Hyacint I Kruka (40 Bilder): Vård Av Inomhusblommor, Plantering Hemma. Hur Odlar Jag En Växt I En Kruka Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hyacint I Kruka (40 Bilder): Vård Av Inomhusblommor, Plantering Hemma. Hur Odlar Jag En Växt I En Kruka Hemma?

Video: Hyacint I Kruka (40 Bilder): Vård Av Inomhusblommor, Plantering Hemma. Hur Odlar Jag En Växt I En Kruka Hemma?
Video: LÖKLASAGNE i kruka - Plantera vårblommande lökar i olika lager för att få en stor blomning 2024, April
Hyacint I Kruka (40 Bilder): Vård Av Inomhusblommor, Plantering Hemma. Hur Odlar Jag En Växt I En Kruka Hemma?
Hyacint I Kruka (40 Bilder): Vård Av Inomhusblommor, Plantering Hemma. Hur Odlar Jag En Växt I En Kruka Hemma?
Anonim

Trädgårdsbutiker erbjuder ett brett utbud av hemodlade växter. Den perfekta krukväxten kombinerar enkelt underhåll, kompakt storlek och attraktivt utseende. Detta är egenskaperna hos hyacint. Denna blomma tillhör sparrisfamiljen. Den frodiga och levande blomman åtföljs av en behaglig och förtrollande doft.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Framgången med att odla blommor i en kruka beror på vilken typ av utsäde trädgårdsmästarna väljer. För att välja rätt måste du följa vissa rekommendationer. Experter rekommenderar att du väljer lampor med en minsta diameter på 5 centimeter . Om du planerar att odla hyacint i en trädgård (i ett öppet område) kan du plocka upp mindre lökar. Fröets storlek beror på sorten, den tillåtna hastigheten är från 4 till 6 centimeter i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Titta noga på lökarna. De måste vara fria från skador, röta och mögel. Välj släta och hela glödlampor fria från sjukdomar och skador på insekter. Deras struktur måste vara tät och stark. När du väljer lökar för groning rekommenderar experter att uppmärksamma förhållandet mellan fröets diameter och lampans botten . De optimala proportionerna är 1, 5–1, 6: 1. Du kan köpa lökar i specialaffärer när som helst på året. Det är nödvändigt att förvara dem före avstigning i ett svalt rum vid en temperatur av 6 till 9 grader. Sådana förhållanden kommer att bromsa tillväxtprocessen och ge upphov till ett viloläge. När du köper lökar i behållare fyllda med jord, placera dem på ett väl upplyst ställe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också köpa redan odlad och blommande hyacint på en blomsterbutik. I det här fallet behöver du inte spendera mycket tid på att gro glödlampan, utan bara ta hand om växten noggrant.

När de köper en vuxen växt undrar många om det är nödvändigt att transplantera en blomma till en ny plats . Professionella trädgårdsmästare är delade i denna fråga. Vissa är säkra på att transplantation är påfrestande för växten och under arbetets gång kan blomman skadas. Andra tror att plantering i en ny behållare inte kommer att skada växten, men du kan vara säker på kvaliteten på en självberedd jordblandning.

Bild
Bild

Landning

För att blomman ska trivas med frodig färg hemma är det nödvändigt att ordentligt förbereda glödlampan för plantering. Denna process gäller endast frö som grävts ur marken. Glödlampor som köps i butiken är förberedda (om vi talar om en kvalitetsprodukt). Lökar för spirande blommor grävs ut runt mitten av sommaren. Efter att de har rengjorts noggrant från jordens rester och förvarats i 2 veckor i ett rum med hög luftfuktighet. Den optimala lufttemperaturen är 30 grader Celsius. Med tiden sänks temperaturen med cirka 5 grader. Under sådana förhållanden förvaras lökarna i ytterligare 14-15 dagar. Några dagar före plantering sänks temperaturen till 17 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröets rotperiod beror på dess kvalitet och den specifika sorten. Genomsnittet är 6 till 10 veckor. För att få blommor i början av våren utförs plantering i slutet av den andra höstmånaden. Om blommor behövs för nyåret planteras lökarna under första halvan av september.

För plantering av växter bör behållare förberedas. Engångskoppar av plast är perfekta för detta. Detta är ett enkelt och praktiskt alternativ. Burkar, krukor och andra djupa behållare används också. Glöm inte att placera ett dräneringsskikt på 1-2 centimeter längst ner i behållaren. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder små stenar varvat med sand . Därefter läggs ett lager jord. Jord med hög syrahalt är inte lämplig för hyacinter. Det bästa alternativet är en blandning av torv, lövmark och kompost i olika proportioner. Lite torv och sand läggs också till den. Ett annat recept på en jordblandning är grov sand och lågt liggande torv i förhållandet 50x50. Du kan också köpa färdig jord från trädgårdsbutiker. För att förhindra processer med sönderfall och mögelbildning hälls 5 till 7 millimeter sand över substratet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För destillation rekommenderas att välja krukor med en höjd av 14 till 20 centimeter. När de växer kommer blomlökarna ständigt att växa och börja sticka ut över marken. Med detta i åtanke bör lökarna inte planteras vid jordkanten, utan i den övre tredjedelen av behållaren. Vid plantering får inte glödlampan skruvas in, annars är det hög risk att skada utsädet . Det pressas försiktigt i marken, varefter det strö försiktigt med jord och lämnar dess övre del ovanför jordlagret. Du kan täcka utbuktningsområdet med fint sågspån. När du planterar flera lökar, placera dem inte sida vid sida. Det nödvändiga avståndet mellan dem är från 2 till 2,5 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plantering behöver växten vila . För att planteringen ska ge utmärkta resultat är det nödvändigt att skapa vissa förutsättningar för blommorna. Den idealiska temperaturen för dem är 5 till 7 grader. Det är nödvändigt att upprätthålla normal luftfuktighet i rummet och regelbundet fukta marken när de övre lagren torkar. För att skydda växten tillsätts en lösning av kaliumpermanganat till jorden och strös med träaska. Planteringskrukor kan förvaras på vilken sval plats som helst, även i kylskåpet.

Bild
Bild

När 2 månader har gått efter plantering bör behållaren regelbundet kontrolleras för plantor. När plantorna når 2, -2, 5 centimeter i höjd överförs behållaren till en ny plats - upplyst och sval. En fönsterbräda är perfekt för detta. Under sådana förhållanden håller blommorna i en månad.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Processen att ta hand om en hyacint i en kruka liknar mycket att vårda en utomhusväxt. Om det är nödvändigt att odla en vacker och frodig blomma hemma, skapas vissa förutsättningar för den, med fokus på årstiderna.

Höst . Denna period anses vara den optimala tiden för plantering. Lökarna, planterade i separata behållare, skickas till ett mörkt rum innan de första skotten dyker upp.

Bild
Bild

Vinter . Om arbetet utfördes enligt alla regler kommer de första skotten att märkas redan på vintern. Under denna period bör du noggrant öka dagsljuset. Tidiga sorter placeras på fönsterbrädan så att de glädjer sig med ljusa knoppar för semestern den 8 mars.

Bild
Bild

Vår . Med början av den varma säsongen börjar växten blomningen. Det var vid denna tidpunkt som blomman behöver riklig vattning och befruktning. Hybrider och senhyacintarter blomstrar i slutet av maj. Lökarna förbereds gradvis för vila.

Bild
Bild

Sommar . Under varma och soliga årstider vilar växten. Det är nödvändigt att överföra lökarna till en kall plats (ett kylskåp är bra för detta) och förvara dem där till hösten. Utan kyla under vilande period kommer växten inte att ge en frodig och tjock färg.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsel är avgörande för de flesta hemodlade växter, och hyacint är inget undantag. Näringsämnen måste tillsättas under blomning och aktiv tillväxt av blomman. När blomman går in i vilande period minskar mängden matning avsevärt . Professionella blomsterodlare rekommenderar att applicera gödningsmedel var 10-15: e dag. Dess mängd beror på hyacintens skick och säsongen. Första gången växten befruktas är när den överförs från ett mörkt rum till ett upplyst område. Kompositioner används, som är baserade på fosfor. Detta är ett viktigt element för en normal utveckling och blomning av en kultur.

Bild
Bild

Andra gången matar de blomman i början av pedunkelns aktiva utveckling, så att hyacinten blommar magnifikt och färgstarkt . Fosfor- och kväveförband läggs till jorden. Under blomningen förlorar växten mycket styrka, så du kan inte klara dig utan extra näring. För tredje gången utförs utfodring i slutet av blomningen. Som en laddning är formuleringar med kalium och superfosfat fantastiska. Det rekommenderas att lossa jorden efter befruktning. Detta bidrar till bättre genomträngning av näringsämnen i marken.

Bild
Bild

Vattning

Så snart växten är täckt med knoppar är det nödvändigt att vattna den ofta och i små portioner. Denna representant för flora föredrar fuktig jord. Vid vattning måste du följa två grundläggande regler:

  • se till att vätskan inte kommer på stammarna, lövverket och knopparna på växten;
  • vattnet ska inte stagnera i krukan, annars börjar processen med blomförfall.
Bild
Bild

Det rekommenderas att hälla vätska i en bricka och placera en behållare med en blomma i. Kom ihåg att krukans botten måste ha hål och ett dräneringsskikt. Du kan också tillsätta vatten genom att försiktigt hälla det över grytans sidor.

Belysning

Ljus är en viktig del av hyacintens kompaktvård. Som redan nämnts placeras behållaren med plantmaterialet i ett mörkt rum i cirka 2 månader efter att plantorna har plantats i marken. Sådana förhållanden är oumbärliga för hela utvecklingen av blommans rotsystem . Unga plantor behöver naturligt ljus. När de växer måste mängden ljus ökas gradvis. Det tar cirka 3 månader för blomman att växa till 2,5 centimeter. Därefter överförs krukorna till halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart knoppar dyker upp på stammen överförs växten till ljuset . De bästa förutsättningarna för det är diffust ljus som försiktigt belyser växterna. Direkt solljus skadar lövverk och blommor. Endast mogna växter kan utsättas för solen och bara tidigt på morgonen eller sen eftermiddag. Hyacint lämnas bara under solen i några timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

För att odla hyacint måste du hålla rumstemperaturen runt 20 grader Celsius. Växten tolererar inte en kraftig temperaturförändring. Liksom andra inomhusväxter måste hyacinten skyddas mot drag. Värmeanordningar har också en skadlig effekt på den . Med början av stabilt och varmt väder kan blomkrukor tas ut till en balkong, loggia eller gata. Frisk luft kommer att vara användbar för växten. Under blommans tillväxt bör den maximala lufttemperaturen vara cirka 15 grader. När växten är helt formad (knoppar dyker upp) överförs den till en annan plats med högre temperatur.

Bild
Bild

Fortplantning

Under naturliga förhållanden reproducerar hyacint med hjälp av barn. Lökarnas tillväxtperiod tar lång tid - från 3 till 5 år. Denna metod är inte helt lämplig för avel hemma, men vissa trädgårdsmästare fortsätter att använda den . Uppfödare använder också andra avelsmetoder (sticklingar, bottenskärning, fjäll eller frön).

Bild
Bild

Låt oss överväga var och en av dem mer i detalj

Sticklingar . De förbereds under bildandet av knoppar. Odlare väljer friska och starka blad med sticklingar och skär dem försiktigt av skaftet. Det är absolut nödvändigt att bearbeta snittet med desinfektionsmedel och ämnen som stimulerar tillväxt. Sticklingar sitter i en förberedd behållare och täcks med en tjock film. Rötter kommer att dyka upp om några veckor. De första skotten kommer att synas efter 50-60 dagar. Lökar får inte grävas ut de första två åren. När vintern börjar är de täckta med ett tjockt lager av mulch för att skydda dem från hypotermi.

Bild
Bild

Barn . Denna uppfödningsmetod anses vara den mest produktiva. Med denna metod kan de första blommorna erhållas tre år efter plantering. Moderplantans egenskaper bevaras också så mycket som möjligt. För att stimulera bildandet av barn skärs botten av den ursprungliga glödlampan på tvären.

Bild
Bild

Skär botten . I detta fall använder odlare stora lökar. Till att börja med måste fröet förberedas. Det rengörs från jordpartiklar och får torka i ungefär en vecka. Efter det lämnas ett snitt längst ner på glödlampan och bildar ett konformat hål. En skarp kniv används för arbete. Snittplatsen bearbetas. Det rekommenderas att använda en fungicidlösning för detta. Hemma kan du också använda hackat kol. De beredda bottnarna läggs ut med ett snitt uppåt och täcks med en tjock film. Det kommer att ta 2 till 3 månader tills de första barnen dyker upp (deras storlekar varierar från 5 till 10 millimeter).

Bild
Bild

Dissekera löken (reproduktion med vågar). Om du väljer denna metod för blommans reproduktion måste du plocka upp stora lökar med en tät struktur. Med en vass kniv skärs de i flera delar (5-6). På fältet delas varje erhållen skiva i separata vågar och behandlas med ett desinfektionsmedel. Det erhållna fröet lagras i polyetenpåsar. Under den första månaden måste du hålla en temperatur på 20 till 25 grader. Under den andra månaden sänks temperaturen till 17-20 grader. Efter att vågen har planterats i marken och följer de allmänna vårdreglerna.

Bild
Bild

Frön . För groning av frön rekommenderas att använda en markblandning bestående av följande komponenter: torv, sand och gräs i lika stora proportioner. Lägg också ett dräneringsskikt på behållarens botten. Frö planteras tätt och ytligt, cirka 2 centimeter (150 till 200 frön används per 1 m²). Den första höstmånaden är den bästa tiden att plantera. Då kommer färska groddar att dyka upp på våren.

Bild
Bild

På vintern förvaras behållaren i ett svalt rum. Marken fuktas regelbundet när det översta lagret torkar. Unga plantor behöver vård, vilket bör inkludera ogräs från ogräs, lossa jorden, diffus belysning och matning när de växer (ammoniumnitrat och superfosfat är lämpliga).

Skadedjur och sjukdomar

Alla växter är mottagliga för sjukdomar och attacker från skadliga insekter. Experter har identifierat ett antal sjukdomar som är farligast för hemhyacinter.

Gul röta . Huvudsymptomen på denna sjukdom är att blomväxten upphör och en uttalad obehaglig lukt. Bakteriell röta gör växtens lökar flytande. I det första skedet av lesionen visas grå fläckar på bladen.

Bild
Bild

Apikal ruttning . Orsaken till denna sjukdom är farliga mikroorganismer som lever i jorden. Sjukdomen utvecklas snabbare vid höga temperaturer. Sjukdomen bestäms av följande tecken: röta i rötterna, bruna fördjupningar på lövverk och kronblad, förstörelse av lövstrukturen.

Bild
Bild

Grå röta . Detta är en utbredd sjukdom som är farlig för många inomhusväxter. Som regel utvecklas sjukdomen i början av blomutvecklingen. Det kan identifieras genom närvaron av gula fläckar som ändras i storlek och färg till en brun nyans. Om läkemedel inte används i tid börjar rotsystemet ruttna och växten dör.

Bild
Bild

Mosaik . Utseendet på ljusgröna fläckar på lövverket indikerar att blomman är sjuk av mosaik. De är slumpmässigt placerade i hela anläggningen. Infektionsområden blir gula och torkar gradvis ut. Blommans utveckling saktar ner.

Bild
Bild

Skadedjur

Växter i det fria attackeras oftast av skadedjur. De farligaste skadedjuren för hyacint är thrips och bladlöss. De suger ur sig saften och får plantorna att blomma och blommorna torkar ut. För att skydda kulturen från fara behandlas de med bladlus . Trädgårdsbutiker erbjuder ett brett utbud av produkter för att säkert och effektivt skydda grödor från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nematoder är också farliga för blommor. De är galna eller stammade. Den andra typen av parasiter är vanligast. Nematoder attackerar både stjälkar och växts rotsystem. På butikshyllorna hittar du läkemedel som är avsedda att bekämpa nematoder . Du hittar både profylaktiska och medicinska produkter till salu. Före planteringen hälls pulverkompositionen på marken i ett tunt lager. Efter det blandas jorden och går djupare med 5 centimeter.

Rekommenderad: