Ardisia (27 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Ett Slags Inomhusväxt Ardisia Crenate Eller Krenata, Som Växer Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Ardisia (27 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Ett Slags Inomhusväxt Ardisia Crenate Eller Krenata, Som Växer Från Frön

Video: Ardisia (27 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Ett Slags Inomhusväxt Ardisia Crenate Eller Krenata, Som Växer Från Frön
Video: Ardisia crenata (Coral berry) Houseplant Care — 197 of 365 2024, Maj
Ardisia (27 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Ett Slags Inomhusväxt Ardisia Crenate Eller Krenata, Som Växer Från Frön
Ardisia (27 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Ett Slags Inomhusväxt Ardisia Crenate Eller Krenata, Som Växer Från Frön
Anonim

Ardisia kan med rätta kallas en unik inomhusväxt. Den vintergröna blomman, infödd i de tropiska och subtropiska regionerna i Östasien, är en liten buske och har många sorter. Materialet i den här artikeln kommer att berätta om vad växtens egenskaper är, vilka sorter och förhållanden hemma är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Krukväxten ardisia är ett av de miniatyriga enstammade träden. Det kallas populärt ett korallträd, ett ashberry -rum, ett "julbär" och till och med ett halsband. Utåt är detta en växt med mörkgröna blad och små rödaktiga bär, samlade i blomställningar . Trots att plantans bär inte är giftiga är de inte ätbara. Ardisia -blommor liknar pilar, vilket motiverar plantans namn, som översätts som "pil".

Blommor kan visas vid olika tider på året, beroende på sorten. Dessutom kan deras färg inte bara vara vit, utan också rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framväxande bär har först vit färg men när de utvecklas och mognar blir de det rosa, sedan rödaktig . I sällsynta fall har ardisia svarta bär . Varje bär innehåller ett frö som mognar under flera månader.

Bladen har en konkav form och en snidad kant . Längs kanten kan du observera små svullnader, som en oplyst man på gatan ofta tar för en växtsjukdom. Faktum är att dessa är bakterier som lever i ardisia, vilket hjälper det att extrahera kväve från luften. Det är tack vare dem som blomman inte torkar ut och utvecklas aktivt.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det flera sorter av en blomma med bär, som är populära bland blomsterodlare.

Ardisia crispa . En liten buske, högst 60-80 cm hög. Den kännetecknas av den mörkgröna färgen på glänsande bladplattor, deras vågiga kant och frodiga blomning. Färgen på mogna bär på växten är korallröd.

Bild
Bild

Ardisia humilis . Ardisia är låg, en mindre version jämfört med den tidigare sorten (den växer upp till 25 cm i höjd). Skiljer sig i panikulerande hängande blomställningar och en rosa nyans av blommor. Frukterna av denna växt, när de är mogna, ändrar färg från rödbrun till svart blank.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ardisia elliptica . En elliptisk växtart odlad som ett prydnadsträd. Det kännetecknas av en rosa nyans av blommor och en bärfärg, som ändras från rött till en ljust lila ton.

Används i medicin som ett antimikrobiellt medel.

Bild
Bild

Ardisia crenata eller ardisia crenata (crenata) . Det är en vintergrön buske som växer upp till 5 m i höjd. Den skiljer sig från andra sorter i form av blad och platsen för de apikala blommorna, vars färg kan vara rosa eller vit. När de är mogna får bären en ljusröd färg.

Bild
Bild

Ardisia solanacea . Variation med en rödaktig huvudstam. Det skiljer sig från andra analoger i den smalare formen av långa blad, vars färg är ljusgrön. Bären på en växt av denna art blir svarta när de är mogna.

Bild
Bild

Ardisia japonica eller japansk ardisia . Det är en växt av en lågväxande typ, överstiger inte 40 cm i höjd. I genomsnitt är tillväxten 20-30 cm. Buskens lövverk kännetecknas av en oval form med en långsträckt skarp ände. Blommor under blomningen har en beige färg, mogna bär är lila-svarta.

Bild
Bild

Ardisia wallichii . Sort med en oval form av stora blad, avsmalnande mot basen. Denna art är ganska sällsynt och unik, det är svårt att odla den, men blommornas röda färg gör den verkligen speciell. Växtens frukter är svarta, de fäster fast vid stammarna och ljusnar från basen till topparna.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

För att en krukväxt ska vara frisk och glädja hushållen med sin skönhet är det värt att notera de viktigaste kriterierna för dess korrekta utveckling.

Jord och behållare

Underlag av hög kvalitet Är ett av de viktigaste kriterierna för god växtutveckling. Ardisia växer bra i medelstora behållare, i botten av vilka det finns ett dräneringsskikt. Hon älskar lös och näringsrik jord - både svagt surt och med neutralt pH.

För att säkerställa de mest bekväma förhållandena för växten kan du köpa en speciell torvjord i en blomsterbutik, eller så kan du förbereda marken själv genom att lägga till grov flodsand till den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Ardisia ställer krav på belysning: hon fotofil , älskar starkt spritt ljus och mår därför bättre i ett ljust rum vars fönster vetter mot öster. Samtidigt bör dock inte direkt solljus falla på blomman.

När man växer vid olika tider på året är det viktigt att tänka på dagsljus … Till exempel på vintern, som på hösten, förkortas dagen, och därför är det värt att överväga ytterligare belysning av växten. För att göra detta kan du använda inte bara lysrör utan också olika fytolampor.

Temperatur och luftfuktighet

Växten tål rumstemperatur väl . och växer när rummet värms upp till + 20-25 ° C. Under dessa förhållanden växer ardisia inte bara, utan blommar också. På vintern har hon ett viloläge, och därför är det viktigt att temperaturen inte överstiger + 15-18 ° C. Det lägsta temperaturvärdet som inte skadar växten är +12 grader.

Bild
Bild

När det gäller luftfuktigheten är det värt att notera: blomman älskar fukt inom 50-60%, den behöver den för utveckling och tillväxt. I det här fallet kan du inte bara vattna blomman, utan också spruta bladen med vatten vid rumstemperatur. När bären börjar stelna stoppas sprutningen.

Brist på fukt kan leda till en minskning av det totala antalet bär eller att de tappar.

Hur man bryr sig?

I allmänhet anses växten opretentiös i vården och kräver ingen otänkbar manipulation. De grundläggande vårdreglerna bör dock fortfarande beaktas.

Vattning

Huvudregeln för vattning är överflöd inte blomman så att vattnet är i pannan. Om sådan bevattning görs regelbundet leder det till lövets död och hela växtens död. I värmen kan du inte vattna ardisia rikligt, du måste vänta på kvällen eller ge morgonvattning. Det skadar inte bladen och rotsystemet.

Bild
Bild

Vattensystemet för ardisia beror på säsongen . Till exempel, på sommaren behöver växten mer fukt, på vintern vilar den, så den måste vattnas, men doseras och mindre ofta. Samtidigt är det inte nödvändigt att skynda till ytterligheterna, desto mer vänta på att bladen ska bli mjuka och hänga: detta är typiskt med brist på fukt.

Odling

Att ta hand om ardisia handlar inte bara om att vattna i tid, välja det bästa stället och mätta det med toppdressing. Förutom allt detta måste växten, när den växer, bilda en vacker och frodig krona. När du växer är det viktigt förkorta grenar som kommer ut ur kronan … Dessutom, när unga skott dyker upp, är det nödvändigt att bli av med svaga grenar och lämna bara starka och friska för att bilda ett vackert träd.

Bild
Bild

Pollinering

Blommorna själva kan inte pollineras, och därför, för att trädet ska bli igenväxt med ljusa bär, blommorna pollinerar på egen hand . För att göra detta, använd en pensel eller bomullspinne och överför pollen från blomma till blomma. Om det inte finns en, utan två Ardisia-blommor i rummet, finns det inget behov av självbestämning.

Toppdressing

Ardisia matas under utveckling och till ett viloläge. För första gången kan detta behövas i mars, den sista utfodringen görs i september. Du kan använda som gödningsmedel universell blandning för prydnadsväxande lövväxter , som säljs i specialaffärer. Trots den rådande uppfattningen om frekvent befruktning bör du inte överdriva det med toppdressing, eftersom detta kanske inte påverkar ardisiens hälsa på bästa sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan sprida ardisia på två sätt: sticklingar eller frön . Om frön väljs som grund för tekniken tar de i januari exceptionellt mogna och stora frukter, tar bort frön från dem och planterar dem i ett tidigare förberett och fuktat underlag. Du måste fördjupa fröerna med högst 1 centimeter. Om fröet är hårt måste du hjälpa det att "kläckas" genom att skära och förvara det i en speciell lösning med ett stimulerande ämne.

Omedelbart efter plantering måste behållaren täckas med plastfolie eller genomskinligt glas, vilket ger en växthuseffekt . Det improviserade växthuset fuktas ständigt och öppnas för ventilation för att förhindra att plantor ruttnar. Efter uppkomsten och förstärkningen av groddarna transplanteras de i separata krukor. Dessutom behöver du en individuell behållare för varje grodd.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du vill föröka ardisia genom sticklingar, ta skottens toppar och rota dem direkt i krukorna. Detta kan göras i ett ljust rum och plantera sticklingar i separata behållare för ytterligare rotning.

Denna process kommer att ta mer tid i jämförelse med fröförökningstekniken. Däremot krävs inte nypning här.

Sjukdomar och skadedjur

De viktigaste skadedjur som kan infektera en frisk växt är bladlöss, skalinsekter och skalinsekter … För att bli av med små insekter måste du först använda en bomullspinne doppad i en alkohollösning. Efter denna behandling behandlas Ardisia med insekticider.

När det gäller sjukdomar kan blomman i sällsynta fall slå kloros … För att förhindra dess utseende är det nödvändigt att mata jorden i tid med införandet av gödningsmedel som innehåller järn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värt att notera också Det finns flera huvudproblem som kan uppstå när man odlar ardisia.

  • Gult lövverk kan hända i två fall: om luften i rummet är för torr eller om det inte finns tillräckligt med kväve i underlaget. Här måste du spraya en buske eller mata en blomma. I vissa fall löses problemet genom att transplantera till en ny plats.
  • Blekande lövverk och att sträcka upp stammen vältaligt indikerar att trädet inte har tillräckligt med ljus. På sommaren kan det tas ut på gatan, i en mörk lägenhet kommer det att vara nödvändigt att kompensera för bristen på belysning.
  • Förlust av lövverk det finns inget annat än en signal om fel bevattningsregim. Det är antingen sällsynt eller rikligt, med vätskestagnation. När vattningen är justerad är problemet löst.
  • Mörkning av kanterna på bladen indikerar otillräcklig luftfuktighet. Du kan lösa problemet genom att använda en speciell enhet för att befukta luften.
  • Rulla bladen med att de samtidigt brynar längs gränsen är resultatet av exponering för kyla eller drag. Detta händer också vid låga temperaturer i rummet.
  • Utseendet på vita fläckar på lövverk är resultatet av solbränna. I det här fallet måste du ta bort växten från platsen där direkt solljus faller på den.

För tips från en biolog om vård av ardisia, se videon nedan.

Rekommenderad: