Kalateya Varshevich (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Metoder För Dess Reproduktion. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Kalateya Varshevich (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Metoder För Dess Reproduktion. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling

Video: Kalateya Varshevich (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Metoder För Dess Reproduktion. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Video: Nina vattnar blommor 2024, Maj
Kalateya Varshevich (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Metoder För Dess Reproduktion. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Kalateya Varshevich (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Metoder För Dess Reproduktion. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Anonim

Calathea Varshevich är en prydnadsväxt med lyxiga löv och vacker blomning. Hans hemland är Centralamerika, han älskar ett fuktigt tropiskt klimat och växer i naturen nära vattendrag. Hemsjukvård är inte lätt, calathea är ganska nyckfull: det kräver mycket ljus, vatten och regelbunden matning. Därför rekommenderas att odla den endast till erfarna blomsterodlare.

Bild
Bild

Särdrag

Kalathea Varshevich har stora ovala blad upp till 50 cm i storlek. De ligger på korta stjälkar. Deras yta är dekorerad med ett elegant mönster: ljusa ränder som strålar från mitten till kanten. Växten kallas ofta "böneblomma", och allt för att det vid mörkrets början verkar be: bladen stiger och krullar. Samtidigt exponeras den nedre delen av bladplattan med en ljust lila färg.

Calathea blommar på våren och sommaren. Detta är en mycket vacker process, från vilken det är omöjligt att ta bort ögonen, rummet med den blommande calatheaen omvandlas omedelbart . Stora knoppar är placerade på korta stammar mellan bladen.

De samlas i blomställningar och har en spikliknande form, deras färg varierar från vitt till grädde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inneslutningsförhållanden: Temperatur, luftfuktighet och belysning

Blomman är känslig för plötsliga förändringar. Därför bibehålls rumstemperaturen under hela året inom +19,23 grader Celsius … Det är förbjudet att ta calathea till balkongen, och det är oönskat att sätta det på fönsterbrädan. Om det ändå står en blomkruka med en växt vid fönstret kan du inte öppna fönstret. Utkast och plötsliga temperaturförändringar kan förstöra den känsliga blomman.

Calathea älskar luftfuktighet, helst om denna siffra är 90%. Det är svårt att skapa sådana förhållanden i en lägenhet, så blomman placeras nära en dekorativ fontän eller akvarium. I extrema fall kan du sätta ett kärl med vatten bredvid blomkrukan. Om växten har tillräckligt med fukt växer den underbara löv - stora och ljusa.

I torr luft blir de bleka och grunda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calathea älskar mycket ljus, men är rädd för direkt solljus . Sommartid bör vara ganska lång - minst 16 timmar. Av denna anledning krävs konstgjord belysning, särskilt på vintern. Med brist på belysning blir calathea svag, färgen bleknar och tillväxten avtar.

Vattna, spruta och gödsla

Calathea, som en ljus representant för regnskogen, älskar vatten. Vattning bör vara frekvent, men utan fanatism. Att vattna i marken är också farligt - rotröta kan utvecklas. På vintern vattnas calathea en gång i veckan. Under vår-sommarperioden börjar växten en aktiv växtsäsong, så vattningsfrekvensen fördubblas. Denna graf är ungefärlig, eftersom de först och främst styrs av jordens översta lager - om det är torrt betyder det att växten behöver ytterligare en portion vatten.

Bild
Bild

Blomman har ett känsligt rotsystem, därför ställs ökade krav på vatten:

  • temperatur inom +21,23 grader;
  • den måste först försvaras inom en dag;
  • det ska vara mjukt;
  • nödvändigtvis filtrerad, utan skadliga föroreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom calathea älskar fukt, det är nödvändigt att spraya det ibland, särskilt om luften i rummet är torr . Du kan också torka av bladen med en fuktig trasa för att ta bort allt ackumulerat damm. Men se till att det inte finns för stora droppar kvar på bladen efter vattenprocedurer - överdriven fukt kan också skada växten . På grund av dess höga känslighet för fluktuationer bör vattentemperaturen för bevattning och sprutning vara densamma.

Under naturliga förhållanden är växtgödselmedel avfallsprodukter från djur och insekter. Inomhus calathea behöver också högkvalitativ matning. För detta är mineralgödselmedel bestående av kalium, fosfor och kväve lämpliga. Näringsämnen tillsätts under hela året, de gör det ofta och lite efter lite: dosen som anges i instruktionerna reduceras med 20%.

Detta är nödvändigt för att förhindra övermatning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordkrav och omplantering

Marken ska vara lös näringsrik med låg syrahalt. Den kan köpas i en specialaffär eller göras själv. För att göra detta, blanda lika stora mängder torv, humus och lövjord, tillsätt lite sand. Det måste finnas dränering i botten av krukan så att överflödig fukt inte stagnerar och förstör rötterna. Krukan väljs bred och låg, detta motiveras av rotsystemets särart. Det är bra om krukan är jord eller sten - plasten innehåller kemikalier.

Ung calathea transplanteras varje år … Om växten är vuxen, räcker det var 3-4 år. En gynnsam tid för detta är våren, när växten är full av liv och styrka. Transplantationen utförs med omlastningsmetoden: en jordklump med rötter flyttas försiktigt in i en förberedd blomkruka och strös med jord till toppen. Vattnas med vatten och lämnas på en varm plats för rotning, nästa vattning görs på 3-4 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan få nya exemplar på flera sätt: rhizom, sticklingar och frön. Det enklaste sättet att reproducera är genom rhizom. Denna metod är endast lämplig om "moder" -växten är minst tre år gammal. Förökas av rhizom calathea tidigt på våren vid transplantation, gör det enligt följande:

  • växten tas ut ur krukan, jorden separeras noggrant;
  • roten och busken själv är noggrant uppdelad i delar, det är viktigt att minst tre utvecklade skott finns kvar på var och en av dem;
  • sedan transplanteras de resulterande buskarna till en tidigare beredd bördig jord.

Denna procedur är fördelaktig för blomman, den måste utföras vart 4-5: e år. Därefter sköts de planterade plantorna som vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidig vår väljs för förökning med sticklingar. Skott med en längd på minst 9 cm skärs från busken; det bör finnas 3-5 internoder på stammen. Välj friska delar av växten, med ett tydligt mönster på bladen. Följande åtgärder utförs med dem:

  • placerad i ett fuktat underlag bestående av torv och sand i lika stora proportioner, är krukans botten täckt med ett dräneringslager;
  • täckt med en film eller en treliters burk;
  • lämna på en varm plats vid en temperatur av +21,24 grader;
  • vattnas rikligt och se sedan till att jorden inte är torr;
  • ventilera dagligen genom att höja skyddet.

Sticklingar slår rot efter 14 dagar. När de äntligen blivit starkare kan de transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calathea sprids vanligtvis inte av frön, det här är ett smärtsamt jobbigt företag. Men när du behöver skaffa ett stort antal kopior använder de sig av denna metod. Gör detta genom att följa följande schema:

  • fröna blötläggs i en svag lösning av kaliumpermanganat och förvaras sedan i flera timmar i någon tillväxtstimulator;
  • frön sås ytligt i den beredda jorden - 5 mm;
  • strö lätt med jord och fukta med en sprayflaska;
  • för att skapa en växthuseffekt, täck med en film;
  • så snart de första skotten dök upp, tas skyddet bort;
  • när 2-3 blad bildas vid groddarna bör plantorna dykas och transplanteras i krukor.

Vid förökning på detta sätt bör man komma ihåg att inte alla frön kommer att gro, och inte alla groddar kommer att överleva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Calathea är en känslig blomma, han är känslig för dålig vård. Sjukdomen påverkar främst lövets tillstånd. Därför får de stor uppmärksamhet. Här är de vanligaste lövproblemen och deras orsaker:

  • krulla och torka - luften i rummet är för torr;
  • blek och långsträckt - blomman har inte tillräckligt med ljus (och ibland är det tvärtom för mycket ljus);
  • gul med bruna fläckar - vattentätning av jorden;
  • bruna torra fläckar - växten har utsatts för aggressiv exponering för solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om sådana tecken hittas justeras vården: blomkrukan med en blomma omarrangeras till en annan plats, bevattningsregimen revideras, ytterligare sprutning föreskrivs och dagsljuset reduceras eller ökas.

Växten kan också attackeras av skadedjur. Faran utgörs av spindelmider och skalinsekter. De kan komma in med jord av dålig kvalitet eller genom ett öppet fönster. De bekämpar dem med en tvålösning: gnid 10-15 g tvål på ett rivjärn och späd ut i vatten. Blad torkas med denna komposition, stora insekter tas bort för hand.

I svåra och försummade fall används insekticidmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa sjukdomsförebyggandet är fullständig vård . Med tillräcklig luftfuktighet, regelbunden vattning och bra belysning kommer växten att klara av sjukdomar och skadedjur. En frisk calathea kommer att växa under lång tid och periodvis glädja sina ägare med vacker blomning.

Rekommenderad: