Växande Tulpaner I Ett Växthus (19 Bilder): Vilka Sjukdomar Kan Uppstå Under Tvingande? Hur Många Tulpaner Växer? Matningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Växande Tulpaner I Ett Växthus (19 Bilder): Vilka Sjukdomar Kan Uppstå Under Tvingande? Hur Många Tulpaner Växer? Matningsregler

Video: Växande Tulpaner I Ett Växthus (19 Bilder): Vilka Sjukdomar Kan Uppstå Under Tvingande? Hur Många Tulpaner Växer? Matningsregler
Video: How and When To Plant Tulip Bulbs 2024, Maj
Växande Tulpaner I Ett Växthus (19 Bilder): Vilka Sjukdomar Kan Uppstå Under Tvingande? Hur Många Tulpaner Växer? Matningsregler
Växande Tulpaner I Ett Växthus (19 Bilder): Vilka Sjukdomar Kan Uppstå Under Tvingande? Hur Många Tulpaner Växer? Matningsregler
Anonim

Tulpaner odlas i många länder runt om i världen. Dessa blommor, vackra och känsliga, har länge blivit en symbol för vår och kvinnlighet. Om du odlar tulpaner och följer alla regler och teknik, kan du få ett ganska stort antal blommor även på vintern i ett växthus. Vi kommer att prata om processens invecklingar i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

Innan plantering måste man komma ihåg att för mycket grundvatten vid växthusets plats kan skada växterna. Med hög luftfuktighet börjar rötterna ruttna, vilket leder till att blommorna dör. Du kan inte heller välja platser för tulpaner där nattsäckar eller lök växte, eftersom detta hotar överföringen av möjliga virus och sjukdomar.

Om möjligt är det bättre att placera växthuset på ett väl upplyst ställe . Skuggan har inte en mycket fördelaktig effekt på lökarnas tillväxt och utveckling. Ska välja jorden är neutral eller med ett litet alkaliinnehåll . Överdriven surhet kommer också att ha en negativ effekt på växter. Lerjord måste blandas med flodsand före plantering.

Humusinnehållet i jorden är en obestridlig fördel. Införandet av superfosfat i jorden skadar inte, men manipulationen måste utföras en månad innan blommorna planteras i växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsregler

När du planterar frön måste du vara uppmärksam på några nyanser. Planteringen bör vara klar i mitten av hösten. Den viktigaste uppmärksamheten bör ägnas åt temperaturen: det är optimalt om jorden svalnar till 9 grader. Om tulpaner kan tolerera näringsbrist, är överflödig fukt skadlig för dem . Vi får inte glömma att säkerställa god markdränering. Desinfektion kan göras genom att spraya med en fungicid.

Om det är planerat att plantera i lerjord, före proceduren, hälls lite sand på botten av spåren och sedan ovanpå själva glödlampan. För att välja planteringsdjupet tas diametern på en glödlampa som grund, som bör multipliceras med 3.

Visuell inspektion av glödlamporna bör inte försummas. Om de har fläckar eller ruttnar ska de kastas omedelbart. Före plantering placeras fröna i en svag lösning av kaliumpermanganat i ett par timmar för desinfektion, om så önskas kan det ersättas med en lösning av "Fundazole" och halvera exponeringstiden.

Bild
Bild

Avståndet mellan frön vid plantering bör vara minst 10 centimeter och mellan raderna - 40 centimeter . Om glödlamporna är stora bör värdena ökas. Med kallt väder måste raderna täckas med humus, halm eller löv till en tjocklek på mer än 25 centimeter. På våren, med uppkomsten av groddar, utförs den första mineralförbandningen. En månad senare är det nödvändigt att ge plantorna vattning med en mulleinlösning som innehåller superfosfat och kaliumklorid.

Bild
Bild

Behållare med planterade lökar måste förvaras i 3-4 månader vid en temperatur på cirka 9 grader. Detta kallas kylningsprocessen. Det har en fördelaktig effekt på roten av skottet och dess ytterligare tillväxt. Efter denna period visas en stjälk cirka 5 centimeter hög.

Processen rekommenderas att utföras genom att mörkare göra rummet och begränsa tillgången till ljus där.

Bild
Bild

Destillering

När kylningsprocessen är klar är det dags att gå vidare till tvingande. Till att börja med måste du sakta höja lufttemperaturen inuti växthuset. Från 12-14 grader stiger det till 16-18. I stadium av knoppbildning måste denna indikator återigen reduceras till 15 grader, vilket kommer att leda till att en rik färg på blommor ser ut och stärka stammarna. I det fall då tiden inte väntar och blomningen ska skynda sig bör temperaturen höjas till 20 grader.

När det gäller belysningen, i början av tvingandet, spelar det ingen särskild roll. Men i februari kommer tulpanerna att behöva mer ljus. Fytolampor i växthuset måste slås på i 10-12 timmar dagligen. De ska inte vara för höga, det optimala avståndet till blommorna är ungefär en halv meter.

Dessutom kommer plantorna att behöva daglig vattning. Det bör utföras på morgonen med ganska kallt vatten. I det här fallet måste du skydda bladen från fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under tvingningsperioden behöver växter ytterligare användbara element. Den första utfodringen utförs vid plantering . Under den första halvan av tvingande är det lämpligt att använda ammoniumnitrat . Kväve mycket användbar för den första utvecklingen av växten. Kalciumnitrat lämplig för en period av aktiv tillväxt.

Under destillationens andra hälft är läkemedlet perfekt för utfodring. Plantafol . Det bör sprutas på blommor som växer mer aktivt med tillsats av toppdressing. För att förebygga sjukdomar rekommenderas det att använda Fitosporin-M.

Bild
Bild

Regler för lagring av lökar

Innan lamporna skickas till förvaring måste de torkas noggrant. Torkningen måste dock föregås av processen att desinficera materialet från sjukdomar och skadedjur.

Först och främst måste lökarna sköljas med rent vatten. Därefter kan de nedsänkas kort i varmt vatten med en temperatur på cirka +50 grader eller i en 3% lösning av "Karbofos" i 30 minuter. Det bearbetade materialet placeras i ett varmt, men inte varmt, mörkt och välventilerat rum i 5 dagar. Detta avslutar torkprocessen och lökarna kan skickas till förvaring.

Rötter och smuts avlägsnas från lökarna. "Barn" måste också separeras. Materialet sorteras efter storlek läggs i specialboxar och läggs för förvaring. Man bör komma ihåg att lådorna inte kan täckas, annars kan frigiven etylen skada "barnen". Lite ljus bör komma in i rummet, och bra ventilation är också nödvändigt.

Bild
Bild

Den optimala rumstemperaturen bör vara +20 grader . Med höstens början minskar det något. Det kommer att vara användbart att ha en regelbunden undersökning för att förebygga och upptäcka möjliga sjukdomar. Berörda prover kastas. Före plantering behandlas lökarna med en lösning av kaliumpermanganat.

Problem och sjukdomar

Att odla tulpaner i ett växthus är en ganska mödosam process. Underlåtenhet att följa de grundläggande vårdreglerna kan leda till obehagliga konsekvenser. Växter måste övervakas året runt och strikt följa odlingstekniken. Blommor är mottagliga för olika sjukdomar , det viktigaste är att korrekt identifiera problemet och bestämma metoderna för att hantera det.

Grå röta - en obehaglig sjukdom som inte bara påverkar blommor och knoppar, utan också gröna. Känslig för tulpaner och mjuk röta. Sjukdomen orsakar växtlighet i växten, den ändrar färg och börjar lukta obehagligt.

Bild
Bild

Om mögel visas på rotsystemet kan detta leda till att växten dör . Externa förändringar sker också. Bruna fläckar kan bildas på knoppen och stjälkarna blir mycket spröda.

Bild
Bild

Tifulez härrör från både lågkvalitetslökar och kan introduceras av ogräs. Sjukdomen är farlig eftersom påverkar lampans botten, som börjar ruttna och leder till att tulpan dör.

Bild
Bild

Om temperaturregimen inte bibehålls i växthuset kan detta orsaka fusarium . Det är nödvändigt att kontrollera att termometern inte stiger över +20 grader. Dessutom kan bristande överensstämmelse med temperaturen hota torkningen av växter.

Bild
Bild

En annan orsak till blomsjukdomar är felaktig vattning . Överskott av fukt leder till mögeltillväxt. Dess brist kommer att leda till torkning och sprickbildning av jorden.

Skörd

Hur vet du att en tulpan är klar för skärning? Det är nödvändigt att undersöka knoppen. Om han började skaffa sig en nyans som är karakteristisk för denna art, då är det dags. Om blomman hinner färga helt, kommer den inte att stå i snittform på länge, utan snarare blomma och vissna. På morgonen är växten mättad med fukt, därför rekommenderas det att stänga av den under denna period.

Tulpaner lagras både i vatten och torrt, och även med lökar. Om den första metoden används bör vattentemperaturen inte vara högre än +5 grader. Om detta villkor är uppfyllt kan blomman förvaras i mer än en vecka.

I torr form kan tulpaner bara förvaras i kylskåpet vid en temperatur på +1 C, efter att de tidigare har förpackats i lådor . Detta kommer att förlänga deras färskhet med en månad.

Om tulpanen ska förvaras tillsammans med glödlampan måste den också placeras i kylskåpet vid samma temperatur. Så det kommer att lagras i upp till en och en halv månad.

Rekommenderad: