Hur Får Man En Orkidé Att Blomma? Varför Växer Bara Löv Och Rötter? Vad Behöver Göras För Att En Orkidé Ska Blomma Hemma På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Får Man En Orkidé Att Blomma? Varför Växer Bara Löv Och Rötter? Vad Behöver Göras För Att En Orkidé Ska Blomma Hemma På Vintern?

Video: Hur Får Man En Orkidé Att Blomma? Varför Växer Bara Löv Och Rötter? Vad Behöver Göras För Att En Orkidé Ska Blomma Hemma På Vintern?
Video: HUVUDFEL när TRANSPORTERING av orkidéer !!! // Endast MIN PERSONLIGA UPPLEVELSE 💐💮😊 2024, April
Hur Får Man En Orkidé Att Blomma? Varför Växer Bara Löv Och Rötter? Vad Behöver Göras För Att En Orkidé Ska Blomma Hemma På Vintern?
Hur Får Man En Orkidé Att Blomma? Varför Växer Bara Löv Och Rötter? Vad Behöver Göras För Att En Orkidé Ska Blomma Hemma På Vintern?
Anonim

Odling av orkidéer är oupplösligt kopplad till den ängsliga förväntan på deras blomning. Under denna period blir växterna ovanligt spektakulära och avslöjar sin exotiska skönhet till fullo. Det händer dock ofta att nyckfulla tropikanska kvinnor av en eller annan anledning inte blommar. Ibland beräknas varaktigheten av "blomstertystnaden" i år. Av vilka skäl kan orkidéer inte blomma hemma, vad ska man göra för att rätta till situationen?

Bild
Bild

Varför blommar inte orkidén?

Blomningstiden, dess frekvens och varaktighet beror på växtsortens egenskaper. De flesta sorter börjar bilda sina första knoppar vid 1, 5-3 års ålder. För att bestämma en exotisk ålder är det nödvändigt att räkna antalet skott i utloppet-till exempel har tvååriga växter minst 5 av dem. Orkidéer blommar vanligtvis var 2-3 månader. Korrekt vård och underhåll av växten säkerställer att den blommar 2-3 gånger om året. Erfarna växtförädlare hävdar att om det exotiska inte bildar blommor på mer än ett år, indikerar detta en uppenbar förekomst av något slags problem.

Samtidigt kan envist inte blommande växter känna sig ganska tillfreds. De släpper nya löv, växer rötter och till och med blomstjälkar. Knoppbildningen på pedunclerna förekommer dock inte. Det händer till och med att en orkidé kan släppa en peduncle, som dör mycket snabbt. De viktigaste faktorerna på grund av vilka orkidéer inte bildar knoppar och inte blommar är:

  • naturliga orsaker;
  • felaktig vård.
Bild
Bild

Naturliga orsaker

En av anledningarna till att exotiska växter slutar blomma är deras naturliga biologiska vissning. Under åren saktar orkidéer ner ämnesomsättningen och de biologiska processerna som säkerställer växtens utveckling, dess blomning och tillväxt. Många exotiska växter börjar blomma mindre ofta med åldern, det tar längre tid och svårare att återhämta sig efter blomningen. Med perfekt vård har de flesta orkidéer en livslängd på cirka 7 år.

En annan vanlig orsak till att orkidéer inte blommar på länge är deras viloläge . Efter blomningen behöver alla växter tid att återhämta sig. Under denna period spenderar den ekonomiskt sina resurser, bildar inte nya peduncler och knoppar. Varaktigheten av viloläget beror på typen av orkidé.

En annan naturlig anledning till att exotiska växter inte blommar är stadiet av deras aktiva vegetation. Växter går in på detta stadium på våren och förbereder sig för blomningen. I detta skede utvecklas orkidéer intensivt, producerar rikligt med lövverk och bygger upp ett rotsystem.

Med tanke på att alla växtresurser i detta skede förbrukas mycket aktivt, bör knoppbildning förväntas senare, när växtsäsongen är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vård

Underlåtenhet att följa vårdreglerna är huvudfaktorn, vilket resulterar i att orkidéer blommar dåligt eller inte blommar alls. Bland de främsta orsakerna i detta fall bör följande noteras:

  • felaktig belysning;
  • kränkning av bevattningsregimen;
  • kränkning av utfodringsregimen;
  • olämpligt underlag;
  • kränkning av temperaturregimen;
  • olämplig fuktighet i substratet och luften;
  • skador av skadedjur, växtsjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig belysning

I sin naturliga livsmiljö växer de flesta orkidéarter i mjukt, diffust ljus. Direkt solljus har en skadlig effekt på växternas känsliga löv och rötter, torkar ut dem och orsakar termiska brännskador. Otillräcklig belysning kan också vara orsaken till att växter envist inte blommar. Samtidigt hindrar bristen på ljus inte orkidéerna från att bygga upp sin gröna massa. Vid brist på ljus ger exotiker nya löv och skjuter till och med pilar, men de har inte tillräckligt med styrka för att bilda knoppar.

Om dagsljuset är mindre än 12 timmar kommer plantorna inte att kunna blomma.

Bild
Bild

För att ge dina orkidéer tillräcklig belysning måste du välja rätt plats för dem. Enligt blomsterodlare är det bäst att placera dem på fönsterbrädan på husets östra sida, där blommorna från morgonen kommer att sola sig i de mjuka strålarna från den stigande solen. När du placerar krukor med orkidéer i en söderläge fönsterbräda, bör växterna stängas av från fönsterglaset med en tyllridå. Ett annat alternativ för att skydda exotik från direkt solljus innebär att man klistrar fönster med en speciell skuggfilm som sprider ljus.

Man måste komma ihåg att växternas rötter också behöver solljus, vilket krävs för full fotosyntes. För att säkerställa att rotsystemet kan få rätt mängd ljus under dagen planteras hybride orkidévarianter i glaskrukor eller genomskinliga plastbehållare. På vintern, när dagsljuset reduceras kraftigt, måste växterna kompletteras.

För att göra detta använder odlare fluorescerande lampor, annars kallade lysrör.

Bild
Bild

Kränkning av bevattningsregimen

Felaktig vattning av växter är en av de vanligaste orsakerna till att orkidéer slutar blomma eller inte bildar knoppar alls. För troperna, som är den naturliga livsmiljön för exotiska arter, är ett sådant fenomen karakteristiskt, vilket kallas "regntiden". På grund av detta och många andra faktorer kännetecknas tropiska skogar alltid av hög luftfuktighet, och växter upplever inte ett fuktunderskott. Torka anses vara dödlig för exotiska skönheter, som smärtsamt tolererar otillräcklig luftfuktighet. För att fylla på behovet av orkidéer bör de på sommaren vattnas 2-3 gånger i veckan, på vintern-1-2 gånger i veckan. Under mycket varma årstider kan vattningsfrekvensen ökas.

Många nyblomna odlare, som är rädda för att torka ut av växter, missbrukar ofta vattning . Som ett resultat börjar orkidéernas rötter, liksom deras peduncles och blad, att ruttna. För att förhindra att exotiker förfaller bör de bara vattnas efter behov. En indikation på att orkidéer kräver vattning är en förändring i färgen på deras rötter från ljusgrön till grågrön eller grå.

Det är värt att notera att plantering av orkidéer i en transparent kruka också är nödvändig av denna anledning - bekvämligheten med att övervaka rotsystemets tillstånd.

Bild
Bild

Brott mot utfodringsregimen

Ofta klagar nybörjare på att orkidén producerar lövverk och utvecklas aktivt, men inte blommar. Samtidigt klagar ägarna till exotiska växter över att de regelbundet befruktar växterna med komplex befruktning, men knoppbildning sker inte. Missbruk av gödsel (särskilt kvävehaltiga) är ett vanligt misstag hos många nybörjare blomsterodlare, vilket leder till "gödning" av växter. Med ett överskott av näringsämnen i substratet växer orkidéer intensivt grön massa och rötter, men blomknoppar bildas inte på sex månader eller mer. För att förhindra att detta händer bör du inte skämma bort orkidéer med frekvent matning.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att befrukta underlaget under den period då växten går in i den aktiva vegetationens skede . Det är inte svårt att bestämma det: för närvarande börjar orkidén bilda nya löv och rötter. Befruktning i detta skede hjälper växterna att få ytterligare styrka för att bygga upp grön och rotmassa. De slutar mata med utseendet på peduncles. Nybörjare som fortsätter att mata vid blomstjälkbildning brukar klaga på att orkidén kunde släppa pilen, men av någon anledning slutade utvecklas ytterligare. Den skyldige är överskottet av kväve som ackumuleras i substratet.

Bild
Bild

Olämpligt underlag

Kvaliteten och sammansättningen av substratet där orkidén växer spelar en viktig roll i dess blomning. I fel underlag känner plantorna obehag och blommar inte. Ett lämpligt underlag för nyckfulla skönheter är en blandning som består av följande komponenter:

  • sphagnum (mossa);
  • hackad tallbark;
  • vermikulit;
  • ren grov sand;
  • torv.

Denna blandning ger full luftutbyte och syreåtkomst till rötterna.

I ljusa och andningsbara blandningar kommer rotsystemet hos orkidéer att utvecklas fullt ut, vilket utan tvekan kommer att ha en fördelaktig effekt på blomningen.

Bild
Bild

Temperaturbrott

Nyblommiga odlare står också inför situationer när orkidén redan har passerat växtsäsongen och till och med skjutit en pil på en peduncle, men plötsligt fått ett smärtsamt utseende och stoppat utvecklingen. Sådana situationer uppstår ofta när temperaturregimen bryts. Det är viktigt att ta hänsyn till att det exotiska skönhetens tropiska ursprung kräver lämpliga förhållanden och frånvaro av starka temperaturförändringar. Dessa växter känner sig mest bekväma vid en temperatur på cirka 20 ° C. Att sänka lufttemperaturen till + 10 ° C är den starkaste påfrestningen för dem, vilket leder till att exotik kan stoppa utvecklingen av blomknoppar och till och med dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olämpligt underlag och luftfuktighet

Tropiska skogar kännetecknas av hög luft- och jordfuktighet. Med brist på fukt i luften och substratet upplever orkidéer stress, vilket resulterar i att de kan stoppa bildandet av peduncles och knoppar och till och med dö. För att förhindra att bladen och rötterna på dessa nyckfulla exotiker torkar ut bör du kontrollera att underlaget i krukan ständigt är måttligt fuktigt. Det är dock oacceptabelt att översvämma växterna, eftersom vattendämpning av substratet leder till sönderfall av rötterna. För att bibehålla optimal luftfuktighet sprutas orkidéer regelbundet med varmt vatten från en sprayflaska, och en bred tallrik eller skål med vatten placeras nära krukorna. När förångningen fortskrider kommer fuktmolekylerna att mätta luften, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på växternas tillstånd.

Bild
Bild

Växtsjukdom eller skadedjur

Mycket ofta attackeras orkidéer av skadedjur och patogener av olika sjukdomar, som inte bara kan sluta blomma, utan också leda till växtens död. För att förhindra detta är det viktigt att inspektera varje blomma regelbundet. De flesta skadedjur (bladlöss, vitfluga, thrips) är synliga för blotta ögat. Mycket små parasiter kan upptäckas genom att undersöka orkidén med ett förstoringsglas.

Under inspektionen är det viktigt att bedöma plantans tillstånd, notera förekomst eller frånvaro av konstiga fläckar, spår av förfall på den. Alla delar av växten bör inspekteras - löv, knoppar, peduncles, barn och rötter.

Om skadedjur eller sjukdomssymtom påträffas ska den drabbade orkidén isoleras och behandlas noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

Om växten är helt frisk och vårdreglerna följs noggrant, kan du få orkidén att blomma med hjälp av speciella tekniker. Artificiellt stimulera blomning tillåts av lätta stressfaktorer, som hemma aktiverar den latenta potentialen och mobiliserar alla exotiska resurser. Så en kortsiktig temperaturhöjning kan stimulera växten att släppa en peduncle och börja bilda knoppar. För att göra detta bör en kruka med en orkidé placeras i en halvtimme i ett vattenfat som värms upp till 40 ° C.

Inte mindre effektivt är en mycket varm dusch, som ordnas för orkidéer för att stimulera blomning . Först måste du kontrollera vattentemperaturen - det måste vara tolerant för händerna. Mycket varmt vatten kan bränna löv och rötter på exotiska växter. Detta förfarande efterliknar en tropisk regnskur, som en orkidé som växer hemma kan ta mycket positivt med.

Bild
Bild

Du kan försöka skapa lite stress på orkidén som måste väckas genom att kort sänka temperaturen. För att göra detta bör krukan med växten placeras på en sval balkong i en vecka, se till att lufttemperaturen där inte sjunker under 0 °. På vintern kan denna procedur inte utföras. Ett temperaturfall kommer att ge anläggningen en signal om en övervintring som närmar sig och som ett resultat av en överhängande vilande period. Detta kan i sin tur stimulera en efterlängtad frodig blomning.

För att uppmuntra din orkidé att blomma igen kan du prova att plantera om den i en ny kruka . Det är viktigt att se till att krukans diameter inte skiljer sig från den föregående eller är något större. Stressen som orsakas av transplantation kan få växten att gro igen och blomma vackert igen. Konstgjord stimulering bör inte överanvändas, eftersom detta tappar växtens styrka.

Orkidén återupplever stress och slösar bort sina resurser och kan dö.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att en orkidé ska blomma i tid och kraftigt är det nödvändigt att ge den högkvalitativa förvaringsvillkor, motsvarande dess naturliga livsmiljö. Detta ger en stabil temperaturregim, konstant fuktighet i substratet och luften, en tillräcklig mängd mjukt spritt ljus under dagen. Tidig förebyggande av sjukdomar och skadedjur är också en av förutsättningarna för korrekt vård av exotika.

Rätt utfodring ger ytterligare växtnäring, vilket är ett mycket viktigt villkor under växtsäsongen . Tillsammans med detta är det viktigt att övervaka kvaliteten på inomhusluften - den ska vara varm, måttligt fuktig och fräsch. Vid ventilation av rummet är det nödvändigt att ta bort krukorna med växter på en annan plats så att de inte drabbas av drag. Växtkrukor ska inte ordnas om under blomningen. Att ändra den vanliga platsen och existensvillkoren är stressande för orkidéer, vilket resulterar i att de kan stoppa knoppbildning och sluta blomma.

Bild
Bild

Tips

För att orkidéer ska kunna glädja sin ägare med lång och konstant blomning är det viktigt att uppmärksamma deras tillstånd vid köpet. Innan du köper en blomma måste du noggrant inspektera skadedjur eller spår av sjukdomar. Under inspektionen är det nödvändigt att bedöma rotsystemets tillstånd. Rötterna till friska orkidéer ska vara fasta, saftiga och gröna. För att snart kunna njuta av den härliga blomningen av exotiska växter bör du vid köp ge företräde åt växter som redan har blomstjälkar och välformade knoppar. Om du placerar en sådan orkidé under förhållanden som är identiska med de ursprungliga och ger den fullvärdig vård, kommer det snart att vara möjligt att uppskatta all charm med dess extraordinära exotiska skönhet.

Rekommenderad: