Adenium (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Jord För Odling Av "ökenrosor" Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Adenium (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Jord För Odling Av "ökenrosor" Hemma

Video: Adenium (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Jord För Odling Av
Video: Adenium Care (Desert Rose) Plant total care And How to get Maximum Blooms 2024, Maj
Adenium (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Jord För Odling Av "ökenrosor" Hemma
Adenium (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Jord För Odling Av "ökenrosor" Hemma
Anonim

Adenium är en saftig växt med många populära namn. Dessa är "Impala Lily" och "Desert Rose" och "Sabinia Star". Fram till nyligen har nästan ingen hört talas om denna vackra växt. Men nu blir denna blomma gradvis populär. Det är trots allt lätt att ta hand om det, och adenium som odlas hemma ser attraktivt ut under hela året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Om vi pratar om adenium, så är det den vackraste ökenblomman, för det är inte för ingenting som den kallades "ökenrosen". Den tillhör de träiga kaktusarna i familjen Kutrovy. Afrika anses vara födelseplatsen för adenium, liksom ön Socotra. Dessutom finns växten på Arabiska halvön.

Nu i naturen finns det mer än 50 arter av denna växt, som till och med kan växa upp till 10 meter. Detta är dock endast möjligt i naturliga miljöer . Hemma kan du bara odla fet fet adenium.

Vid första anblicken verkar det för många att denna växt skapades av mänskliga händer, men så är det inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus saftig har en något mindre storlek jämfört med sina släktingar, höjden når 35 centimeter . Detta är ett vackert kompakt träd eller en buske, med en liten förtjockning längst ner vid basen. Den lockiga stjälken är tätt täckt med blommor, lite som en tratt. De når 7 centimeter i diameter. Deras färg är annorlunda: från vitt till rött. Du kan också hitta flerfärgade växter, där kronblad kan vara både vanliga och dubbla. Oftast blommar de på våren eller sommaren, men detta kan också inträffa tidigt på hösten. Allt beror på typen av saftiga. Blomningen börjar vid två års ålder.

Dessutom har växten långsträckta löv på små bladblad. Oftast är de gröna, men ibland är de gula eller vita. Dessutom kan deras yta vara antingen blank eller matt. Glöm inte den här växtens rötter. De kallas ofta också caudex. De är något modifierade. Tack vare detta gör saftiga sig vattenreserver under torka. Eftersom växten växer sig större för varje år, ökar också dess rotsystem. Rötter växer under jorden, men med tiden lyfter vissa trädgårdsmästare upp dem för att beundra skönheten i deras kurvor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera sorter av adenium, varav endast 12 har registrerats hittills, några av dem är mycket populära. För att fylla på din kunskap måste du överväga alla dessa sorter mer detaljerat.

Mini . Denna lilla underart av adenium skiljer sig genom att den växer ganska långsamt. Dessutom kan blommor på samma buske ha helt olika nyanser. Allt detta händer på grund av det faktum att olika sorter av denna växt ympas på en stam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arabicum . Denna saftiga har en ganska bred caudex, som varierar i färg från ljus till svart. Saftiga blad är upp till 20 centimeter långa och upp till 10 centimeter breda. Dessutom är de något sammetslen. Växtens blommor är mycket vackra, gröna med en rosa nyans.

Detta adenium börjar blomma tidigt på våren och fortsätter till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Somaliska . Dess fullständiga namn låter som "Adenium Somalense". En sådan saftig är ett träd som kan växa upp till 4-5 meter. Dessutom är dess blad ganska smala och långa. Denna art anses vara den största bland andra släktingar. Blomningen börjar från det första året. Vid denna tidpunkt är dess höjd inte mer än 20 centimeter. Om alla regler för vård följs kan blommor av en vinröd eller rosa nyans visas på den under ett helt år. Deras form är lite som stjärnor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multiflorum . Dess namn översätts som en flerblommig växt. Den växer tillräckligt snabbt och under gynnsammare förhållanden kan den nå 3 meter. Dess rotsystem är stort, men med tiden blir det mindre och försvinner sedan helt. Blomningen sker på vintern. Det var vid den här tiden som vackra vita blommor med en rödbrun kant visas på den. Denna underart används oftast för korsning för att få olika hybrider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Socotransky . Rötterna till denna saftiga kan växa upp till 2 meter. Och grenarna är högst upp. Den växer långsammare än andra släktingar. Dess rosa blommor är upp till 15 centimeter i diameter, och bladen blir upp till 11 centimeter långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fetma . Namnet översätts till fetma eller till och med fett. Det är den vanligaste saftiga med förtjockade stjälkar som avsmalnar uppåt. Dess blommor är upp till 8 centimeter i diameter och visas tidigt på våren. Samtidigt är de båda dubbla, påminner lite om rosor och är enkla, bestående av 5 kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Boehmianum . Denna art anses vara giftig. Blommorna på denna växt är ordnade som i en spiral. Blommande kan vara mer än 3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Sådana succulenter kommer att kännas bra både hemma och på stora kontor. Men för detta måste de skapa vissa förhållanden, som består i att observera temperaturregimen, korrekt val av substrat och andra förhållanden.

Belysning

Eftersom heta länder är den här växtens hemland är solens strålar inte alls skrämmande för det. På sommaren kan den planteras direkt utanför, men till en början måste det saftiga härdas lite . På vintern är belysningen faktiskt inte så ljus, och därför kan bladen till och med bli brända på våren efter "viloläge".

I huset kan den placeras på södra sidan, men då och då är det nödvändigt att vända i olika riktningar så att växten får enhetlig belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Temperaturregimen kan vara helt annorlunda. Till exempel på sommaren tål växten värme upp till 36 grader. I detta fall spelar luftfuktigheten ingen roll, eftersom adenium lätt överlever i öknen. Sprutning är dock fortfarande möjlig, men bara för att ta bort damm . Detta måste göras mycket noggrant för att inte förstöra blommornas utseende.

Men på hösten, när dagsljuset reduceras avsevärt, måste sprutningen helt stoppas .… Annars kan olika svampsjukdomar påverka det saftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

Det är bäst att köpa underlaget från specialaffärer. Det måste vara både fuktgenomsläppligt och andningsbart. Samtidigt ska det vara lika lite sand i det, det är bättre om det är större, eftersom små sandkorn bara kommer att bromsa tillväxten av saftiga. Om detta inte är möjligt kan det förberedas hemma. Substratets sammansättning är helt annorlunda.

Första alternativet:

  • en del av lövhumus;
  • 1 del mycket fin expanderad lera;
  • några tegelstenar.

Andra alternativet:

  • 5 bitar av substrat från en specialaffär;
  • 3 delar lövhumus;
  • 2 delar antingen vermikulit eller perlit;
  • 1 del kol, gärna kol.

Du kan också lägga till lite tallbark eller små bitar av frigolit. Det måste dock komma ihåg att växten i detta fall kommer att behöva fler näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

För adenium är tidig transplantation mycket viktig, vilket måste göras årligen med vårens början. Men detta är bara relevant för en ung saftig. Men för en vuxen växt är en transplantation nödvändig bara var tredje år. För att göra detta måste du välja en ganska låg kapacitet, dessutom bör den vara bredare. Det är bäst om krukan är gjord av plast, eftersom den inte värms upp så mycket under solen som keramiska blomkrukor.

Växten måste avlägsnas försiktigt och lätt skakas av marken. Efter det kan du börja plantera det i ett nytt underlag. Vattna växten efter transplantation är endast nödvändig när jorden är helt torr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att odla adenium hemma är inte så svårt. Det viktigaste är att ge honom rätt vård, vilket kommer att vara effektivt även för nybörjare. När allt kommer omkring är detta en helt opretentiös växt som inte kräver speciella färdigheter.

Det enda du ska göra är att komma ihåg några av de regler som måste följas för att få en frisk och stark saftig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Denna process är mycket viktig för denna växt, särskilt när den växer hemma. Så under växtsäsongen måste befruktning appliceras nästan varje månad. För att göra detta kan du använda speciella preparat som kan köpas i trädgårdsbutiker. De måste dock spädas med vatten i enlighet med instruktionerna.

Gödningsmedlet som används kan vara för kaktusar och vanliga krukväxter. Men i det andra fallet bör koncentrationen vara minimal för att inte överdriva det med mineraler. Om kväve behövs i början av utvecklingen kan det sedan ersättas med föreningar som innehåller kalium och fosfor. Men på vintern är det bättre att sluta lägga till något gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Om denna blomma under naturliga förhållanden vände sig vid torka och lärde sig att ackumulera all fukt i rötterna, borde den hemma också ges möjlighet att existera under samma förhållanden. Du bör inte översvämma växten med vatten och det är mycket viktigt att se till att underlaget hinner torka ut mellan vattningarna. Om det fortfarande är blött bör du hoppa över denna procedur för att inte röta rötterna.

Men på vinterdagar, när växten "sover", bör vattningens frekvens minskas något, och under perioden med allvarlig kyla och helt stoppas. När dess "uppvaknande" börjar kan mängden vatten successivt ökas. Och bara 2 veckor efter att de första knopparna dyker upp på den saftiga kan den vattnas helt och regelbundet.

Dessutom är sprutning inte värt det, eftersom detta kommer att ha en dålig effekt på plantans tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Naturligtvis kommer perioden när adenium börjar blomma inte att lämna någon likgiltig. När allt kommer omkring kan sådan skönhet glädja dem runt hela sommaren och till och med lite på hösten. En enda blomma kan blomma i en hel vecka, varefter en ny blommar på plats. För att tvinga den saftiga växten att öka sin blomningsfrekvens, det beskärs snyggt, vilket resulterar i att en matta med blommor täcker hela busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Om beskärningsämnet redan har berörts, måste det sägas att det görs inte bara för att öka antalet blommor på detta miniträd. Denna process är möjlig i följande fall.

  1. Det händer att den stiliga adenium slutar blomma. I det här fallet kan du utföra ett sådant förfarande.
  2. Oftast är detta nödvändigt för att skapa en vacker, lyxig krona.
  3. Rotbeskärning är också möjlig för att göra transplantationsprocessen lite enklare.
  4. Alla delar av blomman som visar tecken på sjukdom är också avskurna.
Bild
Bild
Bild
Bild

För någon av ovanstående nedskärningar måste du följa några regler. Till exempel, innan processen startas, tvättas växten med varmt vatten.

Skivor måste göras inte närmare än 1 centimeter från caudex . Dessutom bör temperaturen inte överstiga 25 grader över noll. Beskärning görs bäst tidigt på våren. Alla skurna platser måste behandlas med ett desinfektionsmedel. Var inte rädd för att saften kommer att flöda från såret i flera dagar. Allt detta är naturligt. Om det finns för många tunna grenar efter denna procedur måste de flesta plockas försiktigt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För reproduktion av adenium kan du använda flera metoder samtidigt. Ofta görs detta med apikala sticklingar, ympning på oleander eller andra adenium, liksom frön. Alla processer görs bäst på våren, när växten bara vaknar.

Sticklingar

Detta är en ganska noggrann uppgift. Först måste du klippa sticklingar, vars längd ska vara minst 10 centimeter. Efter det ska de torka ut i flera dagar, och sedan ska de placeras i välfuktad jord, som ska innehålla så mycket sand som möjligt. För rotning måste en behållare med plantor placeras på en varm och väl upplyst plats. Temperaturen ska vara upp till 24 grader . Om alla regler följs kommer rötterna att dyka upp om en månad och först då kan jorden vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Det är mycket svårt att få fröet från denna växt, men det är tack vare denna metod som intressanta exemplar av adenium kan erhållas. Till att börja med måste fröna blötläggas i varmt vatten, och sedan kan du så dem i en tidigare beredd behållare med en speciell fuktad jord. Sådjupet bör inte vara mer än 6 millimeter. Behållaren måste placeras på en varm plats där temperaturen ligger inom 35 grader. När 4 blad dyker upp kan du dyka plantorna i separata behållare. Det kommer att vara lätt nog att rota dem efter det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vaccination

Det är bäst att föröka en sådan växt genom ympning på adeniumplantor. Detta alternativ gör att den saftiga kan se mer naturlig ut i framtiden, eftersom platsen där vaccinet tillverkades inte kommer att synas med tiden.

Men en vuxen växt kan också användas. Sedan ympas flera olika sorter av adenium på den på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Mycket ofta kan du se att spetsarna torkar på miniträdet, bladen blir gula och ibland faller de helt av. Allt detta kan hända på grund av uppkomsten av vissa sjukdomar. Oftast är detta överskott av fukt. I detta fall uppträder svampskador. Då lider plantans rotsystem, vilket är mycket mottagligt för detta. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att göra dräneringsskiktet tjockare . I vissa fall är några av de drabbade rötterna helt enkelt avskurna och desinficerade.

Detta kan dock också inträffa på grund av utseendet av virusinfektioner. Detta kommer inte att döda växten, men det kommer att "dö" mycket långsamt. Till en början ser blomman bara sämre ut och kasta sedan alla löv. Det är nästan omöjligt att hantera sådana problem, så det enda du behöver göra är att förstöra de infekterade växterna, helst tillsammans med en blomkruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om skadedjur, då kan de oftast vara rotmaskar eller spindelmider. När det första dyker upp är hela rotsystemet täckt med en blomning av vitt. För behandling kan du försöka behandla jorden med ett insekticid. Med utseendet på en fästning påverkas oftast unga skott, liksom plantans blommor. Allt är täckt med en tunn väv, och bladen börjar försvinna. För att bli av med inbjudna gäster måste du behandla hela anläggningen med kemikalier som kan köpas i specialaffärer.

Sammanfattningsvis kan vi säga det en sådan växt bör köpas i din miniträdgård . Det tar inte mycket tid att ta hand om det. Men en sådan saftig kommer att dekorera alla hem.

Rekommenderad: