Hur Förvaras Rödbetor? Lagringsperioder. Hur Ska Man Förvara Den Ordentligt I Kylskåpet? Temperatur Och Andra Förhållanden. Varför Blir Det Svart Inuti Och Vad Ska Man Göra?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förvaras Rödbetor? Lagringsperioder. Hur Ska Man Förvara Den Ordentligt I Kylskåpet? Temperatur Och Andra Förhållanden. Varför Blir Det Svart Inuti Och Vad Ska Man Göra?

Video: Hur Förvaras Rödbetor? Lagringsperioder. Hur Ska Man Förvara Den Ordentligt I Kylskåpet? Temperatur Och Andra Förhållanden. Varför Blir Det Svart Inuti Och Vad Ska Man Göra?
Video: Beets 101 - How to Select and Store Fresh Beets 2024, April
Hur Förvaras Rödbetor? Lagringsperioder. Hur Ska Man Förvara Den Ordentligt I Kylskåpet? Temperatur Och Andra Förhållanden. Varför Blir Det Svart Inuti Och Vad Ska Man Göra?
Hur Förvaras Rödbetor? Lagringsperioder. Hur Ska Man Förvara Den Ordentligt I Kylskåpet? Temperatur Och Andra Förhållanden. Varför Blir Det Svart Inuti Och Vad Ska Man Göra?
Anonim

Rödbetor är en värdefull rotfrukter rik på vitaminer och mineraler. Därför försöker trädgårdsmästare att skörda på hösten att bevara de mogna frukterna för vintern. Om du gör allt rätt kommer rödbetorna att ligga i många månader utan att förlora sin smak.

Bild
Bild

Tidpunkt

Under normala förhållanden lagras rödbetor under mycket kort tid. I ett varmt rum kan en grönsak bara ligga i ett par dagar. Efter det kommer det säkert att försämras. Du kan öka rotgrödans hållbarhet genom att placera den i kylan. Rödbetor kan ligga i kylskåpet eller källaren i en och en halv till två månader.

När du planerar att skicka rotgrödor för långtidsförvaring bör de läggas i sand eller en behållare med sågspån. Under sådana förhållanden kan rödbetor ligga i 5-6 månader. För att bevara det mesta av grödan är det viktigt att regelbundet inspektera frukten och ta bort den som har blivit bortskämd från lagringsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rödbetning

För att undvika problem med lagring av rotgrödor måste de vara ordentligt förberedda omedelbart efter skörden av platsen. Det rekommenderas att plocka grönsaker på en varm, vindstilla dag . Detta bör göras före frost. Annars fryser frukterna. På grund av detta kommer de att lagras mycket sämre. Gräva inte betorna dagen efter regnet. I det här fallet blir det för smutsigt.

De grävda rödbetorna måste omedelbart rengöras från torr jord och torkas . Vanligtvis är det anlagt precis i trädgården. Där torkar den i tre timmar. Det är omöjligt att torka betorna längre, annars börjar det vissna. Om rödbetorna torkas inomhus ska de stå där några dagar. Rummet där rotfrukterna förvaras måste vara väl ventilerat.

När du har torkat rödbetorna måste du skala bort dem med en vass kniv eller trädgårdssax . Det är inte helt avskuret. En liten svans ska finnas kvar på varje rotgröda. Roten kan också klippas. Men du bör bara göra detta om det är för stort. Alla sidorötter tas bort helt. Detta bör göras, var försiktig så att du inte skadar huden.

Du kan inte tvätta rödbetor. Detta kommer bara att påskynda processen att förstöra den. Efter rengöring måste frukterna sorteras. De måste delas in i medelstora och stora. Stora rotfrukter tar lång tid att laga mat och lagras dåligt. Därför rekommenderas det att äta dem i första hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

För att betorna ska ligga ner till våren måste de ge rätt lagringsförhållanden. Det är värt att uppmärksamma följande punkter.

  1. Temperatur . Rotfrukter lagras bäst vid låga temperaturer. Det ska vara inom 3-4 grader. Om temperaturen är högre kan rödbetorna börja gro. Om den faller under kan rotfrukterna frysa och bli smaklösa.
  2. Fuktighet . För att förhindra att rödbetorna vissnar måste de förvaras i ett rum med en luftfuktighet på minst 85-90%. Du kan förbättra lagringsförhållandena genom att använda påsar, sågspån eller sandlådor.
  3. Belysning . Platsen där betorna förvaras ska vara mörk. Om rotgrödan ständigt utsätts för ljus kommer detta att påverka både dess utseende och smak negativt. Dessutom kan betor i detta fall börja gro. Och detta påverkar alltid fruktkvaliteten negativt.

Det är också värt att notera att rödbetor älskar luft. Därför måste rummet där det förvaras ventileras. Det är bättre att förvara rotfrukter på hyllor eller andra höjder.

Bild
Bild

Hur förvaras i källaren?

Privata husägare lagrar vanligtvis grönsaker i källare eller källare. Innan du placerar grönsaker i ett sådant rum måste du förbereda det. Först och främst måste alla ytor i källaren desinficeras. Detta görs vanligtvis några veckor innan du lägger grönsakerna.

Rummet måste rengöras från mögel och mögel och sedan behandlas med antiseptiska föreningar . Väggarna och taket ska vitkalkas med en enkel kalklösning, till vilken en liten mängd kopparsulfat tillsätts. Därefter måste källaren ventileras. Det är mycket viktigt att kontrollera lokalerna för råttor och andra skadedjur. När allt kommer omkring kan några få gnagare förstöra den skördade grödan.

Du kan lagra rotfrukter i bulk i källaren . Detta är det enklaste sättet att lagra grönsaker. Rödbetor strös helt enkelt på golvet eller strös på en hög med potatis. I denna form ligger produkterna länge utan att förstöra.

När du väljer denna lagringsmetod är det viktigt att se till att rötterna inte ligger på det kalla betonggolvet. Innan betorna skickas till förvaring ska golvet täckas med brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kylförvaring

En liten del av grödan kan kylas efter skörd. Grönsakerna förvaras i det nedre facket. För att öka hållbarheten är det bättre att packa produkterna i separata påsar eller linda varje grönsak i pergament. När du väljer denna förvaringsmetod är det värt att komma ihåg att inte mycket produkter placeras i kylskåpet. Faktum är att inte bara betor vanligtvis läggs i grönsaksfacket, utan också potatis, lök, kål och andra produkter.

I kylskåpet kan du lagra inte bara färska rödbetor utan också kokta. En kokt grönsak kan förvaras i 2-3 veckor. Om den placeras i frysen ökar hållbarheten till nästan två månader. Förbered grönsaker före frysning. De gör det enligt följande.

  1. Först måste du sortera ut alla frukter, tvätta dem och koka dem.
  2. Därefter måste betorna snabbt kylas med kallt vatten. I det här fallet behöver du inte hälla grönsaker med det.
  3. De kylda betorna måste försiktigt skalas och hackas sedan. Varje frukt kan helt enkelt skäras i två eller tärnas.
  4. Korrekt beredda grönsaker ska läggas i plastbehållare eller små påsar. Det är bäst att lägga i var och en av dem en del av produkten som behövs för att förbereda denna maträtt. I detta fall behöver grönsakerna inte frysas om hela tiden.
  5. Varje portion ska vara märkt med en dekal med frysdatumet på. Detta kommer att göra det mycket lättare att kontrollera kvaliteten på lagrade produkter.

Du kan också frysa in rödbetor. I det här fallet behöver du bara rengöra den, skölja den under rinnande vatten, klippa den och lägg den i påsar. I detta formulär skickas produkten till frysen. Om betorna inte har förkokts lagras de i 5-7 månader.

Bild
Bild

Hur håller man sig på balkongen?

Om balkongen i lägenheten är inglasad och temperaturen inte sjunker under noll kan den användas för att lagra olika tillbehör. Betor under sådana förhållanden kommer inte att förstöra. Det är mest praktiskt att förvara rödbetor i speciella korgar med ett mjukt lock . De kan användas inte bara som en behållare för lagring av rotfrukter, utan också för sittande.

I stället kan rödbetorna helt enkelt läggas i påsar. Flera små snitt måste göras på ytan av var och en av dem. I det här fallet kommer betorna inte att bli mögliga. Om vintrarna i regionen är för kalla kan rödbetspåsar dessutom täckas med filtar.

Det är fullt möjligt att förvara grönsaker på balkongen bredvid potatisen. Ett sådant grannskap kommer att gynna alla rotgrödor. Dessutom är det ganska bekvämt att förvara alla grönsaker på ett ställe, eftersom de alltid finns till hands.

Bild
Bild

andra metoder

Det finns andra sätt att lagra rödbetor hemma.

I sågspån

Om rummet är för torrt blir betorna snabbt slöa eller börjar ruttna. För att förhindra att detta händer kan rotfrukterna flyttas med torrt sågspån. Vanligtvis blandas rödbetor helt enkelt med dem . Därefter läggs rötterna i trälådor eller plastpåsar. I denna form lagras rödbetor perfekt både i huset och i lägenheten.

Bild
Bild

I sand

Du kan också spara rödbetor genom att placera dem i en behållare med sand. Innan detta måste rötterna torkas väl i solen. Detta skyddar det mot skadedjur och olika sjukdomar. Sanden ska också torkas väl eller bakas i ugnen. Detta görs för att desinficera det.

Sanden ska placeras på lådans botten . Därefter måste du lägga frukterna i behållaren. De ska vara på kort avstånd från varandra. Ovanifrån bör frukterna täckas med ett annat lager sand. Den ska inte vara tunnare än 2-3 centimeter.

Således kan du lagra inte bara röda rödbetor, utan också foder. Hon kan ligga i lådor i 8-10 månader.

Bild
Bild

I plastpåsar

Rödförvaringstekniken i sådana förpackningar passar både lägenhetsboende och ägare till privata hus. Du kan förvara grönsaker i plastpåsar på vilken sval plats som helst . Det viktigaste är att göra flera hål i var och en av dem och hälla torrt sågspån eller senapspulver på botten. Rödbetspåsar kan inte bara läggas på golvet, utan också hängas upp.

Bild
Bild

I form av ämnen

Grönsaker som skördats på hösten kan användas för att förbereda olika preparat. Du kan spara rödbetor för vintern på följande sätt.

  1. Torr . Att torka rödbetor är mest bekvämt i speciella elektriska torktumlare. Men om en sådan enhet inte finns till hands kan du också använda en vanlig ugn för att förbereda grönsaker. Rödbetor förskalas och skärs i tunna skivor. De resulterande skivorna läggs ut på ett bakplåt täckt med pergament eller folie. Rödbetor torkas i en ugn förvärmd till 80-90 grader i flera timmar. Grönsaker tillagade på detta sätt kan användas för att göra soppor eller ätas som vanliga torkade frukter.
  2. Ättikslag . Ett annat enkelt sätt att bevara rödbetor är att beta dem. För att göra detta tvättas grönsaken, blancheras i varmt vatten i 20 minuter och skalas sedan. Efter det skärs det och läggs i förberedda burkar. Därefter hälls den kokande saltlösningen i behållaren. Efter att ha rullat ihop burkarna vänds de och får svalna. I denna form förvaras produkterna perfekt i många månader.
  3. Jäsa . Således har grönsaker skördats under lång tid. För jäsning är det bäst att använda sena betor. De innehåller mest socker. Innan surdeg tvättas och skalas grönsakerna. Efter det skärs det och läggs i burkar eller någon annan lämplig behållare. Därefter hälls produkten med saltlösning. Behållaren måste pressas ner med förtryck. Detta görs så att frukterna inte flyter. I denna form ska betorna skickas till en varm plats i en till två veckor. Efter slutet av jäsningen ska behållaren tas ut i ett kallt rum. Den färdiga produkten är mycket god. Det är fullt möjligt att lägga det till borscht eller olika sallader.

Efter skörd bevarar många trädgårdsmästare inte bara frukterna själva utan också topparna. Den innehåller många vitaminer. Därför är det på vintern användbart att använda det för att mata husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

För att skydda sina grödor måste trädgårdsmästaren i förväg veta om de problem han kan möta vid lagring av rödbetor

  1. Infektion av rotfrukter med en svamp . Om betorna blir svarta på insidan, har de infekterats med en svampsjukdom som kallas fomos. Detta händer om betorna växte på sur jord eller vattnades för mycket. För att skydda frukten måste den odlas under rätt förhållanden.
  2. Besegra med vit röta . Detta är en annan vanlig sjukdom. Vit mögel visas på frukter som har lagrats i ett varmt rum med hög luftfuktighet. Om du märker en sådan blomning på rödbetorna, kassera de bortskämda grönsakerna. Om detta inte görs kommer rutt att påverka resten av frukterna. Du kan inte äta infekterade betor.
  3. Felaktig torkning . Om grönsakerna inte torkas innan de läggs börjar de snabbt försämras. Rödbetor blir mjuka, vissnar och ruttnar. Den bortskämda maten kan bara slängas.
  4. Förvaring bredvid morötter . För att höja kvaliteten på dessa rotfrukter måste de förvaras separat. Om de ligger sida vid sida kommer trädgårdsmästaren snabbt att märka att både betorna och morötterna har vissnat och blivit oanvändbara.

Genom att skapa rätt förutsättningar kan skörden som skördas på hösten bevaras till våren.

Rekommenderad: