Hur Tvättar Jag Tjära Från Skor? Hur Skrubbar Man Bitumen Från Sulan? Hur Kan Du Ta Bort Från Vita Sneakers Hemma? Hur Rengör Jag Mocka Och Läderskor?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tvättar Jag Tjära Från Skor? Hur Skrubbar Man Bitumen Från Sulan? Hur Kan Du Ta Bort Från Vita Sneakers Hemma? Hur Rengör Jag Mocka Och Läderskor?

Video: Hur Tvättar Jag Tjära Från Skor? Hur Skrubbar Man Bitumen Från Sulan? Hur Kan Du Ta Bort Från Vita Sneakers Hemma? Hur Rengör Jag Mocka Och Läderskor?
Video: TIPSAR! | Gör dina sneakers vita igen! 2024, April
Hur Tvättar Jag Tjära Från Skor? Hur Skrubbar Man Bitumen Från Sulan? Hur Kan Du Ta Bort Från Vita Sneakers Hemma? Hur Rengör Jag Mocka Och Läderskor?
Hur Tvättar Jag Tjära Från Skor? Hur Skrubbar Man Bitumen Från Sulan? Hur Kan Du Ta Bort Från Vita Sneakers Hemma? Hur Rengör Jag Mocka Och Läderskor?
Anonim

Tjära är en tjock hartshaltig substans och används för asfaltering av vägar. När du går på ny asfalt finns det alltid en risk att du smutsar dina skor, och därför är frågan om dess snabba rengöring fortfarande relevant.

Bild
Bild

Vad ska du tänka på när du väljer en rengöringsmetod?

Valet av metod för rengöring av skor beror på materialet från vilket de är gjorda, på graden av smuts och färg

  • Det är bättre att rengöra produkter av äkta läder med folkmedicin .eftersom användningen av organiska lösningsmedel har en torkande effekt på huden. Av detta deformeras skorna och förlorar sitt presentabla utseende. Om du fortfarande var tvungen att använda ett lösningsmedel, smörjs läderytan med eventuellt mjukgörande medel, till exempel ricinolja eller vaselin efter att du har tagit bort fläcken.
  • För mockaskor är kemtvätt det bästa alternativet . Det är nästan omöjligt att torka av tjära av mocka hemma. Själva hartset kommer att tas bort, men du kommer inte att kunna bli av med den vita fläcken på skon. Oftare är det lättare att måla om sådana skor svarta än att helt bli av med fläckarna.
  • Läderskor kan rengöras med en alkohollösning . Användning av mer aggressiva ämnen rekommenderas inte på grund av deras destruktiva effekt på det artificiella materialet.
  • För lackskor är det bättre att använda ammoniak ., eftersom fler kaustiska föreningar kan orsaka grumling av lackskiktet. Vid betydande föroreningar kan du lägga en kompress av bensin på fläcken, som måste bytas till en ny tills tjäran är helt upplöst.
  • Textilskor rengörs med lösningsmedel avsedd för kläder, men före användning måste du se till att det valda preparatet inte orsakar missfärgning av materialet.
  • Separat bör det sägas om vita skor . Det finns en uppfattning att det är nästan omöjligt att tvätta det från tjära, men så är inte fallet. Vita modeller rengörs väl med nagellackborttagare eller utspädd aceton. Du kan också använda tandkräm eller bensin. Vita fläckar som återstår efter användning av dessa produkter kommer att vara osynliga på vita sneakers. Fotogen kan inte användas. Det lämnar gula märken som är tydligt synliga på vitt material.
Bild
Bild

Oavsett vilket material skorna är gjorda av måste du börja rengöra dem så tidigt som möjligt. Ju tidigare du börjar ta bort fläcken, desto större är dina chanser att bli av med smutsen helt och återställa skon till sitt ursprungliga utseende.

Hur tar man bort tjära från toppen?

Innan du börjar rengöra toppen, ta bort överflödig tjära mekaniskt med ett rakblad eller en vass kniv. Du måste agera mycket försiktigt och försöka att inte röra materialet. När huvuddelen av tjäran har tagits bort kan du gå direkt till att ta bort fläckar.

Du kan ta bort tjärfläck från toppen av skor med hushållskemikalier och använda improviserade medel . För omfattande och envis smuts är det mer effektivt att använda lösningsmedel eller fläckborttagare för hushåll. Om fläcken ännu inte har torkat och graden av kontaminering är låg kan du prova hemmetoder.

Folkmedicin

En mycket effektiv blandning av terpentin, ammoniak, bakpulver (eller vit lera) och potatisstärkelse, tagen i lika delar .

Den resulterande pastablandningen appliceras på fläcken och får torka. Med en gammal tandborste avlägsnas sedan resterna av kompositionen och skorna tvättas eller torkas med en ren trasa.

Bild
Bild

Det är bra att ta bort tjärfläckar på textilskor med smör . För att göra detta, lägg en liten bit på fläcken och gnid in den i det förorenade området. Oljan absorberar snabbt tjära från fibrerna och blir svart. Efter avslutad procedur appliceras diskmedel på den oljiga platsen, förvaras i 15-20 minuter och tvättas bort.

Bild
Bild

Coca-Cola gör ett bra jobb med färska tjärafläckar på textilskor . För att göra detta hälls varmt vatten i bassängen, pulver hälls, ett glas dryck hälls, skor läggs och lämnas i 30 minuter. Torka sedan av smutsen med en hård svamp och skölj med vatten.

Bild
Bild

Du kan ta bort tjära från textilskor med vegetabilisk olja . Två bomullstussar fuktas i den, appliceras på fläcken från insidan och utsidan och lämnas i 10-15 minuter. Torka sedan av smutsen med en bomullspinne, behandla fläcken med ett fettlösande medel och skicka sedan sneakersna till tvätten.

Bild
Bild

Du kan använda kaustisk soda för att rengöra skor med trasa . 10 liter varmt vatten hälls i en hink, ett paket läsk (250 g) hälls, blandas och smutsiga skor placeras där i 2 timmar. Smutsen tvättas bort med hushålls- eller tjärtvål med en hård svamp.

Bild
Bild

Du kan tvätta bort tjäran från den övre delen av skon med raffinerat fotogen . För att göra detta doppas en bomullspinne i fotogen och fläcken rengörs och rör sig från kanterna till mitten. Den gula fläcken som bildas efter att fotogen avlägsnas med väteperoxid.

Bild
Bild

Vid kraftig kontaminering uppnås goda resultat genom att använda myrsalkohol ., som är ett organiskt lösningsmedel och perfekt löser tjära. Det är dock ganska aggressivt och ska bara användas som en sista utväg.

Bild
Bild

Envis smuts kan avlägsnas med terpentin . Det appliceras generöst på fläcken och tjäran samlas upp med en tampong. Därefter torkas skorna med tvålvatten, torkas med en ren trasa och torkas.

Bild
Bild

Aceton används inte för att avlägsna tjära på grund av halten av högmolekylära kolhydrater i det, före vilket acetoninnehållande medel är kraftlösa. I bästa fall kommer de att lätta fläcken något, och i värsta fall kommer de att smeta ut den över ett ännu större område. Bituminösa fläckar bör avlägsnas med oljebaserade produkter - bensin, fotogen eller diesel.

Hushållskemikalier

Preparat som kan användas för att skrubba bort tjära säljs i bilhandlare och placeras som medel för rengöring av kroppen. De är gjorda i form av en spray och har en mycket skonsam effekt på lackskiktet. Bland dem kan några kompositioner noteras.

Lavr kroppsrengörare är utformad för att ta bort bituminösa fläckar . Det tvättas väl med vatten, lämnar inte vita streck och torkar snabbt. Sprayen finns i 500 ml flaskor och kostar 315 rubel.

Bild
Bild

Bitumen fläckrengörare Grass Antibitum 155250 tar snabbt och effektivt bort tjära från skor . Läkemedlet består av ett ytaktivt medel, ett emulgeringsmedel, organiska lösningsmedel och terpenoljor, finns i 250 ml flaskor och kostar 160 rubel.

Bild
Bild

För att rengöra skor med en trasa, kan du använda fläckborttagningsmedel "Taygeta S-405" och Dr. Beckmann . De är lätta att använda och mycket effektiva mot slam.

Bild
Bild

Hur rengörs sulan?

Att bli av med tjära som sitter fast vid sulan är inte alls svårt. För att göra detta måste du ta en gammal tandborste, diskgel, plastkniv och WD-40 rostborttagare. Algoritmen för att ta bort bitumen från botten diskuteras nedan.

  • Med en plastkniv, ta bort den svarta tjära från sulan, var försiktig så att du inte smetar den på rena områden.
  • I en glasburk blandas diskgel med varmt vatten tills ett rikt skum bildas.
  • Tandborsten är väl fuktad i skummet och försök att torka bort så mycket tjära som möjligt med den.
  • Därefter torkas sulan, WD-40-preparatet appliceras och lämnas i några minuter. Proceduren upprepas tills fläckarna försvinner helt, varefter sulan tvättas med tvål, sköljs och torkas torrt.

Det bör noteras att WD-40 inte kan användas för skor med trasa . Den innehåller mineraloljor, vilket kommer att vara problematiskt att tvätta bort tyget på toppen. Det är bättre att torka sulan av textilskor med aceton. För att göra detta, ta bort ett så stort tjärlager som möjligt från det, fukta sedan resterna rikligt med aceton och låt stå i en halvtimme. Rester av bitumen måste avlägsnas med en fuktig trasa.

Rekommenderad: