Tillandsia Atmosfærisk: Regler För Vård Av En Växt Hemma. Beskrivning Av Arter Och Metoder För Deras Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Tillandsia Atmosfærisk: Regler För Vård Av En Växt Hemma. Beskrivning Av Arter Och Metoder För Deras Reproduktion

Video: Tillandsia Atmosfærisk: Regler För Vård Av En Växt Hemma. Beskrivning Av Arter Och Metoder För Deras Reproduktion
Video: Hjälp till att stoppa invasiva främmande arter | Naturvårdsverket 2024, Maj
Tillandsia Atmosfærisk: Regler För Vård Av En Växt Hemma. Beskrivning Av Arter Och Metoder För Deras Reproduktion
Tillandsia Atmosfærisk: Regler För Vård Av En Växt Hemma. Beskrivning Av Arter Och Metoder För Deras Reproduktion
Anonim

Tillandsia är en ört från familjen bromelia. För närvarande är cirka 500 sorter av denna ovanliga växt kända. Av dessa skulle jag vilja peka ut en ganska intressant art - atmosfärisk tillandsia. En egenskap hos detta inomhusdjur är frånvaron av ett rotsystem - det tar emot alla nödvändiga näringsämnen genom att spruta genom lövverket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

I den naturliga miljön finns Tillandsia på ett stort territorium: från USA till Chiles gränser i en mängd olika natur- och klimatzoner. Denna blomma växer i de fuktiga tropikerna och i den torra savannen och i halvökenmarker och till och med i bergen. Det är därför växtformerna skiljer sig på många sätt, men de förenas av en sak - de är alla är 100% epifytter.

Särskilt anmärkningsvärda är atmosfäriska tillandsier - de leva på hakar och träd, klamrar sig fast vid dem med små kroknosade rötter , medan näringsämnen och vatten som är nödvändigt för livet erhålls direkt från luften tack vare speciella villi på bladplattorna. Normalt växer atmosfäriska tillandsier på de översta grenarna och hänger ner. Denna sort kännetecknas av sin kärlek till starkt ljus och svalhet.

Idag har många sorter av denna ovanliga blomma framgångsrikt anpassats för tillväxt och utveckling hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Bland de mest populära tillandsia -sorterna fördela följande instanser.

Usneiform . I sin naturliga miljö lever den i de tropiska skogarna i Amerika. Den har ganska korta smala hängande stjälkar, bladen är förkortade, smalare i ändarna, längden varierar från 3 till 10 cm, de har en uttalad grå nyans. Växter utvecklas framgångsrikt utan stödstrukturer, lever bra i en upphängd form och växer i de flesta fall i en kaskad från 0,5 till 2 m. Blommorna är gula eller blåa, blomningen sker vanligtvis på sommaren.

Bild
Bild

Violettblommig . Den har ganska miniatyrrosetter 4-5 cm höga, bladen är hårda, koniska. Blommorna är blåvioletta med avlånga kronblad. Blommande sker under sommarmånaderna, kort innan knopparna dyker upp börjar de inre bladen bli röda.

Bild
Bild

Silver . Denna sort är infödd till Mexiko och Kuba. Det kännetecknas av långsträckta löv, vars längd är 6-10 cm, och bredden är 1,5-2 cm. Bladen expanderas vid basen, växer på ett kaotiskt sätt och bildar en ganska tät rosett. Förkortade stjälkar. Sommarblomning, knoppar och blommor är skarlet.

Bild
Bild

" Medusas huvud ". I sin form liknar denna typ av atmosfärisk epifyt en vanlig lök, rosetten nära basen är ganska tätt stängd och först när den närmar sig toppen börjar den öppna och böja åt sidorna. Blomställningarna är mycket dekorativa, djupblå, skivorna är röda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillandsia sticker ut . Denna art kännetecknas av smala (1-1,5 cm) och långsträckta (upp till 20 cm) triangulära löv, skuggan är mättad grön, bladplattorna är täckta med gråaktiga skalor. Peduncle är mycket kort, blomställningarna liknar visuellt en spikelet. Den blommar på sommaren, blommans form är långsträckt, skuggan är ljusrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tricolor . Detta är kanske en av de vackraste sorterna av tillandsia, den har en mycket ovanlig färg: kronbladen är ljusgröna ovanför, gula i mitten och rödaktiga nedan. Det visar sig vara ett "trafikljus" tvärtom. Formen på blombladet är romboid. Bladplattorna är monterade i en robust rosett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Duer . Ganska exotisk sort, i blomningsfasen liknar den visuellt ett rönnblad. Bladen är smala, linguala, samlade i en stark rosett. Blommorna är mycket små, vita och rosa.

Bild
Bild

Anita . Detta är en selektivt uppfödd typ av tillandsia. Bladplattorna är spetsiga, ganska smala, täckta med små gråskaliga skal, ett öra med skivor utmärks av en lila eller rosa färg, knoppar och blommor har en djupblå nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För att atmosfärisk tillandsia ska växa och utvecklas framgångsrikt behöver den en bekväm livsmiljö. Låt oss bo mer detaljerat om enskilda aspekter av vård av denna ovanliga växt.

Bild
Bild

Belysning

Epifyt måste utvecklas på de östra eller västra fönstren … Dessa gröna husdjur är ganska svåra att odla, i de flesta fall odlas de i florarium, liksom i speciella dekorativa flaskor. Därför kan tillandsia, när den odlas från södra sidan i direkt solljus, brinna och dö.

Blommor behöver inte ytterligare belysning från november till mars, de tolererar lugnt skuggning och korta dagsljusstimmar, dessutom är konstgjord belysning tillräckligt för att de ska fungera normalt, därför kan epifyter odlas inte bara på fönsterbrädorna, utan också på djupet av ett bostadshus.

Bild
Bild

Temperatur

När det gäller temperaturbakgrunden klassificeras epifyter som ganska hårda växter. I sin naturliga miljö möter de ofta kortsiktiga temperaturfluktuationer, och till och med en minskning av värmenivån till 12-13 grader skadar dem inte. Denna egendom överfördes också till artificiellt skapade sorter avsedda för odling hemma.

Atmosfäriska tillandsier kräver frisk luft trots att de vanligtvis kallas växthusgrödor. Därför är det nödvändigt att regelbundet ordna ventilation i rummet där de växer. Samtidigt kan utkast förstöra blomman; när du öppnar fönstren, försök att överföra den till en plats skyddad från vinden.

På sommaren kan epifyter placeras på en balkong eller terrass, skyddade mot direkt solljus, regn och hagel. Med kallt väder är det bättre att ta tillandsia tillbaka in i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Separat är det värt att stanna kvar vid vattningens egenskaper, poängen här är att epifytter få den fukt de behöver till följd av sprutning . Men samtidigt är det mycket viktigt att vätskan som ackumuleras i substratet inte stagnerar, och under de varma månaderna ska jordblandningen inte få torka. Du kan övervaka konstbevattningens läskunnighet genom blommans utseende - om den saknar fukt börjar bladen krulla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atmosfäriska tillandsier kräver en ganska hög luftfuktighet - upp till 80% , men i en bostadsmiljö är upprätthållandet av en sådan parameter ganska problematiskt och osäkert för invånarna, därför bör flera sprutor kombineras med installationen av en luftfuktare. För bevattning du bör bara använda mjukt vatten: sedimenterat, fjädrande eller filtrerat . Kranvatten innehåller mycket klor, vilket leder till sjukdomar i bladplattorna. Vattentemperaturen ska vara 5-6 grader varmare än rumstemperatur. I blomningsfasen eller om rumstemperaturen sjunker under 15 grader ska sprutningen avbrytas.

Ett sätt att vattna en atmosfärisk tillandsia är genom att placera den i vatten. För att göra detta måste du mycket noga, utan att skilja blomman från stödet, placera den i ett kärl med vatten. Så snart basen är helt mättad måste blomman dras ut, och sedan måste fukten tömmas helt från bladen.

Bild
Bild

Jorden

I den naturliga miljön lever dessa tillandsier på den förfallna barken av träd, därför måste du använda jord som är sammanställd för orkidéer för att odla hemma. Om du vill kan du göra jordblandningen själv, för detta ändamål kombineras de i lika stora proportioner:

  • bitar av barrträd;
  • lergranulat;
  • flodstenar;
  • kokosfibrer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Epifyter bör inte planteras i vanlig trädgårdsjord, eftersom tillandsia inte slår rot i den, kräver denna blomma substrat med hög luftgenomsläpplighet . Men för epifyter är det möjligt att inte använda jorden alls - det är absolut inte nödvändigt för att upprätthålla plantans normala liv.

När du skapar en dekorativ komposition kan du ta alla snaggar, imitation av ruinerna av ett gammalt slott eller intressanta stenar - de används som ett stöd och betonar tillandsia -bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Epifyter utvecklas mycket långsamt, och för att påskynda denna process bör lätt toppdressing utföras varje månad - för detta köper de färdiga preparat för bromeliader, som odlas i enlighet med instruktionerna och sprutas sedan med dem på bladplattor.

Gödsel används endast under vår-sommarperioden vid tidpunkten för växtaktivitet ., på vintern måste matningen stoppas, annars bildas inte blomknoppar. Användning av organiskt gödningsmedel och karbamid är strängt inte tillåtet - de innehåller höga halter av kväve, och det är skadligt för atmosfäriska tillandsier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Atmosfärisk tillandsia förökas vegetativt på två huvudsakliga sätt: frön eller bebisar … Den första metoden är ganska mödosam och tidskrävande, för detta planteras fröna i speciell jord, behållaren är täckt med glas och plastfolie. Tänk på att tillandsia frön gror mycket snabbt, men omedelbart efter det saktar tillväxten ner dramatiskt - från det ögonblick de första skotten ser ut att blomma tar det cirka 10 år.

Denna metod används oftast av uppfödare för att få nya sorter, i rumsförhållanden är det bättre att föredra reproduktion av barn , de dyker upp under blomningsstadiet. Omedelbart efter att kronbladen har torkat måste rosetterna separeras försiktigt och överföras till ett substrat som består av en blandning av sand och torv. Så snart rötterna dyker upp transplanteras växten till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tillandsia har enastående skadedjursbeständighet. De enda insekter som kan skada denna dekorativa blomma är skalinsekter, spindelmider och mjölmaskar . Om du märker objudna gäster bör du skölja bladen med en tvåltvätt så snart som möjligt och efter ett tag ordna en varm dusch för epifyten. Om möjligt är det nödvändigt att upprepa proceduren efter en vecka, och om dessa åtgärder inte medförde önskad bortskaffande av parasiter, är det vettigt att tillgripa särskilda insekticida preparat. De mest effektiva är "Rogor-S" och "Tanrek ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om alla nödvändiga villkor inte följs kan blommorna vara mottagliga för svampinfektioner. I detta fall är det nödvändigt att ta bort de skadade områdena och behandla sektionerna i sektionerna med komplexa medicinska preparat.

Rekommenderad: