Clerodendrum Thompson (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Blir Vita? Metoder För Dess Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Clerodendrum Thompson (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Blir Vita? Metoder För Dess Reproduktion

Video: Clerodendrum Thompson (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Blir Vita? Metoder För Dess Reproduktion
Video: Undvik "early extension" - för tidiga handleder... 2024, Maj
Clerodendrum Thompson (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Blir Vita? Metoder För Dess Reproduktion
Clerodendrum Thompson (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Blir Vita? Metoder För Dess Reproduktion
Anonim

Att skapa en mysig och bekväm inredning i ett vardagsrum där alla familjemedlemmar inte bara ska slappna av, utan också njuta av skönheten, är varje hemmafrus uppgift. Även med reparationer av hög kvalitet, dyra möbler och snygga inredningsartiklar kan en lägenhet se tråkig och kall ut. För att lösa detta problem rekommenderar designers att organisera ett litet växthus eller grönområde i rummet.

I specialaffärer kan du köpa ett stort antal inomhusblommor, som skiljer sig åt i utseende, tillväxtland och blomningstid. I flera år har tropiska lianor varit mycket populära, vilket gör att du kan skapa fantastiska gröna skulpturer. När du väljer en växt rekommenderar blomsterhandlare att vara uppmärksam på Thompsons clerodendrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Clerodendrum Thompson är en flerårig tropisk brokig inomhusblomma från Verbenov -familjen, infödd i västra Afrika. Denna vinstock kallas ofta för "lyckoträdet" eller "ödeträdet ". Under naturliga förhållanden kan längden på träiga grenar nå mer än 4 meter.

Blommans mörkgröna bladplatta har en oval spetsig form och är cirka 10 cm lång. Ett särdrag är förekomsten av uttalade ådror.

Blomställningarna består av 15 eller fler små blommor som bildas i axlarna på sidoskotten och är omgivna av bladblad. Visning av korollor och ståndare kommer mycket snabbt, och rosa, vita, vinröda och lila blommor glädjer sina ägare under en lång tid.

Blomningsperioden börjar tidigt på våren och varar till sen höst. I slutet av hösten får växten en rik lila nyans och en lila doft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos denna blomma är närvaron av flera blomningsstadier:

  • bildandet av vita kullblad;
  • bildandet av rödblå kronblad;
  • utseendet på ståndare.

Efter blomningen bildar växten en frökorg, som innehåller ett frö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landstigning

Den mest gynnsamma tiden för plantering är tidig vår.

Innan planteringen är det nödvändigt att bearbeta blombehållarna . Det räcker att lägga nya krukor i varmt vatten i minst 1,5 timmar, och gamla behållare måste behandlas med en stark lösning av mangan efter tvätt. Dessa manipulationer hjälper till att förhindra infektion av en ung växt med svamp- och virussjukdomar.

För att plantera en blomma måste du ta en lös och näringsrik jordblandning med en låg surhetsgrad. När du använder färdig jord måste du kombinera 4 delar krukväxtblandning för azalea och 1 del substrat för rosor.

När du gör det själv är det nödvändigt att kombinera torv och lövjord med torv, sand och humus (i lika stora proportioner).

En förutsättning för plantering är närvaron av ett dräneringsskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lista över de viktigaste aktiviteterna när du planterar ett clerodendrum:

  • val av lämplig kapacitet;
  • bildandet av ett dräneringsskikt från grus, trasigt tegel eller expanderad lera;
  • bildandet av det nedre jordlagret;
  • minskning av skottlängden;
  • ta bort en växt från en gammal kruka;
  • rensa rotsystemet från marken;
  • avlägsnande av torkade och skadade rötter;
  • flytta blomman till en ny kruka och komprimera näringsjorden;
  • riklig vattning med sedimenterat vatten.

Unga växter måste planteras om årligen, för vuxna växter kan denna procedur utföras vart tredje år

Diametern på den nya landningsbehållaren bör vara större än den föregående, men inte mer än 20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är endast nödvändigt att starta en blomstertransplantation om följande faktorer är närvarande:

  • avvikelse mellan krukans volym och rotsystemets storlek;
  • närvaron av en stor mängd grön massa;
  • växtskador av svamp- och virussjukdomar;
  • utarmning av krukblandningen.

Vårdverksamhet

För att få en hälsosam och vacker växt måste du läsa och ta hand om den hemma direkt efter att du köpt den.

Listan över huvudaktiviteterna efter köp av clerodendrum:

  • placera växten i karantän för att förhindra eventuell infektion av andra inomhusblommor med farliga sjukdomar och skadedjur;
  • installation av blomkrukor i ett väl upplyst rum;
  • genomförande av måttlig och regelbunden vattning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den nya anläggningen behöver inte ytterligare gödsel , och efter 10-14 dagar kan den transplanteras till en permanent landningsbehållare.

Blomkrukor bör placeras på fönsterbrädor med fönster mot öster eller fälla. Vid odling av blommor på balkonger och loggior på södra sidan är det absolut nödvändigt att skugga lokalerna och skydda bladen från direkt solljus. I rum med låg belysning är det absolut nödvändigt att installera ytterligare ljuskällor.

Den mest bekväma temperaturregimen på våren och sommaren är + 25 grader , och under vintersäsongen behöver växten en temperatur på inte mer + 16 grader . Vid kränkning av temperaturregimen på vintern kommer växten inte att kunna bilda en stor volym knoppar på våren.

Bild
Bild

En opretentiös blomma behöver vid måttlig och regelbunden vattning , som måste utföras efter att jordens översta lager har torkat helt. Överdriven vattning eller långvarig torka kan leda till att växten dör. På vintern kan jorden fuktas först efter att den är helt torr.

För vattning rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att endast använda sedimenterat eller källvatten vid rumstemperatur.

På sommaren, liksom under uppvärmningssäsongen, är det nödvändigt att regelbundet spraya växten med en sprayflaska.

Bild
Bild

Clerodendrum svarar positivt på veckotillförsel av mineralgödsel . Detta förfarande är obligatoriskt under perioden med intensiv tillväxt och blomning av växten. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att använda granulära mineraltillskott i form av pinnar och bollar, från vilka näringsämnen gradvis tränger in i markstrukturen.

På hösten kan du mata blomman en gång i månaden, och på vintern måste denna process helt stoppas.

Ett viktigt steg i vården av en växt är att utföra regelbunden beskärning: formativ och sanitär. Formativ avlägsnande av skott utförs tidigt på våren. Denna manipulation kommer att provocera tillväxten av laterala stjälkar, på vilka ljusa och vackra blomställningar senare kommer att dyka upp.

Bild
Bild

Genom korrekt beskärning kan växten ge den nödvändiga formen:

  • frodig buske - nypa kronan;
  • trädvy - avlägsnande av alla sidoskott, förutom den centrala, från vilken kronan tas bort (mittstamens längd bör vara minst 50 cm).

Sanitär beskärning kan göras efter behov under hela året. Det är nödvändigt att klippa av sjuka, torra och gula löv i tid. Endast med korrekt och regelbundet underhåll kan växten blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste faktorerna som har en negativ inverkan på blomningen av clerodendrum:

  • hög temperatur under viloperioden;
  • fullständig frånvaro av beskärning eller kränkning av tekniken för förkortning av stjälkarna;
  • otillräcklig applicering av mineralgödsel baserat på kalium och fosfor.
Bild
Bild

Underlåtenhet att följa vårdtekniken kan orsaka följande problem:

  • tappar lövverk - brott mot reglerna för vattning, införandet av en otillräcklig mängd näringsämnen;
  • bildning av gula fläckar - solbränna
  • bildning av mörka fläckar - utveckling av ruttningsprocesser i rotsystemet, kemisk förbränning av rötter genom okontrollerad applicering av mineralgödsel;
  • gulning av bladplattan - låg luftfuktighet, otillräcklig vattning, införandet av en stor mängd gödningsmedel, låg ljusnivå;
  • släpper knoppar och blomställningar - brist på näringsämnen, låg luftfuktighet, förekomst av drag;
  • sträcker stjälkar och minskar bladstorlek - låg belysningsnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att få en ny anläggning kan du använda två avelsmetoder:

  • sticklingar;
  • frön.

För fröförökningsmetoden är det nödvändigt i början av våren, förbered en liten behållare med näringsrik jord, bestående av torv och sand, och lägg frömaterial på dess yta. Jorden i behållaren bör fuktas rikligt med en sprayflaska och täckas med plastfolie för att skapa en växthuseffekt. Planteringsbehållarna ska placeras i ett varmt och väl upplyst rum. Unga odlare bör inte glömma att regelbundet ventilera behållaren och fukta jorden.

Först efter utseendet på de första skotten kan skyddshöljet tas bort. I bildningsstadiet av 4 blad kan en plockning göras.

Bild
Bild

Skärning är det mest populära och enklaste sättet att få en ny växt . För dess genomförande är det nödvändigt att lägga de skurna skotten i vatten, i vilket du kan lägga till en accelerator för rotsystemets tillväxt. Efter att det sista bladet har bildats kan det rotas i små tekniska behållare, vars diameter inte bör vara mindre än 60 mm.

För att öka rotfrekvensen rekommenderar experter att täcka bladbladet med glasbehållare som kan tas bort efter att nya bladplattor har dykt upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Precis som alla andra växter är Thompsons clerodendrum mottagliga för ett antal sjukdomar och kan skadas av farliga skadedjur.

Bland de farligaste insekterna skiljer biologer spindelmider, vita flugor, skalinsekter och mjölkfiskar.

De första tecknen på närvaron av en spindelkvalster är gulplattan av bladplattan och utseendet på en tunn väv mellan stjälkarna och små vita prickar kan ses på undersidan av bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudtecknen på utseendet av en vitfluga är blommans vissning, från vilken insekten drar ut alla vitala juicer, utseendet på en silverfärgad plack. Ibland kan du visuellt upptäcka en insekt som ligger på bladets undersida.

Om växten börjar dö mycket snabbt och bruna kapslar dyker upp på den betyder det att clerodendrum påverkas av skidan. För att förstöra det måste du ta bort insekten och dess pustler från bladen, skölja växten med tvålvatten och torka bladen med alkohol.

Om växten slutade utvecklas och började kasta gjutningen och små mörka kulor dök upp nära rotsystemet betyder det att ett akut behov av att börja bekämpa mjölkfisken. För att förstöra det är det nödvändigt att behandla blad och stjälkar med medicinsk alkohol.

Om insekter hittas måste clerodendrum behandlas med speciella kemikalier.

Bild
Bild

Den farligaste typen av sjukdomar som kan leda till att clerodendrum dör är mjöldagg. När en vit blomma visas på bladen är det nödvändigt att omedelbart ta bort de infekterade bladplattorna och behandla blomman med speciella fungicider.

Om en blomma har vissnat eller löv faller av måste akuta åtgärder vidtas.

Listan över förebyggande åtgärder som förhindrar uppkomsten av skadedjur och olika sjukdomar:

  • regelbunden sprutning med varmt vatten;
  • upprätthålla en hög luftfuktighet i rummet;
  • månatlig tvätt av löv och skott med tvålvatten;
  • fuktar jorden bara med varmt och avstängt vatten;
  • upprätthåller en behaglig temperatur i rummet.

Professionella blomsterhandlare rekommenderar när man köper ett grönt husdjur att inte bo på traditionella växter, utan att ge företräde åt nya blommor som kan överraska inte bara alla familjemedlemmar, utan också gäster.

Rekommenderad: