Vinterbegoniavård Hemma: Varför Vissnar Begonia I En Kruka? Hur Beskärs Och Hur övervintrar En Växt?

Innehållsförteckning:

Video: Vinterbegoniavård Hemma: Varför Vissnar Begonia I En Kruka? Hur Beskärs Och Hur övervintrar En Växt?

Video: Vinterbegoniavård Hemma: Varför Vissnar Begonia I En Kruka? Hur Beskärs Och Hur övervintrar En Växt?
Video: Beskära pelargoner 2024, Maj
Vinterbegoniavård Hemma: Varför Vissnar Begonia I En Kruka? Hur Beskärs Och Hur övervintrar En Växt?
Vinterbegoniavård Hemma: Varför Vissnar Begonia I En Kruka? Hur Beskärs Och Hur övervintrar En Växt?
Anonim

Begonia är en växt som har vissa egenskaper hos livet på vintern. Att ta hand om blomman vid denna tidpunkt kommer att hålla den i gott skick. Låt oss ta en närmare titt på hur man ordentligt vårdar denna växt hemma.

Funktioner i vintervård

Begonia är en växt som ständigt växer, med praktiskt taget ingen period av absolut viloläge. Gynnsamma yttre förhållanden är avgörande för att blomman ska "må" bra på vintern. En indikator på ett sådant välbefinnande är bladens ljusa färg. Om lövets färg ändras, indikerar detta att växten börjar bli sjuk.

Begonia tål övervintring ganska bra . En blomma går i viloläge utan några negativa konsekvenser bara om den är ordentligt omhändertagen. Så för att begonia ska växa bra, i rummet där det ligger, är det absolut nödvändigt att upprätthålla vissa mikroklimatindikatorer. Temperaturregimen på vintern för begonier är viktig. Under årets kalla årstid kräver växten inte höga temperaturer. Experter rekommenderar att temperaturen ändras något. Detta kommer att hålla växten i gott skick.

Under årets vinterperiod bör du också övervaka att vattnet är regelbundet. Begonia behöver fukt. Men övervattning kan orsaka att växten blir sjuk med svampsjukdomar.

En annan viktig mått att se upp för är luftfuktighet . På grund av det faktum att värmeenheter fungerar i rummet på vintern, ändras denna indikator på mikroklimatet. Så för torr luft i lägenheten kan leda till att begoniablad förlorar sin naturliga turgor. Växtvårdsspecialister rekommenderar att flytta denna prydnadsväxt bort från en värmare (t.ex. en radiator) på vintern. Detta kommer att bidra till att minska risken för att utveckla möjliga bladskador.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Att ta hand om inomhusbegonier på vintern är ganska enkelt. Samtidigt rekommenderar experter att du fortfarande förbereder dig i förväg för vintern. Så, växten rekommenderas att transplanteras (om det behövs) före kallt väder. Detta kommer att skydda växtens rotsystem från skador och kommer inte heller att störa dess fortsatta goda tillväxt.

Korrekt vård av denna växt beror på dess sort . Det finns ganska många sorter av denna blomma. Till exempel kan knölbegonier odlas både i din egen fönsterbräda och i det öppna fältet. Det rekommenderas att gräva ur trädknölar från jorden i slutet av november. I det här fallet är det absolut nödvändigt att skära av resterna av skotten. Det rekommenderas att göra detta på ett sådant sätt att resten av avskärningsskottet inte är mer än 1,5-2,5 cm.

Efter att begonia -knölarna har bearbetats på detta sätt måste resterna av jordsubstratet avlägsnas från dem. Därefter ska de förvaras. Det rekommenderas att förvara de grävda knölarna i ett välventilerat rum. Detta är nödvändigt för att ruttna inte ska synas på dem. Denna noggranna torktid bör vara 2 veckor. Därefter kan de torkade begonia -knölarna överföras till en låda för ytterligare förvaring. I rummet där de ligger bör luftfuktigheten vara 75-80%och temperaturen- + 10-12 grader Celsius.

Om denna knölväxt inte är i det öppna fältet, är det i detta fall inte nödvändigt att ta bort den från krukan för vintern . Under denna tid är det mycket viktigt att begonia är i en bekväm miljö. På vintern rekommenderas att inte transplantera och föröka tuberous inomhusbegonia. Och om krukan med växten är i ett för kallt rum, är det bättre att isolera det lite. Detta minskar möjliga skador på rotsystemet.

Bild
Bild

Vattning

Under vintersäsongen kräver denna växt inte ofta vattning. Låt den inte torka ut heller. Otillräcklig fukttillförsel kan skada rotsystemet. Om vätska ackumuleras i jordsubstratet kan det uppstå patogener där. Om värmeenheter fungerar i rummet, behöver blomman i detta fall mer frekvent vattning. Du kan avgöra om en blomma behöver vattnas genom att röra marken med fingret.

Experter rekommenderar att vattna denna prydnadsväxt när jordsubstratet är torrt 1-2 cm från ytan.

Bild
Bild

Temperaturregim

På vintern behöver inomhusbegonier inte höga temperaturer för god tillväxt. Experter rekommenderar att denna indikator minskas något under den kalla perioden. Så, för att upprätthålla en god vital aktivitet hos blomman, rekommenderas det att sänka temperaturen till + 15-16 grader Celsius. Om du inte kan skapa en sådan temperaturregim på vintern på grund av den aktiva driften av uppvärmningsanordningar, bör du i det här fallet definitivt övervaka regelbunden vattning. Man tror att vid en temperatur på + 22-25 grader är det nödvändigt att vattna växten oftare . Experter noterar att på vintern, även med en temperaturförändring, kan begonia se något annorlunda ut än på sommaren. Till exempel blir bladen på en växt mindre ljusa, får en blek färg. Det är också möjligt att ändra växternas skott.

På grund av förändringen i dagsljusets längd kan skotten sträcka sig något i längd.

Bild
Bild

Fuktighet

Eftersom värmeenheterna slås på på vintern blir luften i rummet för torr. För att undvika skador på blomman rekommenderas att hålla en viss luftfuktighet i rummet - 70-80%. Det är inte värt att tillåta för mycket minskning av denna indikator, eftersom detta kan göra att blommans löv blir mindre ljus.

Om luftfuktigheten i rummet minskar, är det i detta fall nödvändigt att öka det . Hushållsapparater - luftfuktare - kan hjälpa till med detta. Om det inte finns någon sådan enhet i huset rekommenderar experter att spruta inomhusluft. Detta bör göras så att droppar fukt från sprayflaskan inte faller direkt på denna blomma. Det är bättre att spraya på ett kort avstånd från växten.

Bild
Bild

Belysning

På vintern minskar insolationen. Detta har verkligen en effekt på prydnadsväxter. Om det är mycket lite solljus börjar bladen blekna. Experter rekommenderar i detta fall, tänk på att ändra belysningen. För att göra detta rekommenderar de att flytta växten närmare fönstret.

Du kan ta bort begonia från fönsterbrädan för vintern om den blommar . Under blomningsperioden behöver denna prydnadsväxt inte mycket ljus. Och även vid denna tidpunkt är det mycket viktigt att det spridda solljuset faller på blomman. Direkt solljus kan påverka tillståndet hos begoniablad negativt.

Bild
Bild

Toppdressing

På vintern bör mineralgödsel inte berikas i jorden där begonia finns. Det rekommenderas att mata en dekorativ blomma bara på våren, när den börjar växa mer aktivt.

Bild
Bild

Beskärning

Många människor som har begonier i sitt hem är intresserade av frågan om det är nödvändigt att beskära dem på vintern. Experter säger att du bör avstå från detta förfarande på vintern. De noterar att om bladverket på en given växt förblir i gott skick, är det inte värt att beskära det på vintern.

Möjliga problem och sjukdomar

På vintern är begonia ganska sårbart för olika sjukdomar. Risken för sådana sjukdomar ökar avsevärt om blomvård utförs felaktigt. Ett av de ganska vanliga problemen som registreras i begonier på vintern är svår torrhet på bladens kanter. I det här fallet kan det skadade bladet till och med krypa in i ett rör. Leder till det faktum att begonia praktiskt taget vissnar i en kruka, som regel en minskning av luftfuktigheten i rummet och en obekväm temperatur för växten. Experter i denna situation, när begonia växer dåligt, rekommenderar att flytta växten till en annan plats. Om den dekorativa blomman stod på fönsterbrädan samtidigt, bör den tas bort till en mindre upplyst plats.

Felaktig vattning kan orsaka dödlig skada på begonier . Växter dör samtidigt på grund av att rotsystemet är väsentligt skadat. Om vatten har samlats i pannan med kruka där blomman ligger, måste fukten avlägsnas omedelbart. I detta fall bör vattningsfrekvensen minskas.

En förändring av bladens turgor kan orsakas av att blomman är ganska nära tallriken. Ett sådant problem uppstår ganska ofta på vintern också för att uppvärmningsapparater fungerar, förutom hushållsapparater. Detta bidrar i sin tur till förändringar i luftfuktighet och temperatur i rummet, vilket leder till att begoniabladen börjar vissna. I det här fallet ser blomman hängande ut.

Experter rekommenderar i en sådan situation att omedelbart flytta prydnadsväxten från köket till ett annat rum.

Bild
Bild

När ogynnsamma förhållanden inträffar kan begonia bli sjuk. En av sjukdomarna hos denna dekorativa blomma är röta som utvecklas på stjälkarna eller rötterna. Sådana manifestationer på växten underlättas i stor utsträckning av stagnation av fukt i jordsubstratet. I en sådan situation rekommenderar experter att du definitivt minskar frekvensen för att vattna växten, samt mäter luftfuktigheten i rummet där den ligger.

Kraftigt lövfall är ett annat problem som begoniasälskare kan möta på vintern . Det kan vara ganska svårt att "tvinga" en blomma att ha härliga gröna blad året om i vissa situationer. Experter noterar att om bladen på denna dekorativa blomma började falla starkt, rekommenderas det i detta fall att vara uppmärksam på var det är. Ganska ofta bidrar vindinducerad hypotermi av bladen till detta problem. Detta är ofta resultatet av att man hittade begonier på en blåst fönsterbräda. Om prydnadsväxtens löv började falla starkt, rekommenderas att ta bort det från fönstret och också skydda det från eventuella drag.

Bild
Bild

Utseendet på gula fläckar på bladen av begonia och en förändring i dess turgor är en av de möjliga sjukdomarna som kan upptäckas i denna växt. Gurka mosaikvirus kan leda till sådana negativa symptom. Det är ganska svårt att bota en växt som påverkas av dessa mikrober hemma. I detta fall bör den sjuka blomman omedelbart flyttas till "karantän", annars kan den bli en källa till smittspridning till andra växter.

Begonia, liksom många andra inomhusväxter, kan också påverkas av mjöldagg . Denna sjukdom kännetecknas av det faktum att ljusfläckar med en specifik blomning visas på blommans lövverk. Om sådana symtom uppträder måste denna prydnadsväxt behandlas med fungicidmedel.

Rekommenderad: