Begonia Lämnar Torrt: Varför Torkar Inomhusblommor Och Vad Ska Jag Göra? Varför Vissnar Begonia På Vintern Och Hur Man Sparar Stammen?

Innehållsförteckning:

Video: Begonia Lämnar Torrt: Varför Torkar Inomhusblommor Och Vad Ska Jag Göra? Varför Vissnar Begonia På Vintern Och Hur Man Sparar Stammen?

Video: Begonia Lämnar Torrt: Varför Torkar Inomhusblommor Och Vad Ska Jag Göra? Varför Vissnar Begonia På Vintern Och Hur Man Sparar Stammen?
Video: Physical Exam - Sudden Fainting Reasons - Doctoring 1 part 1 #cmartinez 2024, Maj
Begonia Lämnar Torrt: Varför Torkar Inomhusblommor Och Vad Ska Jag Göra? Varför Vissnar Begonia På Vintern Och Hur Man Sparar Stammen?
Begonia Lämnar Torrt: Varför Torkar Inomhusblommor Och Vad Ska Jag Göra? Varför Vissnar Begonia På Vintern Och Hur Man Sparar Stammen?
Anonim

Begonia är en vacker växt med ljust, saftigt lövverk och underbar blomning. Mer än 1000 sorter av denna blomma är kända. Olika typer av begonier förvånar med olika nyanser av både blomställningarna själva och bladen. Tyvärr skiljer sig denna växt inte åt anspråkslös vård, varför blomsterodlare ofta stöter på uttorkning av lövverk, blommor och till och med stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

För riklig blomning och underhåll av "hälsa" behöver begonierna varm, men fuktig luft och den optimala mängden vatten. Växten känns bra under uppfödningsförhållanden inomhus, men om vissa regler inte följs kan den bli sjuk. För att undvika gulning eller torkning av lövverket måste du följa de grundläggande rekommendationerna för blomvård.

Följande faktorer är dödliga för honom

  1. Direkt solljus. Undvik att placera begonia -krukan på fönsterbrädans solsida.
  2. Otillräcklig luftfuktighet. Under dessa förhållanden blir bladen gradvis gula. Detta kan leda till att växten dör. För att öka luftfuktigheten i luften rekommenderas att du använder en elektrisk luftfuktare eller handspruta för hushållet. Det är viktigt att vattendroppar inte faller på lövverket eftersom de kan fläcka.
  3. Felaktig vattning. Begonia är en fuktälskande växt som måste vattnas när den torkar. Det är inte värt att hälla jorden, det räcker för att den ska mättas med fukt 2 cm djup.
  4. Temperaturen sjunker. Begonia älskar värme. Den växer bra och blommar vid omgivningstemperaturer från +16 till +23 grader.
  5. Tät och obefruktad jord.

Glöm inte överdressing. Växten behöver regelbundet hällas med torvkompositioner eller olika preparat med en hög andel näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men även om vårdvillkoren är uppfyllda kan ägare av begonier uppleva att torka ut ur blomman. Tänk på situationer när det är värt att vara försiktig och vidta åtgärder för att rädda växten.

Yttre tecken på sjukdomen

I fall där begonia inte får ordentlig vård eller angrips av skadedjur, förvandlas en elegant och graciös blomma till en oansenlig hämmad växt. Det finns flera tecken som tyder på att det är sjukt:

  • begonia -blad torkar i kanterna, medan de får en brun färg, börjar bryta eller smulas;
  • blomställningarna vissnar, och när de inte har tid att blomma smulas de;
  • bladen blir svarta och krullar;
  • ljusgula fläckar visas på bladplattan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa problem kan orsakas av olika orsaker. Om en eller flera av dem hittas måste du omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att behandla växten. Annars kan blomman dö.

Varför torkar blomman och torkar den?

Det finns flera faktorer som orsakar blomsjukdom. Detta är fel vård, infektioner och skadedjur. Låt oss titta närmare på var och en av dessa orsaker.

Olämplig vård

Begonia kräver särskild uppmärksamhet och respekt. Att göra misstag när du lämnar kan leda till att blomman torkar ut . För att skapa goda förutsättningar för inomhusbegonier för tillväxt och blomning, samt för att förhindra krökning av dess lövverk, bör en kraftig miljöförändring uteslutas. Till exempel, det rekommenderas inte att överföra blomman från huset till gatan på sommaren . Temperaturskillnaden påverkar blommans utseende negativt.

Bild
Bild

Följande punkter kan också leda till uttorkning av växten

  1. Torr luft . Luftfuktigheten i rummet sjunker i sommarvärmen och när värmen slås på på vintern. För att förhindra att begonia blir sjuk på vintern måste du hänga våta handdukar på värmeenheter eller installera en behållare med vatten bredvid. Dessutom kan du lägga plantkrukan i en behållare med stenar och vatten.
  2. Otillräcklig markgenomsläpplighet . På grund av jordens alltför stora densitet stagnerar överskott av fukt, vilket leder till ruttnande av rotsystemet. Om rötterna skadas kommer blomman först att vissna och sedan torka helt. För att förhindra detta är det nödvändigt att transplantera växten i ny jord eller lägga till befintlig grov sand eller torkad kokosfibrer.
Bild
Bild

Om vårdreglerna följs och begonia torkar ändå, kanske ligger orsaken i bristen på näringsämnen i jorden . För att rädda en blomma är det viktigt att mata den i tid. Näringsämnen bör appliceras varannan vecka före odling och under blomning och en gång i månaden efter blomning.

När du väljer en toppdressing rekommenderas att föredra formuleringar baserade på kalium, fosfor eller kväve. Och det är också tillåtet att gödsla jorden med improviserade komponenter, till exempel träaska eller mald bananskal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

Det finns flera typer av sjukdomar som leder till vissnande och torkning av begonia lövverk. Låt oss överväga de vanligaste.

Bakteriell upptäckt . En sjukdom där bildandet av glasögonfläckar på lövverkets utsida är karakteristisk. Med tiden blir bladen bruna, varefter de dör helt och faller av. Vissa odlare hävdar att bakteriell upptäckt inte kan botas och den enda rätta lösningen är att kasta blomman. Men i alla fall kan du försöka rädda växten. För att göra detta måste du bli av med de drabbade bladen, transplantera växten i ny jord (den gamla krukan måste desinficeras utan att misslyckas) och sedan bearbeta begonia med en 0,5% lösning av kopparoxiklorid i flera månader.

Bild
Bild

Mjöldagg . Enligt statistik påverkar denna sjukdom begonia oftare än andra. Symtom på sjukdomen är utseendet på vita fläckar på lövverket. Med tiden sprider sig deras lokalisering, fläckar täcker hela plattan och flyttar till nya blad. Samtidigt bildas en "pulverformig" plack på deras yta.

Om du inte vidtar åtgärder för att rädda blomman börjar de drabbade bladen bli bruna, torra och falla av. För att stoppa utvecklingen av sjukdomen är det nödvändigt att spraya växten med 0,05 lösning av "Morestan". För dessa ändamål är alla fungicida kompositioner också lämpliga.

Bild
Bild

Grå röta . Det är lätt att känna igen denna sjukdom. Rötning påverkar lövverk och stjälkar av begonier - grå fläckar bildas på dem. Om korrekta åtgärder inte vidtas för att eliminera sjukdomen blir delar av växten som ligger ovanför marken klibbiga, torkar ut och faller snart av. Vanligtvis uppstår grårötning när jorden fuktas rikligt. För att hantera sjukdomen och rädda stammen bör du använda en Bordeaux-blandning eller tvål-kopparkomposition.

Bild
Bild

För att förhindra uppkomsten av dessa och andra sjukdomar, du bör välja den mark som är optimal för begonia och sanera den innan du planterar . Dessutom är det viktigt att spraya lövverket med "Immunocytofyt" eller andra formuleringar för att förhindra de sjukdomar som beskrivs ovan.

Det är viktigt att komma ihåg att alla sjukdomar är lättare att bota i sitt första skede. Därför är det värt att vidta lämpliga åtgärder vid de första tecknen på sjukdomen. För att inte köra begonia är det nödvändigt att regelbundet kontrollera dess lövverk och stjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

De flesta av deras arter kan ses med blotta ögat. Skadedjur utgör ett allvarligt hot mot begonier . Om du inte vidtar åtgärder för att bekämpa dem kan blomman dö.

Det vanligaste skadedjuret av begonier anses bladlus . Dessa är små gröna insekter, vars storlek varierar från 2 till 2,5 mm. Bladlöss livnär sig på växtsaft. Hon gräver i det frodiga lövverket och suger ut den användbara vätskan. Som ett resultat visas gula fläckar på de drabbade områdena.

Med tiden dör bladbladen av, torkar ut och faller av. För att bli av med detta skadedjur, det rekommenderas att behandla begonia med tvålvatten (tvål och vatten tas i ett förhållande av 30 g till 1 liter) . Ett effektivt botemedel övervägs också Fufanon-Nova.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa vanliga skadedjur av begonia är vitfluga . Det är den minsta fjärilen med långsträckta vingar och når 1,5 mm i längd. När de attackeras av en insekt är bladen de första som drabbas. Vitflugan lägger upp till 500 ägg på lövets baksida under dess livstid, som varar upp till 30 dagar. Larverna som kläcktes efter 10 dagar suger juicerna från begoniabladen, vilket leder till att blomman torkar ut och dör.

För att rädda en blomma från en vitfluga, bör du använda specialiserade läkemedel, till exempel Confidor eller Mospilan . De säljs i blomsterbutiker. Sådana formuleringar fungerar inte på fjärilägg, varför växter ska sprutas var 5: e dag minst 3 gånger. Flygande fjärilar kan också samlas in med en dammsugare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

Om den en gång vackra och vackra begonia plötsligt torkat, bli inte upprörd och få panik. Kanske kan växten räddas. Detta är möjligt om antennen har torkat och blommans rotsystem lever. För att återuppliva begonia bör du följa en serie enkla steg.

  1. Ta försiktigt bort rotsystemet från jorden, var försiktig så att du inte skadar dess enskilda områden.
  2. Undersök rötterna. Om det inte finns några parasiter eller ruttnar på dem kan växten hjälpas. I detta fall tas de skadade områdena av rötterna bort, och de återstående sitter i en kruka med jord.
  3. Jorden ska matas och täck sedan krukan med en plastpåse.
  4. Begonia placeras på en ljus och varm plats. Om det görs korrekt kommer nya stjälkar och ungt lövverk snart att dyka upp från jorden.
Bild
Bild

Torkning av löv är inte alltid ett resultat av felaktig vård, angrepp av skadedjur eller infektioner. Oroa dig inte om det nedre lövverket gradvis dör. Detta är en naturlig process som finns i de flesta växter . Om allvarliga problem påträffas bör begonier förses med kvalitetsvård och behandling, och sedan kommer växten att glädjas igen av tätt lövverk och riklig blomning.

Rekommenderad: