Stefanotis (38 Bilder): Reproduktion Och Vård Hemma. Beskrivning Av Arter Av Floribunda, Riklig Blomning Och Andra. Vad Händer Om Bladen Blir Gula?

Innehållsförteckning:

Video: Stefanotis (38 Bilder): Reproduktion Och Vård Hemma. Beskrivning Av Arter Av Floribunda, Riklig Blomning Och Andra. Vad Händer Om Bladen Blir Gula?

Video: Stefanotis (38 Bilder): Reproduktion Och Vård Hemma. Beskrivning Av Arter Av Floribunda, Riklig Blomning Och Andra. Vad Händer Om Bladen Blir Gula?
Video: Så påverkas vi av klyftorna mellan små och stora orter - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Stefanotis (38 Bilder): Reproduktion Och Vård Hemma. Beskrivning Av Arter Av Floribunda, Riklig Blomning Och Andra. Vad Händer Om Bladen Blir Gula?
Stefanotis (38 Bilder): Reproduktion Och Vård Hemma. Beskrivning Av Arter Av Floribunda, Riklig Blomning Och Andra. Vad Händer Om Bladen Blir Gula?
Anonim

Stephanotis är en vacker lianaliknande växt från tropikerna som tillhör familjen Lasovnevye. Den närmaste släktingen är hoya, även om de skiljer sig på många sätt. För sin underbara doft kallas växten också Madagaskar -jasmin. I sin naturliga miljö växer den i östra Asien, den malaysiska skärgården och Madagaskar.

Bild
Bild

Beskrivning

Stephanotis tillhör de fleråriga vintergröna vinstockarna. I naturen kan den växa upp till sex meter, preferens ges till halvskuggiga skogar. Unga stjälkar har fasthet och elasticitet för att sedan bli brända. Bladplattorna är läderaktiga, med en blank yta av en rik smaragdton. I form liknar de en långsträckt, spetsig ellips med en framträdande ven i mitten . De sammanfogar omväxlande stammen med hjälp av långsträckta blad.

Blommor är huvuddragen i Stephanotis. De representeras av en liten rörform med fem svagt krökta kronblad som liknar en stjärna. Med sin struktur är blommor vaxartade, täta, bildade i bladaxlarna. Paraplyblomställningen bildas av cirka 5-7 blommor av vit, grädde eller lila färg.

Detta tropiska mirakel kan blomma naturligt i tio månader . Växtens frukter liknar i sitt utseende ovala lådor med fallskärmsfrön. När frukten är mogen sprids den lätt åt olika håll.

På grund av sin skönhet och snövit färg ingår Stephanotis alltmer i bröllopsbuketter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I naturen finns det 16 sorter av denna växt, men de är lämpliga för odling. Inte alla.

Stefanotis floribunda eller riklig blomning - bara en art som kan odlas hemma. Exemplar av denna sort växer upp till fem meter. Knoppen är snövit, jasminformad, även om det finns exemplar med en krämfärg. En peduncle kan ha upp till sju små, stjärnformade blommor. Bladen är ganska stora, färgade i en mörkgrön nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variegated Stephanotis tillhör sorterna av den tidigare typen. Denna brokiga underart av Madagaskar jasmin lockar uppmärksamhet med bladplattornas ovanliga färg. Vita, ljusgröna och gulaktiga ränder och prickar täcker tätt hela basen. Endast bladens ändar är något slätade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akuminata skiljer sig i krämfärg på blommor.

Bild
Bild

Grandiflora har en ganska stor blomställning, som kan bestå av trettio knoppar.

Bild
Bild

Stephanotis Thorsii kännetecknas av ovanliga blommor med en blek lila ton.

Bild
Bild

Avelsregler

Växten odlas på två sätt.

Sticklingar

Det är bättre att föröka en blomma genom sticklingar på våren eller sommaren. Med detta avelsalternativ kan du bevara växtsortens egenskaper. Oftast skärs sticklingar när växten beskärs. Skotten tas halva lignifierade med flera blad, skurna 2 cm under noden . Eftersom groddarna av Stephanotis rotar dåligt behandlas de med rotstimulerande medel, till exempel "Kornevin".

De placeras på en liten lutning i en behållare med våt sand, fördjupas med 1,5 cm. Ett lock är tillverkat av polyeten eller glas ovanifrån och placeras under bra belysning. Temperaturen hålls vid +25 grader, inte att glömma att vattna . Efter cirka 2-3 veckor dyker rötter och nya löv upp. Groddarna dyker ner i små krukor, temperaturen kan sänkas med +18 grader, men på natten kan det vara +14 grader. När växterna växer, transplanteras de genom att överföra dem till större behållare.

Sticklingar kan rotas i vatten, de bildar också framgångsrikt rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Det är ganska svårt att föröka Stefanotis med frön; detta alternativ ger inte alltid ett positivt resultat. Men om du lägger på lite arbete och har tålamod kan du försöka. Det är värt att följa följande steg:

  1. såbehållaren måste steriliseras;
  2. häll beredd jord i den från lika stora mängder torv och sand, fukta väl;
  3. frön som blötläggs i vatten i två dagar pressas lätt in i underlaget, strö inte;
  4. behållaren är täckt med film eller glas och placerad på en upplyst plats med en temperatur inom +26 grader;
  5. regelbundet ventilerad och sprutad från en sprayflaska;
  6. det resulterande kondensatet måste avlägsnas;
  7. efter ungefär två månader gror plantorna, efter bildandet av de första bladen dyker de ner i små krukor med ett substrat för vuxna växter.

2-3 sticklingar eller plantor planteras i en behållare samtidigt. När de växer beskärs de lite. När växten växer till en halv meter förkortas den med ungefär en tredjedel för att bilda sidoskott.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

Stefanotis växer ganska snabbt, så unga exemplar kan transplanteras en gång om året, om det behövs, två gånger. Det räcker att en mogen växt transplanteras en gång vartannat år, ibland kan du bara ersätta matjorden genom att tillsätta färsk jord. Huvudtecknet på att en blomma behöver transplanteras är behållaren från vilken den redan har vuxit . Du kan ta reda på det genom de utskjutande rötterna från dräneringshålen eller av underlaget som torkar ut för ofta.

Denna procedur utförs i februari eller mars (innan växtsäsongen börjar) genom omlastning, det vill säga tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild

Krukan måste väljas lite större än växtens rotsystem. En tät behållare stimulerar blomningen, i en stor kruka utvecklas blomman inte bra och slutar producera knoppar. Det är bättre att välja en keramisk blomkruka, tung så att den inte kan vända. Dränering måste nödvändigtvis gå till botten, ca 3 cm. Marken är lämplig för exotiska växter, tunga, lite sura. Den kan köpas färdig, eller så kan du laga den själv. För att göra detta måste du blanda följande komponenter:

  • tre delar torv med humus;
  • två sandbitar;
  • en bit lövmark;
  • en del av lergods.
Bild
Bild

Det förberedda underlaget måste desinficeras. Transplantationen utförs enligt följande:

  1. dränering placeras på botten av krukan, sedan en del av jordblandningen;
  2. fördela växten noggrant tillsammans med en jordklump för att inte skada rötterna;
  3. tillsätt jord runt kanterna och på toppen, fukta;
  4. resterna av vatten från pallen måste tas bort;
  5. om rötterna skadas under transplantationen måste ett läkemedel tillsättas till bevattningsvätskan för att stimulera rotväxten.

Endast en växt som inte blommar transplanteras . Efter köpet måste blomman transplanteras. Om du köpte Stephanotis med knoppar måste du vänta tills blomningen slutar, först byt kruka och jord.

Det är värt att veta att en tropisk växt är en rent inomhusblomma, så det är ingen mening att plantera den i trädgården, den kommer inte att överleva i det öppna fältet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Madagaskarjasmin anses vara en fin blomma, men efter att ha skapat vissa förutsättningar för den, du kan uppnå att det kommer att se vackert ut och blomma länge.

Belysning det är nödvändigt att organisera rikligt, men låt inte jorden och själva blomman överhettas, uteslut direkt solljus från att träffa växten. Under korta ljusdagar organiseras ytterligare belysning för honom, vilket bidrar till flaskornas rikliga blomning med nästa blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur en vanlig inomhusväxt är lämplig för växten, i detta avseende ställer Stephanotis inga särskilda krav. På vintern tål det normalt en minskning till +15 grader, men en stor skillnad bör inte tillåtas åt båda hållen.

Kraftiga fluktuationer, som drag, blir en allvarlig fara för växten fram till dess död. På grund av detta exponeras blomman inte för gatan om skillnaden mellan natt- och dagtemperaturer är signifikant.

Bild
Bild

Vattning organisera rikligt men sällan. Marken ska torka ut mellan vattningarna, men den får inte torka ut. Vattnet används mjukt, fast och inte kallt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet du behöver hög, så du måste behålla den. Detta gäller vintertid när värmeenheter fungerar, som torkar luften. Under denna tid vattnas eller badas växten regelbundet i en varm dusch om temperaturen inte sänks.

Bild
Bild

Gödselmedel får inte användas om Stephanotis transplanteras ofta. Toppdressing appliceras vanligtvis när växtsäsongen börjar. För detta används gödningsmedel, som inkluderar fosfor, som aktiverar bildandet av knoppar, och det finns en låg kvävehalt. Färdiga gödningsmedel för blommande växter har visat sig bra.

Det rekommenderas att applicera toppdressing 2 timmar efter att växten har fuktats. Du kan växla mellan mineralgödsling och organiskt material. Under andra halvan av sommaren stoppas befruktningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning Växter hålls varje vår eftersom blommor bildas uteslutande på unga skott. Stephanotis tolererar denna procedur utan problem. För att aktivera bildandet av nya sidoprocesser är det nödvändigt att klippa blomman ordentligt: gamla, bladlösa stjälkar och vissna blommor tas bort, för långa skott förkortas. På sommaren utförs klämning av skotten för att fortsätta blomningsperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd blomman är nödvändig, eftersom den är en snabbväxande vinstock och inte har upprätt skott. Den måste installeras medan växten är ung, för att ge stjälkarna rätt riktning blir mogna skott hårda och svåra att korrigera.

Den vanligaste typen av stöd för stephanotis är ett bågstöd. En enkel stege fungerar också bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytta växten eller till och med du kan inte flytta blomkrukan under bildandet av knoppar och blomning, annars kommer växten att släppa blommor.

Bild
Bild

Vilande period börjar i slutet av november, sedan minskar vattningen avsevärt och matningen stoppas.

Bild
Bild

Vintrar förekommer vid + 14- + 16 grader. Sådana temperaturförhållanden har en god effekt på antalet knoppar vid framtida blomning. Det är nödvändigt att skapa ytterligare ljus, eftersom växten behöver minst 12 timmar dagsljus. Stefanotis kan övervintra vid normal rumstemperatur, men då måste du spraya eller organisera våtservetter. Under sådana omständigheter kan den kommande blomningen vara knapp.

Bild
Bild

Eftersom Stephanotis ännu inte är särskilt populär bland inomhusväxter och har studerats lite av blomsterodlare, är det lite svårt att ta hand om det, men ansträngningarna är värda det. Växten kommer att tacka för arbetet med en vacker blommande utsikt.

Det måste komma ihåg att blomman är giftig, därför måste försiktighetsåtgärder vidtas, särskilt om det finns små barn eller djur.

Bild
Bild

Hur får man det att blomma?

När den odlas inomhus börjar Madagaskar -jasmin blomma på försommaren och kan vara upp till fyra månader. Mogna exemplar blommar, som är 3-4 år gamla. För att Stephanotis ska kunna bilda knoppar måste du följa följande regler:

  • transplantation i tid;
  • undvik plötsliga temperaturförändringar och bildning av drag;
  • på vintern behöver växten en sval miljö med en temperatur på +15 grader;
  • applicera noggrant gödningsmedel, särskilt sådana som innehåller kväve, när knoppar bildas;
  • organisera en väl upplyst plats;
  • flytta inte krukan med växten när knopparna sätter sig och blommar.
Bild
Bild

Möjliga sjukdomar, deras förebyggande och behandling

En tropisk blomma i ett ovanligt klimat är mottagligt för olika sjukdomar, vars orsaker oftast är vårdfel.

  • Om rötterna börjar ruttna och en del av skotten vid basen, är orsaken ofta vattendämpning i jorden. Om du inte gör någonting kommer blomman att dö. I de tidiga stadierna av sjukdomen måste växten transplanteras till ett nytt substrat, ta bort alla skadade delar och behandlas med fungicider. I senare skeden svarar Stephanotis inte på behandling, den förstörs. För att skydda blomman är det nödvändigt att hålla sig till befuktningsregimen, för att förhindra temperaturförändringar och drag.
  • Mjöldagg manifesterar sig som en vitaktig blomning på bladplattor. Hon fångar snabbt upp blad för blad, varför de blir gula och torra och blomman dör. För att bekämpa avlägsnas sjuka blad och växten sprutas med fungicidpreparat enligt instruktionerna. Om de drabbade områdena är små används en lätt manganlösning (2,5 g per 10 l vatten) som sprutas på blomman var femte dag. Proceduren måste utföras 2-3 gånger. För att förhindra uppkomsten av sjukdomen, reglera vattningen, flytta Stephanotis till en ljus plats.
  • Gulnar löv beror på vattning med hårt vatten eller brist på belysning. Gödselbrist kan uttryckas på detta sätt. För att åtgärda problemen måste du justera vården av blomman.
  • Om Stephanotis tappade bladen på vintern - detta är normalt för en blomma, nya kommer att dyka upp under våren. Om lövverk faller, låter blomman dig veta att det är fryst och du måste justera temperaturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Madagaskar jasmin är en magnifik växt som kommer att dekorera alla rum med sitt utseende, och dess känsliga doft kommer att skapa en trevlig atmosfär i huset.

Rekommenderad: