Chlorophytum (60 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Växten Ut? Möjliga Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Chlorophytum (60 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Växten Ut? Möjliga Sjukdomar

Video: Chlorophytum (60 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Växten Ut? Möjliga Sjukdomar
Video: Hur tar jag hand om köpta minirosor 2024, Maj
Chlorophytum (60 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Växten Ut? Möjliga Sjukdomar
Chlorophytum (60 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Växten Ut? Möjliga Sjukdomar
Anonim

Chlorophytum har vunnit hjärtan hos många blomsterodlare. Förutom dekorativa ändamål har växten en så användbar egenskap som att rena luften från skadliga föroreningar. Ett stort antal olika sorter låter dig välja en blomma som uppfyller ägarens önskemål. Alla dessa funktioner har gjort klorofytum till en av de mest populära inomhusväxterna. Var kom klorofytet ifrån i Ryssland och hur man sköter det på rätt sätt - svaren på dessa och andra frågor hittar du i den här artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Chlorophytum är ett släkte av örtväxter. Deras utseende är en rosett av avlånga löv, som när de växer får ett dekorativt utseende. Han blev kär i blomsterodlare för sin anspråkslösa natur och vackra löv som ser vackra ut med ordentlig vattning. Växtens hemland är Afrika och dess södra del.

För flera år sedan var det svårt att hitta en rysk lägenhet eller hus som inte innehöll minst en kruka med denna växt. De mest kända namnen bland blomsterodlare är "spindel", "brudslöja" och "grön lilja ". Chlorophytum började sin existens 1794 i Sydafrika. Först efter 40 år importerades anläggningen till Europa, varifrån anläggningens snabba popularitet kom.

Mest av allt har klorofytum slagit rot i Holland. Invånarna ansåg det som en tradition i varje hem att ha minst en växt med vackra stjälkar som graciöst hänger ner från krukorna. Därför uppträdde ett nytt namn för arten: "The Flying Dutchman", som har sitt ursprung till Hollands invånare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före domesticering hade arter en tendens att bosätta sig i grenarnas gafflar och rotade sig i sprickor i trädbarken. Stammen har en rotad struktur och oftast vita ränder som pryder den från början till slut. Syret som växten producerar genom fotosyntesprocessen fördelas i rummet och förbättrar luftens mättnad . De flesta klorofytum i sin struktur liknar fyrverkerier: rosetten är utformad på ett sådant sätt att skotten växer i olika riktningar och bildar en cirkel av stjälkar, som när de mognar går ner.

Chlorophytum är så utbredd att det är svårt att nämna det exakta antalet av dess sorter: detta antal sträcker sig från 200 till 300. Förutom dess dekorativa användning används växten också för att rena luften.

Erfarna odlare rekommenderar att man odlar klorofytum i köket. Det är här den högsta koncentrationen av formaldehyd och kolmonoxid som en växt kan minska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under vetenskaplig forskning har klorofytums egenskaper för att rena luften bekräftats. Det är av denna anledning som sådana växter började flimra på rymdexpeditioner: astronauterna fick ta med sig denna levande organism ombord .… Senare måste detta beslut överges på grund av det faktum att vård tar tid och ytterligare utrustning på vägen, och anläggningens levnadsförhållanden låg på grund av artificiell belysning.

Det fanns ingen stor spänning kring dessa nyheter, men faktum kvarstår: växten producerar rent syre i fotosyntesprocessen för att säkerställa dess vitala aktivitet.

Dessutom har växten visat sig absorbera tobaksrök. Detta upptäcktes relativt nyligen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florister älskar klorofyt av följande skäl

  1. Anspråkslös vård … Det räcker att vattna det i tid och kontrollera bladen för eventuella sjukdomar.
  2. Klorofytum inomhus har en kraftfull förmåga att rena atmosfären . Det är inte bara att de försöker hålla anläggningen nära barnrummet eller i köket: luften i barnkammaren blir renare och i köket kommer ogynnsamma ämnen att lämna gasspisen.
  3. Olika sorter kommer att imponera även på den sofistikerade växtälskaren. Nyligen har många fantastiska sorter av klorofytum fötts upp.

På grund av ovanstående skäl har klorofytum spridit sig som en del av hemträdgården, och idag kan växten ses i nästan alla hem där blommor odlas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Omedelbart är det nödvändigt att bestrida myten om "Blue Pearl" eller chlorophytum "Pearl". Chlorophytum "Blue Pearl" blomsterfrön säljs i stor utsträckning i kinesiska onlinebutiker. Fotot av denna växt är fantastiskt, för inte varje dag ser du underbara blåaktiga pärlor som hänger från skotten. Många oerfarna odlare köpte genast frön. Populariteten för dessa underbara frön var oöverkomlig, eftersom fotona av växten verkade vara riktiga.

I verkligheten är detta inget annat än fusk för försäljningens skull . Bilderna, som låtsas vara Blue Pearl chlorophytum, är redigerade foton av en annan växt, Pearl String, vars officiella namn är Rowleys Ragwort. Marknadsförare och skrupelfria säljare har helt enkelt ändrat färgen på ärtorna som bor i vinstocken till blå. Så pärlorna blev blå . Så klorofytum med liknande utseende existerar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Laxum är en underart av crested chlorophytum. Trots att odlingen odlas inomhus dör den ofta av otillräcklig vård. Som en ljuskrävande växt måste Laxum dagligen kontrolleras för kvaliteten på sina skott . Mitten på varje ark "skärs" av en vit rand av grå nyans. Sorten är ganska sällsynt i jämförelse med andra typer av klorofytum.

Det är svårt att hitta denna sort på rea, den är inte lika vanlig som andra typer. Men om odlaren har turen att få en hemväxt med en vit rand mitt i ett grönt blad, måste du ta hand om det.

Det är anmärkningsvärt att "Laxum" inte har "barn", så det måste förökas med frö eller genom att dela busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Komosum" är samma crested chlorophytum. Komosum lockar katter och andra husdjur med sin lukt, varför det är allmänt troligt att sorten är farlig för djur och kan orsaka förgiftning. Det är en lögn. En viss lukt lockar bara katter och hundar, men det skadar inte deras kropp.

Detta är en liten buske upp till 70 centimeter stor. På grund av sitt utseende gav blomodlare också crested chlorophytum ett vackert smeknamn - "St. Bernard's lilja". Under blomningen öppnas vita sexbladiga blommor. Dess rötter är tjocka och ackumulerar ständigt fukt.

Blomningsprocessen hemma är en sällsynt förekomst . I rummet vid fönstret blommar växten inte på grund av bristande temperatur eller belysning. För dem som vill se blomningen av klorofytum, är det nödvändigt att flytta växten till ett växthus. Du kan också se hur sorten blommar i naturen.

Under odlingsprocessen, som har pågått i mer än 200 år på fönsterbrädorna hos blomsterodlare, har klorofytum anpassat sig till hemmaklimatet och blivit resistent mot olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under processen med uppfödning av nya arter dök en mängd crested chlorophytum upp under det utsökta namnet "Ocean". Det registrerades först relativt nyligen - i mitten av 2002. Till skillnad från sin "förälder" startar denna växt inte nya grenar med barn . Bladen har en slät yta och ljusgrön färg, samt en längd på 60 centimeter. Växtens struktur liknar en spiral, dess blad krullar som de ser ut.

Den "bevingade" sorten kallas också "orange" på grund av sin färg: venerna på bladen är gjutna apelsin . Även i kretsen av blomsterodlare är det vanligt att kalla denna sort för "marmelad". Blad tenderar att växa upp till 10 centimeter i längd och samlas i en tät rosett. Kronbladet skiljer sig från många sorter genom att de har en långsträckt struktur och en ljusorange färg, för vilken många människor blev kär i denna växt. Bladens kanter kantas också med tunna orange ränder.

Det är anmärkningsvärt att denna sort är den enda som lyckades få ett officiellt dubbelnamn - Orchidostellar är ett alternativ till Winged Chlorophytum och betecknar samma blomma . Peduncle är mycket liten i jämförelse med bladen, och blommorna är arrangerade spiralt i förhållande till varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Den största fördelen med alla typer av klorofytum är frånvaron av nyckfulla krav på villkoren för frihetsberövande. Av denna anledning har växten rotat sig i lägenheter, hus och trädgårdar. Temperaturförhållanden för det bör inte överstiga +28 grader och bör inte falla under +8 . Belysning är tillåten i form av öppen sol eller halvskugga. I starkt ljus blir bladen ljusare.

Det ska vattnas var tredje dag på sommaren och en gång i veckan på vintern. Luftfuktighet spelar ingen betydande roll i utvecklingen av löv, så det är inte nödvändigt att övervaka denna parameter. Sprutning av skotten är inte heller nödvändigt, men en gång i månaden måste du ge växten en varm dusch (vattentemperaturen är cirka 23-26 grader) för att rengöra bladen. Regelbunden gnidning är kontraindicerad: spröda blad kan lätt falla av från kontakt med dem.

Matning med mineralkomponenter krävs från början av maj till slutet av september, en gång i månaden. Du kan mata klorofytum med extrakt från bananskal, om det inte finns några specialprodukter i närheten . Det är också tillåtet att mata med köpta gödningsmedel för plantans snabba tillväxt. Chlorophytum är inte kräsen om jorden, så det finns ingen anledning att köpa en speciell jordkomposition för den.

Men för rotsystemets snabba utveckling är det lämpligt att lägga till mer gräs i jorden, vilket minskar mängden sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning finesser

För att plantera en växt finns det några saker du behöver veta för att förbereda jorden för plantering. Om du måste plantera plantor bör du förbereda en skuren flaska och en torvtablett. När det gäller att plantera en vuxen växt måste du förbereda jorden ordentligt för den. Det enklaste och bästa alternativet är att köpa en färdig blandning. Detta kommer att eliminera processen att välja och blanda komponenter som ska finnas i jorden.

Krukans botten ska vara med dränering. Du kan använda expanderad lera. Du måste välja förhållandet mellan jorden enligt följande: 2 delar torvmark + 2 delar bladhumus + 1 del sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du köper färdig jord är det lämpligt att vara uppmärksam på följande alternativ

  • För alla typer av klorofytum är "Biopergnoy" från "Russian Fields" -företaget lämpligt . Dess lösa struktur är perfekt för växtens rotsystem, och närvaron av alla nödvändiga mineraler i kompositionen kommer att påskynda dess tillväxt.
  • Kekkila jord det är lämpligt att köpa i de fall klorofytum odlas i en stor behållare. Jordens sammansättning kommer att säkerställa effektiviteten av framtida gödsling.

Närvaron av en stor andel sand i kompositionen kommer att rädda blomman från vattendämpning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Liksom många växter kan klorofytum föröka sig på tre sätt: genom att dela busken, med frön och genom sidoskotten (även känd som bebisar). Att plantera frön hemma är inte den mest bekväma och effektiva metoden , så det är lättast att föröka klorofytum genom att dela busken och med barn, odling av frön är lämplig för mer erfarna blomsterhandlare.

Bild
Bild

Dela busken

I tillväxtprocessen når klorofytum stora dimensioner. Krukan som växten finns i blir liten med tiden. I genomsnitt, en gång om året, är det nödvändigt att dela busken för att få en ny växt och ge bättre förutsättningar för den gamla. Eftersom klorofytum har ett av de mest kraftfulla rotsystemen bland inomhusväxter är dess uppdelning inte svår. Buskens uppdelning görs endast på våren.

  1. 2-3 timmar före delning behöver du fukta jorden växter är större än vanligt. Detta kommer att skydda rötterna och tillåta proceduren att utföras snabbt.
  2. När busken togs bort från potten behöver du frigör rötterna från den återstående jorden och lossa dem försiktigt.
  3. Dela sedan busken i flera delar . Det återstår att transplantera de separerade delarna i en ny behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion med skott

En vuxen klorofytväxt bildar flera peduncle -stjälkar, på vilka rosetter bildas. Vissa odlare noterar att efter separationen av sådana barn från huvudväxten bör de förvaras i ett glas vatten i flera dagar. Efter detta kan skotten planteras i en kruka.

Innan du börjar reproduktion bör du noggrant välja den framtida bostaden för klorofytum. Den här blommans snabba tillväxt måste beaktas. Med tanke på att växten måste leva i en kruka utan transplantationer under hela nästa år måste du se till att behållaren är av lämplig storlek. Det bör noteras att inte alla klorofytumsorter bildar sidoskott på sina skott.

Om detta inte händer bör växten förökas på ett annat sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande frön

När du förbereder dig för proceduren måste du förstå att mer än hälften av fröna inte gror alls, så du bör inte förvänta dig övernaturliga resultat. Före plantering bör fröna täckas med ett tunt lager bomullsull och förvaras i ett glas vatten i en dag, regelbundet byt vätska till färsk (var 3-4: e timme). Marken, vars sammansättning bör innehålla torv och sand, måste fuktas när fröna planteras av bomullsull. Ovanifrån måste behållaren med frön täckas med glas eller polyeten. Det är nödvändigt att överföra behållaren till en varm och mörk plats och ge en temperatur på 25 grader, behåll den konstant.

Det är nödvändigt att ofta öppna och ventilera jorden, samt spraya. Efter cirka 30 dagar, med rätt vård, kommer groddar upp. Genom att gradvis öka luftningstiden kan behållaren med kläckta frön frigöras från filmen efter 10-14 dagar.

Så snart två eller flera löv bildas kan du plantera groddarna i en kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

Några anmärkningsvärda fakta om klorofytum gör det till en ganska ovanlig växt. När du odlar en av dess många sorter måste du tänka på några av de blommande egenskaper som denna exotiska luftrenare har.

Bild
Bild
  • Rotsystem - en nyckfull sak i utvecklingen av klorofytum. Många odlare är förvirrade över varför blomning inte sker. Anledningen ligger på fel plats för dess tillväxt. För stor eller omvänt en liten kruka tillåter inte klorofytum att utvecklas normalt. Den stora potten får rotsystemet att expandera för att fylla utrymmet. Litet tillåter dock inte att viktiga rotföreningar utvecklas, varför blomning inte är aktuell. Om en kruka är för stor måste du vänta: förr eller senare kommer växten att kunna ta upp hela sin volym och börja blomma.
  • Gul bladton - inte ett bra tecken. Chlorophytum kan kommunicera många av de problem som en värd upplever. Detta indikerar förekomsten av ruttna rötter eller jordförsurning. Lösningen är att undvika att vattna växten för ofta. Om bladen inte har slutat bli gula, hjälper transplantation av växten till en mer gynnsam mark att bota klorofytum.
  • En lång peduncle med vita blommor är inte en dekorativ del av kulturen . Det är nödvändigt för reproduktion, för när blommorna bleknar bildas dotterrosetter på deras plats, som kan transplanteras till en separat jord och odlas som en oberoende växt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Infektion med skadliga organismer är en sällsynt förekomst av någon typ av klorofytum. Från angrepp av bladlöss, skalinsekter och spindelkvalster måste du dock kunna skydda ditt inomhusdjur. Tidig eliminering av dessa problem påverkar inte växtens kropp på något sätt.

Skalinsekter är hemiptera -insekter som har mer än 2400 arter. Utåt är det svårt att hitta skalinsekterna själva: deras lilla storlek är bortom det vanliga ögat . Den vanligaste är brunskalet. Det är farligt eftersom det inom några timmar efter att äggen planterats på växten kommer att finnas en hel koloni av farliga organismer som kommer att suga saften från klorofytum.

Under sitt liv utsöndrar våginsekterna en vätska som är klibbig vid beröring - en kudde, där en sotig svamp utvecklas efter en viss tid. Det är anmärkningsvärt att hennes män är mycket aktiva och kan till och med flyga. De lever dock inte mer än 3 dagar, medan honor kan finnas i flera månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som skadedjur kan dessa insekter upptäckas genom visuell inspektion av bladen - du kommer att märka klibbiga områden som kommer att skilja sig från ett friskt blad i färg.

För att eliminera konsekvenserna av en sköldattack måste du:

  • torka drabbade löv med en bomullstuss fuktad med tvålvatten;
  • om vågen ligger på mer än 2 blad, bör den beskära infekterade områden;
  • på våren är det önskvärt att använda Axoris Quick-Sticks , som är formad som en pinne som ligger i marken på ett djup bredvid växtens rötter. Efter att ha spridit sig längs sina skott kommer det att förstöra de olyckliga insekterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Totalt är 4 tusen olika bladlössarter kända. Alla livnär sig på växtsaft och utgör därför ett hot mot alla växter som lever på planeten. De flesta av dess arter kan också bära virus från vissa växter och orsaka många sjukdomar och avvikelser hos andra, därför bör du inte försumma behandlingen av en växt för en sådan sjukdom.

En hona kan lägga 100 ägg under vintern. Nya organismer som mognar en vecka senare lägger också samma antal ägg. Under en säsong kan en enda kvinna föda mer än 20 tusen skadliga insekter . Denna besvärliga siffra tyder på att konsekvenserna av till och med hundratals bladlöss kan vara katastrofala för en växt.

Först och främst lider plantans utseende. Graciöst och lyxigt innan bladlöss attackerar, efter nederlag blir det slö och hängande.

Av denna anledning, för förebyggande, rekommenderas blomodlare att titta på bladen varje dag och leta efter spår av parasiten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utrota bladlöss på klorofytum måste du göra följande

  • För att uppnå en snabb effekt kan du använda kemikalier . Fitoverm, som säljs i ampuller och små flaskor, gör ett utmärkt jobb med det. Det fungerar efter två dagar, och exakt en vecka senare kommer antalet bladlöss att vara noll. Också för denna användning droger "Arrow", "Tanrek" och "Entobacterin".
  • Om odlaren inte vill störa plantans immunsystem och vill klara sig utan användning av kemikalier, kan han tvätta av bladluskolonier under en varm dusch . Det är också nödvändigt att skära av alla drabbade löv.
  • Om det inte finns några droger till hands är det välkommet spruta bladen med ett avkok av yarrow eller en infusion av apelsinskal . Detta kommer inte att skada klorofytums hälsa, men det kommer att få bladlössen att lämna växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest obehagliga skadedjur av nästan alla inomhusväxter är spindelmiten. Intrasslande skott och blad, insekten suger juicer från klorofytum. Det är extremt enkelt att upptäcka förekomsten av en fästing: en spindelväv bildas på bladens yta, som ständigt växer. Om kolonin av spindelkvalster överstiger 10 individer kan de ses även med blotta ögat.

Dessutom gömmer sig insekter skickligt i jorden, så inspektion av marken kommer inte heller att vara överflödig för att identifiera spindelmider . I de flesta fall bör de förväntas attackera på vintern. Erfarna ägare av klorofytum noterar att frekvent sprutning av växten förhindrar uppkomsten av dessa skadedjur: spindelmider tolererar inte våta existensförhållanden. Det finns dock en sällsynt art av spindelkvalster - Atlanten, som kan ignorera fukt och bosätta sig på klorofytum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier är den snabbaste och mest effektiva lösningen för fästingar. Men det finns många populära sätt att förstöra dem, men de är sämre än kemiska flera gånger. Sådana preparat gör ett utmärkt jobb med spindelmider.

  • " Actellik ", vilket är giftigt, så du måste använda det utomhus i en skyddsdräkt. Det blockerar fästingens tillgång till mat och dödar därigenom den. Du måste utföra proceduren två gånger i månaden.
  • " Skelta " - ett nytt verktyg på marknaden. En sprutning räcker, och skadedjur kommer inte längre att störa blommans ägare. Att dö av fästingar sker exakt en vecka efter behandlingen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland folkmedicinen kan man skilja på följande metoder för att bli av med spindelmider

  • Alkohol … Denna vätska har etablerat sig som en snabb dödare av parasiter. Du måste blötlägga en bomullspinne i alkohol så att den är tillräckligt fuktad. Därefter måste du torka av bladen som insektkolonierna ligger på.
  • Infusion av vitlök . För att skapa en infusion måste du finhacka flera vitlökhuvuden och hälla en liter kokt vatten, stäng locket ordentligt och lägg på en sval plats för infusion. Efter 5 dagar måste du späda den resulterande lösningen med en liter vatten. Detta följs av bearbetning av bladen med en vitlökslösning.
  • Tvålösning . Du behöver bara använda den här metoden om du inte har alkohol och vitlök till hands. Det är inte lika effektivt som ovanstående metoder, men det kan skada fästingarna. I en liten mängd vatten måste du späda ut någon tvål (hushållstvål är bättre än andra: dess sammansättning kommer att ha en minimal effekt på själva klorofytumet) och bearbeta bladen och lämna skummet i flera timmar (3-4 timmar är nog), skölj sedan av med en liten mängd rinnande vatten. Sedan måste du täcka hela anläggningen med polyeten och ta bort kappan efter en dag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa åtgärder kan lätt undvikas om du utför förebyggande undersökningar av blomman och observerar dess skick. Genom att följa följande tips kan du förhindra uppkomsten av bladlöss, spindelmider och skalinsekter på din växt.

  1. En gång var 30: e dag ta en varm dusch för klorofytum med rinnande vatten.
  2. Ånga underlaget . I den vilar skadedjur ofta i viloläge, som efter att ha vaknat börjar matas på växten.
  3. Spraya löven regelbundet rent vatten (ungefär varannan dag).
  4. Uppskjut inte behandlingen och vänta inte på att blomman läker sig själv . Om den är inaktiv riskerar blomsterhandlaren att förlora växten för alltid.

Förutom de beskrivna skadegörarna finns det flera fler problem som plågar klorofytum. De klassificeras ofta som en sjukdom. Till exempel, när bladens spetsar blir svarta och torkar, börjar odlare leta i affären efter lösningar för att åtgärda denna sjukdom. Orsaken ligger dock någon annanstans: växten saknar fukt.

Det är nödvändigt att öka vattningen, och nästa gång kommer bladen inte att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chlorophytum föredrar en varm atmosfär och en fuktig livsmiljö. Om plantans allmänna utseende bleknar och parasiterna inte kan upptäckas måste du försöka omorganisera växten i ett rum med stark belysning.

Närvaron av bruna fläckar på bladen indikerar att:

  1. temperaturen i rummet sjunker under de tillåtna normerna för växten , därför måste du antingen byta plats där grytan med den står, eller öka temperaturen i rummet;
  2. vattning är för rikligt , därför måste du bli av med fukten i grytan och tömma bort det överflödiga vattnet, vilket klorofytum inte behöver.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör alltid komma ihåg att alla växter är en levande organism. Det kan ge signaler som en person behöver förstå. Då kommer klorofytum alltid att glädja sin ägare med ett vackert utseende.

Klorofytum är naturligtvis inte en nyckfull rumsbo , som behöver vård flera gånger om dagen och matas fyra gånger i månaden.

Det räcker med att reglera ljusnivån som växten tar emot och vattna jorden i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig att transplantera klorofytum från följande video.

Rekommenderad: