Lockigt Klorofytum (25 Bilder): Vård Av Lockigt Klorofytum Hemma. Blommans Reproduktionsmetoder. Hur Transplanteras Det? Möjliga Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Lockigt Klorofytum (25 Bilder): Vård Av Lockigt Klorofytum Hemma. Blommans Reproduktionsmetoder. Hur Transplanteras Det? Möjliga Sjukdomar

Video: Lockigt Klorofytum (25 Bilder): Vård Av Lockigt Klorofytum Hemma. Blommans Reproduktionsmetoder. Hur Transplanteras Det? Möjliga Sjukdomar
Video: Hur jag tvättar mitt Afrohår/lockiga hår + vad jag gör. Wash Day Routine for dry natural hair 💦 2024, April
Lockigt Klorofytum (25 Bilder): Vård Av Lockigt Klorofytum Hemma. Blommans Reproduktionsmetoder. Hur Transplanteras Det? Möjliga Sjukdomar
Lockigt Klorofytum (25 Bilder): Vård Av Lockigt Klorofytum Hemma. Blommans Reproduktionsmetoder. Hur Transplanteras Det? Möjliga Sjukdomar
Anonim

Lockigt klorofytum är en av de ursprungliga och lättodlade växterna, den är väldigt opretentiös och lättskött. Oftast väljs det för plantering av nybörjare och helt enkelt älskare av gröna växter. Chlorophytum värderas för sina fördelaktiga egenskaper: man tror att det rengör luften i huset perfekt, neutraliserar skadliga ämnen och gifter från det.

Därefter kommer vi att lära oss mer i detalj om reproduktionsprocessen för lockigt klorofytum, titta närmare på vården av det och också bekanta oss med möjliga sjukdomar som kan leda till att denna växt dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Lockigt klorofytum dök upp i vårt land under lång tid, trots att Afrika och tropikerna anses vara insättningen av denna blomma. Varje person har minst en gång i sitt liv sett den här växten med gröna avlånga löv randiga . Klorofytum placeras på fönstren på offentliga institutioner, kontorsbyggnader, skolor och universitet, och det är också mycket efterfrågat som en opretentiös hemblomma. Det är mycket lätt att ta hand om det, och det kräver riklig vattning bara under den varma årstiden. Denna blomma slår rot överallt, ser vacker ut, kan dekorera nästan alla rum.

Chlorophytum tillhör örtväxter . Vissa experter argumenterar om hans förhållande till en viss familj. Så, brittiska forskare tillskriver det sparris, även om växten tidigare tillhörde liliaceae.

Bild
Bild

Chlorophytum anses vara en säker blomma, eftersom den inte orsakar några allergiska reaktioner, inte ens hos de allvarligaste allergikerna . Enligt vissa experter är klorofytum inte skadligt för kattdjur. Även om katten äter ett blad av växten, hjälper det bara hennes tarmar att rensa.

Enligt Feng Shui -läran är denna växt också en slags indikator på energi i huset, den låter dig lösa tvister och minska det ackumulerade negativa. Trots det ganska enkla utseendet kan klorofytum ge många fördelar och komplettera hem- eller kontorsinredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Chlorophytum är inte alls en nyckfull blomma. Även en nybörjare amatör kan hantera det. Men för en gynnsam tillväxt av en blomma skadar det fortfarande inte att känna till några av funktionerna i det korrekta innehållet i denna kultur.

Denna växt kan mycket väl vara i skuggan, även om solstrålarna inte kommer att störa den under dagen . Därför är det optimalt att placera den på en fönsterbräda med tillräckligt med ljus. På sommaren rekommenderas det dock inte att utsätta blomkrukan för öppet solljus, eftersom de kan skada bladen, vilket leder till att bladen torkar ut och växten börjar vissna.

Chlorophytum känns bra vid en optimal rumstemperatur i rummet på + 15-20 grader, men vid +10 grader fryser det redan, så det är bäst att inte tillåta en sådan temperaturregim. Med rätt vård kan växten börja blomma i slutet av februari - början av mars . Viloläget räknas från oktober till början av våren.

Vattning under den varma säsongen ökar bäst till 3-4 gånger i veckan, och under den kalla årstiden reduceras till 1-2 när jorden i grytan torkar ut.

Grundregeln vid vård av klorofytum är att inte låta jorden torka ut för mycket.

Bild
Bild

När det gäller luftfuktigheten i rummet rekommenderas det på sommaren att dessutom fukta växten med en sprayflaska med vatten, annars kan växtens tips börja torka något på grund av torrheten i rummet. Från höst till vår räcker det med regelbunden vattning utan extra fukt. Sprutning ska utföras med vatten vid rumstemperatur, helst stående.

Du behöver inte beskära växten, såvida det inte handlar om att beskära gamla blad eller ge blomman en speciell form . I allmänhet tål lockigt klorofytum beskärning smärtfritt. Växten bör endast matas under växtsäsongen, det vill säga från mars. Som toppdressing är det bättre att använda färdiga flytande gödningsmedel, som kan köpas i trädgårdsbutiker. Det rekommenderas inte att använda gödsel, med det kan du lägga till insekter och parasiter till växten.

När det gäller jorden, som klorofytum föredrar, bör det noteras att den är neutral, utan onödiga föroreningar och tillsatser. Det viktigaste är att jorden är lös, sand, humus, torv och lövjord rekommenderas i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Många nybörjare trädgårdsmästare undrar hur man korrekt förökar lockigt klorofytum. Denna process utförs med frön eller rosetter, även om amatörblommodlare ofta föredrar att helt enkelt köpa en redan odlad blomma i en butik. Det har fastställts att grobarheten för frön av denna växt är ganska liten och inte överstiger 35%.

Bild
Bild

För mer lovande tillväxt experter rekommenderar att blötlägga fröna en dag före plantering.

  • Efter blötläggning av fröna bör de sås omedelbart i en tidigare beredd och fuktad jord. Torv och sand måste finnas i jorden.
  • Sedan pressas fröna lätt ner, strös med jord och täcks med glas. Ibland kan du använda hårdfilm. Det viktigaste är att inte glömma att göra luftning flera gånger om dagen.

Dessa åtgärder utförs för att uppnå en växthuseffekt, som gör att fröna kan gro så snabbt som möjligt. Behållaren eller den lilla krukan med frön under plasten ska placeras på en varm, men inte för solig plats. Som regel börjar klorofytum dyka upp inom 30-45 dagar efter plantering.

Bild
Bild

Reproduktion kan utföras med hjälp av de resulterande butikerna . Omedelbart efter att växten har bleknat börjar så kallade rosetter dyka upp på pilarna, som används av många trädgårdsmästare för att föröka växten. För reproduktion måste rosetten klippas av och sänkas ner i ett glas vatten. Så snart de första rötterna dyker upp kan den unga växten transplanteras i en kruka med beredd jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanterar man en blomma?

För en bekväm tillväxt rekommenderas att växten planteras om en gång om året. Transplantationen utförs från mars till februari fram till fasen av aktiv tillväxt. Vid transplantation är det lämpligt att välja en större behållare, eftersom denna växt har ett mycket stort rotsystem. Det är bäst att använda en bra jord med torvjord och humus, där växten rotar sig snabbare och mer smärtfritt.

En gammal växt kan planteras om vart tredje år, och det är bäst att använda en gammal jordklump . Det optimala valet av en ny behållare är en som är 10% större än den föregående. I en trång kruka tenderar klorofytum att blomma snabbare, men dess livskvalitet reduceras avsevärt. Dessutom brister små och trånga krukor mycket snabbt från rotväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också plantera en stor växt . Vanligtvis planteras blomdelar efter 3 år eller mer, när klorofytum har gett många unga skott. Med huvudtransplantationen av växten separeras mindre buskar från den, som omedelbart kan planteras i marken, i mindre krukor. Innan transplantation är det viktigt att uppmärksamma rötterna: om det finns de som har ruttnat lite måste de tas bort i tid.

Små skador på växten under transplantation är inte hemska för honom, den är ganska hård, även när det gäller att ta bort saknade rötter.

Sjukdomar och skadedjur

Chlorophytum lockigt har antibakteriella egenskaper, och därför attackeras det sällan av parasiter eller sjukdomar. Men växten attackeras oftast av:

  • bladlöss;
  • spindelkvalster;
  • trips;
  • nematoder.

I kampen mot dessa skadedjur är det bäst att använda professionella insekticider, som kan köpas färdiga i en trädgårdsbutik. Som regel är klorofytum infekterat med närliggande sjuka växter. Ibland kan insekter komma på växten från den medförda buketten blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som en förebyggande åtgärd i kampen mot insekter och skadedjur är det bäst att regelbundet ventilera rummet och regelbundet inspektera bladen för förekomst av parasiter. Du kan också använda folkavkok av aska eller kamomill en gång om året, vilket fungerar som en utmärkt profylax i kampen mot sjukdomar hos inomhusväxter. Du kan bearbeta bladen med en lösning med tvätttvål.

Mycket ofta är problemet inte alls hos skadedjur, utan i sjukdomar . Till exempel att torka löv eller blad som krullar ihop och torkar samtidigt. Om det inte finns några parasiter på bladen är det troligtvis bristen på vitaminer och mineraler, det vill säga vid otillräcklig utfodring. Torkning av löv kan också orsakas av alltför torr luft och en stor mängd natrium i gödningsmedlet som används för att mata växten.

Men gulnade blad kan tyda på att växten befinner sig i en för fuktig miljö eller att den vattnas och sprutas. I det här fallet rekommenderas att transplantera klorofytum, var noga med att kontrollera om rotsystemet ruttnar.

Gula löv kan också vara ett resultat av brist på belysning och utarmning av substratet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att sammanfatta är klorofytum en stor blomma som säljs till ett fyndpris i nästan alla trädgårdsbutiker . Det är opretentiöst, lätt att rengöra och rengör samtidigt luften väl, som ett filter. Därför rekommenderar experter att placera det i köket, där det alltid finns mycket onödigt föroreningar. Växten kan också placeras i sovrummet, där den också filtrerar luften och dekorerar rummet.

Rekommenderad: