Azalea (49 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma Efter Köpet. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Azalea (49 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma Efter Köpet. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling

Video: Azalea (49 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma Efter Köpet. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Video: How to Care Indoor Plants | Indoor Plants Care & Tips | Tips To Maintain Indoor Plant or House Plant 2024, Maj
Azalea (49 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma Efter Köpet. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Azalea (49 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma Efter Köpet. Möjliga Sjukdomar Och Deras Behandling
Anonim

Viljan att utrusta ditt hem så bra som möjligt, att skapa en atmosfär av komfort och skönhet är inneboende i varje normal människa. Allmänna idéer om komfort är långt ifrån entydiga, men de flesta av oss kommer säkert att föredra att överväga en blommande grön naturbit hemma. Ett av föremålen för den "gröna ön" kan vara en inomhus azaleablomma.

Bild
Bild

Beskrivning

Azalea (Azalea) är en riklig och långblommande växt från släktet rododendron från ljungfamiljen. Blommande azalea med sin skönhet är en seriös konkurrent till drottningen av blommor - rosen, för vilken den är högt uppskattad bland florister och amatörblomster. Detta är en kort växt med mycket grenade skott och lansettformade blad, tätt pubescent under. Som ett resultat av många års uppfödares arbete har många sorter av azalea skapats, vars mångfald av dekorativa egenskaper är fantastiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningen börjar vid 3-4 års ålder med enstaka blommor eller blomställningar i olika storlekar och former (enkla, dubbla, halvdubblade, kantade). Under blomningen är bladen inte ens synliga bakom de lyxiga blomställningarna. Azalea -blommor är huvudsakligen målade i vita, rosa eller röda färger och alla slags variationer i sina övergångsskuggor. Denna växt har antiinflammatorisk och bakteriedödande verkan, lindrar svår trötthet, förtydligar tankar . Det räcker med att sitta bredvid en doftande blomma i några minuter, inandas dess känsliga doft och överväga den fantastiska skönheten i den sprudlande blomningen, för att känna den fördelaktiga effekten av sådan aromaterapi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa moderna sorter som har god vinterhårdhet används framgångsrikt vid utformning av rabatter och rekreationsområden i parker och trädgårdar, men på våra breddgrader praktiseras det främst att odla azalea hemma och i växthus, där det är lättare att skapa nödvändiga förutsättningar.

Typer och sorter

För hemodling föredrar amatörblomstrare att främst välja två typer av azalea - indiska och japanska, men de erbjuder också många intressanta möjligheter för implementering av kreativa idéer för att skapa hemsamlingar, eftersom uppfödare med sitt noggranna arbete lyckades få fram många sorter av dessa växter med olika dekorativa egenskaper. … Indiska arter av azaleaer (Sims rhododendron) Det är en kompakt buske (upp till 50 cm) med olika blomperioder, har en varierad blomställning och skiljer sig åt i form och storlek på blommor. Utbredd.

Bild
Bild

Japanska azalea -arter (rododendron trubbig) har en mycket riklig frodig blomning. Den bildade kronan på en liten buske (30-50 cm) under blomningsperioden är bokstavligen strödda med blommor, vilket säkerställde den höga populariteten hos hundratals sorter av denna art bland blomsterhandlare. Huvudskillnaden mellan den japanska azalea och den indiska är de mindre blommorna. På våren, när risken för frost har gått, kan krukor med japansk azalea tas ut i trädgården. Det är möjligt att odla vissa sorter utomhus i trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De befintliga sorterna av azalea klassificeras i grupper:

  • tidig blomning blommar i början av vintern i december - januari;
  • medelblommande kommer att glädja dig med blomningen i januari - mars;
  • senblommande blommar i slutet av azalea -blomningssäsongen i februari - april.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland sorterna av azalea är de mest populära Nabucco, Golden Lights, Pontiyskaya, Arima, Kiev Waltz, Snezhinka, Scarlet Flower, Melina.

Efter att ha plockat upp flera sorter för att odla med olika blomperioder och ta hand om dem ordentligt, kommer du att beundra den fantastiska azaleablomman nästan hela vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

När man odlar azalea hemma används två huvudavelsmetoder: sticklingar och dela busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Den bästa tiden för ett sådant förfarande är våren och försommaren. Sticklingar (7-10 cm i storlek) skördas från en stark halvbrunkad skott. Sticklingar skärs snett med en vass desinficerad kniv och se till att varje stickling har njurar. De nedre bladen måste skäras till halva bladbladet, resten - till halva bladplattan. Sticklingarna placeras i ett lägre snitt i "Kornevin" -lösningen (för bättre rotbildning) och inkuberas i cirka 6 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan förbereds jorden i en grund skål (lite grus och flodsand och på toppen är barrträd eller sphagnumoss med torv). Sticklingar placeras i detta substrat till ett djup av 1,5-2 cm på ett avstånd av 3-4 cm från varandra, vattnas rikligt och täcks med en transparent påse för att skapa "växthus" -förhållanden. I väntan på att rötterna ska dyka upp vattnas plantorna regelbundet och sprutas med varmt, sedimenterat vatten . För att undvika uppkomsten av mögel utförs daglig luftning i en timme och täcks sedan igen. När blomknoppar dyker upp måste de omedelbart tas bort och sträckstickorna måste klämmas.

Under dessa förhållanden rotar sticklingarna på cirka 1, 5-2 månader. När sticklingar visar tecken på bildandet av sina egna skott, måste de transplanteras i krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dela busken

Denna procedur är endast möjlig med friska vuxna växter, som redan är 3-4 år gamla. Det är bättre att göra detta på våren under en period med hög aktivitet och största mobilisering av växternas försvar. Särdragen hos azaleas rotsystem bör beaktas . - förekomsten av många små, men viktiga rötter och specifik mikroflora runt dem. Det finns en risk att odlingsproblem uppstår med ingreppet. Buskens uppdelning utförs av erfarna odlare med största omsorg med skarpa desinficerade verktyg. Nya buskar för framgångsrik återhämtning kommer att kräva noggrann uppmärksamhet och intensivvård under ett helt år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en frömetod för förökning av azalea, men den används främst i avelsarbete. Detta är en svår mödosam process, så det är bättre att inte plantera azaleafrön hemma.

Landning

Odlare köper ofta jord för att plantera azalea i specialaffärer-där säljs det färdigt med en optimal näringskomposition för acidofila ("syraälskande" pH 4-4, 5) växter (azalea är en av dem). Självförberedd jord bör ha en sur reaktion och innehålla barrträd, flodsand och mossa (2: 1: 1). Om du har odlat plantmaterial från sticklingar eller delat en buske, plantera små azaleaer eller delar av busken i separata grunda krukor. Det tar vanligtvis 2-3 år från plantering till blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill köpa en färdig buske, överväg noga valet. Undersök busken från alla sidor för tecken på skadedjur och torkade löv, vilket indikerar att växten inte är särskilt frisk. Stoppa valet bättre på växten där det fortfarande finns få fullt blommande blommor, eller så är de inte alls, utan bara oblåsta knoppar. Om de flesta blommorna fortfarande är i spirande skede, kommer växten lättare att tolerera en "byte av bostad".

Bild
Bild

Överför inte azalea till en annan behållare direkt efter köpet. Anläggningen behöver anpassas till nya häktningsvillkor. Detta kommer att ta cirka 2 veckor. Om en blommande buske har köpts, vänta till slutet av blomningen och transplantera den sedan till en ny jord. Azalea har ett grundt rotsystem, så välj en grund blomkruka. Transplantera med extrem försiktighet med omlastningsmetoden , där en jordkula bevaras, och plantans tunna mikrorötter är minst skadade. Fördjupa inte rotkragen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fram till tre års ålder, när en frisk växt aktivt växer och får styrka, transplanteras azalea varje år, och sedan - vid behov, ungefär en gång vart tredje år. När transplantationer, torkade blommor och skott med tillväxtdefekter tas bort - svaga eller starkt igenväxta, böjda.

Vårdregler

Hemskönheten i azalea är en ganska finkornig blomma. Plötsliga förändringar och temperaturfluktuationer är oacceptabla, hon föredrar konstant svalka. Om din livsstil är "från samma kategori" och du gillar sval luft i lägenheten, kommer du framgångsrikt "få vänner" med henne, och om du föredrar ett varmt hus med temperaturer mycket högre än +20 grader, bör du tänka om igen det är lämpligt att odla azalea - det är stor sannolikhet att det inte kommer att fungera att odla det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du fortfarande funderar på att köpa denna nyckfulla skönhet i ditt hus, börja med att välja en plats där du planerar att "bosätta" henne. Azalea behöver starkt och samtidigt diffust ljus (utan direkt solljus), så ett södra fönster fungerar inte för henne. Det är optimalt att placera krukan med växten på den östra fönsterbrädan, som tillval - på den västra eller norra. Den optimala rumstemperaturen på sommaren är +19,21 grader, på vintern - +16,19 grader.

Dessutom bör temperaturen sänkas till +11,13 grader under perioden med blomknoppar. Naturligtvis är det extremt svårt att uppnå sådana förhållanden i stadslägenheter - trots allt kommer värmesäsongen att öppna nästan samtidigt med början av spirande i azalea.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men även här hittar äkta älskare av rumsflora en väg ut. På hösten, om det finns en loggia, används dess utrymme. Olika modeller av luftkonditioneringar (monterade, golvstående, bärbara) i ett brett prisklass har blivit ett utmärkt alternativ under moderna förhållanden. Genom att placera en sådan luftkonditionering nära anläggningen kan du enkelt få en given termisk regim och "snälla" en nyckfull skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög luftfuktighet är en förutsättning för dessa blommor . Med överdriven torrhet börjar växten att kasta av bladen. Spraya hela tiden anläggningen och hela rummet med sedimenterat eller smältvatten, använd luftfuktare, lägg en våt handduk på värmeradiatorn eller häng den med en tjock trasa. För att kontrollera mängden luftfuktighet i ett rum är det en bra idé att köpa en psykrometer (en enhet för mätning av luftfuktighet) för att kunna reagera i tid på kritiska indikatorer.

Bild
Bild

Vattning

Marken i krukan ska alltid vara fuktig. För azalea är varken överflöd eller underfyllning eller stillastående vatten i pannan tillåtet. Idealiskt för bevattning är regn och smältvatten vid rumstemperatur, som tillval - avsatt från kranen. Det rekommenderas att surgöra jorden 2 gånger i månaden (inte oftare!) Vid vattning med vatten med tillsats av några droppar citronsaft eller citronsyrakristaller (2-3 droppar eller 2-3 kristaller per 1 liter vatten). Lossa inte jorden - azalea har ett ytligt rotsystem, tunna sårbara rötter - det finns risk för att de skadas.

Om det torkar och jorden har stelnat, lägg krukan i en stor behållare med vatten i 2-3 timmar, växten kommer att "dricka" genom dräneringshålen i krukans botten, lägg den sedan på en bricka och dränera ta bort överflödigt vatten när det rinner ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtbildning

Systematisk nypning och beskärning av skott är en av de väsentliga procedurerna vid odling av azalea för att stimulera bildandet av blommande grenar. Unga kvistar skärs till det femte bladet, vilket bidrar till deras rikliga blomning. Från praktiken med erfarna blomsterodlare är det känt att ju mer frodiga och tjockare gröna på azaleabusken, desto mindre blommor, därför försöker de ta bort svaga och igenvuxna grenar så snart som möjligt utan att skada till växten. Proceduren utförs på våren efter blomningen.

Bild
Bild

Toppdressing

Bildandet av många knoppar och blomställningar av azalea kräver konstant påfyllning av styrka och näringsreserver, därför är regelbunden utfodring en viktig faktor för framgångsrik odling. Mineralgödselmedel med en speciell komposition har utvecklats för rododendron. I specialiserade köpcentrum hittar du en toppdressing som kallas "Azalea ". Under den varma årstiden krävs utfodring en gång i veckan och på vintern, mycket mindre ofta - en gång i månaden, medan strikt följning av bruksanvisningen är obligatorisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I plantskolor förs växterna till blomningsstadiet artificiellt (speciella tillfälliga tillsatser läggs till jorden för att bibehålla färskheten och blomningen av växter). I transportkrukor med en liten mängd jordblandning utvecklas rotsystemet nästan inte, så en nyförvärvad azaleabuske kommer att kräva noggrann uppmärksamhet från de första dagarna. Det är inte förvånande att när du flyttar från affären till rummet på fönsterbrädan kan en till synes doftande buske vissna efter kort tid, blommor och löv börjar torka ut, växten försvinner gradvis och dess återupplivning blir omöjlig.

Bild
Bild

En nybörjare i en liknande situation skapar felaktigt uppfattningen att azalea är en engångsblomma och det är extremt svårt att odla den hemma, men så är det inte. Med rätt förberedelse och rätt vård växer azaleas skönheter aktivt, blommar rikligt och länge och glädjer ägarna med sitt lyxiga utseende.

Helst, om du följer alla rekommendationer för odling av azalea, kommer plantorna inte att skada. Men under verkliga förhållanden är det inte alltid möjligt att skapa alla häktningsvillkor i enlighet med rekommendationerna, vilket ger fullständig vård enligt reglerna. Vi kommer att berätta för dig vilka "olyckor" som kan hända med azaléer under odlingen. Felaktig vård: otillräcklig eller överdriven vattning, exponering för direkt solljus, otillräcklig belysning, höga eller låga temperaturer, olämplig jord, tidig matning kommer oundvikligen att leda till avvikelser i anläggningens utveckling.

  • Utseendet på vissna gula löv indikerar otillräcklig vattning. Justera proceduren så snart som möjligt, kontrollera vattenkvaliteten, spray, kontrollera belysningen - problemet försvinner.
  • Utseendet på rost och gråröta på bladen indikerar att temperaturregimen i rummet inte följs. Korrigera situationen - optimera värmeregimen och ta bort bortskämda löv från växten. Detta kommer att återställa blommans försvar.
  • Överdriven fukt i jorden kan leda till senblåssjukdom och fullständig förlust av växten.
  • Gula fläckar på bladens kanter - ett tecken på kloros i växter på grund av brist på järn och magnesium i jorden. Det är nödvändigt att mata blommorna med lämpligt gödningsmedel och mikroelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss prata om sjukdomen separat fusarium … Om kanterna på bladen (och ibland stjälkarna) blir svarta är detta fusarium orsakat av en svamp- eller virusinfektion med felaktig vård (överdriven fuktighet, temperaturfluktuationer). Svärta av bladspetsar kan orsaka insekter svarta trippar . Påverkade löv faller av och lämnar helt nakna grenar.

Det är möjligt att spara azalea endast med tidig upptäckt av problemet. Bli omedelbart av med parasiter genom att behandla med speciella medel (emulsion "Karbofos", "Fundazol"), för bättre effektivitet, behandla området som omger blomman (glas, ram, fönsterbrädan, pall).

Bild
Bild
Bild
Bild

Skär av de återstående drabbade bladen utan att röra grenarna (även bara), kontrollera noggrant rötterna, transplantera växten i ny jord (desinficera jorden innan du planterar) och placera krukan i ett rum med en temperatur på +20,22 grader i diffust ljus utan solljus. Genom att ge ordentlig vård och förutsättningar i framtiden kan man hoppas på en lyckad blomåterställning.

Tyvärr kommer en växt med ett sent stadium av Fusarium inte att kunna återhämta sig.

Bild
Bild

Det är också möjligt att skada azaleabuskar av olika skadedjur (spindelkvalster, vita flugor, bladlöss, skalinsekter) … Insekter suger juicerna från löv och stjälkar av växter, gnager dem och orsakar allvarlig skada. Först kan du försöka behandla busken med tvålvatten, men om detta inte fungerar, använd speciella kemikalier (Aktellik, Fitoverm, Aktara, Karbofos).

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och regler för vård för stora artgrupper av växter har många liknande element. Belysning, temperatur, luftfuktighet - det här är de "tre valar" som hela spektrumet av åtgärder för växande växter vilar på. Det rätta agrotekniska komplexet av vård hjälper till att minimera problem med växtsjukdomar.

När du av misstag träffar ett blommande azalea (i en butik, i ett växthus, hos dina vänner), överför fantasin det ofrivilligt till det inre av ditt hus eller lägenhet. Förutom sin extraordinära skönhet är azalea anmärkningsvärt genom att den blommar under den kalla årstiden . De flesta inomhusväxter för närvarande är vilande och blommar inte, utanför fönstret finns en tråkig monotoni, det finns en akut brist på ljusa färger och positiva känslor. Azalea som blommar praktfullt vid denna tid ser underbar ut och dess doft kommer att ge dig dubbel glädje mer än en gång.

Rekommenderad: