Garden Tradescantia (31 Bilder): Fleråriga Arter Och Sorter, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Variegated Creeping Tradescantia In Landscape Design

Innehållsförteckning:

Video: Garden Tradescantia (31 Bilder): Fleråriga Arter Och Sorter, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Variegated Creeping Tradescantia In Landscape Design

Video: Garden Tradescantia (31 Bilder): Fleråriga Arter Och Sorter, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Variegated Creeping Tradescantia In Landscape Design
Video: Tradescantia Zebrina Propagation & Care Tips | Spiderwort 2024, Maj
Garden Tradescantia (31 Bilder): Fleråriga Arter Och Sorter, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Variegated Creeping Tradescantia In Landscape Design
Garden Tradescantia (31 Bilder): Fleråriga Arter Och Sorter, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Variegated Creeping Tradescantia In Landscape Design
Anonim

Garden Tradescantia är en populär växt som har många sorter. För många blomsterodlare är detta en vanlig krukväxt som inte sticker ut mot andras bakgrund. Faktum är att det är en favoritblomma av trädgårdsmästare som uppskattar dess motståndskraft mot ogynnsamma förhållanden och det faktum att den är idealisk för att växa nära vattendrag.

Tradescantia får ett särskilt värde för dem som gillar landskapsdesign, trots allt, med hjälp av det, kan du skapa mångfärgade volymetriska tjocklekar och figurer på marken … I denna egenskap är de inte sämre än anemoner och pelargoner, som traditionellt planteras av trädgårdsmästare som prydnadsväxter.

Särdrag

Tradescantia tillhör släktet med fleråriga gräs, tillhör familjen Kommelinovye. Denna vackra krypande blomma fick sitt namn tack vare John Tradescant, trädgårdsmästaren för kung Karl I av England. Tillbaka på 1600 -talet vann denna växt sympati för kungligheter, så Tradescant började flitigt odla denna växt med ljusa blommor och frodig vegetation. Tradescantia är en vinstock från tropikerna i Amerika. Det har slagit rot även i Europa, här odlas det inomhus eller i trädgårdar. Detta blev möjligt tack vare urvalet.

De resulterande hybriderna kan växa vid inte särskilt höga temperaturer . Street tradescantia blommar i maj och glädjer ögat innan det börjar bli kallt. Växtens blad har en oval form, och trädgårdsbuskens höjd överstiger vanligtvis inte halvmetersgränsen. De är täckta med blommor av vitt, rosa lila, rött och blått. Deras struktur är densamma som för inhemska motsvarigheter: 3 kronblad, mot vilka ljusa ståndare sticker ut.

Även om blommans livslängd är kort - 1 dag - visas de om och om igen, så busken ser alltid vacker ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Tradescantia har inte bara dekorativa funktioner, det har också medicinska egenskaper.

  • För nedskärningar . Tradescantia kan döda bakterier och stoppa blod. Innan du applicerar arket på såret måste det tvättas och skrynklas med händerna.
  • För förkylning … Ett avkok av denna växt används för sköljning.
  • Med sjukdomar i mag -tarmkanalen . Lindrar inflammation i magen och har en lugnande effekt på alla organ i matsmältningssystemet.
  • Mot parodontal sjukdom . För att stärka tandköttet, tugga bladet före och efter måltider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns ganska många typer av tradescantia. De kan skilja sig åt i utseende och har karakteristiska egenskaper. Olika arter föredrar olika klimat, och inte alla är lämpliga för utomhusodling. Vi uppmärksammar dig en lista över de mest populära växtsorterna.

Virginskaya . Det är uppkallat efter staten Virginia, där det växer aktivt. Hon slår rot på våra breddgrader. Denna fleråriga växer i genomsnitt till en höjd av en halv meter (plus eller minus 30 cm). Arten känns bekväm på våtmark och är i allmänhet opretentiös: på sommaren överlever den torka bra och frost på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tradescantia Anderson . Den liknar den tidigare arten, den växer också bra i tempererade klimat, men skiljer sig från lila-gröna eller ljusgula blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jätte . Trots detta namn överstiger stammarnas höjd inte 40 cm. Den växer på de steniga markerna i Texas. Dess löv är bredare än andra släktingar, och kronbladet har en sammetslen kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lång-rhizom … I sin naturliga livsmiljö växer den i Missouri -kullarna. Den kännetecknas av skott som bara är 10 cm höga och tolererar ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild

Ohio … Denna typ ger buskar med en höjd av 1, 2 meter. Bladen är ljusbelagda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tradescantia skövlar . Växtens storlek överstiger inte 60 cm, stjälkarna är släta och kronbladet är pubescent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tradescantia subasper . Växternas skott har en sicksackform och blir upp till 1 m långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Att hitta en plats för tradescantia i din trädgård är inte svårt. Denna fleråriga växt växer bra på en mängd olika platser: bredvid en damm, på en rabatt, nära ett träd och bredvid ett hus . Om du vill beundra blommorna så länge som möjligt, kommer en plats som är öppen för solens strålar inte att fungera. Direkt strålning kan orsaka brännskador, vilket i sin tur leder till döden av enskilda delar av bladet. Blomman kommer att kännas mer bekväm i skuggan.

Med all kärlek till fukt, tål det en lång frånvaro av regn väl, det viktigaste är att vattna det regelbundet.

Innan du planterar är det värt att mata marken med gödsel eller mineralgödsel. Avkomma från Tradescantia erhålls på tre sätt:

  • frön;
  • sticklingar;
  • dela busken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens uppdelning utförs vanligtvis vart 3-4 år . Proceduren bör utföras under våren. Busken grävs noggrant ut och behåller en jordklot. När du delar rhizomen är det mycket viktigt att inte skada den. De resulterande små buskarna planteras i förberedda gropar.

Om du planterar frön i ett växthus i mars, så är det i slutet av våren dags att placera plantorna i en rabatt. De kommer att blomma om 2-3 år. Sticklingar planteras på sommaren, efter att ha hållit dem i vatten i flera dagar tills rötterna bildas. De slår ordentligt och växer snabbt.

Det är viktigt att veta att om du planterar en blomma i marken på ett helt oupplyst ställe, kommer den att blomma blekt. Mest av allt gillar han en brokig skugga, som tillåter ett litet slag av strålar. Och även denna bosatta i rabatter älskar att knyta till stöd, både konstgjorda och naturliga: till andra växter. Om du planterar växterna nära varandra, behövs inte strumpebandet alls. Det krävs bara för stora växter som sjunker under bladets vikt.

Bild
Bild

Inom landskapsdesign

När man utvecklar platsdesigner är det viktigt att placera plantorna så att höga exemplar inte överlappar underdimensionerade. Höga sorter planteras bäst i bakgrunden: efter ett par år får de en vacker rundad form med kaskadskott, och deras små blommor lockar alltid fjärilar, som dessutom dekorerar busken. När man dekorerar en trädgård planterar blomsterodlare gärna Tradescantia i närheten av geyher, brokig stamm, värdar, ormbunkar och astilbe.

De ser inte bara bra ut tillsammans, utan de stöder också Tradescantia. Det kommer att se bra ut i en skuggig mixborder, i det nedre steget av en alpin bild. Och även en plats nära staketet är lämplig för henne, där växten kommer att skyddas från den brännande solen.

Om du nypar en blomma en gång om året eller var sjätte månad kommer buskarna att se mer kompakta och tjockare ut . Landning på dammen kommer att vara en bra lösning: Tradescantia kommer att växa och blomma praktfullt. Detta kommer att försköna trädgårdsdammen, eftersom de andra växterna som vanligtvis bor i den inte har sådana estetiska egenskaper. Ta bort kopparna när Tradescantia har bleknat . Om detta inte görs i tid, kommer fröna att spilla till marken och ge ny tillväxt, vilket inte kommer att gynna buskens form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att få frodiga blommor och starkt lövverk är det viktigt att komma ihåg att ta hand om Tradescantia. Växande principer är ganska enkla, eftersom blomman i sig är opretentiös.

Vattning

Växten älskar riklig vattning, med brist på fukt, blommorna vissnar, dess tillväxt stannar och i extrema fall kan den torka ut helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Ofta krävs inte Tradescantia -befruktning. Endast de starka skotten som har dykt upp en gång matas och igen när knopparna dyker upp. Tack vare sådana åtgärder kommer växten att känna sig bekväm i ett par år, varefter det är möjligt att tillsätta mineralgödsel igen.

Bild
Bild

Sjukdomar

Denna invånare i rabatten är inte rädd för insekter och är inte särskilt mottaglig för sjukdomar, så han behöver inte göra speciella kompositioner för förebyggande. Om bladen från denna invånare i trädgården trots allt täckte fläckar, så troligtvis led han av svampsjukdomar. I det här fallet blir bladets spetsar bruna, en ljus blomning kan dyka upp, och knopparna ändrar ibland form till en oregelbunden. För att bli av med denna sjukdom måste du använda fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

För att framgångsrikt överleva vinterkylan är det lämpligt att täcka blomman. För all dess frostbeständighet behöver den skydd. Detta görs bäst med höstlövverk. Det placeras i stora mängder ovanpå växterna. Vanligtvis är detta tillräckligt för en bekväm övervintring av Tradescantia.

Rekommenderad: