Vad Ska Jag Göra Om Cyklamenbladen Blir Gula? Hur Sparar Man Blommor Om De Vissnar Efter Köpet Och Efter Blomningen? Funktioner I Blomsteromsorg Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Om Cyklamenbladen Blir Gula? Hur Sparar Man Blommor Om De Vissnar Efter Köpet Och Efter Blomningen? Funktioner I Blomsteromsorg Hemma

Video: Vad Ska Jag Göra Om Cyklamenbladen Blir Gula? Hur Sparar Man Blommor Om De Vissnar Efter Köpet Och Efter Blomningen? Funktioner I Blomsteromsorg Hemma
Video: CYCLAMEN Ultimate Growing Guide & After Bloom Care 2024, April
Vad Ska Jag Göra Om Cyklamenbladen Blir Gula? Hur Sparar Man Blommor Om De Vissnar Efter Köpet Och Efter Blomningen? Funktioner I Blomsteromsorg Hemma
Vad Ska Jag Göra Om Cyklamenbladen Blir Gula? Hur Sparar Man Blommor Om De Vissnar Efter Köpet Och Efter Blomningen? Funktioner I Blomsteromsorg Hemma
Anonim

Cyklamen är en vacker växt som har ett stort antal beundrare bland blomsterodlare. Men ibland kan du märka att bladen blir gula och förlorar sitt attraktiva utseende. Låt oss ta reda på hur man hittar orsaken och vad man ska göra med detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skötselfel

Gulade cyklamenblad indikerar inte alltid en sjukdom. De kan ha ändrat färg när sommaren närmade sig . Detta beror på att växten är infödd i Medelhavet, som har milda vintrar och torra somrar. Blomningsprocessen för några exemplar här börjar bara på vintern, och sommaren är en vilande period.

Huvuduppgiften här är att återgå till blomningen med höstens början

För att göra processen så enkel som möjligt rekommenderas det inte att vidröra växtens löv, de måste falla av sig själva. Detta säkerställer att knölen fungerar utan viloläge.

Detta är emellertid långt ifrån den enda anledningen till bladens gulning om cyklamen odlas hemma. En växt kan manifestera sig på detta sätt under en sjukdomsperiod, när den attackeras av skadliga insekter, med brist på fukt och näringsämnen.

En annan faktor kan vara en kränkning av temperaturregimen . Blomman känns bekväm vid 15-18 grader av värme under dagen, medan på natten termometern inte ska sjunka under +10 grader. En högre temperatur kan orsaka tidig vissning av växten, och svalheten förlänger blomningstiden.

Bild
Bild

På vintern är växten bäst placerad på en fönsterbricka i norrläge . Direkt solljus är inte ett bra alternativ, men det ska finnas tillräckligt med ljus. På sommaren är det bättre att placera cyklamen i halvskugga, starkt ljus kan skada den.

Marken ska vara i ett tillstånd av måttlig fukt … Stagnerat vatten kan leda till många problem. Det är bäst att vattna blomman flera gånger i veckan från botten uppåt så att rötterna kan dra vatten från sumpen. Processen är följande: pannan fylls med vatten och lämnas i 20 minuter, varefter överskottsvätskan tappas. Proceduren utförs var 2-3 dagar, i ett varmt rum och under blomningen - varje dag.

Temperaturer under +10 grader är skadliga för cyklamen, men höga värden är också oönskade, detta kan avsevärt minska blomningstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anläggningen ska skyddas från torr luft, inte placeras nära batterier och luftkonditioneringsapparater. Och du bör också vara försiktig med utkast.

Växtmatning bör utföras varannan vecka före blomningen . Brist på näringsämnen försvagar också cyklamen. Det är nödvändigt att se till att gödningsmedlet inte är rikt på kväve, annars går alla krafter in i utvecklingen och tillväxten av grönska, men det blir få blommor. Men inte bara brist, utan också ett överskott av näringsämnen kan leda till gulning av bladen. För att undvika detta rekommenderas att vattnet blommas rikligt varje månad.

Sjukdomar

Cyklamen växer under vintern, och det är då växten är mest mottaglig för olika sjukdomar. Mest frustrerande är det faktum att många sjukdomar kan inte behandlas, och den enda utvägen är att kasta ut en blomma som inte går att rädda så att viruset inte sprider sig till andra växter i huset.

Bild
Bild

Fusariumröta

Denna diagnos kan vara en av orsakerna till blommans död. Det första slaget faller på rotsystemet, från vilket röta sprider sig till hela blomman . Denna sjukdom är mycket specifik och vissa av dess typer påverkar endast cyklamener. Det botas inte, och krukorna där den sjuka växten placerades bör kastas ut med den eller desinficeras ordentligt.

Hög lufttemperatur (mer än +25 grader) och mycket hög luftfuktighet i rummet bidrar till denna olycka. Rötbakterier kan till och med hittas i ny jord efter köpet, men de kommer bara att manifestera sig i en fuktig miljö.

Bladgulning och vissning är de viktigaste symptomen på sjukdomen . För att verifiera dina misstankar måste du ta bort cyklamen från potten och noggrant undersöka dess rötter. Och när du skär en knöl eller stjälk kan du se att inuti har de tappat sin färg. Det är missfärgning som är den faktor enligt vilken det är nödvändigt att bli av med både patienten med asteni och de som befann sig i omedelbar närhet.

För att förhindra sjukdomen bör jorden odlas. fungicider mot fusarium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grå röta

Denna sjukdom tillhör kategorin svamp. Med överdriven fukt i mitten av blomman aktiveras den och med låg luftcirkulation utvecklas den aktivt. En svamp dyker upp vid basen av blomstammen och rör sig snabbt uppåt. Du kan bli av med det, men för detta bör alla drabbade element tas bort och krukan flyttas till ett rymligt rum med god ventilation . Men om sjukdomen har fångat det mesta av blomman, är det ingen mening att rädda den.

En fläkt är idealisk för att förbättra luftcirkulationen. Ta inte kronan när du vattnar en blomma. Som en förebyggande åtgärd kan du använda träaska eller fungicider. Läkemedlet "Fitosporin M" är perfekt, det förstör patogena bakterier . Och även användningen av detta verktyg hjälper till att förbättra jordens skick och öka växtens immunitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Skadedjur är en annan anledning till att blommor vissnar och löven blir gula i cyklamen. Det är inte lätt att fly från dem även hemma, eftersom när rummet är ventilerat kan de helt enkelt blåsa in av vinden. Insekter kan också leva på nyligen köpta växter, om de inte har behandlats ordentligt. Tyvärr är mottagligheten för cyklamen för skadedjur ganska hög. Tänk på de viktigaste - thrips, bladlöss, skalinsekter och spindelmider.

Trips

Dessa insekter är mycket små i storlek, med en långsträckt kropp och vingar. Det är svårt att märka dem, eftersom thrips är placerade på bladets undersida. Skadedjur livnär sig på växtsaft, och ruttna visas i de drabbade områdena över tid.

Bild
Bild

Thrips är mycket små och rör sig snabbt, så att bekämpa dem kan vara ganska utmanande.

Bland tecknen som talar om deras närvaro är ljusgul pollen som faller från blommor till löv. Bladen själva mörknar i kanterna, färre blommor dyker upp och små hål kan ses på deras kronblad.

Insekticider hjälper till att bli av med thrips . Du kan använda läkemedlet "Actellik", med en lösning av vilken blomman sprutas och täcks med en plastpåse under en dag. Detta hjälper till att hålla skadedjur på växten. Behandlingen bör upprepas efter en vecka för att konsolidera resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skydda

Denna skadedjur, liksom thrips, livnär sig på växtsaft. Utåt liknar det en vaxartad fläck. Insekten är resistent mot effekterna av insektsmedel, eftersom dess kropp är pålitligt täckt med ett tätt skal. Förutom att bladen gulnar kan det identifieras med de klibbiga utsöndringarna på växten.

Dessa insekter tas bort från blomman helt för hand, efter att den drabbade växten har ordnats om från andra. Du måste använda en vanlig tandborste och doppa den i en tvålösning. Efterbehandling krävs efter en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalster

Cyclamen -kvalsten liknar utåt en liten spindel, den kan lätt ses på växten under fysisk undersökning. De gömmer sig oftast bland lövverket, eftersom de inte gillar ljus. För låg luftfuktighet i rummet bidrar till skadedjurets utseende.

Bild
Bild

Manifestationen av en fästing liknar invasionen av bladlöss med den enda skillnaden att bladlössen är större och mer märkbara på växten. Bladen krullar runt kanterna, tappar sin färg, fläckar visas på dem. Knopparna slutar öppna och fläckar visas också på blommorna själva och de ändrar form.

För att bota cyklamen bör den först och främst isoleras från andra växter. Därefter besprutas blomman med acaricid. Enbart behandling kommer inte att räcka, eftersom fästingar aktivt lägger ägg som inte påverkas av droger. Det är nödvändigt att spruta cyklamen 3-4 gånger med en paus på 4-5 dagar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas kronan. Om du håller rummet vid normal luftfuktighet kommer kvalster inte att visas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus

Det är en liten grönaktig, brun eller svart insekt. De ligger på botten av bladen på den valda växten. Bladlöss är lätta att upptäcka med blotta ögat. Deras utseende kännetecknas av bildandet av en klibbig beläggning på bladen, vilket bidrar till utvecklingen av svampsjukdomar, bladen krullar runt kanterna, tappar sin färg och vissnar.

För att bota cyklamen måste du först behandla dess blad med tvålvatten . När en svamp dyker upp måste de infekterade elementen tas bort. Läkemedlet "Malathion" har en bra effekt på bladlöss, det har ett brett spektrum av verkningar och är effektivt mot många skadedjur. Därför kan sådana kompositioner missfärga bladen de bör endast tillgripas om användningen av tvålvatten inte har fungerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsats

Som vi kan se kan orsakerna till att bladen på cyklamen blir gula vara mycket olika. Detta hindrar dock inte fans av dessa färger. Med god omsorg och efterlevnad av nödvändiga villkor kommer anläggningen att glädja dig i många år. Och för att lösa problemet måste du korrekt bestämma orsaken, då kommer de åtgärder som vidtas att vara så effektiva och snabbverkande som möjligt.

Rekommenderad: