Arrowroot Tvåfärgad: Beskrivning Av Arrowroot Bicolor, Funktioner I Dess Reproduktion, Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Arrowroot Tvåfärgad: Beskrivning Av Arrowroot Bicolor, Funktioner I Dess Reproduktion, Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling

Video: Arrowroot Tvåfärgad: Beskrivning Av Arrowroot Bicolor, Funktioner I Dess Reproduktion, Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Video: DESCRIBING THESE DIFFERENT TEXTURES 2024, Maj
Arrowroot Tvåfärgad: Beskrivning Av Arrowroot Bicolor, Funktioner I Dess Reproduktion, Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Arrowroot Tvåfärgad: Beskrivning Av Arrowroot Bicolor, Funktioner I Dess Reproduktion, Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Anonim

Arrowroot är ett släkte av växter som tillhör arrowroot -familjen. Dess namn härrör från efternamnet på den italienska läkaren och botanisten - Bartolomeo Maranta, som levde under första hälften av 1500 -talet. Den amerikanska politikern från 1800 -talet Samuel Houston introducerade européerna för denna växt, eftersom han var en planter och tog med nya frön till Europa. Arrowroot är enhjärtbladiga blommande växter. I denna familj finns det idag cirka 30 släkten och 400 växtarter.

Bild
Bild

Var förekommer det i naturen?

I naturen lever arrowroot i fuktiga sumpiga tropiska skogar. Oftast finns det i Central- och Sydamerika. Mest av alla arter av denna fantastiska blomma växer här. I ett gynnsamt tropiskt klimat växer vissa pilrotarter upp till en och en halv meter i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära typer för hemodling

Oftast säljs följande typer av arrowroot:

  • vithalsad pilrot (Maranta leuconeura);
  • tvåfärgad (Maranta bicolor);
  • tricolor (Maranta tricolor);
  • arrowroot Kerchoven (Maranta Kerchoveana);
  • arrowroot Gibba (Maranta Gibba);
  • arrowroot Massange (Maranta Massangeana).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa arter kännetecknas av en spektakulär lövfärg, där det finns många färgglada ådror eller fläckar på en monokromatisk bakgrund.

Den allmänna färgen på bladen varierar från vitaktig till mörkgrön, man kan till och med säga svart. Baksidan av bladen är rödaktig eller blågrön.

Särdrag

I England kallas arrowroots Prayer Plant - en böneväxt. Detta namn fick dem för deras karakteristiska drag att vika sina blad inåt när det blir mörkt. Om du tittar noggrant påminner de om de vikta handflatorna hos en berande person. Dessutom kallas dessa växter för "10 budord", eftersom deras lövfärg liknar färgen på profilerna Mose. 5 fläckar på varje sida av arket summerar till siffran 10, vilket sammanfaller med antalet bibliska budorden.

Arrowroot bicolor (eller bicolor) fick detta namn för närvaron av två toner i färgschemat för ovala blad: mörkgrön med brunaktiga fläckar och ljusgröna, som, från den centrala venen, ändrar färg till mörkgrön. På baksidan är bladen rödaktiga och täckta med små hårstrån. Arrowroot bicolor bildar inte knölar som är karakteristiska för dessa växter. Busken är snygg och låg (ca 20 cm), rotblad växer upp till 15 centimeter långa. Blommorna är små, panikulära, vita i färgen med en lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Arrowroot bicolor i hemmet kräver mer noggrann vård än andra arter. För att växten ska glädja dig med sina charmiga blad så länge som möjligt, bör du definitivt följa reglerna för att ta hand om den.

Belysning

Utsätt aldrig pilroten för direkt solljus. Från detta tappar bladen snabbt sin dekorativa effekt och torkar ut. För skuggig plats är inte heller lämplig för tvåfärgad pilrot. Den gyllene medelvägen är en stor mängd spritt ljus nära fönstret.

Bild
Bild

Vattning

Växten älskar jordfuktighet och riklig vattning, men försök att inte översvämma den och undvik stillastående vattenflöden i pannan, annars kommer rötterna att ruttna. Fallande vattendroppar på lövverk är också oönskade. Om pilroten har lite fukt krullar bladen upp och blir gula, gulaktiga fläckar visas på dem. Det rekommenderas att vattna med utomordentligt varmt vatten (något över rumstemperatur), det ska vara fast och mjukt.

Bild
Bild

Temperatur

Som en växt i tropikerna är arrowroot mycket förtjust i värme +22,26 grader Celsius på sommaren och +17,20 grader på vintern. Utkast och för kraftiga temperaturfluktuationer påverkar växten negativt fram till dess död.

Bild
Bild

Fuktighet

Hög luftfuktighet är ett måste, annars torkar bladen och faller av. Dessutom växer arrowroot extremt långsamt i torr luft. Regelbunden bevattning med sedimenterat mjukt vatten rekommenderas. En annan lösning på problemet är en pall med våta stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Att transplantera en vuxen tvåfärgad pilrot vartannat år är tillräckligt. Välj en kruka något större än den föregående, helst av plast. Du kan köpa en färdig blandning för arrowroot eller komponera en jordjord själv, med tanke på att den ska vara lös och låta luft och vatten passera igenom. Ta till exempel en del torv, barrträd och sand, tillsätt 3 delar bladgräs och 0,4 delar kol. Småsten eller expanderad lera är idealiska som dränering.

Undersök växten noga efter att ha tagit bort den från den gamla krukan. Du bör ta bort gula löv, eventuell röta, du kan klippa av skotten och lämna en internod på dem, så att det efter pilroten bildar många nya skott och ser mer attraktivt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Regelbundet varannan vecka från tidiga vår- till höstdagar, då växten växer aktivt, efter vattningsprocessen måste speciella mineraliska och organiska gödningsmedel appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

Inomhus tillväxt av arrowroot bicolor oftast föredrar att föröka genom sticklingar eller dela busken.

I den första metoden, alla dagar från maj till september, måste du klippa av topparna på skotten så att de är minst 10 centimeter långa, har två internoder (skär 3 cm under noden) och några blad (2- 3 bitar). Snittplatser ska strö med kol. Därefter läggs sticklingarna i vatten och väntar 5-6 veckor tills rötterna visas. Sedan planteras buskarna i marken, strös med torv ovanpå och täcks med en film för effektivare rotning, periodisk luftning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra sättet är enklare . När du har tagit bort pilroten från planteringsbehållaren måste du noggrant, utan att bryta rötterna, dela den i flera delar. Varje del måste ha en tillväxtpunkt och sina egna rötter. Efter det planteras buskarna separat i en jordblandning, fuktas med varmt vatten och täcks med en film för att återskapa förhållandena i ett växthus. Växter ska öppnas för luftning och vattning tills nya stjälkar växer, sedan ska filmen tas bort och blomman ska tas om hand som vanligt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att arrowroot är en ganska resistent krukväxt mot olika typer av sjukdomar kan olika problem uppstå när den odlas.

Tappade vissna löv

Eventuella ogynnsamma förhållanden kan vara orsaken: vattentäppning, låga temperaturer, drag. Läs noggrant informationen som ges tidigare om hur man på ett korrekt sätt tar hand om tvåfärgs pilrot och eliminerar den negativa faktorn.

Bild
Bild

Rotröta

Det uppstår med stark fukt och låga temperaturer. De drabbade områdena av växten måste avlägsnas och markens yta måste behandlas med svampdödande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antraknos

Denna sjukdom orsakas av en svamp som infekterar bladen. De blir bruna i färg med en grå kant, med rödorange svampsporer i mitten. Orsakerna kan vara en ökning av jordens surhet och för hög luftfuktighet.

Alla sjuka delar av växten ska omedelbart avlägsnas och behandlas med fungicider.

Bild
Bild

Sotig svamp

Så snart du märker en mörkgrå blomning på växten, torka av den med en svamp doppad i tvålvatten, skölj av den och behandla den med Fitosporin. Denna svamp är farlig eftersom den stänger stomatan på bladen och stör andningen. Näringsmediet för utvecklingen av denna svamp bildas av skadedjur som bladlöss, mjölk.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Denna skadedjur är liten och osynlig för ögat. Spår av dess närvaro är en tunn spindelnät på bladens undersida. Kvalten suger saften från växten och skadar bladen. Orsaken till dess utseende kan vara mycket torr luft i huset.

Du bör ta bort de drabbade bladen, skölj resten med rinnande vatten och strö över pilroten med ett speciellt botemedel mot detta skadedjur (Fitoverm, Aktellik).

Bild
Bild
Bild
Bild

Mealybug

En liten insekt (4-7 mm), kan identifieras genom en vitaktig klibbig blomning på bladen och genom deras skarpa gulning. Skadedjuret livnär sig på plantans saft och producerar en giftig plack. Det visas vid höga (över +26 grader Celsius) temperaturer och med ett överskott av gödningsmedel. Först kan du försöka behandla arrowroot med tvålvatten (späd 20 gram enkel tvål i en liter vatten vid rumstemperatur).

Om sjukdomen fortsätter att utvecklas behövs särskilda medel (till exempel "Aktara", "Biotlin").

Bild
Bild

Arrowroot bicolor är en mycket prydnadsväxt som kan dekorera vilken inredning som helst. Allt du behöver göra är att skapa bekväma förutsättningar för henne att växa, och det är inte så svårt.

Rekommenderad: