Begonia Bladförökning: Steg-för-steg-instruktioner För Förökning Och Rotning Av Begonier Hemma. Hur Odlar Jag Begonia Från Ett Blad?

Innehållsförteckning:

Video: Begonia Bladförökning: Steg-för-steg-instruktioner För Förökning Och Rotning Av Begonier Hemma. Hur Odlar Jag Begonia Från Ett Blad?

Video: Begonia Bladförökning: Steg-för-steg-instruktioner För Förökning Och Rotning Av Begonier Hemma. Hur Odlar Jag Begonia Från Ett Blad?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Begonia Bladförökning: Steg-för-steg-instruktioner För Förökning Och Rotning Av Begonier Hemma. Hur Odlar Jag Begonia Från Ett Blad?
Begonia Bladförökning: Steg-för-steg-instruktioner För Förökning Och Rotning Av Begonier Hemma. Hur Odlar Jag Begonia Från Ett Blad?
Anonim

Begonia är perfekt för att dekorera alla rum, balkong, uteplats. Om du redan har minst en hälsosam växt kan den förökas snabbt och framgångsrikt. Bladförökning, på grund av dess enkelhet och effektivitet, anses vara en av de mest populära. Det är idealiskt för nybörjare inomhusväxtälskare.

Bild
Bild

Särdrag

Hemma förökar sig begonia genom sticklingar, frön, knölar. Men det är bladutbredning som används oftast. Detta beror på det stora antalet positiva egenskaper.

  • Förlusten av ett blad kommer inte på något sätt att påverka plantans hälsa och utseende.
  • Ingen av etapperna kräver speciella färdigheter, ansträngning och tid.
  • Denna metod kan anses vara den mest produktiva: trots allt kan cirka 10 skott fås från en bladplatta.
  • För vissa sorter av begonier är detta reproduktionsalternativ praktiskt taget det enda.
  • Till skillnad från fröförökning vet du exakt hur den framtida växten kommer att se ut.
  • Planteringsmaterialet fungerar som en kraftkälla. Tack vare de fördelaktiga ämnena som finns i den kommer skotten att växa snabbare än från frön.
Bild
Bild

Dessutom kan själva arket användas på olika sätt:

  • vänta på att rötterna ska dyka upp genom att placera dem i vatten;
  • land i marken.

I det senare fallet kan du använda hela plattan eller dela den i delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver förberedas?

Förberedelserna för avelbegonier är ganska enkla och kräver inga stora utgifter. För att plantera ett blad på något sätt behöver du inte speciellt köpa några verktyg: du kan göra med improviserade enheter. Du kommer behöva:

  • grundning;
  • kapacitet för honom;
  • blad eller vass kniv.

För att växten ska slå rot snabbare och börja utvecklas används ofta olika stimulerande gödningsmedel ("Kornevin", "Epin", "Energen"). Att använda dem är valfritt, men om recensioner ska tro är resultaten efter användning ganska bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan vilken behållare som helst är lämplig i början. Det kan vara nya krukor eller begagnade. Koppar och matbehållare för hushåll kan användas.

För den efterföljande transplantationen är lerkrukor bättre lämpade: luftutbytesprocesser går bättre i dem, fukt avdunstar. Men för första gången är plast också lämplig. För plantering i delar av ett blad kan du ta de minsta behållarna på 100 ml.

Alla krukor och andra behållare måste tvättas och desinficeras med kaliumpermanganat eller kokande vatten. Det är lämpligt att koka använda lerkrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av jord bör närma sig mer ansvarsfullt. Du kan hitta lämplig jord i butiken: dess sammansättning är anpassad för att plantera begonier, krysantemum och rosor. Och även jordblandningen är lätt att förbereda själv.

  • Ta lövmark, helst från en skog eller park (undvik pil och ek). Det måste rengöras väl, torkas och siktas.
  • Den resulterande massan bör blandas i lika stora proportioner med torv och tillsättas 2 gånger mindre sand och humus. Således får vi en måttligt näringsrik, lite sur, lös blandning.
  • Före användning måste blandningen kalcineras för att bli av med befintliga skadedjur.

Bottenlagret i grytan är vanligtvis dränering. Du kan köpa expanderad lera eller använda trasigt tegel, småsten och till och med skum. En liten dränering måste läggas till själva jordblandningen: på så sätt fördelas fukten bättre. Allt material måste sköljas och torkas.

För ett bättre utflöde av vatten i behållarens botten måste du göra hål och plocka upp en pall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i marken?

För denna metod är plåtplattor bäst lämpade, vars sömlösa sida är täckt med ludd. Ju bredare den är, desto fler plantor kan du få. Det är nödvändigt att välja ett friskt blad utan fläckar och skador. Det är bättre att noggrant skära av eller klippa av det med en kniv: på detta sätt skadas moderplantan mindre. För landning måste du steg för steg utföra vissa åtgärder.

  • Använd en kniv eller rakblad för att dela arket i flera bitar. Att riva med händerna är oönskat. Delningen bör ske på ett sådant sätt att de stora längsgående venerna är inne i segmentet.
  • Varje del måste placeras separat i marken. Man tror att de helt enkelt kan spridas ut ovanpå fuktad mark.
  • Det kommer att vara mycket säkrare att plantera dem så att snittet i venen är längst ner och hela bladets kant är ovanpå. Bladets nedre del kan behandlas med ett rotväxtstimulerande medel.
  • Då måste behållarna förvandlas till ett slags växthus: täck med plast på toppen och skapa halvskugga. Filmen behöver hål för ventilation. När det torkar bör jorden fuktas, men det är bättre att inte vattna utan spruta runt varje partikel.
  • De första skotten visas om 2 till 3 veckor. Därefter kan beläggningen avlägsnas under en kort tid, vilket ökar dessa luckor. Ta inte bort en del av det gamla bladet på en gång: det kan fortfarande avge några näringsämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det här alternativet verkar för besvärligt för dig kan det förenklas något genom att använda en gemensam behållare

Om bladet har en liten stjälk (stjälk) kan du plantera det helt. Benet måste skäras snett och fördjupas lite och pressa jorden något runt. Denna metod används om ett stort antal skott inte behövs

Bild
Bild
Bild
Bild

Arket kan också användas i sin helhet, men placeras horisontellt. För att öka antalet möjliga skott görs flera snitt i den. Det är bättre att lägga ett par småsten på toppen eller längs kanterna: de kommer att säkerställa en tät passform mot jorden och skydda mot skift. Såningen är täckt med en film, måttlig jordfuktighet bibehålls. Efter att skotten blivit starkare kan de separeras försiktigt och planteras

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantornas tillstånd bör övervakas noggrant. Om löv visas betyder det att rötter som är tillräckliga för näring har dykt upp.

Om bladet förblir i samma tillstånd under en lång tid kan det sakna fukt . Överdriven fukt förstör vanligtvis växten: den ändrar färg, ruttnar, mögel kan dyka upp. Växande växter behöver bra belysning, så det är bättre att skjuta upp reproduktionen till våren. Ett par månader efter att skotten uppträder kan större krukor förberedas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röta i vatten

Att plantera löv utan rötter har en betydande nackdel: den nedre delen är dold av marken, och därför är det inte alltid möjligt att märka utseendet på röta i tid. Vanligtvis dör några av plantorna av just denna anledning. För tillförlitlighet kan du rota bladet i vatten och sedan placera det i marken: det blir fler chanser att lyckas.

  • Du behöver rent kokt vatten kylt till rumstemperatur. För att påskynda processen och desinficera den kan du tillsätta lite stimulant, kol eller aktivt kol till den.
  • Häll vattnet i en behållare av plast eller glas i lämplig storlek. Placera ett blad i det så att det inte trillar igenom, och bara benet vidrör vattnet.
  • Det är bättre att täcka behållaren ovanpå med ett transparent plastlock, som kan tillverkas av en flaska eller plastpåse.
  • När rötterna dyker upp tas locket bort helt och du kan planera en transplantation i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det tar vanligtvis upp till 2 veckor att rota i vatten. I mörkt glas visas rötterna bokstavligen på några dagar, men det försvårar diagnosen. Om det i vattnet uppstår tecken på ruttnande på rötterna eller löven, måste du snabbt vidta åtgärder:

  • tvätta glaset, koka och häll färskt vatten;
  • ta bort alla skadade områden från plantan;
  • strö skivorna med kol och lufttorka i ett par timmar.

Om allt gjordes i tid sparas arket.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att odla en vacker begonia vissa regler måste följas.

  • Den unga växten bör hållas borta från solljus och drag. Detsamma gäller anpassningstiden efter transplantation.
  • När växten är tillräckligt stark kan den flyttas till solen och härdas långsamt. Begonior används vid utformning av balkonger, och vissa arter kan säkert planteras i rabatter.
  • Eftersom begonias historiska hemland är tropiska skogar är luftfuktigheten viktig för dem. Under heta årstider kan krukorna läggas på en gemensam bricka med småsten och vatten. Och du kan också spruta luften bredvid anläggningen och se till att installera en luftfuktare i rummet.
  • På sommaren ska vattningen vara ganska frekvent: 2-3 gånger i veckan. Resten av tiden fuktas jorden när den torkar.
  • Under perioden med aktiv tillväxt av begonier behövs gödningsmedel. De måste göras minst en gång i månaden.
  • En vuxen växt transplanteras praktiskt taget inte. Ett undantag kan vara sjukdomar: råtta, mjöldagg, bakteriesjukdomar, manifesterade som fläckar på bladen. Växter attackeras ofta av skadedjur. För att upptäcka sjukdomar så tidigt som möjligt behöver du regelbundna kontroller.

Rekommenderad: