Clusia (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av En Samling Av Rosa Och Andra Arter. Metoder För Dess Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Clusia (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av En Samling Av Rosa Och Andra Arter. Metoder För Dess Reproduktion

Video: Clusia (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av En Samling Av Rosa Och Andra Arter. Metoder För Dess Reproduktion
Video: Floras fototips – Arbeta med förgrund 2024, April
Clusia (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av En Samling Av Rosa Och Andra Arter. Metoder För Dess Reproduktion
Clusia (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av En Samling Av Rosa Och Andra Arter. Metoder För Dess Reproduktion
Anonim

Clusia är en flerårig vintergrön av familjen Clusiaceae, uppkallad efter den nederländska forskaren Carl Clusius. Klyftan kallas också "autografernas träd" på grund av bladplattornas särart för att bevara inskriptionerna som skrapats på dem under lång tid. Växtens hemland är tropikerna och subtropens territorium i norra och södra Amerika, där den kan nå flera meter i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Clusia tillhör det många släktet av träd och buskar (det finns cirka 300 arter), varav några odlas hemma. Många sorter har epifytiska egenskaper. Unga växters luftrötter fäster vid träd, och när de växer når de jorden och slår rot där. Nya exemplar kan bildas från de grenade rötterna. Clusia -skott är grenade, med tiden härdar de, växer över med brunaktig bark och blir som trädgrenar.

Täta lansettformade eller ovala bladplattor har korta stjälkar och fördelas omväxlande på skottet. Deras kanter är fasta och topparna slutar i vinkel. Bladens yta är slät, ljusgrön i färgen. Plattornas storlek varierar beroende på betyget. Clusia blommor är ganska ovanliga, något förtjockade och till synes vaxade. I naturen blommar växten året om, knopparna blommar på natten och stänger på morgonen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna bildas av 4-9 rundade vita kronblad med nyanser av gula eller rosa toner. Blommorna når 4-5 cm i diameter. När klumpen pollineras börjar frukter mogna på plats - runda lådor med ett ljusgrönt skal som liknar ett vallmofrö. Under mognadsprocessen får skalet en rik brun nyans och kapseln öppnas i form av en stjärna. I mitten finns en oätlig röd massa och ett stort antal frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtsaft kan orsaka irritation vid kontakt med hud eller slemhinnor. På grund av detta är det värt att bära handskar när man sköter blomman och begränsar tillgången till blomman för barn och djur. Clusia rengör luften i rummet väl, och man tror att den kan absorbera negativ energi.

Typer och populära sorter

Av de många familjerna är endast ett fåtal arter lämpliga för hushållning. Clusia rosa är den mest populära typen bland blomsterhandlare . Rosea är en ganska hög buske med starka, grenade stjälkar och stort, läderaktigt lövverk. Runda eller diamantformade bladplattor och mörkgröna färger är fästa med korta bladblad. Knopparna bildas enskilt på de apikala stjälkarna och har vita eller rosa kronblad med ett ljust gult centrum. Blommorna har en behaglig, lätt doft.

Kända sorter av denna art inkluderar:

  • dagg "prinsessa "- med lummiga tallrikar av grön färg och stora blommor av rosa nyans;
  • " Variegata "- en brokig sort av clusia med en gulaktig kant längs plattornas kanter;
  • " Gul Variegate " - plantans löv är prickiga med gula fläckar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lanceolate kan nå tre meter i höjd . Bladplattorna är täta, lansettformade. Blommorna är små, bildade av 4-8 rundade vita kronblad, vars kärna är röd eller vinröd.

Clusia large (balsamic apple) bildar buskar av ganska imponerande storlekar . Läderiga, äggformade blad är fästa på skotten med förkortade bladblad. Blommor med vit eller krämfärg bildar små blomställningar.

Storblommiga kännetecknas av långa, lockiga stjälkar med omfattande, ovala bladplattor med en klar ven längs mitten … Blommorna motsvarar artens namn - de kan bli upp till 20 cm. Knopparna av en vit eller rosa nyans samlas i en trattformad korolla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Det är bättre att köpa en blomma på våren och i specialaffärer. Clusia är inte särskilt krävande inom vården, men för ett bra skick måste hon skapa vissa förutsättningar.

  • Belysning spelar en viktig roll i vården av växten, eftersom den är ganska ljusälskande och behöver en lång dag med ljus upp till 12 timmar. Ljus behövs intensivt, men diffust året runt. Östra eller västra fönsterbrädor är optimala, och blommor placerade på de södra fönstren behöver skuggas vid middagstid. Ytterligare belysning bör ges på vintern. Med brist på ljus sträcker sig stjälkarna och blir tunna, bladen slutar växa.
  • Lufttemperatur under den varma årstiden bör den hållas inom +25 grader, och från hösten måste den gradvis sänkas, och på vintern känns blomman ganska bekväm vid +20. Regelbunden ventilation är avgörande för busken. Frisk luft påverkar växtbildningen positivt, men det är nödvändigt att utesluta drag. På sommaren kan klungan säkert tas ut till balkongen eller trädgården, men platsen ska vara från direkt solljus och stängd från vinden.
  • Vattning blomman behöver en återhållen, underlaget ska ha tid att torka upp till hälften. Vatten används endast vid rumstemperatur och separeras i minst 24 timmar; du kan inte ta varmt eller för kallt vatten. Resterande vätska från pannan hälls. Om rummet är torrt eller mycket varmt, sprutas växten med vatten, bladplattorna torkas med en fuktig svamp. Då och då kan du tvätta blomman under duschen, medan jorden är täckt med en film från överflödig fukt.
  • Toppdressing måste tillämpas från april till oktober. Komplexa mineralgödselmedel är lämpliga för detta ändamål, hälften av den angivna delen appliceras varannan vecka. På vintern, i närvaro av ytterligare belysning, används toppdressing en gång i månaden.
  • Beskärning Clusia tål normalt, så bildandet av en buske kommer inte att orsaka hennes obehag. För att stimulera förgreningen av stjälkarna bör de övre delarna av skotten klämmas. På våren skärs torra grenar av och de som sticker ut för mycket eller förstör utseendet förkortas.

Blommor upp till tre år gamla måste transplanteras varje år, och vuxna växter bör räcka en gång vartannat år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationen tolereras inte lätt av växten, så allt görs mycket noggrant:

  • klyftan transplanteras tidigt på våren;
  • använda omlastningsmetoden;
  • den nya behållaren ska vara ett par centimeter bredare än den föregående;
  • botten måste täckas med en dränering på 4 cm;
  • substratet behövs lätt, en sammansättning av två delar torv och lövmark, en del vermikulit och torv, 0,5 delar sand är optimalt;
  • växten planteras, pressar marken något med handflatorna och fuktas;
  • efter transplantation ska blomman vara lite skuggad i flera dagar med daglig sprutning.

När du växer en clusion hemma kan du klara dig utan ett substrat. Denna ovanliga växt kan säkert förvaras i en transparent glasbehållare. En sådan original lösning inom inredning ser ganska exotisk ut och blir populär. All vård består i behovet av att tillsätta vatten till vasen. Men det finns också några nyanser som måste följas, annars dör blomman:

  • vatten ska inte helt täcka rötterna;
  • tillsätt vätska tillräckligt en gång i veckan;
  • vatten bör endast tas upp eller tinas, vanligt vatten är inte lämpligt;
  • vattentemperatur över +15 grader Celsius;
  • luften i rummet måste vara fuktig;
  • undvik solljus på kolven, det är bättre att förvara det i ett upplyst rum, men bort från fönstret.

Om du följer dessa enkla regler kommer växten att utvecklas anmärkningsvärt i en så ovanlig blomkruka. Om det finns tecken på minskad styrka kan den helt enkelt transplanteras i marken och odlas på traditionellt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera sätt att odla en växt:

  • sticklingar;
  • skiktning;
  • frön.

Skärning är den lättast tillgängliga metoden för hemmabruk . För honom används sticklingar med en längd på 15-20 cm från toppen av skotten. De blötläggs i en rotformare och läggs i vatten eller en sand-torvblandning. För att groddar ska utvecklas är det nödvändigt att skapa växthusförhållanden. För detta är behållare täckta med polyeten eller glas och placerade på en fönsterbräda med diffus belysning.

Lufttemperaturen måste hållas inom +25 grader … Varje dag, i några minuter, måste du öppna växthuset för luftåtkomst och befukta vid behov. Efter ungefär en månad börjar nya löv dyka upp - vilket innebär att plantorna kan planteras på en permanent växtplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vuxna exemplar har luftrötter, som i kontakt med barken eller jorden växer och bildar skott . Dessa utväxter kan separeras och odlas som en separat växt. Processen är densamma som för en blomstertransplantation.

Efter 4-6 veckor börjar skott att dyka upp, men tills 4 blad har bildats tas filmen inte bort. Väl förstärkta plantor kan dykas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning är en mycket mer noggrann process . Du måste börja plantera omedelbart efter skörden, eftersom groning av frömaterial snabbt försvinner. Fröna blötläggs i preparat som stimulerar tillväxt i ett dygn och lämnas sedan på en fuktig trasa för att absorberas. Rätterna fylls med en blandning av torv och sand, de fuktas väl och fröna fördjupas med hälften i längd. Täck med folie eller glas och låt stå på en varm plats där diffust ljus faller, glöm inte att ventilera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med rätt vård blir clusia knappast sjuk, men det är fortfarande värt att vara medveten om potentiella problem.

  • Uppkomsten svampplack på marken indikerar överdriven fukt i kombination med låg lufttemperatur. Detta kan leda till förfall av rotsystemet. Växten behandlas med fungicider och transplanteras till ett nytt substrat. Du kan bara ersätta det översta jordlagret: det tas bort och resten lossas och desinficeras väl. Efter ett tag kan du lägga till färsk jord.
  • Med ruttnande rötter du måste omedelbart transplantera växten, annars dör den. Alla drabbade delar måste avlägsnas, snittarna strös med krossat kol och blomman sprutas med fungicider. För transplantation tas ett nytt substrat, om behållaren används på samma sätt kommer det säkert att desinficeras.
  • Om stjälkarna sträcks och bladplattorna blir mindre - bristen på belysning påverkar. Anläggningen måste ordnas om närmare ljuset, och på vintern, slå på ytterligare ljuskällor.
  • Om bladen började dyka upp bruna fläckar - blomman blev solbränd. I sådana situationer måste det skuggas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur kan skalinsekt, spindelkvalster och mjölkskada skada klyvningen. De livnär sig på plantans saft. De kan kännas igen av följande funktioner:

  • förekomsten av vita spindelnätstrådar - kvalster;
  • små klumpar som ser ut som bomull - mask;
  • rundade mörka tillväxter på bladets nedre del - skydda .

När spår av insekter hittas, växten det är nödvändigt att tvätta väl med tvålvatten, det är bättre att täcka jorden med en film . Efter att blomman exponerats insekticidbehandling . Istället kan du prova folkmedicin: tinkturer av malört, tobak eller vitlök, samt ett avkok av lökskal. Men i förebyggande syfte är det värt det är bra att befukta luften och ofta ventilera rummet, då kommer inga skadedjur att dyka upp.

Lite vård och tid kommer att hjälpa till att odla en exotisk växt som vackert passar in i alla interiörer och lyser upp den dagliga hemmiljön.

Rekommenderad: