Orkidéblad (31 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Vissnar Och En Vit Blomma Visas På Dem? Hur Torkar Man Dem För Att De Ska Lysa? Hur Behandlas Löv Som Blir Svarta?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidéblad (31 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Vissnar Och En Vit Blomma Visas På Dem? Hur Torkar Man Dem För Att De Ska Lysa? Hur Behandlas Löv Som Blir Svarta?

Video: Orkidéblad (31 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Vissnar Och En Vit Blomma Visas På Dem? Hur Torkar Man Dem För Att De Ska Lysa? Hur Behandlas Löv Som Blir Svarta?
Video: Why do Orchids get wrinkled leaves and curly flower spikes? Part 1. 2024, Maj
Orkidéblad (31 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Vissnar Och En Vit Blomma Visas På Dem? Hur Torkar Man Dem För Att De Ska Lysa? Hur Behandlas Löv Som Blir Svarta?
Orkidéblad (31 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Vissnar Och En Vit Blomma Visas På Dem? Hur Torkar Man Dem För Att De Ska Lysa? Hur Behandlas Löv Som Blir Svarta?
Anonim

Inomhusväxter, som är korrekt "inskrivna" i det inre av ett hus eller lägenhet, är ett utmärkt dekorativt element i ett rum. Vi kan säga att krukväxter spelar flera viktiga roller: de producerar faktiskt syre och låter dig känna bekvämheten i en hemmiljö. Orkidéer anses med rätta vara en av de vackraste inomhusväxterna.

Trots all sin skönhet blir dessa blommor sällan gäster i stadens fönsterbrädor. Saken är att den sydamerikanska skönheten är mycket nyfiken på miljöförhållandena. Och de mest mottagliga för sjukdomar är dess blad, utan vilka blomman i sig helt enkelt inte kan existera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ser friska löv ut?

Först och främst måste du förstå hur absolut normala orkidéblad ska se ut. Huvudtecknen på friska blommor inomhus är följande.

  • Samma form och färg … Oftast finns bara ett par stora löv på stammen på denna tropiska invånare. Men även om det finns många av dem är det inte tillåtet att de skiljer sig från varandra i form och nyanser.
  • Densitet … Friska löv ska vara elastiska, som en gummiboll. Dessutom ska de vara ganska tjocka och inte vingla i ett drag.
  • Utan skada . Alla friska inomhusväxter har inga bucklor, röta eller vårtor på lövverket. I händelse av att en bucka blir kvar på bladplattan från en lätt beröring, om några insekter är synliga på växten, är det sjuka bladet föremål för omedelbar behandling.
  • Enhetlig färg . Den perfekta färgen för orkidéblad är en djup mörkgrön nyans. En färgförändring indikerar ofta felaktiga förhållanden för att behålla en blomma eller dess utarmning.
Bild
Bild

Den sista punkten är särskilt viktig, eftersom du alltid kan kontrollera bladens densitet, form och integritet i förväg, men bladen kan ändra nyansen efter köpet. Beroende på hur det ändrades exakt kan du ta reda på vad som faktiskt gick fel.

  • Gul . Sådana nyanser på gröna blad innebär att växten övertorkas eller förgiftas med ett överskott av mineraler.
  • Violett . Med denna nyans signalerar växten en överdriven mängd ultraviolett strålning och till och med en termisk förbränning.
  • Rödbrun … Fläckar indikerar ett överskott av ljus, eftersom blommor i en tät djungel ofta ligger i skuggan av andra, högre växter och är vana vid diffust ljus.
  • Mörkbrun . Svartaktiga fläckar och ränder signalerar en infektionssjukdom och början på processen med sönderfall av bladvävnader.
Bild
Bild

Vad behövs de för?

Sådan noggrann uppmärksamhet på just denna del av den ovanliga blomman förklaras helt enkelt. Orkidé tillhör epifytiska växter. Det är tack vare de stora köttiga bladen som nästan alla interna processer äger rum. Och växtens rötter spelar en mindre roll. I sin naturliga miljö använder epifyter trädstammar för att komma åt ljus, bokstavligen klättra upp dem.

Orkidéblad tillåter övervaka och bibehålla sin totala vattenbalans absorberar och avdunstar fukt från luften. Bladvävnader fungerar också som ett slags reservoar för lagring och lagring av vätska vid korta perioder av torka. Orkidéblad, liksom andra växter, aktivt delta i andningsprocessen genom fotosyntes, ta emot koldioxid och solljus och sedan släppa ut syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ju större yta på ett element, desto fler näringsämnen blomman själv tar emot, desto ljusare och större blir den. Det visar sig att hela växtens hälsa beror direkt på lövverkets tillstånd. Detta gör det ännu viktigare att regelbundet övervaka hennes tillstånd.

Hur torkar man dem för att de ska lysa?

Den glansiga mörkgröna ytan på stora löv är den viktigaste indikatorn på inte bara hälsan, utan också skönheten hos en inomhus orkidé. Tyvärr kan inte alla amatörträdgårdsmästare skryta med växtens blanka yta. Ingen solbländning på bladen talar ännu inte om orkidéns hälsoproblem. Kanske är denna effekt associerad med klimatförhållandena i en viss region eller säsong. Därför kan du använda för att skapa en sådan glans för en vackrare blomma speciellt polermedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett liknande verktyg är tillverkat av naturliga ingredienser och oljor, så det är helt ofarligt. Applicerad på bladets yta skapar den en tunn film, som dessutom gör växten mer motståndskraftig mot uttorkning och invasion av patogener. Det stör inte gas- och vattenutbyte, samtidigt som du kan få vacker bländning i ljuset. Innan du använder produkten för första gången måste du noggrant studera instruktionerna och följa några enkla regler.

  • Applicera polermedel är endast möjlig om krukan med en skönhet i rummet inte är installerad på en plats som är tillgänglig för direkt solljus. Annars är risken för stor att vävnaderna under den transparenta filmen får kraftiga kemiska brännskador.
  • Applicera komposition endast möjligt på rena och torra löv. All smuts som kommer under filmen kommer att bidra till orkidésjukdom. I detta fall är endast den yttre ytan av arket täckt och lämnar dess nedre del intakt.
  • Inte värt att vidröra mjuka unga blad. Ofta på nätet kan du se kommentarer fulla av ånger att efter polering kastade orkidén av lövverket och dog av sig själv. Huvudfelet var att odlarna bearbetade för unga växande orkidéskott. Shine -produkter kan bara appliceras på stora, läderartade blad som redan har blivit ganska hårda. Och så att arket inte går sönder under proceduren måste det försiktigt hållas med en öppen handflata underifrån.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan till och med strikt efterlevnad av alla regler leda till att plantan dör. Det är därför poleringen först ska kontrolleras på ett papper. Om det inte sker några förändringar i vävnadens färg och densitet efter 3-4 dagar, kan du täcka alla hårda löv med det.

Sjukdomar och behandling

Växtsjukdomar har en svamp-, virus- eller bakteriell orsak … Dessutom kan orkidén uppleva obehag på grund av olämpliga förhållanden eller insektsattacker. De manifesterar sig på helt olika sätt, till exempel i form av plack eller fläckar. För var och en av dem finns det lämpliga kampmetoder.

Antraknos

Antraknos är svampsjukdom , som angriper exakt plantens löv. Om visas små bruna prickar med en klar rund form , vilket innebär att orkidén är i de tidiga stadierna av sjukdomen. Med tiden ökar och växer dessa punkter och ansluter till varandra. Stora delar av bladet blir svarta och faller igenom, och om en vit eller gulaktig blomma dyker upp på platsen för dopparna, är växten nästan omöjlig att bota.

Orsakerna till antraknos är överdriven luftfuktighet och vattenstagnation i bladaxeln. Det är nödvändigt att börja behandla växten i ett tidigt skede, det är då dess effektivitet är högst . Först är det nödvändigt att skära av områden med skador och skära sektionerna med kol eller aska. Behandla resten av orkidén med preparat med hög kopparhalt, upprepa proceduren tre gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att vattna växten med vanligt vatten.

Bakteriell plats

Phalaenopsis orkidéer är de mest mottagliga för denna sjukdom. I de tidiga stadierna börjar deras löv bli gul runt kanterna , och sedan ersätts den gula färgen med mörka fläckar. Områdena spricker i mitten, mjuknar upp och ackumulerar vätska i såren. Mottling orsakas av överdrivet solljus och felaktig vattning.

Om sjukdomen upptäcktes i ett tidigt skede är en enkel lokal effekt tillräcklig. Mörka fläckar skärs snyggt med vassa skalpell eller kniv , och det skurna stället behandlas med kol eller jod. Om sjukdomen har gått för djupt och lobaren redan är skadad, är det, förutom ovanstående metoder, värt att köpa speciella förberedelser för behandling av orkidéer. Efter bearbetning bör du vänta 10 dagar: om fläckarna inte har dykt upp igen är växten helt frisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deformation av arket

Om orkidén lämnar rynkig och ändrat form, kan detta betyda som det vanliga resultatet av mekanisk chock och allvarlig hypotermi av blomman . En annan orsak till deformationen kan vara den höga kvävehalten i mineralgödselmedlet som används för att mata orkidén. Vid hypotermi räcker det med att återställa blomkrukan till värmen, och vid överskott av kväve, byt ut matningen.

Det är också en bra idé att transplantera orkidén medan du tvättar rötterna i varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjöldagg

Om bladen dyker upp vitaktiga droppar av tjock vätska , som ett harts, eller en tät vit blomning, vilket innebär att orkidén har angripits av en mögelkoloni. De områden som täcks av dagg och blom torkar upp och dör med tiden. Mögel orsakas av hög luftfuktighet och höga temperaturer . Därför, när de första dropparna hittas, är det värt att omedelbart byta vård av blomman och köpa speciella preparat för bearbetning ("Skor", "Topsin", kolloidalt svavel).

För att förebygga sjukdomar kan du regelbundet spraya alla inomhusväxter med "Fitosporin".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rost

Det är en svamp som främst infekterar löv. Det är svårt att upptäcka tidigt eftersom det utvecklas på bladets baksida. Först bildas små ljusfläckar på den, som snabbt byts ut små rödaktiga tillväxter … Det är i dem som svampens sporer förökar sig och växer. I de sista stadierna av sjukdomen blir små stötar synliga redan från framsidan.

Som behandling kan du använda samma läkemedel som för behandling med mjöldagg eller Mikosan och Ridomil. Innan bearbetningen måste du ta bort alla skadade områden och behandla sektionerna väl med en 20% alkohollösning.

Bild
Bild

Sotiga svampar

En annan svampsjukdom som ofta förekommer hos orkidéer efter en insektsattack. Svampen utvecklas och växer i stomatan och bildas svarta fläckar över hela bladet … Blomman försvagas snabbt och dör om den inte omedelbart behandlas med droger och de skadade områdena inte skärs av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virussjukdomar

Trots att orkidén är en växt är den också mottaglig för virussjukdomar. Det kan vara tobaksmosaik, cymbidiummosaik eller till exempel trikolopili … Det mest obehagliga med dessa virus är att de inte visas externt på mycket lång tid. En orkidé kan något ändra skuggan på bladen eller deras form, men tills det går för långt kanske blommans ägare inte uppmärksammar detta.

Du kan infektera en blomma under behandling från andra sjukdomar eller med en kraftig förändring av temperatur och klimat. Om en liknande sjukdom hittas måste du tyvärr omedelbart isolera och förstöra växten innan den infekterar resten av blommorna . Detta beror på att viruset sprider sig snabbt, och en effektiv behandling har ännu inte uppfunnits.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Insekter

En annan viktig orsak till orkidésjukdom är attacker från olika insekter som parasiterar dess delar. Om bladen krullar runt kanterna, de visar konstiga tillväxter eller hål , då är det stor sannolikhet att bladlöss, nematoder eller tripp har dykt upp på orkidén. Dessa tropiska blommor lider också ofta av fästingar eller skador.

Så snart det finns misstankar om att växten har angripits av skadedjur är det nödvändigt att omedelbart isolera den från resten .… I vissa fall är det möjligt att begränsa sig till det vanliga avlägsnandet av insekter för hand eller med hjälp av vatten och en trasa. För att förenkla proceduren kan du helt enkelt placera blomman helt i vattnet tillsammans med krukan. I de fall denna metod inte fungerar måste du köpa speciella kemikalier (Aktara, Tanrek, Vertimek) eller använda traditionella medicinrecept (tvålösning, infusion av tobaksblad eller lök).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det finns flera grundläggande regler för vård av orkidéer som avsevärt minskar risken för sjukdom.

  • Jorden . Orkidéer kräver ett speciellt substrat, som mest består av trädbark.
  • Vattning . Oftast dör tropiska blommor på grund av stillastående fukt i jorden eller för ofta vattning. De måste vattnas en gång var 2-3: e vecka med varmt vatten på rötterna. En timme efter proceduren måste vattnet som blomman inte har absorberats dräneras.
  • Belysning . Orkidéer, vana vid södra solen, kräver solljus i minst 10-15 timmar om dagen. Samtidigt måste den spridas, annars kan mjuka köttiga löv bli brända av överskott av ultraviolett strålning. Om fönstren i lägenheten vetter mot den skuggiga sidan måste du organisera ytterligare belysning inte bara på vintern, utan under resten av året.
  • Luftfuktighet och luftcirkulation . I tropikerna ökar luftfuktigheten och orkidén, liksom resten av epifyterna, tar emot den största mängden fukt från den. När luftfuktigheten är mindre än 50%torkar plantorna som köps i butiken helt enkelt ut och vissnar. Dessutom, så att bladen inte överhettas från bakgrundsbelysningen, är det nödvändigt att ständigt kyla bladen genom att cirkulera fuktig kall luft. Samtidigt är det viktigt att orkidéns unga och ömma skott inte fryser från utkastet.
  • Toppdressing . Under blomningsperioden behöver växten särskilt aktiv utfodring. I detta fall bör koncentrationen av gödningsmedel i lösningen vara ganska låg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med förbehåll för dessa regler kan du se till att orkidén kommer att glädja alla hushållsmedlemmar med sina stora blommor och friska löv året runt.

Rekommenderad: