Hur Beskärs En Yucca Korrekt? Trimma Stammen På En Yucca Hemma Steg För Steg. Hur Beskärs En Yucca För Förgrening Och Sidoskott? Yucca Vård Och Bildning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beskärs En Yucca Korrekt? Trimma Stammen På En Yucca Hemma Steg För Steg. Hur Beskärs En Yucca För Förgrening Och Sidoskott? Yucca Vård Och Bildning

Video: Hur Beskärs En Yucca Korrekt? Trimma Stammen På En Yucca Hemma Steg För Steg. Hur Beskärs En Yucca För Förgrening Och Sidoskott? Yucca Vård Och Bildning
Video: Cultivating Yucca 2024, Maj
Hur Beskärs En Yucca Korrekt? Trimma Stammen På En Yucca Hemma Steg För Steg. Hur Beskärs En Yucca För Förgrening Och Sidoskott? Yucca Vård Och Bildning
Hur Beskärs En Yucca Korrekt? Trimma Stammen På En Yucca Hemma Steg För Steg. Hur Beskärs En Yucca För Förgrening Och Sidoskott? Yucca Vård Och Bildning
Anonim

Yucca är en södra blomma som liknar ett palmer och når 2 meter i längd, men exemplar finns mycket högre. Denna växt ser underbar ut i inredningen, särskilt i ett stort utrymme, till exempel i en hall eller vardagsrum. Långa gröna blad fyller rummet med fräsch tropisk grönska och exotism. Det viktigaste är att korrekt bilda yucca och uppnå utseende av laterala processer.

Bild
Bild

Vad är beskärning för?

Beskärning gör att du kan ge blomman en vacker form. En ung växt ser bra ut i en kruka, men när den växer sträcker den sig och saknar prakt: stammen är tunn, det finns få gröna blad. Därför skärs spetsen av och förgreningsprocessen startas på ett liknande sätt. Kronan blir rikare och själva blomman ser livligare ut.

Yucca växer snabbt, hemma kan rotsystemet inte alltid ge kronan fukt och näringsämnen - när stammen förkortas försvinner detta problem.

Om växten börjar dö, utförs också beskärning. Så här kommer sticklingar från vilka nya exemplar kommer att växa. Om stammen har ruttnat är det ofta möjligt att spara topparna, som används för ytterligare rotning.

En annan anledning till beskärning är fatkrökning. En böjd stjälk kan gå sönder, vilket är mycket smärtsamt för en yucca. Dessutom finns det en risk att krukan helt enkelt faller under bladens vikt. Därför är det bättre att klippa den krokiga stammen och låta blomman växa nya skott.

Växten skärs också av när den påverkas av ett skadedjur eller svamp. Detta händer oftare när yucca växer utomhus. För att rädda blomman tas alla dess skadade delar bort och växten behandlas med kemikalier. Blad som har huggits kastas omedelbart så att skadedjuret inte sprider sig i trädgården.

Bild
Bild

När ska man klippa?

Det är nödvändigt att beskära när blomman har blivit för stor - mer än 50 cm. När man beslutar om detta bör man komma ihåg att stammen inte längre kommer att växa efter att ha tagit bort toppen. Därför är det bättre att vänta tills dess diameter är 4–6 cm. En tjockare stubbe ser inte bara vackrare ut, utan kan också rymma flera tjocka bladlock.

Tidpunkten är viktig. För beskärning av yucca är slutet av februari eller början av mars lämpligt . Under denna period har växten ännu inte kommit ur viloläge, men är redan redo för snabb vårtillväxt. April och de följande månaderna är inte lämpliga, eftersom en aktiv växtsäsong börjar, så att allvarliga manipulationer kan förstöra blomman.

På vintern behöver yuccan lugn. Du kan inte utföra några procedurer, du bör minska vattningen och hålla växten sval: temperaturen i rummet ska vara 10-15 grader. Så blomman får energi och styrka för efterföljande tillväxt och utmatning av skott: efter beskärning kommer nya skott inte att låta dig vänta och kommer att bilda en frodig krona i framtiden.

Bild
Bild

Hur man gör det?

2 dagar före proceduren vattnas yuccan rikligt, detta hjälper växten att fylla på vatten och minska stressen. Den nödvändiga utrustningen bör förberedas i förväg:

  • sekatörer eller vass kniv;
  • alkohol;
  • paraffinvax eller något kitt i trädgården;
  • antistresspreparat för växten, till exempel "Epin";
  • Aktivt kol;
  • dränering, jord och behållare för att rota den avskurna toppen.

Verktygen ska slipas väl och rengöras med alkohol. Detta gör det möjligt att göra ett snitt av hög kvalitet och utesluta förfall av stammen.

Förfarandet utförs noggrant. Du kan avsevärt minska stressen på blomman om du följer instruktionerna steg-för-steg noggrant.

  1. Bestäm snittets placering . Hampans längd bör vara mellan 25-50 cm, denna storlek är tillräcklig för bildandet av unga skott.
  2. Håll kronan med handen, skär den . Detta måste göras klart, i en rörelse, helt klippa av stammen och förhindra att den bryts av. Om stammen bryts kommer det kärlsystemet i växten att störas.
  3. Skärplatsen ska torka naturligt . För att göra detta, lämna växten ensam i 2 timmar.
  4. Behandla snittet med trädgårdskitt eller paraffin . Detta skyddar yuccan från fuktförlust och skapar en barriär mot inträngning av skadliga bakterier.
Bild
Bild

Höst för vinter

Beskärning av yucca inomhus på hösten och vintern görs endast om hon är sjuk. Om topparna tas bort kan en frisk växt odlas av dem. Men den återstående stubben kommer inte längre att ge nya skott. Därför, om allt är i sin ordning med blomman, är det bättre att vänta på tidig vår, men för närvarande ge växten vila så att den får styrka för efterföljande tillväxt.

Det är en annan sak om yuccan växer i trädgården, i så fall måste den förberedas för vintern. På hösten, cirka 4 veckor före frost, klipps alla gulnade löv, torra skott och peduncles av. Växten besprutas med fungicider och dess blad är bundna i ett gäng. Marken är muldd med torv, trädgårdspalmen är täckt med grangrenar eller död ved.

Efter blomning

Hemma blommar yucca sällan. Men om du skapar gynnsamma förutsättningar för henne, kan det på sommaren dyka upp vackra vita blommor, som liknar klockor. För att detta ska hända behöver växten mycket ljus, bra näring och vila under vintern. Innan blomningen kastar yuccan ut en pil på vilken knoppar bildas.

Efter blomningen återstår en bar stam, som inte ser särskilt estetiskt tilltalande ut och förstör plantans utseende. Därför kan de skäras av när de sista kronbladen flyger runt och själva peduncle börjar torka . Detta görs med en skarp beskärare i en liten vinkel mot själva basen. Ta också bort den nedersta raden av löv, som vanligtvis vissnar och blir gula.

Bild
Bild

För sidoskott

Beskärning görs för att få 2-3 sidoskott. Men det händer ofta att av tre svullna knoppar är det bara en som ger ett fullvärdigt friskt skott, resten torkar upp och dör. Som ett resultat kröntes palmen med en ensam grön krona på sidan, och trots de ansträngningar som gjorts ser växten inte frodig ut. Därför är det viktigt att stimulera tillväxten av nya skott i tid.

"Epin" är en bra tillväxtstimulans; stammen behandlas med den omedelbart efter trimning. En annan utmärkt lösning är cytokininpasta, som används för att smörja vågen på stammen, under vilken njurarna sover. Det räcker att göra detta en gång.

Det bör noteras att det är förbjudet att använda cytokininpasta för unga palmer, det är endast lämpligt för lignifierade växter.

Bild
Bild

På sticklingar

Yucca förökar sig bra genom sticklingar. För detta är den avskurna delen av växten uppdelad i sticklingar på 25–30 cm vardera. Friska processer väljs: utan gulning och tecken på röta. Skärpunkterna bearbetas omedelbart med aktivt kol, som först måste krossas till pulver. Torka sticklingarna i 1-2 timmar, för detta ska de helt enkelt lämnas ensamma och sedan planteras i ett näringssubstrat för rotning.

Rotsystemet börjar bildas om en och en halv månad. Det är intressant att observera denna process om en ung yucca planteras i en genomskinlig glasskruka. Vissa odlare rekommenderar att först hålla sticklingarna i vatten i 24 timmar. Vattnet ska kokas, vid rumstemperatur, du kan lägga till vilken rotbildare som helst, till exempel "Epin" eller "Zirkon". Späd ut läkemedlen enligt instruktionerna. Sticklingar tillagade på detta sätt kommer att rota bättre och växa friska.

Ett bra sätt att ge yuccan en buskig form är att plantera stjälken i samma kruka med den återstående friska hampan efter beskärning.

Så blomman kommer att växa mer gröna kepsar, den kommer att se spretig och frodig ut. Det är värt att överväga att krukan då måste ha tillräcklig bredd och djup, för nu kommer två växter att leva i den, deras rötter behöver utrymme.

Med flera fat

Om yucca har flera stammar utförs beskärningen gradvis. Du kan inte göra detta på en gång, eftersom växten kommer att uppleva allvarlig stress och kan dö. Det är bäst att ta bort en stam varje år. Detta kommer att ge blomman en vacker form och eliminera risken för växtdöd.

När stammar inte skärs samtidigt växer grenarna till olika längder . Skotten som visas under det första året kommer att vara något längre än de som växte efter att den andra stammen klippts. På grund av denna lilla skillnad i sidogrenens storlek kommer yuccan att se ut som en frodig buske. Med hjälp av denna kunskap kan du vackert forma en blomma efter eget gottfinnande, göra beskärning årligen eller vartannat år.

Bild
Bild

Vård efter proceduren

Efter att ha utfört alla manipulationer får yuccan fred. Den lämnas i rumstemperatur på en något mörkare plats i 14 dagar. Det är nödvändigt att undvika direkt solljus, vid denna tidpunkt är de skadliga för växten.

Den första vattningen görs en vecka efter beskärning, vattentemperaturen ska vara bekväm: 20-25 grader.

Efter ungefär en månad eller lite tidigare kläcks flera knoppar. När de gror kommer det att bli nödvändigt att nypa bort de överflödiga skotten. Detta görs så att stammen kan hålla de vuxna kronorna, som blir ganska massiva efter några år. Om stjälkens diameter är mindre än 5 cm, 2 eller 3 skott kvar, får 4 skott växa på en tjockare stam. Därefter sköts yuccan som vanligt:

  • vattning under vår -sommarperioden utförs en gång i veckan, på vintern - en gång var tredje vecka;
  • från mars till augusti matar de växten, vilket gödselmedel som helst för succulenter är lämpligt;
  • ge blomman mycket ljus, särskilt på våren;
  • yucca älskar frisk luft, så på sommaren rekommenderas att ta ut den till balkongen.

I allmänhet är denna växt opretentiös och tål beskärning bra. Om allt är gjort korrekt kommer nya skott att dyka upp på stammens sidor, som i framtiden kommer att förvandlas till en vacker rosett av ljusgröna blad. Yucca kommer att få en buskig form och kommer att se bra ut inuti en lägenhet eller ett kontor.

Rekommenderad: