Hur Transplanterar Man Begonia? Steg För Steg Begonia -transplantation Efter Köp Hemma. Om Blomman Vissnar Efter Transplantation, Vad Ska Man Göra Och Hur Man Sköter Den Ordentligt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanterar Man Begonia? Steg För Steg Begonia -transplantation Efter Köp Hemma. Om Blomman Vissnar Efter Transplantation, Vad Ska Man Göra Och Hur Man Sköter Den Ordentligt

Video: Hur Transplanterar Man Begonia? Steg För Steg Begonia -transplantation Efter Köp Hemma. Om Blomman Vissnar Efter Transplantation, Vad Ska Man Göra Och Hur Man Sköter Den Ordentligt
Video: Non stop begonia - grow & care (Great also as Houseplant) 2024, Maj
Hur Transplanterar Man Begonia? Steg För Steg Begonia -transplantation Efter Köp Hemma. Om Blomman Vissnar Efter Transplantation, Vad Ska Man Göra Och Hur Man Sköter Den Ordentligt
Hur Transplanterar Man Begonia? Steg För Steg Begonia -transplantation Efter Köp Hemma. Om Blomman Vissnar Efter Transplantation, Vad Ska Man Göra Och Hur Man Sköter Den Ordentligt
Anonim

Begonia är en vacker och kravlös blomma som känns bra hemma. Det kan ofta hittas på utbildningsinstitutioner eller olika kontor. Attraktiviteten och icke-nyckfullheten hos begonia gör den så utbredd och populär. Det räcker dock inte bara att välja en blomma av det slag du gillar. Det är nödvändigt att ge honom kompetent vård, om än ganska enkel. Vi kommer i steg att analysera hur denna växt ska transplanteras enligt alla regler och vilka problem som kan uppstå i det här fallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Begonia anses i vår tid vara en av de mest populära och vanliga blommorna. Det skiljer sig genom att det representeras av ett stort antal underarter och sorter. Du kan välja det perfekta alternativet för alla förhållanden. Människor kan välja en växt med blommor som sträcker sig från mörkt och neutralt till ljust och rikt. Med hjälp av en väl utvald kultur kan du dekorera interiören, vilket gör den mer "levande" och original.

Trots att begonia är en krävande blomma som inte behöver dyra behandlingar, bör den fortfarande skötas ordentligt . Om du försummar dessa procedurer kommer blomman inte att glädjas på länge med sin skönhet och frodiga blomning. En av de viktiga förutsättningarna för begoniens "långa liv" är dess kompetent transplantation.

Bild
Bild

Ägare till en köpt blomma, som de precis har plockat upp, är ofta intresserade av frågan om hur snart den ska transplanteras och hur den ska göras enligt alla regler. Naturligtvis kommer en butiksväxt att behöva en transplantation, och det är fullt möjligt att göra det direkt, men erfarna blomodlare rekommenderar inte att man rusar. Det är bättre att göra detta ett par veckor efter köpet, eller till och med en månad senare.

Om växten köptes vid en tidpunkt då blomningsprocessen är i full gång, är det lämpligt att vänta tills den slutar.

Att transplantera begonier, med hänsyn till alla nödvändiga steg, behöver inte spendera mycket tid och ansträngning. Det viktigaste är att behandla växternas rötter så noggrant som möjligt, oavsett dess sort och typ . Om du skadar rötterna kan begonia kanske inte slå rot på en ny plats, så du måste agera mycket noggrant och försiktigt, utan plötsliga rörelser.

Men det är också mycket viktigt att tänka på det faktum att för begonier måste du välja en lämplig jord och en kruka . Endast under förutsättning av ett kompetent val av det senare kan vi prata om blommans hälsa. Han måste nödvändigtvis vara under förhållanden som är optimalt bekväma för honom, annars kommer han inte att kunna tillfredsställa odlaren med sin ljusa och spektakulära blomning.

Bild
Bild

Transplantationsfrekvens och tid

Många trädgårdsmästare är intresserade av frågan om hur ofta begonier behöver transplanteras, vilken period är mest lämplig för detta. Erfarna blommodlingsmästare hävdar att transplantationen av denna växt bör göras i två fall.

  • Begonia måste transplanteras efter köpet . Det kommer att vara nödvändigt att göra detta, men det är inte alltid nödvändigt att skynda på i den här frågan. Om du lämnar blomman i en köpt behållare, kommer den med tiden att blekna helt enkelt. Du kan inte åtgärda detta problem oavsett vad du gör. För att undvika detta måste växten transplanteras till en ny kruka med färsk jord.
  • Transplantationen är en årlig händelse . Det utförs för att återställa alla nödvändiga näringsämnen från begonierna, eftersom hela jorden oundvikligen är utarmad under hela året. Du får inte glömma den årliga transplantationen av denna växt, annars förstör du den helt enkelt.
Bild
Bild

Huvudregeln som måste följas i frågor om begonia -transplantation är du kan inte transplantera blomman under dess blomning . Inte i något fall bryter inte mot detta villkor . Om begonia blommar, skynda inte. Det är bättre att vänta tills denna process upphör och fortsätta till transplantationen först efter det.

Om du transplanterar en begonia som har blommat, kommer blommorna snart att falla av och växten kommer att se sjuk och ful ut.

Vad är nödvändigt?

Innan du fortsätter direkt med transplantationen av begonia är det viktigt att fylla på alla komponenter som är nödvändiga för detta. Dessa inkluderar flera komponenter.

  • Pott . Det ska inte vara för stort och rymligt. För unga växter är det nödvändigt att välja behållare 3-4 centimeter större än de tidigare krukorna där de säljs i butiker.
  • Hög kvalitet och lämplig jordblandning . För begonier kommer en blandning av torv, humus, gräs och vanlig jord att vara optimal. Alla komponenter måste tas i lika stora proportioner.
  • Bra dränering . I inget fall ska du glömma det om du vill skapa de mest bekväma levnadsförhållandena för växten. För detta ändamål används olika material, till exempel expanderad lera, kakel, grus eller skum skuren i kuber.

Dessa är alla nödvändiga komponenter som kommer att behövas för att ordentligt transplantera begonier i en ny behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Om du har fyllt på med alla nödvändiga komponenter kan du gå vidare till direkt transplantation av begonia hemma. Låt oss i etapper överväga hur man gör det korrekt.

  • Ta den nya grytan du väljer. Lägg ett dräneringsskikt på botten. Det kan till exempel vara småsten, expanderad lera och grov sand. Sedan läggs kolet ut. Därefter bör du fylla behållaren med förberedd eller köpt jord.
  • Innan du fortsätter att transplantera en blomma måste du vattna den väl.
  • Därefter avlägsnas blomstjälken från den gamla jorden så noggrant och noggrant som möjligt. Det kommer att vara nödvändigt att lika noggrant och noggrant ta bort resterna av den gamla jorden från rötterna.
  • Erfarna odlare rekommenderar att inte skynda på att transplantera begonia efter att ha tagit bort den från en gammal köpt kruka. Det är lämpligt att fukta sina rötter i en svag lösning av kaliumpermanganat innan det (det ska vara ljusrosa). Det är värt att lämna rötterna där i bokstavligen 30 minuter, inte mer.
  • Det kommer att bli nödvändigt att bli av med ruttna, mögliga och andra skadade fragment, om några, på växten. Begonia tvättas noggrant (men ändå snyggt) i rent vatten och torkas sedan lite.
  • Nu är det dags att placera den rengjorda och förberedda växten direkt i den nya kruka med dräneringsskiktet redan hällt in. Efter det hälls färsk jord där. Samtidigt ska minst 1 cm vara kvar till kanterna, sedan vattnas blomman. Efter ytterligare 2-3 veckor måste jorden hällas lite i begonia-krukan.
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till det faktum att det är omöjligt att fördjupa rotkragen här i alla fall, eftersom detta kan orsaka allvarlig skada på växten.

Du kan transplantera begonia och knöl . Detta görs på samma sätt som för rhizomblommor, men det finns ingen anledning att djupt bädda in löken. De bör lämnas så nära ytan som möjligt. Så snart skotten bryter igenom måste du lägga till lite mer jord (minst 3 cm).

Möjliga problem

Att odla begonier hemma är enkelt och tillgängligt för alla. Men ofta ställs människor inför ett antal specifika problem som måste elimineras i tid för att inte orsaka allvarlig skada på anläggningen. Låt oss lära känna dem mer i detalj.

  • Oftast kan det finnas ett problem med förfall av rötter och skott av blomman. Som regel uppstår denna sjukdom på grund av överdriven vattning.
  • På vintern kan lövverket av alla typer av begonia börja falla av. Sådana händelser kan inträffa om rumstemperaturen är för låg, vilket inte är lämpligt för att hålla dessa växter.
  • Transplantera inte begonia i vattendränkt mark. Naturligtvis ska det vara något fuktigt, men utan överskott. Annars kanske växten helt enkelt inte rotar sig.
  • Eviga blommande begonier kan plötsligt sluta blomma, och deras tillväxt bromsas märkbart. Detta problem indikerar otillräcklig utfodring av växter med de nödvändiga näringsämnena.
  • Synligt torkade och slöa löv indikerar att luften är för torr i rummet och att luftfuktigheten är otillräcklig.
  • Blad kan bli gula på grund av otillräcklig vattning och låga temperaturer i rummet.
Bild
Bild

Så att inga allvarliga problem uppstår med odlingen av en redan opretentiös begonia, är det nödvändigt att ge den kompetent vård.

Hur man bryr sig?

Omsorg för begonier krävs korrekt. Detta är en ljusälskande växt. För att det ska växa mer aktivt är det önskvärt att ge diffust ljus. Efter transplantationen ska blomkruvan flyttas till fönsterbrädan. nära ett fönster som vetter mot väster eller öster.

Det rekommenderas inte att sätta en kruka med denna vackra blomma i ett rum där utkast ständigt "går". Rummet ska vara så bekvämt som möjligt och inte för kallt, annars blir blomman sjuk.

Alla sjukdomar som märks i tid bör börja behandlas så snart som möjligt. Slösa inte bort din tid. Starta medicinska ingrepp direkt, annars kan du förlora begonia helt och hållet.

Under vintersäsongen är det lämpligt att ägna vederbörlig uppmärksamhet åt ytterligare belysning. Kulturen svarar bra på kompetent vattning. För detta är det värt att använda bara med mjukt vatten . Dess överskott måste omedelbart hällas ur pallen.

Bild
Bild

För korrekt vattning bör du följa följande expertrekommendationer:

  • på sommaren måste blomman vattnas ett par gånger i veckan;
  • om det finns en stark värme måste jorden fuktas dagligen;
  • från oktober bör blomman vattnas, beroende på graden av torkning av det övre jordlagret;
  • på vintern bör vattningen vara minimal (en gång varannan vecka);
  • från mars måste växten fuktas mer.

Det bör komma ihåg att på vintern går begonia i vilande tillstånd och blommar inte . För närvarande rekommenderas det att flytta det till torv, och vattning kan helt elimineras.

Begonia är en tropisk växt som kräver mycket fukt. Det rekommenderas inte att spraya växten. Annars kommer detta att leda till smärtsamma fläckar som visas på begonia -lövverket. För att rummet där anläggningen ska ha optimal luftfuktighet är det nödvändigt:

  • lägg grytan på ett litet fat med fuktad torv;
  • småsten ska läggas i en skål med vätska, på vilken blomman kommer att ligga.

Det är mycket viktigt att hålla en behaglig temperatur i det utrymme där begonia växer. Hon är väldigt dålig på temperaturförändringar. Det är lämpligt att ställa in en måttlig temperaturregim. Under sommarsäsongen rekommenderar experter att hålla ett "grönt husdjur" vid temperaturer från +18 till +20 grader. På vintern är dessa parametrar något annorlunda. Den här tiden på året det är önskvärt att temperaturen i rummet inte går under +15 grader . Annars kan begonia börja göra ont.

Bild
Bild

Vi får inte glömma att mata denna opretentiösa växt. Lämpliga näringsformuleringar kan vara en bra förebyggande åtgärd mot parasiter och olika sjukdomar som begonia är mottaglig för när den appliceras i tid. Dessutom accelereras blomningen på grund av dessa lösningar och blir mer aktiv. Gödsel säljs i specialiserade trädgårdsbutiker. Du bör välja exakt de produkter som är speciellt utformade för inomhusgrödor.

Det är lämpligt att välja sådana högkvalitativa förband, som innehåller följande nödvändiga komponenter:

  • kalium;
  • magnesium;
  • kalcium;
  • järn;
  • fosfor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandla inte begonia med förband som innehåller klor.

Det rekommenderas att applicera näringsformuleringar två gånger i veckan . Det rekommenderas att minska dosen till hälften jämfört med den som anges i instruktionerna, efter råd från erfarna blomsterhandlare.

Rekommenderad: