Amorphophallus Cognac (24 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Vilka Problem Kan Uppstå När De Växer?

Innehållsförteckning:

Video: Amorphophallus Cognac (24 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Vilka Problem Kan Uppstå När De Växer?

Video: Amorphophallus Cognac (24 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Vilka Problem Kan Uppstå När De Växer?
Video: DELFINER PÅ TRÅD SKÖTSEL OCH FÖRÖKNING 2024, April
Amorphophallus Cognac (24 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Vilka Problem Kan Uppstå När De Växer?
Amorphophallus Cognac (24 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Vilka Problem Kan Uppstå När De Växer?
Anonim

Amorphophallus cognac är en vacker och ovanlig växt med en stor vinröd blomma som dyker upp tidigt på våren före bladen. Men allt är inte så enkelt: bakom en sällsynt skönhet finns det en obehaglig lukt, på grund av vilken blomman ofta måste odlas på balkongen. I artikeln kommer vi att överväga de viktigaste nyanser av att ta hand om den så kallade ormpalmen och odla den hemma.

Bild
Bild

Beskrivning

Denna blomma köps i butiker i form av babyknölar, som måste planteras på egen hand i beredda krukor eller i personliga tomter. En frisk växt har en enhetlig knölande hudfärg. Efter köpet tas de vanligtvis bort till en kall plats före avstigning. Den produceras på våren, när termometern överstiger +12 grader Celsius.

Bild
Bild

Den exotiska blomman tillhör perenner, det är en kortlivad växt . Det kännetecknas av blomställningens singularitet, som utåt liknar ett vinrött-lila öra som tittar upp. Dess längd kan variera från 15 till 100 cm.

Bild
Bild

Som regel är örat alltid inneslutet i ett stort kronblad upp till 35 cm långt.

Den övre delen anses vara steril eftersom den inte bildar blommor . Själva som hon- och hanblommor finns längst ner på kolven. Det enda bladet i amorphophallus dissekeras upprepade gånger, vars medeldiameter är cirka 1 m. Det dör efter blomningens slut, och nästa år växer ett nytt som regel större och högre.

Bild
Bild

Mammaknölen kan vara upp till 20 cm och väga upp till 5 kg , bebisarna av växten är märkbart mindre: deras storlek är vanligtvis 2 cm. Beroende på amorphophallus ålder kan knölarna vara större. Det finns alltid många av dem, även om blomman kan förökas genom att dela glödlampan. Amorphophallus rötter växer från toppen.

Särdrag

Amorphophallus -konjakväxten är ganska stor, men kräsen att ta hand om. Det kräver inga speciella temperaturförhållanden, liksom kritisk belysning. Blomman kännetecknas av en uttalad period av vinterdvala. Dess obehagliga lukt är inte av misstag: den är anpassningsbar till pollinering och lukten förvärras av natten.

Blommorna i sig är inte bara dolda för insekter, utan blommar också i tur och ordning . Först avskedas kvinnor för en dag, sedan - män med en skillnad på en dag. De pollineras främst av nattliga insekter, som livnär sig på själva blomman. För dem är lukten av nedbrytande kött som en lockande doft, men de kan inte lägga larverna på amorphophallus.

Bild
Bild

Pollination sker på ett ovanligt sätt: insekter bär pollen på sig själva, först i honblommor, sedan i hanblommor. Insekter kan inte komma ut i slutet av pollineringen, vilket hindras av blommans speciella cilia. Växten är anmärkningsvärd i och med att dess knölar används för medicinska ändamål och för matlagning.

Bild
Bild

Det kan dock inte kallas fullt studerat och säkert idag.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Efter att ha bestämt dig för att odla amorphophallus -konjak hemma måste du ta hand om en stor blombehållare. Krukans djup måste vara tillräckligt och sidorna måste vara jämna för att säkerställa oavbruten dränering av vatten. Knölen planteras i bördig humus och vattnas. Med rätt vård växer blomman snabbt: de rätta förhållandena gör att en liten grodd kan förvandlas till ett träd på två meter på en månad. Låt oss kort notera huvudpunkterna i vården av en stor tropisk växt.

Jord och utveckling

För att blomman ska utvecklas korrekt är det nödvändigt att förbereda marken för den. För att göra detta, blanda 4 delar trädgårdsjord med en del sand. Om du vill köpa ett färdigt substrat måste du välja en jord för inomhusblommor av aroidfamiljen. Du måste förbereda jorden före mars: det här är den bästa tiden för plantering.

Bild
Bild

Knäcken matar växten, rötterna växer tillbaka senare . En anmärkningsvärd nyans i utvecklingen är det faktum att blomman är en tidig fas i livet, och själva blomningen tömmer knölen, från vilken den minskar i storlek. Ett enda blad växer mot slutet av våren och stiger på en hög, fläckig stjälk. Under denna period samlar knölen näringsämnen som den kommer att behöva för nästa blomning.

Bild
Bild

Dessutom kan den växa inte bara med rötter, utan också med barn, som i sällsynta fall kan nå en liknande storlek. Hela tiden är det nödvändigt att ge växten en temperaturregim med ett intervall från +22 till +25 grader Celsius. Ett bekvämt viloläge uppnås vid en temperatur på +10 grader Celsius.

När det gäller belysning är växten fotofil, även om den inte tål direkt solljus . Om det är på en skuggig plats kommer det att påverka dess tillväxt och utveckling. Det är bättre att placera det nära ett fönster som vetter mot södra eller sydvästra sidan.

Bild
Bild

Blomma

I allmänhet är amorphophallus -konjak kravlös för ljusförhållanden och luftrörelse. Därför kommer det att utvecklas ganska bra under rumsförhållanden. Det enda som kan förändras i motsats till att växa in vivo är storlek, som vanligtvis är mindre än gatustorlek.

Bild
Bild

Men som praktiken visar kommer den att blomma årligen.

Växten blommar vanligtvis i april, vilket framgår av lukten av ruttnande kött, liksom klibbiga droppar på själva kolven . Själva blomningen varar vanligtvis inte mer än två dagar. Omedelbart efter detta vissnar blomman och lukten försvinner gradvis. Efter 3-4 veckor visas ett grönt blad som börjar växa och dela sig i delar. För att förhindra att växten torkar ut är det nödvändigt att ge den rätt fukt.

Bild
Bild

Vattning

Från plantering till slutet av blomningen är det viktigt att säkerställa riklig vattning, undvika direkt kontakt mellan vatten och knölen. Detta förklaras av bristen på rötter i knölen, som kan absorbera fukt. Om du häller knölen direkt kan den ruttna. Du kan vattna det så att vattnet sipprar ut på sumpen.

Bild
Bild

Men efter en halvtimme från vattningens ögonblick dräneras vattnet, vilket hindrar knölen från att bli våt. Från början av hösten börjar vattningen gradvis doseras, vilket fuktar växten när det översta lagret av jorden torkar. Du kan spraya blomman, det skadar inte den, eftersom de naturliga förhållandena för den är tropikerna med ett fuktigt klimat.

Bild
Bild

Toppdressing

För att växten ska bli stark och frisk måste den matas i tid. Under perioden med aktiv utveckling och blomning bör detta göras 2 gånger i månaden. Den första utfodringen kan göras ungefär en och en halv månad efter spirans uppkomst. Det är absolut nödvändigt för amorphophallus att jorden är rik på fosfor, för ju mer den är, desto snabbare och bättre får knölarna massa.

Bild
Bild

För att göra rätt toppdressing måste du blanda kväve, fosfor och kalium i proportionerna 1: 3 (4): 2. Det kommer att vara användbart att mätta jorden med humus eller mata den med gödsel. Detta måste dock göras korrekt utan att blandas med andra förband. Du måste ändra jorden till färsk och bördig högst en gång om året.

Bild
Bild

Toppdressing måste emellertid varvas; före befruktning är det nödvändigt att vattna jorden rikligt.

Fred och uppvaknande

Du måste skörda växten för vila i slutet av september, när den blir gul och sedan dör. Runt denna period åldras den redan, och dess markdel torkar gradvis ut. Det är nödvändigt att ta bort knölen tillsammans med grytan på en sval plats i lägenheten eller hemma. Så att den inte ruttnar måste jorden torkas. Nu kan du lämna växten i en kruka till februari - början av mars och vänta på att dess vilande tillstånd ska ta slut. Som regel kommer blomman att informera om början av livet genom utseendet på en ny grodd.

Bild
Bild

Medan blomman är i vila måste man se till att jorden inte torkar ut. Det måste systematiskt fuktas. Så snart groddarna kläcks måste du uppdatera jorden och krukan genom att köpa underlaget i butiken. Vid plantering bör jorden vattnas rikligt och sättas på en permanent plats.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att blomman, på grund av en obehaglig lukt under blomningen, kan ändra sin permanenta plats. Gammal jord är inte lämplig för normal tillväxt och utveckling. När det gäller potten måste du välja en behållare som är större än den gamla. Detta är nödvändigt för normal utveckling av rotsystemet och dess syresättning.

Bild
Bild

Möjliga problem

Ibland före vårplanteringen av en knöl kan ruttning observeras på dess yta. I det här fallet rengörs det från jorden och den drabbade delen avlägsnas med en kniv. Bare sektioner ska täckas med krossat kol och torkas inom 24 timmar.

Bild
Bild

Om bladlöss eller spindelmider ses på växten, kastas de bort med hjälp av kemikalier . Mestadels kan ett ungt blad drabbas av skadedjur. När en spindelkvalster dyker upp bildas en vit spindelväv. I det här fallet måste växten tvättas med tvålvatten med en svamp och först behandlas med en insekticid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladets kant blir torr indikerar detta torr inomhusluft. Här räcker det att spraya växten. När stammen eller kronan ruttnar indikerar detta vattentäppning. Ibland kan knölens vilande period börja omedelbart efter blomningens slut och fortsätta till nästa år.

Bild
Bild

När det gäller pollinering av en blomma, hemma är denna procedur problematisk . Men om detta inträffar dör moderplantan av, köttiga bär med frön dyker upp på blommans plats. I allmänhet är det för pollinering nödvändigt att blommorna från de två könen öppnas samtidigt.

Bild
Bild

Trots dess användning i matlagning och medicin anses växten vara giftig, och därför får du inte glömma att tvätta händerna när du tar hand om den.

Rekommenderad: