Reproduktion Av Dracaena Hemma (48 Bilder): Hur Man Förökar En Växt Med Apikala Sticklingar Och Andra Metoder? Hur Placerar Du Henne? Plantor Vård

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Dracaena Hemma (48 Bilder): Hur Man Förökar En Växt Med Apikala Sticklingar Och Andra Metoder? Hur Placerar Du Henne? Plantor Vård

Video: Reproduktion Av Dracaena Hemma (48 Bilder): Hur Man Förökar En Växt Med Apikala Sticklingar Och Andra Metoder? Hur Placerar Du Henne? Plantor Vård
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Reproduktion Av Dracaena Hemma (48 Bilder): Hur Man Förökar En Växt Med Apikala Sticklingar Och Andra Metoder? Hur Placerar Du Henne? Plantor Vård
Reproduktion Av Dracaena Hemma (48 Bilder): Hur Man Förökar En Växt Med Apikala Sticklingar Och Andra Metoder? Hur Placerar Du Henne? Plantor Vård
Anonim

Dracaena är en mycket populär prydnadsväxt som odlas både i ett rum eller på kontoret och utomhus i ett subtropiskt klimat. Den kan växa upp till 90 centimeter inomhus och får med rätt vård utseendet på ett buskigt träd. Blad med en attraktiv glans kan skapa en bred krona, men detta kräver ordentlig skötsel av drakträdet.

Gynnsamma förhållanden

Växten växer bra hemma, du behöver bara observera temperaturen, luftfuktigheten och övervaka belysningen. Beroende på hur mycket uppmärksamhet som ägnas av en person beror också den friska tillväxten av dracaena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och belysning

De flesta dracaena -arter trivs och sträcker sig uppåt i tätt lövverk i rum med starkt men indirekt ljus. Även om detta är att föredra kan växten trivas i mindre ljus, men bladen blir tunnare. När den rotade stjälken acklimatiseras till ljusmängden i rummet blir lövverket mörkare, mer attraktivt grönt. Se upp för direkt solljus eftersom mörkbruna fläckar kan visas på lövverk.

Filtrerat inomhusljus, till exempel genom en gardin på ett soligt fönster, eller skapa halvskugga är perfekt.

Bild
Bild

Dracaena föredrar temperaturer i området 65-78. Temperaturerna kan vara upp till tio grader lägre på natten, men kalla drag bör undvikas. Anläggningen bör hållas borta från värme- eller kylutrustning.

Bladen på alla dracaena kommer så småningom att ta upp damm, så en person måste regelbundet rengöra dem med en fuktig trasa. Om stjälkarna blir för långa och nakna, beskärs de på rätt höjd, där nya skott snart kommer att dyka upp.

Bild
Bild

Jorden

Alla typer av dracaena är bra för hem- och kontorsmiljöer, men lider ibland av brist på fukt. Det krävs för plantering för att välja en behållare som inte är mer än en tredjedel större än växtens rotkula. Den är fylld med en tredjedel av den med en jordblandning som är utformad på ett sådant sätt att midjan utvecklas mindre i den. Denna jord innehåller inte kompost eller bark, som kan användas av insekter som skydd.

Det är värt att säga att svampmuggar är ett vanligt problem när man odlar dracaena. En kvalitetsblandning hydreras också lätt tack vare kokosnötskokaren som den innehåller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten placeras i en behållare och placeras så att rotkulans topp ligger cirka 2,5 cm under behållarens överkant. Således kommer det att vara bekvämt att vattna växten och vatten kommer inte att spilla över toppen på fönsterbrädan.

Fuktighet

Om rummet är mycket torrt börjar bladens spetsar bli bruna. I det här fallet måste du spraya dem med vatten några dagar, eller placera krukorna på brickor fyllda med småsten och vattna dem väl. När vattnet förångas kommer luftfuktigheten att öka i luften.

Dracaena kräver mindre vatten än de flesta krukväxter. Lövverk måste dock fuktas, liksom att hålla jorden något fuktig, men det måste finnas bra dränering i behållarens design . Låt alltid jorden torka innan nästa vattning.

Det är omöjligt för fukt att dröja kvar i behållaren, annars kommer rotsystemet att ruttna.

Bild
Bild

Tappade eller gulnade löv indikerar alltid övervattning eller dålig dränering, men du bör inte oroa dig för detta eftersom problemet enkelt kan lösas. Dracaena är van att kasta bort löv för att odla nya, hon lider inte av detta.

Naturlig inomhusfuktighet är bra, men den här krukväxten föredrar ett högre värde eftersom den är infödd till regnskog . Du kan förenkla uppgiften och förbättra luftfuktigheten med en speciell luftfuktare, eller helt enkelt placera dracaena på en bricka med småsten så att vattnet rinner dit vid vattning och sedan avdunstar.

Bild
Bild

Denna växt är känslig för fluor, som finns i kranvatten, så det är bättre att använda filtrerat, filtrerat vatten. Blad med mörkbruna och döda fläckar med gula kanter kan tyda på fluortoxicitet.

Rätt tid

Den bästa tiden för transplantation är när dracaena har vuxit mycket och det är dags att odla ett nytt exemplar, eller om du behöver ge ett attraktivt dekorativt utseende till den gamla växten, men du vill inte slänga sticklingar.

Regelbunden beskärning löser inte alltid frågan om att skapa ett attraktivt utseende av dracaena, stjälkarna blir väldigt långa. Om du vill göra växten kompakt måste du klippa av dem. I det här fallet kan du föröka växten med stjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att säga att en ung dracaena är en buske upp till ett år, vid två år anses hon redan vara en vuxen, som klarar beskärning.

Reproduktionsmetoder

En inomhusblomma kan förökas på olika sätt, men det enklaste är att ta ett snitt från stammen och sedan sticka den ordentligt i groddblandningen och säkerställa då högkvalitativ vattning. Flytande befruktning kan krävas när lövverk börjar dyka upp. Andra avelsmetoder för dracaena inkluderar antennskiktning och rotsticklingar. För att välja den metod som passar dig måste du studera var och en mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Apikala sticklingar

En mogen växt kan förgrenas genom att helt enkelt rota toppen. Detta kommer att hjälpa tillbaka dracaena till sin tidigare attraktionskraft och samtidigt få nya inomhusblommor. För att utföra proceduren behöver du en skarp och ren kniv, som används för att skära av toppen med löv och en liten stjälk.

Bild
Bild

Från det sista bladet bör stammen vara 15 till 18 centimeter stor. Alla skott från det skurna området tas bort, inklusive gamla blad, och plantan får torka ut lite.

Hemma rotar denna process utan mycket ansträngning från en persons sida, du behöver bara ta vatten, tillsätta en tillväxtstimulator och en liten mängd kol till den. Den bästa blandningen för spiring är jord med tillsats av sand och en liten mängd torv. Det är lämpligt att ånga det innan du planterar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid groningsstadiet kommer det att vara nödvändigt att skapa växthusförhållanden för växten, så stammen täcks och luftfuktigheten inuti regleras. Om det är för mycket fukt kan du ibland ventilera växthuset i 15 minuter. Överdriven våt jord har en dålig effekt på rotbildningsprocessen, eftersom skottet i detta fall bara ruttnar. Rumstemperaturen bör ligga på 20-22 grader.

Att spruta med enkelt, men avstängt vatten, som åtminstone bör ha rumstemperatur, har en mycket gynnsam effekt på plantans utveckling.

Sprayen kan också användas som ett sätt med vilket de första förbanden introduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammsticklingar

Utövandet av förökning med stamsticklingar är användbart för att föryngra igenväxta krukväxter som dracaena. Hemma är en sådan blomma slående i sin förmåga. I skedet av aktiv tillväxt producerar den rosetter av bältesliknande blad i slutet av varje skott. Äldre blad bleknar gradvis och faller och lämnar nakna stjälkar vid basen. Varje del av skottet har förmågan att utveckla rötter från basen, medan nya kommer att dyka upp genom spetsen och till sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ympa med denna pålitliga metod behöver du:

  • bearbeta;
  • sax för trädgårdsarbete;
  • en burk vatten;
  • blomkrukor;
  • mångsidig kompost.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-processen är följande

  • Skär staven i bitar på 20-30 centimeter. Det är absolut nödvändigt att notera var änden och den övre delen är, för om skottet placeras felaktigt i marken, kommer inte rötterna att bildas.
  • Lägg basen för varje sektion i en burk med vatten och placera den i ett varmt rum. Fyll på vatten regelbundet.
  • Då och då, kolla efter vita knölar runt stammens bas, som utvecklas till långa rötter lite senare.
  • Leta efter stötar som uppstår och tryck igenom barken. Stammarna sätts in i jorden för att utveckla skott och bilda nya buskiga växter.
  • När stammsektionerna är väl rotade överförs var och en till en liten behållare, vattnas regelbundet och matas med gödningsmedel. Gradvis kan du byta behållare till en rymligare.
Bild
Bild

Luftskiktning

När det fortfarande finns en ung växt i rummet är det omöjligt att föröka den med sticklingar, eftersom du kan orsaka irreparabel skada på den. I det här fallet är den bästa lösningen att använda luftlayouter.

Bild
Bild

Om du tittar noga på platsen där de gamla bladen fästes, som så småningom faller av, är det svårt att inte märka de platser som är lämpliga för bildandet av rötter. Här måste du göra ett litet tvärgående snitt någonstans till mitten av stammen och sätta in en tandpetare där så att den inte drar ut över tiden.

Sphagnum lindas runt, allt stängs med en påse, men mossan under filmen ska inte torka ut, så då och då krävs det att fukta den med en sprayflaska. När en rot dyker upp, som börjar gro genom den etablerade strukturen, skärs plantan av, eftersom den är helt redo för självständigt liv i en ny kruka med jord. Ibland dyker det upp nya skott på denna plats, som senare kommer att bli en del av stammen. Den avskurna grenen ska placeras i ett växthus eller en glasburk ska placeras ovanpå den så att den bättre klarar acklimatiseringsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att en sådan reproduktionsmetod är mycket mer komplicerad, men om allt görs korrekt utvecklas den resulterande plantan perfekt av sig själv och är helt lik moderplantan, medan den först visar en accelererad tillväxt.

Frön

Dracaena kan behaga med en stor vacker kupol av gröna blad med täta grenar som tränger igenom takets undersida och liknar fingrar. Även om det är svårt att få sina frön, finns det fortfarande en avelsmetod som använder sådant planteringsmaterial, samt särskilda krav för grobarhet och sådd för framgångsrika plantor.

Tidig vår är det dags att börja föda på detta sätt. Experter rekommenderar att uppmärksamma flera huvudpunkter:

  • du måste köpa frön från en leverantör som specialiserat sig på att odla växter i växthus;
  • förvara materialet i vatten vid rumstemperatur i 3 till 5 dagar för att öka sannolikheten för spiring;
  • det är viktigt att se till att behållaren har ett dräneringshål i botten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken för plantering måste fuktas så att den är något fuktig, men inte för mycket. Därefter hälls dracaena frön på ytan. De kan inte pressas i marken starkt, du behöver bara täcka dem något. Lägg krukorna på en varm plats. Dracaena gror från frön vid en temperatur av 20-27 grader.

I nästa steg täcker du plantorna med en påse för att skapa ett växthus. Placera behållaren på ett fönster under starkt men indirekt ljus. Undvik soliga fönsterbrädor, eftersom direktstrålarna är för intensiva och kan torka ut jorden.

Vatten tillsätts efter behov. För att bevara fröna måste blandningen förbli något fuktig. Om odlaren märker att vattnet droppar ner på insidan är det värt att antingen försvaga växthuset eller göra flera hål i det. Fröna kan ruttna om förhållandena är för våta.

Ta bort polyeten när skott visas. I genomsnitt bör de första resultaten visas om 4-6 veckor. Att transplantera plantor i separata krukor kräver användning av vanlig krukväxtjord, och plantorna bör ha två blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att veta att användningen av varmt vatten först orsakar tillväxten av embryot inuti fröet . I sin naturliga miljö skyddas de mot direkt solljus av kupoliga grenar, men värms upp av det varma omgivande klimatet. Byt vatten dagligen under blötläggningsperioden. Vattnet blir gradvis svalare under dagen, så du måste hålla det vid en viss temperatur eller fylla på det.

Plantor vård

Dracaena kommer att lägga till variation i din hemväxtkollektion, men den måste planteras ordentligt för att skapa attraktiva nya träd. Det finns flera populära arter av denna växt, inklusive "Bamboo", som faktiskt inte är bambu alls.

Bild
Bild

Dracaena Fragrance har tjocka bruna stjälkar och gröna blad, ofta med en gul rand i mitten, så det ser ut som majs. Dremensis är en robust sort med tunnare löv.

Du kan också överväga dracaena "Marginata", ibland kallad "drakträdet" eftersom det har tunna bruna stjälkar med knoppar av taggiga blad överst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa sorter är lätta att ta hand om, du behöver bara plantera dem korrekt. Följ råd från professionella odlare och använd flytande eller långsamt släppgödsel för plantorna. Järnbrist kan leda till gulning av bladen, så detta problem bör åtgärdas när de första symptomen uppstår.

Det måste sägas att dracaena växer bra i alla typer av krukor som har dräneringshål i botten . Standardjord för inomhus tropiska växter håller tillräckligt med fukt utan att bli fuktig. Blandningar innehåller vanligtvis lera, torvmossa, vermikulit eller perlit. Facket placerat under behållaren är utformat för att samla upp överflödigt vatten och måste tömmas efter varje vattning.

Krukans storlek varierar beroende på växtens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dracaena kräver att rotnoden täcks med jord, annars börjar den rota från dräneringshålen. En transplantation i en större kruka krävs var 2-3: e år i slutet av vintern. Den nya behållaren ska vara 20 centimeter bredare.

Dracaena kräver sällan kraftig beskärning. Hon producerar käppar som kan skäras till önskad höjd om växten börjar växa över. Förfarandet utförs vanligtvis på våren, men det kan göras när som helst när dracaena växer aktivt. Blad blir gula och dör med tiden; det är också tillåtet att ta bort dem när som helst för att förbättra trädets utseende.

Bild
Bild

De flesta arter av dracaena tolererar en ganska låg ljusnivå, men ökad tillväxt noteras omedelbart om du flyttar potten med den till en solig plats. Att välja en behållare kostar inte mer än en tredjedel mer än en rotboll.

För bevattning är det värt att använda brunn eller regnvatten om möjligt, men om det inte finns det, är det lämpligt att köpa destillerat vatten för att hålla anläggningen hydratiserad.

Bild
Bild

En månad efter plantering kan du börja göra toppdressing. Om några veckor kommer det att märkas hur dracaena har vuxit kraftigt. Var noga med att följa anvisningarna på förpackningen och observera proportionerna i enlighet med tillverkarens krav. Minska matningsfrekvensen under de kallare månaderna.

Dracaena bör befruktas med ett vattenlösligt gödningsmedel av kväve, fosfor och kalium i förhållandet 3: 1: 2, samt zink, natrium, mangan, koppar och järn. Det används var fjärde vecka under vår- och sommarmånaderna, när aktiv tillväxt observeras. Under höst-vinterperioden behöver växterna inte matas.

Bild
Bild

Applicera inte gödselmedel på dracaena under en månad efter att växten kommer hem från plantskolan. Hon behöver tid att acklimatisera sig på en ny plats. Matning för tidigt efter omplacering ger extra stress. Om ägarna flyttar och tar med sig ett träd, minskar de mängden gödsel som appliceras med 50% en månad före flyttdatumet och befruktar inte den första månaden i det nya huset. Var noga med att behålla jordens pH i intervallet från 6 till 6, 5. En annan indikator tillåter inte att näringsämnen absorberas normalt, vilket kommer att leda till skador på bladen.

Bild
Bild

Korrekt matad dracaena kommer att visa kraftig tillväxt av löv och stjälkar under de varmare månaderna. Om inte, får hon inte tillräckligt med mat. I det här fallet, befrukta det varannan vecka tills ett positivt resultat märks, men du bör inte överdriva det heller. Om det finns för mycket befruktning börjar bladens och fälternas spetsar bli bruna eller gula.

Förutom utfodring behöver dracaena rätt miljö. De behöver en ljuspunkt som inte är i direkt solljus, till exempel ett fönster i norrläge. Luftfuktigheten bör vara mellan 60 och 100%.

När dracaena blir för bred eller för hög görs beskärning. I det här fallet skär de helt enkelt av topparna och tar trädet till önskad höjd, för snart kommer de att gro igen. Du kan rota de trimmade topparna för att få ännu fler växter.

Bild
Bild

Lyckligtvis är inomhus sjukdom eller skadedjur angrepp ett sällsynt problem för dracaena. Det största problemet uppstår vanligtvis av felaktig vattning, när det är för mycket eller för lite. Spindelmider kan infektera henne. Rotröta uppstår vanligtvis när jorden ständigt översvämmas med vatten eller det inte finns någon dränering, vilket nämndes ovan.

När luftfuktigheten blir för låg eller under vintermånaderna kan bladens spetsar bli bruna. I det här fallet kan du helt enkelt använda en sprayflaska eller luftfuktare. Om dracaena lider av plötslig förlust av löv kan ett antal orsaker bidra till detta:

  • temperaturförändring;
  • för mycket vatten;
  • dålig dränering;
  • insektsskada.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga svårigheter

Dracaena växer oftast inomhus och dekorerar det som en krukväxt. De potentiella problemen i samband med odling inomhus kan undvikas genom att följa enkla försiktighetsåtgärder.

Denna växt växer bäst i temperaturer mellan 65 och 90 grader Fahrenheit. Det kommer att kännas illa om temperaturen sjunker under 65 grader. En vecka räcker för permanenta skador. Om temperaturen sjunker till 32 grader Fahrenheit visas spår av ruttnande på bladen.

Vita eller gula fläckar bildas på växten om de odlas i låga temperaturer och starkt ljus. Tillväxt observeras bäst med 63-73% skugga. Blad med vita eller gula ränder, kallade brokiga, innehåller inte den klorofyll som behövs för fotosyntesen. Dracaena "Maryinata Tricolor" har en tunn gul rand på varje blad, vilket gör det svårt att växa inomhus utom i mycket ljusa rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överskott av lösliga salter, fluorider eller bor gör att dracaena drabbas av missfärgning eller sönderfall vid spetsarna. För att förhindra överskott av salter appliceras gödselmedel en gång i månaden från kväve, fosfor och kalium. Låg luftfuktighet, starkt ljus, höga temperaturer och vind kan leda till fluorbildning. I detta fall tillsätts kalksten eller träaska. För att höja jordens pH används granulärt svavel. Det är bättre att inte använda gödningsmedel som innehåller superfosfat eller fosforhaltiga fluorider. Bor är avgörande för tillväxt, men i det här fallet är det bättre att inte använda det.

Om växten får stå i en fuktig kruka kan svamp- eller bakterieröta utvecklas. Övervaka noggrant fuktinnehållet i jorden när du odlar dracaena i en stor plast- eller glaserad keramisk kruka.

Rekommenderad: