Amorphophallus (37 Bilder): Vård Av Ett Blomma "ormträd" Hemma, Världens Största Inomhusväxt Amorphophallus Pionbladig

Innehållsförteckning:

Video: Amorphophallus (37 Bilder): Vård Av Ett Blomma "ormträd" Hemma, Världens Största Inomhusväxt Amorphophallus Pionbladig

Video: Amorphophallus (37 Bilder): Vård Av Ett Blomma
Video: Amorphophallus in flower 2024, April
Amorphophallus (37 Bilder): Vård Av Ett Blomma "ormträd" Hemma, Världens Största Inomhusväxt Amorphophallus Pionbladig
Amorphophallus (37 Bilder): Vård Av Ett Blomma "ormträd" Hemma, Världens Största Inomhusväxt Amorphophallus Pionbladig
Anonim

Amorphophallus anses vara en av de mest ovanliga och intressanta växterna i världen. I sin naturliga miljö kallas den en kadaverblomma, men den har sorter som kan odlas hemma. Hur de skiljer sig åt och hur man odlar amorphophallus korrekt hemma kommer att berätta materialet i denna artikel.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Växten är ganska svår att kalla inomhus, eftersom det inte är lätt att odla den i huset på grund av den fruktansvärda lukten av sönderfallande kött. Detta är inte alls en speciell typ av lilja, utan en hybridform av en blomma som tillhör den många aroidfamiljen, känd för sin mängd underarter. Amorphophallus har ett konstigt namn på grund av blomöratets form, även om namnet betyder "formlösa avkommor" i översättning. Till skillnad från andra växter har den inte alltid en vilande period.

Ett annat namn för blomman är känt - "ormträd ". Detta beror på att stammen liknar ormskinn. Blomman är faktiskt inte en blomma alls, utan ett enda kronblad med en komplex form, som liksom stammen är täckt med fläckar. Det omger ett pilformat öra, vars form skiljer sig beroende på växtens typ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En blomknöl som växer i marken väger cirka 5 kg. Amorphophallus har en stor och kraftfull stam, som påminner om stammen på ett palmeträd, som växer från en knöl. Ett annat särdrag hos växten är en enda halvmeter bladplatta. Färgen är grönbrun med vitaktiga prickar. Ett ihåligt blad finns i mitten.

Blomningen börjar före bladets utseende och varar högst en halvmåne . Det slutar innan bildandet av nya rötter och löv börjar. Det är anmärkningsvärt att under blomningsperioden minskar knölen i storlek och avger de nödvändiga näringsämnena.

Växten anses vara den högsta och största blomman i världen, eftersom dess blomställning kan vara 2,5 m hög och 1,5 m bred.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av frön, som förekommer extremt sällan, är också ovanligt . Om blomman pollineras dör moderplantan. Detta är dock inte förknippat med en kadaverisk lukt, eftersom det var tänkt av naturen att inte skrämma bort, utan för att locka pollinerande insekter. Stanken varar inte mer än två dagar, men pollinering får inte förekomma, och därför är huvudmetoden för reproduktion knöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Många sorter av amorphophallus är kända. Några av dem är vintergröna och når en höjd av 5 m, andra, som de flesta växter, kan ha en vilande period. Ibland ser växten mer ut som ett palmer, andra sorter liknar vagt calla liljor, även om denna jämförelse är godtycklig. Låt oss notera huvudtyperna av amorphophallus.

Titanic arten anses vara den största och högsta, vilket kan bedömas efter knölens storlek, ibland väger cirka 20 kg. Öret på en sådan blomma är cirka 2 m hög, det är omgivet av en köttig vinröd blomställning. Detta är en av de mest populära arterna bland blomsterodlare, men det kommer inte att fungera för att odla den hemma på grund av dess storlek.

Bild
Bild

Amorphophallus cognac eller pionbladig skiljer sig från den titaniska arten i sina mindre dimensioner och platta form av knölar, högst 20 cm i diameter. Dess peduncle är lägre (inte mer än 60 cm), örat är vanligtvis inte mer än en halv meter och blomställningen är lila -burgund. Bland asiater anses denna växt inte vara dekorativ, utan snarare mat för djur och människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulbiferous (bulbous) amorphophallus ser mer ut som en krukväxt eftersom den är ännu mindre. Storleken på en vuxen växt är högst en halv meter. Dessutom har denna art en behaglig blekrosa färg och en liten blomställning som inte överstiger 30 cm i höjd. Öronet är spetsat upptill och är också målat i en blekrosa färg.

Bild
Bild

Rivera något större än konjak: dess knölar är 25 cm större, bladen är också större, pedunkelns höjd kan nå 1 m. Denna sort är bra eftersom den växer hemma, blommar oftare än andra, men bär nästan aldrig frukt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Blomman förökas av knöl, barn och pollinering. Den sista metoden är dålig eftersom den inte är så lätt att göra, eftersom hon- och hanblommor inte blommar samtidigt. Det är därför växten lockar insekter och fångar dem med pollen tills hanblommorna öppnas. Om det ändå är möjligt att pollinera blomman, bildas fröna samtidigt som moderväxten dör. Insekter flyger till blomman, lockade av doften, även om de inte lägger larver på den.

När det gäller reproduktion av barn växer amorphophallus över dem efter att den bleknar och bildas . Deras storlek överstiger vanligtvis inte 2 cm, även om den kan variera beroende på den specifika arten. Trots att det alltid finns många barn i en blomma kan du också dela knölen. Denna metod anses vara effektiv vid uppfödning av ormträdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om metoden för att dela knölen väljs startas reproduktionen först när växten vaknar och kastar ut flera skott. Det är uppdelat, varefter platserna för nedskärningarna nödvändigtvis behandlas med krossat kol. Sedan väntar de tills skärplatserna torkar, vilket vanligtvis tar ungefär en dag. Efter det börjar de plantera.

Det är ineffektivt att föröka amorphophallus med frön:

  • denna praxis ger sällan bra resultat;
  • för att få en fullvärdig anläggning, om det lyckas, måste du vänta cirka 7 år.
Bild
Bild

Överföra

För att odla amorphophallus på egen hand hemma måste du känna till de grundläggande förutsättningarna för dess behagliga tillväxt och utveckling. Till exempel behöver en behållare för den djupa och stora, men alltid med raka sidor. Detta är nödvändigt för att säkerställa god dränering och undvika stagnation av vatten i marken. Om du ger växten de rätta förutsättningarna för tillväxt och utveckling kommer du att märka dess snabba tillväxt.

Jorden för amorphophallus måste vara bördig, men lös, för att utesluta stillastående vatten . Substratet är framställt av trädgårdsjord och sand i proportionerna 4: 1. För att inte tvivla på jordens kvalitet och korrekthet kan du köpa det i en specialaffär och be säljaren om produkter för inomhusblommor som hör till aroid familj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter som behöver vila skördas för vintern. Detta startas när bladen dör av, ordnar om växten på en sval och mörk plats. Se samtidigt till att jorden i behållaren inte torkar ut. Växten transplanteras i början av mars, när den vaknar och informerar om detta genom de första skottens utseende. Transplantationen utförs i en ny, stor behållare med färsk jord.

Växter som fäller sitt löv vilar på vintern. Unga av dem kan ibland "sova" i sex månader, eller till och med mer. De med mogen knöl vilar mindre. Andra skiljer sig åt genom att deras vilande period börjar i slutet av blomningen.

Växten planteras också tidigt på våren, men jorden byts varje år eftersom den snabbt töms ut . Jordtätheten kan variera beroende på vilken typ av hem amorphophallus. Om det till exempel växer i ett säsongsbetonat klimat kan en liten mängd lera ingå i underlaget. Om marken är för tät kan syrebrist utvecklas, vilket kommer att orsaka ruttnande av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dolomitmjöl kan tillsättas till jorden, vilket kommer att bidra till dess berikning med mineraler. Vermiculite och sphagnum mossa kommer att förbättra konsistensen. När det gäller särdragen i plantering måste glödlampan begravas. Tillväxten kommer att bromsa i det ögonblick som blomman dyker upp. Barn kan planteras i små behållare, även om djupet är viktigt för dem, för om det är otillräckligt kommer deformation eller ruttning av knölen att börja.

Om du planterar en blomma i en smal behållare kommer det att förhindra bildandet av ett horisontellt rotsystem . Helst bör behållaren vara dubbelt så stor som lampan. För att göra dränering av hög kvalitet måste du lägga expanderad lera eller bitar av ångad bark på botten.

Vård i hemmet

Det kan inte sägas entydigt att amorphophallus är opretentiös i vården, eftersom den reagerar på klimatförändringar och belysningsgraden, som andra växter.

Belysning

Som alla tropiska växter kan amorphophallus inte leva utan solen. Det kan dock tolerera även direkta strålar. På vintern upplever den ett solunderskott, som måste fyllas på med hjälpbelysning med hjälp av fytolampor.

Varaktigheten av dagsljus måste vara tillräcklig, annars utvecklas växten inte korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

För aktiv tillväxt och utveckling är det nödvändigt att ge blomman en temperatur på +22 till +25 grader Celsius. Det finns dock en uppfattning om att växten kan anpassa sig till rumstemperatur och inte behöver artificiellt korrigeras. Det ska ändå inte bli för varmt på sommaren. Om den utvalda arten behöver vila, är det nödvändigt att skapa svalare förhållanden för den. Temperaturen under denna period bör inte överstiga +10,13 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Växten gillar inte torrhet, och därför bör luftfuktigheten vara hög. Om rummet där blomman står är för torrt måste du köpa en luftfuktare eller ständigt spraya bladen.

Under blomningsperioden är det dock absolut omöjligt att göra detta på grund av det faktum att detta leder till snabb blomning av blomställningen. Du kan lägga en behållare med vatten nära blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Växten älskar mycket fukt, men det är nödvändigt att vattna amorphophallus korrekt. Vattningen ska vara riklig och regelbunden, men samtidigt exkludera stagnation av vatten i behållaren. Väl genomtänkt dränering krävs, konstant vattning, som börjar när de första skotten dyker upp. Du behöver inte vattna själva växten, utan jorden runt krukans kanter. Dessutom bör vattning vara enhetlig och utesluta stagnation av vatten över själva glödlampan, eftersom den kommer att ruttna från detta.

En pall krävs, i vilken överskott av vatten rinner ut. Efter ungefär en halvtimme från vattningstillfället dräneras överskott av vatten från pannan. Minska vattningen i de växter som faller i vilande tillstånd. De börjar dosera det på hösten, vilket minskar mängden vatten när växten börjar torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Jorden för amorphophallus behöver näringsrik, för detta måste den smaksättas med toppdressing. Under aktiv tillväxt bör befruktningsfrekvensen vara 2 gånger i månaden. För att göra detta måste du alternera mineralisk och organisk gödning. Det är viktigt att mätta växten med fosfor, vilket är nödvändigt för knölens snabba tillväxt.

Förutom fosfor måste gödningsmedlet innehålla kväve och kalium. När knölen växer upp behöver den humus. Gödselmedel måste appliceras på fuktig jord, och därför vattnas det med vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Blommande amorphophallus är en oförglömlig syn. När blomman har bleknat måste den beskäras så att växten kan ge en kort viloperiod och få styrka att fortsätta växa.

Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Växten kan drabbas av attacker av små insekter som spindelmider och bladlöss. Du måste bli av med parasiter med hjälp av kemikalier. Som regel bosätter sig i detta fall insekter på unga blad och skott. I det här fallet är det viktigt att inte tillåta grannskapet med andra färger.

Spindelmider attackerar växten när rummet är för torrt. En vit spindelnät visas, själva skadedjuren är synliga från bladets botten. Du kan bli av med dem med tvålvatten och en insekticid. Du kan använda preparatet "Fitoverm" genom att spruta växten med den efter utspädning enligt instruktionerna på förpackningen.

Muggar visas på bladen på grund av överdriven vattning. I det här fallet är behandling med "Fitoverm" också lämplig, men du behöver inte spraya växten utan jorden. Blad och krona ruttnar på grund av vattentäppning. Om knölen i amorphophallus lider av röta, måste du ta bort växten från marken och skoningslöst klippa av alla de drabbade delarna för att bevara det som är kvar. Efter bearbetning ströks snitten med krossat kol och torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är växten sjuk bara på grund av felaktig vård. Till exempel:

  • torkningstips av löv indikerar brist på fukt, vilket kan elimineras genom att placera grytan i en kastrull med vatten;
  • fläckar av brunaktig färg indikerar brist på spårämnen, och därför måste du mata blomman;
  • svaghet och vissning kan vara ett resultat av dålig belysning, som löses genom att ändra platsen, med hänsyn till graden av belysning;
  • bristen på ljus indikeras också av blancheringen av lövverket;
  • vid vattendämpning är det nödvändigt att snabbt ta bort blomman från jorden, torka den och plantera om den till en ny plats;
  • om växten inte återhämtar sig efter transplantationen kan orsaken ligga i bristen på desinfektion av krukan;
  • exemplar med skador, vårtor och sjuka vävnader kan inte planteras;
  • om omfattande skador hittas kastas den sjuka växten bort, bristen på korrekt uppmärksamhet på bearbetning kan leda till ny infektion och återbefolkning av behållaren av en ny familj av markinsekter och andra mikroorganismer.
Bild
Bild

Vad mer att tänka på?

Friska löv lever inte mer än sex månader, uppträder efter blomningen och blir gula i mitten av oktober. Varje blad växer högre än det föregående och blir mer dissekerat. För att växten ska känna sig bekväm måste krukan placeras vid fönstret i söderläge. Ytterligare matning hjälper till att undvika överdriven utarmning av glödlampan.

Ibland lagras knölar på vintern utan substrat. Lökarna tas bort från jorden när bladen är torra, vilket ger all juice till knölen. Detta är också en bra tid för att separera dotterlökar och ta bort ruttna områden. Om det inte finns något krossat kol kan det under behandlingen ersättas med en lösning av kaliumpermanganat. Därefter läggs knölen i en förberedd låda av trä eller kartong och förvaras på en mörk och sval plats. Den planteras på våren enligt standardschemat.

Rekommenderad: