Tillandsia (41 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Tillandsia Usneiform Och Blå, Violettblommig Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Tillandsia (41 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Tillandsia Usneiform Och Blå, Violettblommig Och Andra Arter

Video: Tillandsia (41 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Tillandsia Usneiform Och Blå, Violettblommig Och Andra Arter
Video: VENUS FLYTRAP JAWS OF DOOM!! 2016 compilation 2024, April
Tillandsia (41 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Tillandsia Usneiform Och Blå, Violettblommig Och Andra Arter
Tillandsia (41 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Tillandsia Usneiform Och Blå, Violettblommig Och Andra Arter
Anonim

Många blomsterodlare har nyligen föredragit odling av exotiska inomhusväxter, eftersom de är olika och elegant kompletterar alla heminredningar.

Bland det stora urvalet av sådana blommor är tillandsia särskilt populärt. Det kännetecknas av sitt ovanliga utseende och speciella odlingsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Tillandsia tillhör de unika växterna i familjen Bromeliad. Idag har denna inomhusblomma mer än 500 sorter. Dess hemland är Syd- och Centralamerika; i naturen föredrar växten att växa i områden med tillräcklig luftfuktighet och lever vanligtvis på bergssluttningar, vid kusterna och i fuktiga subtropiska skogar. Tack vare sitt extraordinära utseende har blomman blivit en favorit för både erfarna och nybörjare blomsterhandlare, eftersom den har ett stort urval av färger och former. Det finns sorter som utåt liknar glödtrådskulor, buntar med färgade fjädrar och "silverskägg".

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller den allmänna beskrivningen av växten är det ganska svårt att göra det, eftersom den "tropiska gästen" imponerar med sin originalitet. I vårt land är dessa sorter av tillandsia oftare efterfrågade, som har mörkgröna långa blad och når en längd på upp till 35 cm. De har en spikliknande eller fjällande form av peduncles. Exotiska blommor med rödchoklad och gråblad är inte mindre populära. Det bör noteras att stammen av en växt kan vara närvarande, kanske inte, det beror helt på dess sorteregenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krukväxter, som är en örtartad vintergrön buske med ett dåligt utvecklat rotsystem, är utmärkta för hemodling. I tillväxtprocessen avger sådana blommor en massiv och tät rosett, på vilken långa kilformade blad med något spetsiga spetsar bildas. Varje år efter blomningen fylls moderhylsan med en ökning i form av unga skott, varefter den själv gradvis dör bort. Tack vare denna unika förmåga föryngrar växten sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från mitten av rosetten producerar blomman en peduncle med en stor blomställning, som i form liknar en exotisk spikelet. Blomställningen är liksom en fortsättning på raden av blad och sticker ut mot deras gröna bakgrund med variation och ljusstyrka. Bracts, som döljer blygsamma och oansenliga knoppar, ger blomställningen ett intressant utseende. Blomman kan ha olika färger, allt från lila, blå, rosa, ljusgul, vit och slutar med ljus lila, ljusorange och eldröd. Huvuddragen i denna art är att skivorna alltid "målas" i rena och strålande toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta exotiska "skönheter" har en blomställning i form av en tvåradig spik. Det kan vara både komplext och enkelt, löst och tätt. När det gäller bestämmelserna är de i regel anordnade i en spiral eller i form av ett kakelmurverk. Växter med en tydligt uttryckt blomma ser särskilt vackra ut i rum. De dekorerar elegant inredningen i rummet.

Tillandsia odlas, som alla epifyter, genom att placera sina skott i krukor med lös jord och mossa eller placera dem på snags. För att en dekorativ blommas rötter ska kunna ta emot syre och näringsämnen måste dess rötter vara väl fixerade på snaggar eller trädbark. Trots att en exotisk växt är lite nyckfull att ta hand om, kan även en nybörjare trädgårdsmästare klara av sin odling.

För detta är det viktigt att välja rätt blomstersort och ge den alla nödvändiga förutsättningar för tillväxt och blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Även om det finns ett stort utbud av tillandsia -sorter, är alla inte lämpliga för hemodling. Oftast föredrar blomsterodlare följande typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Usneiform

Det är en av de mest populära och mest använda atmosfäriska växtarterna och kallas ofta "gubbens skägg" eller "spansk mossa". Under naturens naturliga förhållanden växer blomman både i halvskugga och i ett soligt område. Den har en ganska tunn stam 1-2 m lång. Bladen av denna tillandsia-sort är ordnade i två rader, deras bredd är högst 1 mm och längden är upp till 5 cm. Växtens blad och dess stjälk har en tjock fjällande täckning, på grund av vilken de verkar gråa. Det rekommenderas att odla denna sort med något stöd så att stammen kan sjunka.

Om växten sköts ordentligt, kommer det på sommaren att vara möjligt att vänta på utseendet av en gulgrön knopp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare

Den har en stor och komprimerad rosett, som består av välvda blad. Lövverket av denna sort fungerar som en "samlare av fukt" som kommer från dimma och dagg, därför faller vattendroppar snabbt efter kondensering till basen av stammen och absorberas av den.

Bild
Bild

Lila blomma

Det är en epifytisk växt, eftersom den kan växa och fixa absolut överallt. Rosetterna i denna tillandsia kännetecknas av kompakt storlek, de bildas av krökt silverfärgat lövverk, som vanligtvis får en rödaktig färg på sommaren. Blomställningarna är små, spikformade och blåvioletta till färgen. Det finns också blå tillandsia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silver

Det är en vacker vintergrön växt, där bladen utmärks av smala plattor med en förlängning vid basen. Blommans löv lämnar basen och samlas slumpmässigt i en krökt rosett.

Bild
Bild

Medusas huvud

Det anses vara en av de vanligaste tillandsia -sorterna och kännetecknas av hög härdighet. Växtens huvuddrag är dess extraordinära form, som utåt liknar en glödlampa med tätt slutna löv vid basen. Rosetten "hänger som regel upp och ner" och bara några av dess processer kan förgrena sig åt sidorna. Under blomningsperioden trivs den exotiska "gästen" med ljuslila fingerformade och linjära knoppar, deras längd är upp till 3,2 cm.

Bild
Bild

Sitnikovaya

Den viktigaste dekorationen av denna blomma är de stora bladen som samlas i en buskig rosett. Längden på bladen varierar från 25 till 50 cm. När tillandsia blommar, är den dekorerad med en lång rödfärgad skottblad, på vilken små lila blommor finns.

Bild
Bild

Blå

Denna sort finns ofta på marknaden. Växten kännetecknas av en kompakt rosett bildad av krökt smalt lövverk. Bladens längd överstiger inte 30 cm. Den så kallade xerografin, som består av olika mönster och prydnader, placeras på dem. På sommaren börjar växten blomma och slänger ut ett elliptiskt tätt öra, längs vilket små blå och lila blommor finns.

Bild
Bild

Luft

Den "luftiga" tillandsia förtjänar särskild uppmärksamhet, dess huvudsakliga skillnad är att den växer utan rötter och trasslar in stammar av träd och buskar med en kraftfull stam. Naturligtvis är denna typ inte lämplig för att växa i ett rum, men de kan på ett tillfredsställande sätt dekorera vilken landskapsdesign som helst av en personlig tomt.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Tillandsia vård kan variera eftersom det beror på växts egenskaper. Till exempel säljs marksorter i krukor och utmärks av vintergröna bladverk. Eftersom de i naturen gillar att växa i tropiska skogar, kommer de att behöva använda speciell lossad jord för att odla dem hemma. Dessa växter kan planteras både i krukor, flaskor och placeras i ett terrarium, vilket skapar originalkompositioner för att dekorera ett rum. De älskar värme och är rädda för drag.

När det gäller atmosfäriska arter, föredrar de att växa på svalare platser. Under den kalla årstiden kan den optimala temperaturen för deras tillväxt inte vara mer än +14 grader. Det enda är att sådana blommor är krävande för belysning, så när dagsljuset reduceras (från oktober till slutet av januari) bör de förses med konstgjord belysning . Dessutom är växtkrukor bäst placerade på fönsterbrädorna mot nordväst eller öster. Blommor med grågröna blad är perfekta för halvskugga eller en ljus plats skyddad från inträngning av starkt solljus. Eftersom tillandsia är van vid att ta emot mycket diffus belysning under naturliga förhållanden, måste det på hösten och vintern ordnas om till mer upplysta områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För normal tillväxt och utveckling av en exotisk växt bör du också vara uppmärksam på följande indikatorer

  • Luftfuktighet . Den optimala fuktnivån för tillandsia anses vara mellan 65 och 85%. Det rekommenderas inte att hålla växten i rum med luftfuktighet under 60%. Dessutom kommer periodisk sprutning med varmt vatten att bidra till att ge anläggningen komfort, tack vare vilken den kommer att kunna ta emot fukt och aktivt växa. Eftersom luften i rummen på vintern är torr och luftfuktigheten inte är tillräcklig för att behålla en exotisk växt, rekommenderar experter att flytta den till speciella florarium. Detta skyddar dem från de negativa effekterna av värmeapparater.
  • Vattning … Sprutning eller nedsänkning av planteringsbehållaren i vatten är lämplig för alla sorter av tillandsias. Du kan inte vattna blomman under rötterna. På sommaren ökar frekvensen av "vattenprocedurer", men om kallt väder råder på sommaren kan vattningen minskas. Med en otillräcklig mängd fukt kan plantens löv krypa ihop till ett rör, och om detta händer, nedsänkes tillandsia i vatten i flera timmar (för detta försvaras vattnet i förväg). Överdriven vattning kommer att fånga vattnet i mitten av utloppet, vilket i sin tur får rötterna att ruttna.
  • Gödsel … Till skillnad från andra typer av prydnadsväxter växer tillandsier för långsamt, så det är ofta inte värt att mata dem med mineraler. Vanligtvis befruktas blomman en gång i månaden med färdiga flytande gödningsmedel. Atmosfäriska arter som planteras i träbarken behöver praktiskt taget inte ytterligare utfodring, eftersom barken i nedbrytningsprocessen frigör mikronäringsämnen för dem. Många erfarna blomodlare tror att gödningsmedel bara skadar växter av denna typ, så det är bäst att helt överge deras användning. Så till exempel är mullein, urea och kväve destruktiva för tillandsia, blomman kan dö även av sina mikrodoser.

Samtidigt kan gödningsmedel speciellt utformade för tillandsia användas.

Bild
Bild

Toppdressing utförs enkelt: mikroelement läggs till vattnet för bevattning, de sprutas på en blomma eller hälls i en behållare med vatten, där krukorna är nedsänkta. Det är också viktigt att notera att tillandsias kan självständigt förse sig med de nödvändiga spårämnena.

Detta sker under absorptionen av skadliga ämnen i luften. Efter komplexa kemiska reaktioner får blomman den nödvändiga dosen näringsämnen. Om du tar hand om växten ordentligt kommer det att belöna dig med ett hälsosamt och elegant utseende.

Bild
Bild

Växtförökningsmetoder

Tillandsia kan förökas på två sätt - frö- och dotterrosetter. Utseendet på "spädbarn" observeras vanligtvis efter blomningen . På en vuxen buske kan från 3 till 8 uttag lämpliga för plantering visas. För att få en hälsosam växt rekommenderar experter att välja skott för reproduktion som är upp till 8 cm i diameter. Använd inte för svaga uttag för plantering, de kommer inte att rota och dö. Våren eller mitten av sommaren är utmärkt för vegetativ förökning.

När det gäller krukväxterna blommar de främst genom frön . Det bör noteras att fröet i den näringsrika jorden och med rätt vård snabbt kommer att gro. För detta sås fröna i speciella behållare och placeras under stark belysning, tidigare täckt med glas. Efter en viss tid visas de första skotten i behållaren.

Efter att bladen har bildats på dem kommer det att vara möjligt att transplantera, men den första blomningen måste vänta tidigast 10 år senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

Tillandsias anses vara de vackraste under blomningen. Denna period faller i början av juli och varar till slutet av augusti. På de spikformade pedunclerna visas små ljusa rörformiga blommor. Deras färg kan vara olika, allt från vitt, gult, rosa och slutar med lila, rött och blått. Den iriserande skivan ger blommorna ett speciellt utseende. Om du tar hand om växten felaktigt kommer den inte att kunna glädja ägarna med sin blomning.

Bild
Bild

Subtiliteter av transplantation

Omedelbart efter att ha köpt en växt är det oönskat att transplantera; det är bäst att ge det tid att acklimatisera sig. Om blomman köps med en formad pedunkel, behöver den inte alls transplanteras i en ny kruka, för efter blomningen kommer moderbusken att gro och börja dö av. Florister för transplantation väljer vanligtvis två metoder: utan ett substrat och i ett substrat.

Vissa tillandsia -sorter växer i en normal miljö, inte i marken, men för detta väljer de täta trädstammar, stenar och massivt drivved. Därför transplanteras dessa sorter hemma i både barkfragment och lergranulat hemma. Flodstenar och kokosfibrer väljs vanligtvis som planteringsbas, eftersom växten snabbt kan ruttna i bördig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sorter som växer i krukor är det viktigt att välja rätt behållare och jord innan du planterar om. Det är bäst att välja små och smala behållare . Det är lämpligt att köpa jordblandningen färdig, eftersom det är svårt att förbereda den själv. Några timmar före transplantation placeras krukan med växten i en behållare med vatten, sedan försiktigt, tillsammans med en jordklump, flyttas den till ett nytt "hus". Därefter sprutas växten med sedimenterat vatten och placeras på en mörk plats. När den slår rot flyttas potten till ett mer upplyst område i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tillandsia skiljer sig från andra typer av exotiska växter i sitt höga motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur. Men med felaktig vård kan blomman bli sjuk och dö. Så till exempel, på grund av brist på fukt, får lövverket en blek nyans, lockar, rynkor, vissnar och smulas. För att göra det grönt igen måste krukan med växten läggas i en behållare med vatten i ett par timmar. Om lövverket har torkat kan orsaken till detta vara en kraftig förändring av underhållsförhållandena.

Blommor av denna typ måste placeras på fönsterbrädorna på husets norra sida . Detta beror på att exponering för ljusa solstrålar kan orsaka brännskador på bladen, som sedan blir bruna, torra och faller av.

Vid vattning med hårt vatten visas vanligtvis kalk på lövverket, vilket också kan döda växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur förekommer bladlöss oftast på Tillandsia. Denna insekt är mycket farlig, eftersom den inte bara dricker juice från bladen, utan är också bärare av olika sjukdomar. Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att växten som drabbas av bladlöss sprutas med citrusinfusion eller tvålvatten. Det är inte mindre farligt för tillandsia och whitefly. När den visas på växten kan du märka en klibbig blomning på lövverket och vita larver på skotten. Om du inte bekämpar denna insekt kan det också uppstå sot på blomman, vilket leder till dess död.

Dessutom gillar mjölkfiskar och skalinsekter också att bosätta sig på en prydnadsväxt. Sådana "oinbjudna gäster" tas oftast bort för hand. Dessutom kan blomman sprutas med tvålvatten och calendula -infusion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spåren som skidan lämnar på grönskan är svåra att ta bort, de ser ut som svarta fjäll och "skalas av" bara med en trasa doppad i alkohol eller lökinfusion.

Rekommenderad: