatur och otillräcklig fukt till direkt solljus eller överflödig fukt, vilket gör att rotsystemet försämras.

Det är också fullt möjligt att blomman står i ett drag, vilket också är oacceptabelt för calathea. Om bladen inte bara torkar utan också blir gula kan det bero på felaktig befruktning av blomman.

Hur man korrekt bestämmer orsaken till torkning av bladen, vad man ska göra för att hjälpa växten, vilka nödåtgärder att vidta? Vi kommer att prata om detta nedan.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Så att bladen på calathea inte blir gula, inte krullar eller torkar ut, är det viktigt att ge blomman rätt vård.

Luftfuktighet

Låg luftfuktighet är kategoriskt kontraindicerad i Kalatee. På vintern, lägg inte en blomma nära en värmare eller batteri . I våra hem regerar torr luft som den är.

Faktum är att vårda den här nyckfulla växten hemma organisationen av ett miniväxthus, som ska vara rymligt så att det inte bildas kondens . Du kan också lägga våt expanderad lera nära blomkrukan. Calathea är en ganska fuktälskande växt. Därför rekommenderar experter att det återfuktas regelbundet, och bladen kan torkas av damm med gasväv eller bomullstrasa.

Om orsaken till buskens sjukdom är torr luft och bladen är mycket torra, försök att "återanvända" växten på detta sätt. Efter sprutning, täck omedelbart blomman med plast utan att binda den. Upprepa denna procedur dagligen.

Öppna blomman gradvis, först i 10 minuter, gradvis öka detta intervall till en halvtimme, och efter en vecka kan du ta bort polyeten. Bladen får snabbt friskhet och en glänsande färg. Tja, om det händer på vintern och rummet är konstant varmt och luften är för torr, måste du hålla calathea i en "plastfolie" tills värmen stängs av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Trots att calathea är en fuktälskande växt är det fortfarande inte värt att överfukta jorden så att rotsystemet inte ruttnar. Fukta jorden med måtta. Calathea tolererar inte inträngande av vatten på bladen, från detta vrider de sig och börjar falla av . Vattna blomman försiktigt och försiktigt. Spraya inte åt olika håll, vattna inte växten med en för stark ström.

Bild
Bild

Belysning

För att skapa en lämplig miljö för en exotisk blomma måste du följa rekommendationerna angående den korrekta belysningsnivån i rummet där calathea ligger. Placera den på en plats utan direkt solljus, det kan vara möbler eller fönsterbrädan.

Glöm inte att blommans löv växer bättre och bättre på en skuggig plats. Ordna inte om blomman i onödan. Anpassning tar mycket lång tid, detta kommer att återspeglas i blomman.

Bild
Bild

Calathea älskar stabilitet i grooming. Efter att ha tagit hem blomman från affären, se till att skapa ungefär samma atmosfär som den var i. Anläggningen är svår att tolerera förändringen av några faktorer. Calathea är på ett sätt ambivalent i sin avgång. Hon gillar inte direkt solljus, men samtidigt kan hon inte klara sig utan ljus.

Bild
Bild

Vanligtvis är torra fläckar ovanpå bladen solbränna. Situationen förvärras om blomman sprutas i stekande sol, när dropparna fungerar som linser. Om du hittar blomman på en något skuggad plats, kommer torkning av löv inte längre att vara ett problem för dig.

Bild
Bild

Temperatur

Lufttemperaturen bör vara cirka 20 grader Celsius på sommaren och minst 16 grader på vintern. Samtidigt, under den kalla perioden, bör vattning och fukt minskas avsevärt. Växten reagerar mycket dåligt på temperaturförändringar, vilket kan påverka bladens utseende.

En mycket vanlig orsak till deras vridning och torkning är också ett drag . En temperaturförändring påverkar alltid blommans hälsa. Det bör inte förändras, detta leder omedelbart till växtens död.

Den egensinniga och nyckfulla calathea behöver skydd och ordentlig vård. Det är nödvändigt att hitta en medelväg för att upprätthålla rätt temperaturregim.

Bild
Bild

Toppdressing

Om du ser att bladspetsarna blev gula och började torka ut, undersök plantans rötter noggrant, ta bort de ruttna fragmenten, transplantera växten till ny jord … Efter transplantation, för förebyggande behandling, kan du behandla calathea och markens yta " Epinom ".

Toppdressing är nödvändig under blomningstiden. Från mars till september rekommenderas att befrukta växten en gång varannan vecka. Följ strikt instruktionerna och rekommendationerna från specialister och tillsätt näringsämnen till jorden. Detta hjälper till att bevara och skydda växten från att torka ut och falla lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips från erfarna blomsterhandlare

Helst är calathea inte en växt för lägenheter, utan för växthus. Som redan nämnts, så att bladen inte torkar ut eller krullar, måste du ge ett speciellt mikroklimat i rummet. Och om du inte vill röra med expanderad lera, våta handdukar och luftfuktare, då du kan lägga calathea på akvariet, som ligger i ett ljust rum, men inte nära fönstret … Enligt blomodlarnas uppfattning kommer det inte att behöva spraya och belysa något som är extra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom naturliga faktorer är skadedjur också farliga för kalatheas. Spindelkvalster omsluter bladen, vilket resulterar i att en karakteristisk vit blomning uppträder. Bladen börjar torka och dö.

Du kan inte vänta på att parasiten börjar i din blomma. Förebyggande är det bästa sättet att undvika bladvisning . Torka av bladen med varmt vatten och ammoniak. Denna procedur kommer att eliminera eventuella skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calathea är en växt av gudomlig skönhet, men för att behålla en sådan egenskap är det nödvändigt att brudgummen och vårda en nyckfull blomma. Alla kan inte hantera detta. Innan du börjar eller köper en calathea, tänk därför och bestäm om du har styrka och kunskap att ta hand om en mycket kräsen växt.

Rekommenderad: