Reproduktion Av Begonia (21 Bilder): Hur Reproducerar Begonia Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Växt Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Begonia (21 Bilder): Hur Reproducerar Begonia Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Växt Korrekt?

Video: Reproduktion Av Begonia (21 Bilder): Hur Reproducerar Begonia Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Växt Korrekt?
Video: How to Grow and Care of Begonia Rex. Indoor CARE Guide/Propagation from a Part of a Leave 2024, Maj
Reproduktion Av Begonia (21 Bilder): Hur Reproducerar Begonia Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Växt Korrekt?
Reproduktion Av Begonia (21 Bilder): Hur Reproducerar Begonia Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Växt Korrekt?
Anonim

I naturen finns det mer än 1000 arter av begonier. De växer i de fuktiga skogarna i den gamla världen och bildar ett diskontinuerligt område i Afrika och Sydasien. Enligt utvecklingsgraden av skott kan olika arter ingå i tre ekologiska grupper: gräs, buskar och buskar. Bland begonier finns både ettåriga och perenner.

Särdrag

Portugisen började importera begonier till Europa på 1500 -talet, sedan gick holländarna och britterna med i denna process. Begonia är bra både blommande och som landskapsarkitektur. Ett antal begonier har fötts upp, som skiljer sig exakt i bladens form och färg (från ljusgrönt till rött och fläckigt). Inte mindre variation och blommande begonier. Färgen, formen och storleken på blommor och blomställningar är fantastiska.

Alla begonier, liksom tropiska växter, behöver rikligt, men diffust ljus . De behöver regelbunden, men samtidigt måttlig vattning, och bättre med fast och inte alls kallt vatten. Marken kräver ljus med mycket torv och sand, men samtidigt är den ganska bördig med en neutral eller svagt sur reaktion. Dessutom är begonia inte bara en underbar dekoration för ett rum, utan också ett intressant avelsobjekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den stora variationen av former av denna blomma är tydligen förknippad med de högsta anpassningsförmågan hos dessa växter. Begonia reproducerar mycket enkelt hemma. Det finns flera effektiva sätt att föröka och plantera en växt. Onödigt att säga, vad som händer med begonier under de perfekta förhållandena för dem i deras infödda regnskog . Denna faktor orsakade inte bara mångfalden av arter, utan gjorde det också möjligt att odla otroligt många sorter som skiljer sig åt i ett antal egenskaper relaterade till löv och blommor. För uppfödning av nya sorter används fröförökning. Avel och konsolidering av egenskaper sker på grund av de bredaste möjligheterna för vegetativ reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Skärning är det enklaste och mest pålitliga sättet att få nya växter av buskbegonier. Sticklingar utförs tidigt på våren. För att göra detta, välj absolut friska skott och klipp av deras övre del ca 10 cm lång, så att det blir 2-3 knop i skottet. De nedre (gamla) bladen måste tas bort. Efter torkning av skivorna (ca 10 timmar) läggs sticklingarna i en lös lätt jord baserad på torv.

De måste rotas vid en temperatur som inte är lägre än + 20 ° C, under normal belysning behöver de inte tas bort i skuggan , men du bör inte ordna om det där det finns mer ljus, eller utrusta en speciell belysning. Alla dessa operationer kommer inte att påskynda processen alls, tvärtom kommer de att orsaka onödig stress. För att göra rotningen snabbare kan skärningen täckas med ett transparent lock (ett plastglas eller en bit av en plastflaska) så att dess väggar inte kommer i kontakt med groddskärningen, vilket skapar ett speciellt mikroklimat med hög luftfuktighet. Under dagen måste locket tas bort för ventilation. Efter att rötterna dyker upp måste växten transplanteras i en behållare där den kommer att vara permanent.

Ett bra resultat kan uppnås genom att rota skärningen i vatten. En förberedd stjälk utan nedre blad placeras i en transparent behållare med vatten (till exempel i en plastkopp) med dess nedre del. När rötterna växer 1-2 cm kan skärningen läggas i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knölar

Knöl är en speciell form av underjordisk skott, en av de viktigaste funktionerna är ackumulering av näringsämnen. Begonia kan föröka sig ganska bra med hjälp av knölar, eftersom det redan har bildats knoppar i dem, vilket innebär att det finns tillväxtpunkter. En planta, som är bildad av en knölknopp, har alltid tillgång till den nödvändiga energin, ackumulerad av växten, speciell för ett sådant fall. Knölen kan delas in i flera delar. Det är viktigt att dela upp det så att var och en av de resulterande delarna har minst en njure.

Knölen eller en del av den placeras vertikalt i en fuktig, men strukturerad jord, följt av deras rotning . Spiran kommer inte bara att slå rot, utan också bilda en skott med löv. När detta händer måste plantan, tillsammans med knölen, transplanteras i en beredd behållare med jord. För att påskynda spiring och rotning är knölen täckt med en transparent lock, som en skärning.

Viktigt: du kan föröka med knölar endast tillräckligt mogna, ibland även så kallade gamla växter (minst 3 år gamla), med välutvecklade organ och redo för transplantation till en större kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Ibland kan övervuxen begonia delas in i två eller till och med tre växter. Det viktigaste är att försöka dela upp rötterna så noggrant som möjligt. För att göra detta måste anläggningen vattnas rikligt före operationen, så det är lättare att ta bort den från jorden. Därefter kan du skölja den under en mild ström av varmt rinnande vatten. Efter att noggrant ha studerat växten, använd en vass kniv för att dela skotten så att varje del har alla nödvändiga organ (stjälkar, löv och rötter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Vissa begonier utvecklar långa skott. Ett sådant skott kan slå rot och ge upphov till en ny växt. För sittplatser är det bättre att klippa ett långt friskt skott (minst 20 cm). Frigör den nedre delen från löv och lägg i vatten.

Det finns också ett mer effektivt sätt. Det valda skottet skärs inte av växten, men snitt görs i slutet utan blad. Sedan läggs den i fuktad mossa, som också är insvept i mörk polyeten. Förpackningen måste vara tät och inte släppa in luft, annars torkar mossan snabbt. Du kan använda tejp för att täta. Efter cirka tre veckor bildas rötter, för att vara säker på detta måste du fälla ut polyeten och mossa. Om det finns rötter kan du klippa av skottet och plantera det i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Fröförökning är en naturlig process för alla blommande växter. Men det är mycket svårt att skapa förutsättningar för utveckling av frön. Begonia reproducerar bra på ett vegetativt sätt, vilket är mycket lättare att uppnå under inomhusförhållanden. Förökningen av begonier med frön kan endast ske när förhållandena är så nära som möjligt för dem som är karakteristiska för dess naturliga livsmiljö. Och det är inte alltid möjligt att skapa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den högsta anpassningsförmågan kommer växten att växa och till och med blomma under förhållanden som är mycket långt ifrån idealiska ., men att få gro frön är redan aerobatik. Även om vissa odlare lyckas göra detta regelbundet. Att plantera frön görs bäst på vintern. Fröna läggs i jord beredd av sand, torv och trädgårdsjord. Efter sådd är det nödvändigt att skapa vissa förhållanden: låg temperatur med hög luftfuktighet (vattendämpning är oacceptabelt) och ljus belysning.

Det är bättre att organisera bottenvattning genom dräneringshålen i planteringsbehållarna. Vattnet i pannan måste vara konstant och dess nivå kan nå mitten av plantkrukan. Ovanför måste du skapa ett transparent lock av plastfolie. Efter uppkomst måste filmen avlägsnas. Groddarna behöver ljus, så det är bättre att placera behållare med dem på fönsterbrädan, men så att det inte blir någon temperaturskillnad (till exempel ett ofta öppnat fönster).

När växterna växer måste de transplanteras i en kruka för permanent boende. Detta måste göras mycket försiktigt för att inte skada rotsystemet. För att säkerställa en aktiv tillväxt kan kvävegödsel appliceras på den förberedda jorden, och det är också nödvändigt att ge en konstant hög temperatur och belysning. För att växten ska blomma, när den odlas från frön, kommer det att ta lång tid, ibland mer än 1 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Ett utmärkt resultat kan uppnås med hjälp av till och med ett begoniablad (eller ett fragment därav) som planteringsmaterial. Denna metod är särskilt effektiv för växter med krypande stjälkar eller för dem med en förkortad stjälk, så det är omöjligt att skilja skärningen från den. Naturligtvis, för ett sådant förfarande är det nödvändigt att noggrant välja endast ett absolut friskt blad . Du kan klippa av kanterna på det förberedda arket, eftersom förfall kan börja från dem. Ett helt eller delat ark läggs på ett förberett underlag av sand och torv. För att skapa ett varmt och fuktigt mikroklimat är bladsticklingar täckta med en film eller ett lock från en plastflaska. Planteringsmaterialet måste ventileras regelbundet, särskilt efter uppkomsten av groddar (efter ca 2 veckor).

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse och landning

Att rota en begonia -skott, sett från ovanstående avelsmetoder, är ganska enkelt. Röta kan förekomma i vatten eller våt mark. Att odla beskärning är inte heller ett svårt företag. Först är det nödvändigt att förbereda plantplanter och tänka på skapandet av ett mikroklimat för att utveckla plantor. En ordentligt reglerad bevattnings- och belysningsregim, samt en optimal temperatur, gör att även en nybörjare kan få nya begonia -växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsregler

Oavsett vilket sätt plantan erhålls, lämnar det kräver att följande regler följs:

  • tillväxtpunkten bör alltid vara över ytan av substratet;
  • efter varje transplantation bör växten vara skuggad (i minst 2 dagar) för att minska effekten av stress, den bör utsättas för ljus först efter att ha sett att växten mår bra;
  • vid varje transplantation måste du alltid komma ihåg om dränering;
  • rotsystemet av begonier sprider sig ytligt, därför är det bättre för sin konstanta tillväxt att välja en bred kruka;
  • växten ska få måttlig men regelbunden vattning, det är bättre att tillsätta vatten i pannan;
  • begonier behöver starkt men diffust ljus;
  • Den bästa tillväxten och utvecklingen av begonier sker vid en lufttemperatur på cirka + 20 ° C.

Rekommenderad: