Hur Odlar Man Anthurium Från Frön Hemma? Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Odlar Dem Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Anthurium Från Frön Hemma? Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Odlar Dem Hemma?

Video: Hur Odlar Man Anthurium Från Frön Hemma? Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Odlar Dem Hemma?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
Hur Odlar Man Anthurium Från Frön Hemma? Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Odlar Dem Hemma?
Hur Odlar Man Anthurium Från Frön Hemma? Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Odlar Dem Hemma?
Anonim

Den tropiska blomman Anthurium är en spektakulär representant för Aroid -familjens flora med riklig, nästan kontinuerlig blomning. Det finns en legend att livets början på jorden gavs av två blommor - ett anthurium och en orkidé (han och hon). Dessa blommor är speciella, fyllda med en mystisk hemlig mening. Anthurium anses vara en symbol för familjens lycka och välstånd . Men detta är inte bara ett symboliskt attribut. Den har mycket verkliga användbara egenskaper: lindrar trötthet, förbättrar humör, förbättrar ekologin i hemmet, assimilerar och omvandlar xylen och toluen till ofarliga ämnen, som kan frigöras från vissa moderna byggmaterial.

Bild
Bild

När används fröodling?

Reproduktion av anthurium utförs huvudsakligen på ett vegetativt sätt (sticklingar, blad, barn). Detta är en tillförlitlig metod, inte särskilt svår att implementera, och ger bra resultat med fullständigt bevarande av de "överordnade" egenskaperna. Det finns situationer när det är nödvändigt att odla anthurium från frön:

  • på blomsterodlingar eller bland företagare vars verksamhet är relaterad till försäljning av blomsterplantor, för att få ett stort antal växter samtidigt;
  • för att uppdatera den befintliga samlingen vid mottagning av frön på beställning från leverantörer;
  • med ett målmedvetet val av en viss typ av "föräldrar" med fröna från dem, utförs urvalsexperiment för att utveckla nya sorter.

Fördelar och nackdelar med denna metod

Den största fördelen med anthuriumfröförökning är samtidig produktion av ett stort antal nya växter, som inte kan tillhandahållas med någon av metoderna för vegetativ förökning. Nackdelarna inkluderar:

  • mödrarnas botaniska egenskaper överförs endast till nya växter från sorter, frön från hybrider kan inte garantera det förväntade resultatet;
  • spiringskapaciteten hos anthuriumfrön kvarstår inte länge, så grödorna kan helt enkelt inte gro, särskilt om fröna beställts via post;
  • processen med att växa från frön är ganska mödosam och sträcker sig betydligt i tid - blomningen av plantor måste vänta 2-3 år.
Bild
Bild

Skaffa frön hemma

För att odla anthurium från frön kan du använda färdigt frömaterial från ett specialiserat köpcentrum, skickat per post eller taget från andra odlare. Men amatörhem uppfödare försöker ofta få frön från sina växter för vidare avel eller att dela med kollegor.

För att få frö äggstockar krävs pollinering av blommor.

I naturen kommer detta att göras av många insekter som flockas till den ljusa färgen och aromen av blommande anthurium. Det finns inga insekter hemma, så blomsterodlarna själva måste göra pollineringen av blomställningarna.

Denna operation bör startas på en ljus solig dag för att säkerställa hög belysningsintensitet . En viktig subtilitet bör beaktas - på anthuriumblomställningar mognar ståndare och pistiller vid olika tidpunkter och är inte redo för pollinering samtidigt. För framgångsrik pollinering med en mjuk borste bör noggranna ljusrörelser utföras på olika "cobs" flera gånger i ungefär en vecka. Om allt lyckas kommer växten att börja bilda bär, inuti vilka frön bildas.

Mognadens varaktighet varierar från 8-12 månader, och antalet bär varierar från 2-3 till flera dussin på varje blomställning (beroende på sorten). I slutet av mognaden hänger bären på tunna stjälkar, ser visuellt saftiga och fulla ut. Mogna bär bör samlas upp, mosas och sköljas för att ta bort fruktköttet.

Bild
Bild

Försiktigt! Saften av anthurium (som alla Aroids) är giftig och kan orsaka allergiska manifestationer på huden (utslag, klåda, rodnad), så det är bättre att arbeta med växten med handskar.

Varmt vatten och en sil används för sköljning. De tvättade fröna bör behandlas med en rosa lösning av kaliumpermanganat och torkas lite. Denna procedur hjälper till att eliminera risken för utsädesrötning i jorden efter sådd.

Jordberedning

Substratet för att plantera frön kan köpas färdigt med en given sammansättning, men det är inte svårt att förbereda det själv. En jordblandning med lika stora proportioner av lätt lövmark, torv och flodsand är lämplig. Sand kan ersättas med perlit eller finhackad sphagnummossa. För desinfektion är det bra att steka jorden i mikrovågsugnen eller spilla den med kokande vatten cirka 2-3 dagar före planerad sådd.

Behållarna för plantering väljs rymliga, men inte särskilt djupa . Omedelbart före plantering måste du sprida jordblandningen i dem, komprimera den lite med händerna och fukta den något (du kan tillsätta rosa kaliumpermanganat).

Bild
Bild

Kom ihåg god dränering (fint grus är lämpligt) - anthurium gillar verkligen inte ett underlag med stillastående vatten.

Plantera frön

Om allt är klart du kan så frön (köpt eller odlat hemma):

  • strö frön över markytan så jämnt som möjligt;
  • försiktigt, utan att fördjupa, pressa dem något i jorden (du kan använda en träsked);
  • täck ett improviserat "växthus" med glas eller transparent plast så att underlaget inte torkar ut;
  • placera den skapade "sängen" på en väl upplyst varm plats (helst vid +22 grader).

Under sådana förhållanden kommer anthuriumfrön selektivt att spira på 5-7 dagar, och massskott kommer att dyka upp senare (efter cirka 2 veckor). Om rummet är varmare kommer fröna att gro snabbare, men risken för sönderfall ökar, och om det är mycket kallt kommer spiringstiden att sakta ner till en månad och många exemplar kommer inte att gro alls. Det är viktigt under groning att noga övervaka jordens tillstånd, för att förhindra vattentäppning, för att detta ska kunna utföra daglig luftning av "växthuset". Efter utseendet på de första riktiga arken måste beläggningen avlägsnas från "växthuset".

Bild
Bild

Skötselvård

Efter att ha väntat på vänliga skott, bör man inte slappna av - den fortsatta framgången med att odla små anthurium kommer helt att bero på högkvalitativ vård av plantorna. Försök på alla möjliga sätt att upprätthålla optimala förhållanden för förvar (temperatur, ljus, fuktighet).

Det är nödvändigt att fukta dessa sköra groddar med extrem försiktighet och endast från en finfördelad sprayflaska.

Plantor växer mycket långsamt till en början . Men det kommer ett ögonblick när de första riktiga bladen dyker upp, då är det nödvändigt att göra en plockning av växterna. Det första dyket görs bäst inte i enskilda koppar, utan i rymliga, grunda skålar. Växter bör planteras på ett avstånd av cirka 3 cm från varandra. Experter noterar att i sådana lite trånga förhållanden utvecklas anthurium mycket bättre än i separata koppar.

Den andra plockningen utförs efter en och en halv månad redan i separata behållare, också små i storlek (högst 250 ml) . Nu måste du ändra jordens sammansättning - köp en specialversion med önskad sammansättning i detaljhandelskedjor eller förbered den själv enligt rekommendationer från specialister. Topdressing av återdykade plantor bör utföras två gånger i månaden genom att införa mineralgödsellösningar i jorden. De börjar vanligtvis med en låg koncentration och tar den gradvis upp till den rekommenderade koncentrationen. Av rutinerna för erfarna blomsterodlare följer att när man sår frön på våren måste unga växter transplanteras igen under hösten, i slutet av den varma säsongen.

Anthurium är en ganska dyr blomma, men den höga kostnaden hindrar den inte från att ständigt vara bland de mest älskade av blomsterhandlare runt om i världen. Många olika nyanser av olika sorter av anthurium, dess mångsidighet, uttrycksfulla dekorativa egenskaper hos blommor och blad, en speciell form på stjälkarna används ofta av blomsterhandlare när de dekorerar blomsterarrangemang och presenter.

Rekommenderad: