Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula På Anthurium? Vad är Anledningen Till Att Bladen Torkar? Hur Ställer Man Rätt Diagnos? Hur Tar Man Hand Om En Blomma "manlig Lycka"?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula På Anthurium? Vad är Anledningen Till Att Bladen Torkar? Hur Ställer Man Rätt Diagnos? Hur Tar Man Hand Om En Blomma "manlig Lycka"?

Video: Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula På Anthurium? Vad är Anledningen Till Att Bladen Torkar? Hur Ställer Man Rätt Diagnos? Hur Tar Man Hand Om En Blomma
Video: Anthurium Leaves Turning Yellow? Here's The QUICK Solution! 2024, April
Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula På Anthurium? Vad är Anledningen Till Att Bladen Torkar? Hur Ställer Man Rätt Diagnos? Hur Tar Man Hand Om En Blomma "manlig Lycka"?
Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula På Anthurium? Vad är Anledningen Till Att Bladen Torkar? Hur Ställer Man Rätt Diagnos? Hur Tar Man Hand Om En Blomma "manlig Lycka"?
Anonim

Anthurium är en mycket elegant krukväxt av busktyp med exceptionella blommor. Bland folket är han mer känd som "manlig lycka", man tror att alla representanter för det starkare könet, i vars hus detta gröna husdjur bor, säkert kommer att bli lyckliga och framgångsrika i affärer. Tyvärr uppstår ibland situationer när bladen av anthurium börjar torka och bli gula - orsakerna kan ligga i felaktig vård och obekväma odlingsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga orsaker

Till att börja med noterar vi att gulning och lövfall inte alltid är ett tecken på felaktig blomvård. Faktum är att den här blomman har ett naturligt inslag i att kasta gamla löv och skott som växer underifrån - detta är nödvändigt för att blomman ska kunna bygga upp styrka för utseendet på unga blad. Men i de flesta fall är orsakerna fortfarande relaterade. i strid med reglerna för odling av denna ovanliga blomma.

Om gulhet har uppstått i kanterna på bladplattorna, så är detta ett tydligt bevis på rötternas nederlag genom olika ruttningar, detta händer ofta med överdriven vattning av blomman och vattendämpning i jorden.

Om gula fläckar dyker upp på den nedre delen, är det troligt att växten har fått den för många näringsämnen vilket ledde till en kemisk förbränning av rötterna.

Bild
Bild

Bladens spetsar kan också bli gula på grund av för kall inomhusluft. Som ni vet reagerar anthurium mycket negativt på drag, de är särskilt farliga under den kalla årstiden.

Förresten, om du vattnar anthurium med för kallt vatten, orsakar detta också en förändring av bladplattornas färg. Rötterna till denna exotiska växt är mycket känsliga och tolererar inte ens den minsta kränkning av den optimala temperaturregimen.

Om gulning av bladen åtföljs av utseende av hål, indikerar detta oftast en attack av skadedjur. De börjar mata på plantans gröna delar och skär genom små hål runt vilka bladen börjar bli gula. Och även hål kan dyka upp som ett resultat av svamppatologi - i det här fallet bildas först en gul fläck, sedan torkar vävnaderna inuti den och börjar dö och bildar ett hål som är synligt för ögat.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om sjukdomar eller insekter är orsaken till att bladen gulnar, kommer behandlingens effektivitet i stor utsträckning att bero på hur snabbt du kunde diagnostisera. I de tidiga stadierna av skador kan blomman oftast räddas, och när sjukdomen sprids minskar chansen att återuppliva ditt gröna husdjur snabbt.

De vanligaste sjukdomarna som orsakar missfärgning av blad är:

  • septoria - förekommer i förhållanden med hög luftfuktighet, låga temperaturer och frekventa drag;
  • ruttna - bli resultatet av överdriven vattning och hög luftfuktighet i rummet
  • fusarium - en sådan sjukdom drabbar ofta växter när man byter jordblandning, om den sammanställdes oberoende utan preliminär desinfektion;
  • kloros - förekommer vid brist på magnesium och järn i underlaget.

Om en av de beskrivna sjukdomarna hittas är det nödvändigt att klippa av alla skadade löv, transplantera blomman i ny jord och behandla den med en fungicidlösning. Om växten är allvarligt påverkad måste den omedelbart återanimeras - åtgärder för att rädda blomman kommer att diskuteras vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skötselfel

Anthurium, som en riktig tropisk kultur, älskar ett fuktigt varmt mikroklimat, liksom diffus belysning. Med varje avvikelse från bekväma förhållanden för honom försvinner blomman omedelbart. Den första signalen om ogynnsamma processer är gulning av bladen.

Vanligtvis blir bladen gula med överdriven vattning och stillastående fukt, vilket leder till början av ruttnande av rotsystemet. I detta fall börjar den övre delen av växten att ta emot mindre mineraler och följaktligen vissna. Att använda för hårt vatten för bevattning och sprutning kan ha en liknande effekt. Blir också en ogynnsam faktor direkta ultravioletta strålar - de faller på beläggningen på plåtplattorna och orsakar brännskador , detta leder till en kränkning av pigmentering, och snart till döden av hela blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra orsaker till kränkningar av en blommas livsmiljö, som orsakar gulhet på bladen, är:

  • brist på belysning på platsen där blomman ligger, bristande överensstämmelse med kraven på 10-12 timmars dagsljus, placera anthurium på de norra fönstren;
  • för tät eller omvänt för lös behållare;
  • brist på näringssubstrat i behållaren;
  • negativa effekter av låga temperaturer;
  • förekomsten av utkast.
Bild
Bild

Efter transplantation

Ibland börjar bladen av anthurium ändra färg efter transplantation hemma. Vanligtvis uppstår sådana obehagliga situationer när blomsterhandlaren bryter mot transplantationsreglerna. Kanske valdes jorden fel eller rötterna skadades när växten flyttades från en kruka till en annan. Ofta förlorar bladen sin gröna färg i en situation om plantan omedelbart efter utplanteringen vattnades för mycket.

Glöm inte att anpassa ditt gröna husdjur . Till exempel, om du under transplantationen lämnade lite färdiglagrad butiksjord i behållaren och sedan fyllde din egen, blir det för svårt för blomman att vänja sig vid två kompositioner med olika luft- och vattenpermeabilitetsparametrar, mineral och vitaminsammansättning och näringsegenskaper hos jorden.

Därför är det lämpligt att använda omlastningsmetoden för att transplantera en frisk växt så att krukkapaciteten motsvarar rötternas volym. Med varje efterföljande transplantation förstoras krukan något så att ett fingeravstånd kvarstår mellan jordklumpen och behållarens väggar.

Bild
Bild

Hur behandlas en växt?

Varje förändring av pigmentering på bladen indikerar i de flesta fall förekomsten av någon form av sjukdom eller obekväma levnadsförhållanden för denna blomma.

Åtgärder för att rädda anthurium beror direkt på orsaken som fick det att vissna. Låt oss överväga de viktigaste.

Överskott av fukt . I denna situation är det nödvändigt att ändra bevattningsregimen för anthurium så snart som möjligt. Bevattning bör vara ganska måttlig men regelbunden. För bevattning bör du bara använda mjukt vatten (filtrerat, tinat eller sedimenterat) - kranvatten innehåller klor- och metallföroreningar, därför är det destruktivt för en blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brist på belysning . Placera anläggningen på östra och västra fönsterbrädorna. Under vintersäsongen, se till att använda ytterligare belysning - för detta används speciella fytolampor med ett gult belysningsspektrum, men vanliga lysrör kommer att göra.

Bild
Bild

Brist på underlag . Transplantera blomman i en större kruka så att behållaren fylls på med krukväxt.

Bild
Bild

Insektsangrepp . Bladlöss och mjölkfiskar är särskilt farliga för denna blomma. För att bli av med dem är det nödvändigt att tvätta bort alla parasiter med en tvåltvättlösning, sedan behandla plantans gröna delar och jordens yta med en speciell insekticid.

Bild
Bild

Hypotermi . På våren tas anthurium ofta ut på balkongen, men man ska inte glömma att lufttemperaturen på natten är ganska låg och växten kan frysa mycket. I det här fallet visas gula fläckar omedelbart på lövverket och det dör. På samma sätt reagerar anläggningen på ventilationen i rummet, om på vintern öppnas ventilerna och fönstren för detta.

Det är viktigt att inte skapa förutsättningar där anthurium kan”bli kallt”.

Bild
Bild

Exponering för direkt solljus . Detta händer om växten placeras på södra fönstret. Det är bättre att använda andra riktningar för detta. Men om detta inte är möjligt, försök att mörka blomman - använd till exempel en liten skärm eller sätt en skyddande reflekterande film på glaset. Ännu bättre, flytta den till en planter, blomsterställning eller skrivbord nära fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svampinfektion . I det här fallet måste du börja återuppliva så tidigt som möjligt. För att göra detta, ta bort alla skadade löv, transplantera blomman och behandla med en lämplig fungicidlösning.

Behandlingen upprepas flera gånger varannan vecka. Om växten är mer än 2/3 infekterad kan den inte botas.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om honom på rätt sätt?

Låt oss bo mer i detalj om villkoren för att hålla en blomma, vars underhåll kommer att förhindra gulning och lövning av löv.

Belysning

Anthurium hänvisar till skuggtoleranta blommor, men trots det kommer det inte att växa och blomma fullt ut i skuggan. Som vi redan nämnde, denna växt kräver långa dagsljus - minst 10-12 timmar om dagen , men samtidigt måste ljuset spridas.

Bild
Bild

Temperatur

Liksom alla andra tropiska växter älskar anthurium värme; under sommarsäsongen bör temperaturen aldrig sjunka till under +16 grader. Den mest bekväma nivån är +23,28 grader.

Det är inte tillåtet att placera en blomma i ett område med frekventa drag, såväl som nära batterier och andra uppvärmningsanordningar.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Den vanliga luftfuktigheten som är karakteristisk för de flesta bostäder är inte tillräckligt för anthurium, därför är det nödvändigt att tillgripa beprövade alternativ för att öka denna parameter - för detta bör en luftfuktare eller inomhusfontän vara påslagen i flera timmar om dagen. I en situation där varken det ena eller det andra är hemma, då du kan spraya luften bredvid blomman då och då.

Var vänlig och uppmärksamma att det är oönskat att återfukta växterna själva , eftersom vattendroppar kan lämna kalk på arken, vilket avsevärt försämrar deras utseende.

En gång i månaden måste anthurium ordna en varm dusch, för detta ändamål vattnas det med varmt vatten, försiktigt tvättas bort allt ackumulerat damm och föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Denna krukväxt bör vattnas när matjorden torkar. Det är viktigt att skydda växten från både vattentätning och övertorkning. Ju lägre lufttemperaturen i rummet är, desto mindre bevattning behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

För att uppnå full tillväxt och blomning måste anthurium transplanteras regelbundet. Fram till att blomman når 5 års ålder görs detta varje år, sedan en gång vartannat år. När du transplanterar en blomma är det nödvändigt att skära av alla sjuka och skadliga rötter och behandla snittet med markkol. Botten bör säkert täckas med expanderad lera eller småsten, och även ta hand om att ordna dräneringshål i botten.

Det är mycket viktigt att välja rätt mark … Marken måste vara lätt, väldränerad och ge tillräcklig syretillgång till rötterna.

Det är viktigt att kol och flodsand måste ingå i jordblandningen. Om du köper färdig jord bör du föredra jord för aroider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

På våren och sommaren behöver växten befruktning. Det är bäst att använda färdiga formuleringar för aroid, men samtidigt bör koncentrationen som anges i bifogade instruktioner ökas med 2 gånger . Parallellt med vattning bör bladförband göras då och då.

Rekommenderad: