Begonia Sjukdomar: Hur Man Räddar En Växt? Vad Ska Jag Göra Om Inomhusbegonia är Vissen Och Inte Blommar? Hur återupplivar En Husväxt Om Den är Frusen?

Innehållsförteckning:

Video: Begonia Sjukdomar: Hur Man Räddar En Växt? Vad Ska Jag Göra Om Inomhusbegonia är Vissen Och Inte Blommar? Hur återupplivar En Husväxt Om Den är Frusen?

Video: Begonia Sjukdomar: Hur Man Räddar En Växt? Vad Ska Jag Göra Om Inomhusbegonia är Vissen Och Inte Blommar? Hur återupplivar En Husväxt Om Den är Frusen?
Video: Non stop begonia - grow & care (Great also as Houseplant) 2024, Maj
Begonia Sjukdomar: Hur Man Räddar En Växt? Vad Ska Jag Göra Om Inomhusbegonia är Vissen Och Inte Blommar? Hur återupplivar En Husväxt Om Den är Frusen?
Begonia Sjukdomar: Hur Man Räddar En Växt? Vad Ska Jag Göra Om Inomhusbegonia är Vissen Och Inte Blommar? Hur återupplivar En Husväxt Om Den är Frusen?
Anonim

Begonia är en buske och halvbuske, känd för sin frodiga blommande och ljusa färg. Växtens löv är också märkbara, intressanta i formen. Kulturen är populär bland inomhusväxter inte bara på grund av dess dekorativa effekt, utan också på grund av dess enkelhet i vården. Ändå kan vissa problem med blomman uppstå om vården glöms bort eller om växten placeras i förhållanden som motsäger det optimala mikroklimatet.

Bild
Bild

Funktioner i innehållet

Omkring 900 växtarter är idag förknippade med namnet "begonia". En gång i Antillerna sågs blomman av den berömde forskaren Charles Plumier. Blomman är skyldig sitt namn till guvernören i Haiti Begon, en filantrop och arrangör av stora expeditioner. De mest populära sorterna inkluderar kunglig begonia, rödbladig, non-stop, fläckig, ständigt blommande, etc. Vården av det beror också på vilken typ av kultur.

  1. Alla sorter som är kända idag är ganska känsliga för brist på ljus. Även om ljusförhållandena helt enkelt har förändrats dramatiskt, kan detta bli en stress för växten, vilket kan leda till dess sjukdom.
  2. En bra plats för begonier skulle vara en fönsterbräda med diffus belysning (nordvästliga eller sydöstra fönster är optimala).
  3. Utkast och betydande temperaturförändringar ogillar mycket av rumskulturen. Om sådana ogynnsamma förhållanden inträffade under perioder med aktiv tillväxt och blomning är detta ett direkt hot mot växten.
  4. Den normala temperaturen för kulturen kommer att vara 15-18 plusgrader på vintern, och på sommaren stiger siffran till 22-26. Samtidigt, i varmt väder, övervaka luftfuktigheten. Därför kan du lägga en kopp vatten precis bredvid behållaren med en blomma. Idag kan du hitta dekorativa fontäner till salu, som kommer att vara till nytta bredvid en blomkruka - både estetiskt och praktiskt.
  5. På sommaren kräver hembegonia att man "går" i frisk luft. Men titta på bladens skick: om solljus träffar dem finns det risk för brännskador.
  6. Vattna blomman sparsamt. Om sorten är knölande vattnas den uteslutande i en kastrull. Överskott av vatten dräneras säkert bort.
  7. Innan blomningen är det meningsfullt att spraya bladen med vatten flera gånger i veckan. Alternativt kan du torka dem med en våt trasa. Men vatten ska inte komma på själva blomman (de kan ruttna).
  8. Vattning utförs med tinat, sedimenterat eller filtrerat vatten (det ska vara vid rumstemperatur).
  9. På sommaren beror vattningen på klimatet, egenskaperna hos väderförhållandena. På vintern räcker det med vattning en gång i veckan.
  10. Under perioden med aktiv tillväxt och utveckling, var noga med att mata kulturen. Det kan vara universalgödselmedel, näringsblandningar för dekorativa blommande växter är också lämpliga. Befruktningsförfarandet utförs två gånger i månaden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skydda begonia från skadedjur två gånger under växtsäsongen. Svampdödande och insekticidlösningar är bäst lämpade för detta.

Möjliga orsaker till växtdöd

Det finns flera vanliga orsaker till begonia -död. Om du lämnar växten i ett rum där det är för kallt för det, kommer du att möta det faktum att kulturen kommer att frysa. Nästan alltid är det inte möjligt att återanvända blomman.

Det finns andra möjliga dödsorsaker

  • Vattendragning av jorden . Från överdriven vattning börjar plantans rötter ruttna. Den kan inte ta emot och transportera mat, därför dör den.
  • Skador av nematoder . Om uppblåsthet ses på rötterna är det definitivt en nematod. Det är nästan omöjligt att rädda kultur.
  • Nederlag av vivlar . Dessa skadedjur angriper också rötterna, de äter dem bara och lämnar växten ingen chans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det kanske inte dör, om du inspekterar växten i tid, missa inte "alarmklockorna". Många sjukdomar behandlas framgångsrikt.

Sjukdomar

Om blomman dör är det svårt att rädda den: det ögonblick missades förmodligen när hjälp kunde göra problemet reversibelt. Om det bara gör ont har du tid och möjlighet att återställa blomman. Växten vissnar, bladen blir oattraktiva - var uppmärksam på detta. Mest troligt dör blomman eftersom du placerar den på fel ställe, i köket. Gasugnsarbete, ånga, överdriven luftfuktighet - allt detta bidrar till vissnande av begonia.

Mjöldagg hotar också blomman - det här är vitaktiga fläckar på bladen med en karakteristisk dammning . För att stoppa spridningen av sjukdomen, behandla kulturen med fungicider, annars dör växten framför dina ögon. Svartrotröta är också en provokatör som begonia dör. I denna situation stoppar tillväxten av begonia, kulturen vissnar. Blomman bör transplanteras omgående.

Bild
Bild

Om grödan inte blommar är det troligt att jorden saknar näringsämnen. Vi behöver en transplantation till en ny jord berikad med mikroelement. Om lövverket av begonia har blivit mjukt märks en uttalad vit blomning, misstanke om dunig mögel. Du kan förhindra att kulturen torkar ut genom att använda samma fungicider.

Stam

Ruttnande av blomsterstammen är ofta förknippad med vattendragning. Som redan nämnts är det inte nödvändigt att vattnet faller på blommorna - sprutning, gnidning är tillräckligt. Ofta hälls vatten helt enkelt i en sump. Om blomman översvämmas radikalt bör du inte bli förvånad över att stammen ruttnar.

Vattenloggning av ett jordkoma är också orsaken till stamröta . Det är inte nödvändigt att fylla det med vatten förrän tecken på skador dyker upp. Flitig vattning av blomman behövs inte, särskilt på vintern. Det händer ofta att odlaren vattnar begonia rikligt "för företaget" med andra växter som är mer anspråkslösa mot vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att rädda blomman måste du snabbt transplantera den i en ny jord, ta bort alla märkbart ruttna delar. Ett annat alternativ är att försöka klippa och rota den friska delen av stammen. Utvärdera situationen - vilket alternativ som har flest chanser och välj.

Rot

Det är inte ovanligt att en växt påverkas av en rotknut nematod. Det kan åtgärdas med oförståeliga utsprång och tillväxt. Detta är skadedjur, mikroskopiska maskar. Trots sin storlek kan de snabbt få roten på växten att ruttna. Alla delar av blomman påverkas av nematoder: rot, blad, stjälk. De hämmar tillväxten av kultur, provocerar fullständigt förfall. Det är mycket svårt att eliminera denna attack, det är mycket lättare att förhindra det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar en blomma rekommenderas det att hälla över jorden med ånga. Så du förstör larverna av potentiella skadedjur i den. Men om nematoden redan har hittats måste de skadade områdena på växten tas bort och blomman själv måste vattnas under roten med en lösning av "Heterophos" (100 ml för en genomsnittlig blomkruka räcker).

Löv

Detta är den mest sårbara (ur synvinkel på sjukdomar och skadedjur) delen av blomman. Och olika skäl kan orsaka deras nederlag.

  • Bladen krullar ihop, blir slöa och torra . Detta tyder på att mikroklimatet för begonier är för torrt. Växten reagerar vördnadsfullt på luftfuktigheten, och om andelen är låg, lider bladen först.
  • Bladen blir gula . Gulning är en signal om ökad vattning. Det är mycket troligt att växten också är kall. Blommande med detta innehåll försvinner också och dyker upp. Under en tid måste kulturen berövas vattning, dessutom kommer det att vara nödvändigt att överföra det till värme. Men det är naturligtvis inte nödvändigt att övertorka växten - det här är redan den andra ytterligheten.
  • Bladen ruttnar bort . Om blommorna och knopparna också ruttnar samtidigt handlar det troligtvis om översprutning.
  • Bladen vissnar i kanterna . Kanske är problemet en kraftig förändring av förhållandena: om blomman överfördes till en annan fönsterbräda, eller om den fick ett radikalt drag. Det händer att efter denna begonia massivt kasta sina löv.
  • Bladen blir blanka . Glansig glans kan uppstå på grund av överdriven torrhet i det jordiska koma. Samtidigt blir bladen bleka, förlorar sin inneboende elasticitet. Delvis kan situationen normaliseras genom vattning. Nya löv kommer att växa friska, och de skadade kommer också att komma till rätta.
  • Begonia har kastat bort alla löv . Det kan finnas flera anledningar: växten fick vatten, luften i rummet är olämplig torr eller blomman är helt enkelt glömd att vattna. Det händer att en gröda tappar sina blad på grund av att den växer i den drabbade jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du stöter på liknande problem, granska stycket igen, som beskriver de 10 principerna för blomvård. Endast under friska förhållanden kan växten räddas.

Skadedjur

Blomman och skadedjur är inte sparsamma. De kan hanteras om de känns igen korrekt.

Växthusfluga . Hög luftfuktighet bidrar till dess utseende. Skadedjuret sätter sig på begonia blad, det livnär sig på växtsaft. Om du märker att bladen har bleknat, börjat torka ut, är det troligt att whitefly redan har lyckats tjäna på dem. Den gamla beprövade metoden hjälper till att hantera det - en tvålösning: 35 gram flytande tvål per 1 liter vatten. Spraya lite efter lite, tvålvatten ska inte komma in kraftigt under rötterna.

Bild
Bild

Den falska skölden är mjuk . Den farligaste parasiten. Det sätter sig faktiskt inuti skottet, blockerar dess tillväxt och leder till att blomman torkar. För att bli av med skadedjuret krävs manuell rengöring av växterna, en mjuk borste hjälper till. Vitlökinfusion kan också vara effektiv.

Bild
Bild

Röd spindelkvalster . Dess invasion indikeras av en tunn spindelnät på blommans stjälk. Om kulturen redan påverkas får bladen en marmorerad färg, spindelnät täcker dem, de börjar bli gula och faller långsamt av (ibland i stora mängder). Läkemedlet "Decis" kommer att vara effektivt i detta fall. Mest av allt koloniserar parasiten den motsatta delen av de nedre bladen, därför bör inspektionen av växten inte vara ytlig.

Bild
Bild

Växthuslöss . Med en massprevalens kan skadedjuret döda växten på kort tid. Om bladen på en blomma blir gula, vrider sig, knoppar faller av, är detta bladlöss. Hon kan flyga genom fönstret, som lämnades öppet. Gör det bra med "Actellik" eller "Fufanon". Kom ihåg att bekämpa bladlöss utan dröjsmål.

Bild
Bild

Blad nematod . Den skiljer sig från rotmasknematoden som beskrivs ovan. Svaga gröna fläckar visas på bladen, och snart börjar de bli bruna. Lösningen av "Heterophos" hjälper till att eliminera skadedjur.

Bild
Bild

Växthus thrips . Detta är en stor insekt. Det missfärgar blommans blad, gör växten oansenlig och blockerar tillväxt. Insekter reproducerar bra i klimat med hög luftfuktighet, liksom vid lokalisering av växten nära värmaren. Tvålösning, infusion av tobak och celandine ta bort skadedjuret.

Om du hittar insekter på begonier, kolla också andra växter i huset. Attacken är utbredd - ofta måste hela blomträdgården räddas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Om du inte vill behandla en blomma med "kemi", kom ihåg att i blomsterodling finns så kallade folkrecept. De är säkra, miljövänliga och har redan testats.

Det finns några enkla sätt att väcka begonier till liv

Svamp . För att göra detta kan du förbereda ringblommor i förväg. Torra och krossade råvaror insisteras i två dagar och filtreras. Begonia måste vattnas som vanligt, men med införande av vegetabilisk infusion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlöss, thrips, spindelmider . Du kan rädda begonia från dem med hjälp av potatisplattor. Den ska hållas torr eller färsk i vatten i cirka 3 timmar. Lite krossad tvätttvål bör läggas till denna komposition. Sprutning med denna lösning sker på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Whiteflies, pseudothyroids . Använd maskros för att återuppliva blomman. Läkeplantans rötter hälls med vatten och infunderas i 2 timmar, filtreras sedan. Det är nödvändigt att spraya begonia med maskrosinfusion omedelbart efter upptäckten av parasiten.

Bild
Bild

Grå röta . Om denna sjukdom har attackerat växten måste du täcka jorden med hackade tallnålar.

Bild
Bild

Välj alltid en ganska mild dos. Även växtbaserade läkemedel kan orsaka brännskador på begonia. Det är värt att notera att om ett massivt utbrott av sjukdomen, en invasion av skadedjur registreras, kommer örtinfusioner och avkok inte att räcka. Vi måste förstärka behandlingen med kemikalier - bara en sådan kamp är effektiv.

Vårdtips

Om du odlar en blommande begonia, gillar hon mer starkt ljus. Bladrika grödor föredrar diffust ljus. Glöm inte att regelbundet ventilera rummet (men detta bör vara kompetent ventilation, utan drag).

Om transplantation av begonia:

  • om du lyckades hålla blomman i en kruka på vintern utan förlust, då kommer mars att överleva transplantationen väl i mars;
  • ta bort begonia från krukan, befria dess rötter från gammal jord;
  • för en kort stund är det vettigt att placera begonia -rötter i en svag lösning av kaliumpermanganat - detta kommer att rädda växten från svampinfektioner (och begonia är predisponerad för dem);
  • om sjuka rötter märks under transplantationen bör de skäras av;
  • placera blomman i en ny kruka med ett rent färdigt underlag - häll det inte ända upp till toppen av potten;
  • om rötterna växer kan du fylla jorden (blomkrukan tillåter).
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första månaden efter transplantation är obligatorisk diffus belysning, mer frekvent vattning.

Marken för blomman ska vara lätt, lös, berikad med organiska inneslutningar. Du kan "trolla" dig själv över marken, du kan köpa den färdig i butiken. Idealisk jord för begonier är en växthusjord för inomhusgrödor, hög torv, gödningsmedel.

På vintern sover begonia i sömntillstånd . Kom ihåg att detta är tiden för försvagad vattning, upphörande av att gödsla jorden. Du kan inte tilldela en transplantation för vintern! Det är mycket viktigt för blomman att samla styrka under vintern, för att göra sig redo för vår-sommarblomningen.

Det finns små knep för att hjälpa blomman att inte dö av överdriven torrhet. Anläggningen ska placeras på en inverterad pall; denna struktur bör placeras i en stor pall. Expanderad lera ska spridas runt omkretsen, den fuktas systematiskt. Vattnet börjar förångas, vilket upprätthåller önskad luftfuktighet.

Begonia svarar tacksamt på vård, blomman kan bli den främsta inredningen, naturlig, felfri och kunna "få vänner" med en mängd olika designtrender.

Rekommenderad: