Scheffler (61 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Sorter "Gerda" Och "Louisiana", Transplantation Och Blomning, är Växten Giftig Eller Inte

Innehållsförteckning:

Video: Scheffler (61 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Sorter "Gerda" Och "Louisiana", Transplantation Och Blomning, är Växten Giftig Eller Inte

Video: Scheffler (61 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Sorter
Video: Stick i Torsång 2024, Maj
Scheffler (61 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Sorter "Gerda" Och "Louisiana", Transplantation Och Blomning, är Växten Giftig Eller Inte
Scheffler (61 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Sorter "Gerda" Och "Louisiana", Transplantation Och Blomning, är Växten Giftig Eller Inte
Anonim

Schefflera har blivit populärt eftersom vården av denna växt är så enkel att även en nybörjare kan hantera den. För att denna kultur ska växa frisk och frodig kommer det att vara nödvändigt att förse den med nödvändig inomhustemperatur, luftfuktighet, vatten och befrukta den i tid.

Bild
Bild

Särdrag

Shefflers inomhusblomma når vanligtvis en höjd av 30 centimeter, men den kan bli högre om du inte kontrollerar dess tillväxt. Det behöver tillräckligt med utrymme runt det, eftersom växten växer mycket på bredden.

Bladen är arrangerade på en lång stjälk och ser ut som ett paraply med 8 kronblad. De är läderartade, ojämnt gröna, med en mörk nyans kombinerad med en ljus. Denna söta krukväxt är en vintergrön buske, därav intresse för uppfödare. De tog med shefflern från Taiwan, där färgglada gula blommor växer i deras naturliga miljö.

Bladen på den beskrivna växten avger inte bara syre, utan absorberar också bensen och formaldehyd . Att odla denna växt är ganska lätt. Denna blomma är giftig, men den kan inte göra mycket skada för en person.

För att inte möta illamående och kräkningar är det bättre att arbeta med det med handskar och sedan tvätta händerna med tvål och vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Blomningsperioden för den beskrivna kulturen är juli-oktober. Små blommor bildas på busken, samlas i paraplyer, de hänger ner och från sidan liknar de mycket tentakler. På busken mognar med tiden små sfäriska stenfrukter. I kulturen blommar busken praktiskt taget inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer sig heptapleurum från en blomma?

Nybörjarodlare kan ofta inte berätta för shefflern från heptapleurum, eftersom de ser väldigt lika ut. Det är inte förvånande, eftersom den andra växten är en nära släkting till shefflera.

Säljare använder ofta detta och ger ut den ena blomman efter den andra. Det finns faktiskt skillnader mellan dem, även om de inte är så signifikanta. Man måste alltid komma ihåg att shefflera odlas uteslutande i trädform. Om odlaren tar bort tillväxtpunkten dör blomman.

Om du snabbt måste avgöra när du köper, om växten är ung framför dig, ska du lätt gnugga bladen med fingrarna. I heptapleurum utstrålar de en doft som liknar mycket på pelargon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Alla shefflersorter är indelade efter typ.

Strålande . Detta är den vanligaste formen av växten. Trädet växer snabbt, med en maximal höjd av 3 meter. Varje paraply har 16 avlånga löv, färgen kan vara antingen ljusgrön eller ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finger . Denna sort är älskad för sin lilla höjd och kompakthet. Lövverket skärs i flera lober, ändarna är vassa. Skuggan kan vara enhetlig eller inte. Det kan kännetecknas av sina framträdande vener och vågiga kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stjärnblad … Den har rödbruna skott och glansigt lövverk som kan vara en attraktiv olivskugga, gyllene eller djupgrön, beroende på vilken sort som valts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädliknande eller sheffler arboricola . Den växer lågt, sällan högre än 1 meter. Grenarna blir stela med tiden, stammen är rak. Beskärning väl kan ge ett attraktivt träd med rika gröna blad. Denna art är uppskattad av uppfödare för dess resistens mot svampsjukdomar och insekter.

Bild
Bild

Brokig . Också en trädliknande form, kännetecknad av ett mörkgrönt lövverk med fläckar som kan vara grädde eller gula. Det är inte vanligt att hitta den beskrivna arten på fönsterbrädorna, men den har en fantastisk dekorativ form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oktalbladiga . En sällsynt blomma med lövverk av en delikat olivskugga med framträdande ådror. Bladets främre yta är blank, insidan är matt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Louisiana . Detta är en av de vackraste shefflera -arterna, eftersom den har fantastiskt vackert lövverk. Skuggan är mycket saftig, mättad, den har ljusgröna fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sorterna, på fönsterbrädorna hos erfarna och nybörjare odlare kan du oftast hitta sådana

Bianca . Populär för sitt ovanliga lövmönster. Den blommar bara i ett växthus under vissa förhållanden. Sheffler kan bli upp till 2,5 meter i höjd, medan busken ibland når 20 meter i den naturliga miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Janine . Dess särdrag är små lövverk, vars färg från sidan liknar de suddiga färgerna på den gröna paletten. Bladen är fjädrande längs kanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Nora ". Bladen är ljusgröna, inte stora, de ser väldigt eleganta ut. Odlare älskar den presenterade sorten med ojämna kanter och små stänk av gult. Med korrekt beskärning visar sig kronan vara frodig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gerda . En trädliknande sort med lyxigt lövverk av en gulgrön eller bara grön nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Melanie . Det kräver inte mycket utrymme, eftersom det inte kan växa särskilt brett. Sorten älskades just för sin kompakta storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Guld Capella " … Den brokiga formen, i vilken stammen är upprätt, från sidan kan likna ett palmer. Den maximala kulturhöjden är 120 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

En kompis . En elegant sort med blankt bladverk. Det lockar uppfödares uppmärksamhet på grund av dess motståndskraft mot sjukdomar och insekter. Känns bra i skuggan, till skillnad från många andra shefflera -sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Om du följer villkoren för att odla en växt, kommer den att växa vacker, ljus. Det bästa stället att växa i huset är en solig fönsterbräda, men bakom en gardin . På sommaren kan lite skuggning vara till hjälp.

Exponering för direkt solljus orsakar brännskador på lövverk. På varma dagar får shefflern ta den utanför.

Temperatur och luftfuktighet

Temperaturer mellan 15 och 20 grader är idealiska för den beskrivna växten . Inomhus bör den dock inte sjunka till +12 och lägre, eftersom detta kommer att leda till förlust av löv. För jämn och rak tillväxt måste växten alltid vända mot ljuset. Annars kan färgen på bladen på sidan som vänds bort från ljuset bli missfärgade eller till och med bli skalliga. Då och då rekommenderas att blomman vänds, så att hela kronan får den mängd värme och solljus som krävs.

Även om Schefflera älskar fukt, är hon ganska tolerant mot torr luft

Denna blomma är mer motståndskraftig mot brist på fukt än de flesta krukväxter, men det är fortfarande bättre att installera en automatisk luftfuktare eller lägga en behållare med vatten och små stenar bredvid den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Den beskrivna växten behöver starkt, men indirekt ljus, det vill säga att solens strålar inte ska falla på dess lövverk. Ibland märker uppfödare att blomman har blivit spretig, alla skott är mycket långsträckta, står inte längre raka utan hänger ner. Anledningen till detta är det Sheffler har inte tillräckligt med ljus, så hon sträcker sig efter honom.

Det enklaste sättet att åtgärda problemet är att flytta växten till södra fönstret eller placera konstgjorda lampor i rummet på ett avstånd av 20 centimeter från lövverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att sköta en inomhusblomma hemma är omärkligt och skiljer sig inte från det som bör ges till någon växt i huset. På vintern bör du tänka på en transplantation, minska mängden vattning, ta bort krukan från fönsterbrädan, bort från kalla drag.

Det är värt särskilt ansvarsfullt att behandla den typ av jord som används. Den bästa lösningen är att blanda underlaget . Det är önskvärt att det består av från 4 delar lera, 2-3 delar jord, 1 del lavalit, granulat av lava eller pimpsten grus och 0,5 delar kvartssand.

PH -värdet bör ligga på 6, 0 - 6, 5. Det kan justeras genom att tillsätta lera. Sheffler kan också hållas i hydroponics.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

När man odlar shefflers bör man komma ihåg att ordentlig vattning hjälper till att hålla krukväxten frisk. Varje gång du behöver vänta tills jorden i grytan är torr nog, tillsätt sedan en ny portion vatten.

Gula löv som faller av växten är ett tecken på att vattning kan vara för frekvent. Denna blomma behöver en väldränerad jord som inte blir träig, annars kommer stam- och rotröta att dyka upp på den.

Dränering måste organiseras i grytan. På sommaren, när lufttemperaturen är högre, vattnas växten en gång i veckan, på vintern - bara en gång varannan vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt gillar inte för torr eller våt jord. Erfarna odlare rekommenderas att tänka på följande punkter:

  • från april till september, vattna landet med måtta;
  • före varje fuktning måste det övre lagret av substratet torka till ett djup av 2 cm;
  • vattna grytan tills vatten rinner ut ur dräneringshålen;
  • vatten från pannan under grytan tas bort efter att det har tömts helt;
  • undvik att överfukta luften i rummet;
  • för torrt substrat orsakar utseende av bruntorkade blad;
  • för blött underlag orsakar ruttning och förlust av lövverk;
  • spraya fukt med en sprutpistol eller automatiska installationer om luften i rummet är för torr;
  • inomhusfuktigheten bör ligga på 60-70%;
  • varmt vatten används för sprutning och vattning; det är önskvärt att det är flera grader varmare än rumstemperatur;
  • för att bibehålla bladen på bladen måste du torka dem med en fuktig trasa då och då.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Vattenlöslig förband hjälper till att stödja blomman under perioden med aktiv tillväxt, som appliceras en gång i månaden tillsammans med vattning. För att ge shefflern nödvändiga näringsämnen måste den befruktas från vår till höst. Andelen bör vara fyra gånger mindre än vad som anges på förpackningen . Om en torr blandning appliceras på marken, vattnas den innan dess. Detta är en förutsättning, annars kommer rötterna helt enkelt att brinna ut.

På vintern, under vilande period och efter transplantation befruktas inte växten.

Bild
Bild

Beskärning

Det är nödvändigt att beskära blomman då och då, särskilt om det inte får tillräckligt med ljus. Denna procedur är enkel - du måste skära av det som verkar överflödigt och ur form. Blomman ser bättre och mer frodig ut när flera växter läggs i en kruka. Den bästa tiden att skära skotten är våren, senast i maj. Det finns några allmänna regler för beskärning:

  • långa skott kan förkortas med 2/3;
  • enkel beskärning av skottspetsarna bidrar till tillväxten av nya sidogrenar;
  • skärningen görs alltid över njurarna;
  • lederna på stammen bildar många nya skott;
  • skära av gamla blomställningar, om sådana finns;
  • sjuka och skadade delar tas regelbundet bort.

De återstående sticklingarna kan användas för att odla nya blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Då och då måste sheffler transplanteras. I genomsnitt utförs denna procedur vart 2-3 år. Det är dags att byta krukan när rötterna börjar sticka ut från toppen av jorden eller från dräneringshålen.

Den bästa tiden att transplantera är tidig vår . Ta först försiktigt bort växten från krukan. Om den inte ger efter är det värt att lätt vattna jorden och gå med en vass kniv längs kanten av behållaren. Efter att noggrant ha tagit bort det gamla substratet från rötterna, undersök om det finns gamla, skadade, ruttna rötter, som måste tas bort i detta skede. Du kan utföra en förebyggande behandling med en fungicid.

Verktyget som används måste desinficeras med en 10% blekmedel eller torkas med alkohol.

Bild
Bild

Den nya krukan ska bara vara något större än den gamla, i genomsnitt 5 cm i diameter. Dränering organiseras från små stenar eller tegelstenar i botten av tanken, det är han som kommer att säkerställa borttagning av överdrivet vatten under bevattning. Ovanpå detta lager hälls det förberedda substratet till mitten, blomman sätts, resten av jorden tillsätts, sedan pressas det lätt på jorden och vattnas sedan.

Steg för steg kan denna process representeras enligt följande

  • Innan du transplanterar, om några dagar, måste du vattna plantan av hög kvalitet, och om några veckor måste du befrukta så att blomman får styrka och inte upplever en stark chock.
  • Först måste du beskära döda och sjuka stjälkar, som ofta är orsaken till bakterie- och svampsjukdomar. Om kronan är för stor och du vill göra den mer kompakt kan du ta bort de extra skotten. Skär stjälkarna i hälften för att stimulera ny tillväxt.
  • De tar ut shefflern ur behållaren genom att vända den upp och ner, men hålla busken vid stammen vid jordens bas.
  • Ta bort döda eller ruttna rötter med vass beskärningssax eller sax. Ju mjukare snitt, desto bättre läker såret. Du kan behandla det med en lösning av aktivt kol.
  • I en redan förberedd ny kruka med dränering och den första delen av jorden placeras shefflern i mitten så att rotklumpen ligger i nivå med behållarens kanter.
Bild
Bild

Vissa oerfarna odlare förstår inte varför gödningsmedel inte kan appliceras efter transplantation, eftersom de hjälper blomman att få tillväxt och grön massa snabbare. Detta är just huvudproblemet, eftersom rötterna efter beskärning behöver utveckla ett fullvärdigt system igen, annars klarar de helt enkelt inte att förse en stor växt med nödvändiga mineraler och vatten.

Ett litet rotsystem kommer inte att kunna mata en snabbt växande växt, och som ett resultat kommer det att bli ont och så småningom dö. Det är därför det är nödvändigt att låta blomman rota bra först, först efter det kan vi prata om utfodring.

Fortplantning

Det finns flera sätt att sprida en sheffler:

  • apikala sticklingar (gröna stjälkar);
  • luftskikt;
  • frön.

Reproduktion av denna inomhusväxt kan utföras med hjälp av terminal-, blad- eller stamsticklingar, liksom frön . Förökning med sticklingar gör att du vanligtvis kan få en ny blomma snabbare.

När man planterar frön kan det ta flera månader innan plantorna kommer ut ur näringsmediet.

Bild
Bild

Det finns särskilda krav för processerna, liksom för reproduktionsprocessen i allmänhet:

  • sticklingar klipps från januari till mars eller i slutet av sommaren;
  • rotning sker ganska snabbt under idealiska förhållanden;
  • stamsticklingar skärs från mitten av stamaxeln, de bör vara cirka 10-20 cm långa;
  • löv i den nedre delen tas bort, bara 3 eller 4 återstår på skottet;
  • stamsticklingar skärs direkt under knuten;
  • rotning kan göras i ett glas mjukt vatten;
  • underlaget måste hållas jämnt fuktigt;
  • vid rotning i ett glas vatten är det värt att lägga till lite aska där för att förhindra ruttnande;
  • rotning tar 4-12 veckor beroende på omgivningstemperatur och ljus;
  • använd endast friska och starka skott av moderplantan;
  • ta en skarp kniv för att skära en tunn remsa i nedre änden av skaftet, lägg sedan skottet cirka 1 cm djupt i en liten kruka fylld med jord rik på sphagnummossa;
  • grytan i groddstadiet ska täckas med polyeten, men det kommer att vara nödvändigt att ta bort filmen varje dag under en tid för att säkerställa högkvalitativ ventilation;
  • rotning sker efter ca 3 månader.
Bild
Bild

Du kan gro kulturen i vatten . Så snart sticklingarna slår rot i ett glas kan de planteras i marken. När de är cirka 3 till 5 cm höga kan de flyttas till en behållare där växten kommer att leva de första åren. Att odla i krukor är i allmänhet att föredra eftersom de små rötterna är mycket känsliga och kan skadas under plantering.

Mellan februari och mars eller juli kan du så frön i en bred skål eller ett slutet växthus med vanlig jord eller kompost. Underlaget måste hållas jämnt fuktigt tills skott uppträder. Jordtemperaturen är cirka 25 grader.

När plantorna är stora och tillräckligt starka kan de tas med en liten spatel från jorden och transplanteras i krukor.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sheffler -växten lider inte ofta av skadedjur eller sjukdomar. I de flesta fall är utseendet på bladlöss, mjöliga insekter eller andra insekter resultatet av ogynnsamma odlingsförhållanden. Skaliga skadedjur känns igen på sina små bruna kroppar och klibbiga dagg på lövverk.

Bladlössattacker kan elimineras med en enkel varm dusch . Nästan alla insekter gillar inte en ökning av fukt, och ett sådant förfarande är tillräckligt för att hantera problemet.

Spindelmider och mjölkmedel är de vanligaste insekterna som angriper växten. Vid lindriga infektioner hjälper det bara att tvätta lövverket och stjälken med vatten och tvål. Insekticider och neemolja kan hjälpa till med den allvarligare formen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om shefflera inte är benägen för sjukdom, kan hon drabbas av rotrötning . Det är en svampsjukdom som drivs av för mycket fukt. I värsta fall kan skador leda till att växten dör. Tecken på rotröta är gula löv, illaluktande lukt från underlaget och svarta rötter och skott.

Om odlaren upptäcker rotrot måste han reagera omedelbart. Blomman tas bort från krukan, all jord, ruttna rötter och växtdelar tas bort. Därefter behandlas rötterna med en fungicid och transplanteras till sheffler i en ny kruka och jord.

Bild
Bild

Andra svampinfektioner framstår som stora, vattentäta bruna eller svarta fläckar med en gul gloria. De kan spridas över bladen på några dagar. Om en växt odlas av frön eller en liten planta köps, är det först värt att hålla dem i karantän. Många patogener är ansvariga för svampsjukdomar. Phytophthora infekterar de nedre bladen och rör sig sedan uppåt.

Nästan alla svampinfektioner elimineras med moderna fungicider, liksom för bakteriella lesioner - de kan inte botas , men i ett tidigt skede kan växten räddas om alla skadade skott tas bort. Efter bearbetning flyttas blomman till karantänzonen och väntar helt enkelt - den kommer antingen att återhämta sig eller dö.

Bakteriell kontaminering kan identifieras genom utseendet på små vattniga fläckar på bladens kant. Om ingenting görs börjar de snabbt kombinera, blir svarta och leder till ett starkt lövfall. Hela anläggningen påverkas. Gulaktiga prickar kan växa mellan bladvenerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom våta löv tillåter svampsporer att gro, måste uppfödaren hålla lövverket torrt. Detta är en av anledningarna till att du inte bör befukta luften nära shefflers eller vattna ovanför luften. De tar alltid bort friska växter från sjuka, tar bort löv om krontätheten är för hög och luft inte tränger in . Det är också nödvändigt att ge tillräckligt med utrymme mellan buskarna för bättre luftcirkulation.

Små bruna fläckar som sprids från utsidan av bladen ner till stjälkarna är en svampinfektion som är ganska aggressiv. De första symptomen uppstår inom två dagar efter infektion. Skadorna kan vara bara bruna eller ha en gul halo.

Svampsår börjar sprida sig från plantans bas och resa uppåt. De attackerar ofta sheffler när hon är stressad, till exempel efter en transplantation.

Bild
Bild

Det är vanligtvis för sent att rädda blomman efter att odlaren har märkt symptomen. Om det finns en misstanke om att shefflern efter transplantationen har försvagats eller rötterna har skadats, hjälper förebyggande behandling till att rädda blomman.

Sjukdomsförebyggande kan eliminera många problem i framtiden. Många fungicider och baktericider finns i specialaffärer, men kom ihåg att shefflera är känslig för kemisk skada.

Bakterie- och svampinfektioner sprids snabbt på våta bladytor, så erfarna odlare slutar aldrig påminna om att torra löv helt förhindrar uppkomsten av många sjukdomar.

Tidig applicering av toppdressing bildar en god immunitet i blomman, så att shefflera kan hantera infektion.

Rekommenderad: