Coreopsis (60 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Färgning, Storblommiga Och Lansettformade, Frotté- Och Gula Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Coreopsis (60 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Färgning, Storblommiga Och Lansettformade, Frotté- Och Gula Sorter

Video: Coreopsis (60 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Färgning, Storblommiga Och Lansettformade, Frotté- Och Gula Sorter
Video: Coreopsis plant care and propagation 🏵🏵🌿🌿🍀🍃 2024, April
Coreopsis (60 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Färgning, Storblommiga Och Lansettformade, Frotté- Och Gula Sorter
Coreopsis (60 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Färgning, Storblommiga Och Lansettformade, Frotté- Och Gula Sorter
Anonim

Coreopsis är en växt som används aktivt i landskapsdesign. Med ett skickligt tillvägagångssätt kan blomman ta sin rättmätiga plats bland andra exemplar eller bli en del av den centrala sammansättningen av din trädgårdstomt. Innan du väljer denna växt för hushållsavel bör du dock noggrant läsa beskrivningen, egenskaperna, arterna och sorterna, plantering och vård samt avelsalternativ.

Bild
Bild

Beskrivning

Om du vill diversifiera landskapsdesignen på din webbplats bör du ägna särskild uppmärksamhet åt coreopsis. Denna växt tillhör det blommande släktet och till familjen Asteraceae.

Bild
Bild

Trots att den beskrivna blomman från vetenskaplig synvinkel kallas coreopsis (namnet kommer från det grekiska språket), finns det andra namn för denna växt bland folket. Du kan stöta på namn som kaliopsis eller rad.

Bild
Bild

Coreopsis fyller inte bara en dekorativ roll, eftersom den är en riktig dekoration av alla trädgårdstomter, men har också ett funktionellt värde. Till exempel är det en grovfoder för larver och lepidoptera. Förutom, plantans frön tjänar som föda för fåglar.

Bild
Bild

Det är viktigt att notera att coreopsis innehåller flera sorter och arter. Alla är vilda blommor i Florida - en av USA: s stater. Som sådan registrerades de 1991.

Bild
Bild

Om vi pratar om den botaniska beskrivningen av en växt, bör det genast noteras att blommans utseende kan variera betydligt. Till exempel, standard växthöjd varierar från 40 till 120 centimeter . Samtidigt växer coreopsis i form av täta buskar, den har också frukter.

Idag odlas och odlas blomman aktivt hemma, men coreopsis finns också i naturen. Så, på territoriet i Nord-, Central- och Sydamerika har forskare registrerat 28 växtarter.

Bild
Bild

Coreopsis blommor har en så kallad tandad ände . Samtidigt inramas själva blomhuvudena av åtta kronblad.

Om du är ny inom trädgårdsarbete, kan du jämföra det med fältprästkragar för att föreställa dig hur denna växt ser ut. Botaniker jämför dessa blommor med sina höga stjälkar och blommor.

Bild
Bild

Typer och sorter

Idag finns det ett stort antal olika sorter och typer av coreopsis: frotté, gul, årlig, brokig, småbladig, trädgård, rosa, orange, etc. Låt oss överväga de viktigaste.

Roulett . Den har dubbla blommor i struktur och skarlet i färgen, som har små gula och orange fläckar. Denna sort odlas ofta i olika rabatter, liksom i blomkrukor i lägenheter. De bör planteras i solig, väldränerad jord.

Bild
Bild

Earley Sunrise . Early Sunrise har ett stort antal guldgula blommor. I höjd kan växten nå 0,4 meter.

Bild
Bild

Bloomsation Dragon . Bloomsation Dragon föredrar måttlig vattning och trädgårdsjord. Skiljer sig i uttalade vinterhärdiga kvaliteter, i höjd kan den nå 35 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ruby Frost . Ruby Frost kan ha gula eller rosa blommor. Sorten är ganska opretentiös i vården.

Bild
Bild

" Golden baby ". Detta är en sort som bildar täta buskar som inte överstiger 0,4 meter i höjd. Blommorna har en dubbel konsistens och en gul nyans, som i mitten av blomman förvandlas till en rik apelsin. Blomningsperioden är cirka tre månader.

Bild
Bild

" Amulett ". Blommorna har en rödbrun nyans. Oftast planteras de längs kantstenar eller gångstigar, liksom på steniga sluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Madras Magic . Madras Magic har rosa-vinröda ljusa blommor. Älskar soliga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drummond . Denna sort är en buske vars höjd kan överstiga 0,5 meter.

Bild
Bild

Dessutom sådana sorter av coreopsis som "Zateya", "Lanslivd", "Incredible", "Golden Ball", "Sunfire", Bengal Tiger, "Bullfinch", "Presto", "Sun Ray", "Bloomsation Chameleon"…

Bild
Bild

Förutom sorter skiljer man också olika växtsorter

Bild
Bild

Färgning

Denna art kännetecknas av en ganska tunn, men samtidigt med ett stort antal grenar, stammen, som kan nå 1 meter i höjd. Växten har gula blommor med en vinröd färg i mitten . Blomman i sig kan vara upp till 50 mm i diameter. Den blommar på sommaren och hösten.

Bild
Bild

Storblommig

Artens namn talar för sig själv - växten har ganska stora blommor. Busken själv har en sfärisk form och kan nå en meter i höjd.

Bild
Bild

Lanceolate

Denna typ av växt i naturen finns i USA och Kanada, liksom i Mexiko.

Bild
Bild

Eared

Höjden på denna typ av coreopsis är ganska liten och kan nå maximalt 30 cm. blomman har korta rundade blad, och den blommar ganska tidigt - i maj.

Bild
Bild

Gräsrötter

Denna typ av coreopsis är en årlig växt. Blommorna är färgade i en mängd olika nyanser av gult och guld.

Bild
Bild

Kalifornien

I höjd kan denna art nå 30 cm. Bladen har en trådformig form.

Bild
Bild

Jätte

Artens namn beror på växtens storlek. Så i höjd kan coreopsis nå två meter och överstiga mänsklig tillväxt.

Bild
Bild

Övrig

Den virvlade coreopsis har en grenad stam, som är täckt med gröna blad som liknar nålar i utseende. Blombladen som blommar i juli är smalare i formen.

Rosa coreopsis får sitt namn från sin känsliga färg . Denna växt är flerårig och har nålformat grönt bladverk.

Bild
Bild

Således kan vi dra slutsatsen att det i naturen finns en mängd olika arter och sorter av coreopsis. Välj en eller flera av dem för att dekorera din webbplats.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Först och främst, när du planterar, är det viktigt att välja rätt plats. Så Coreopsis föredrar soliga och väl upplysta områden, men samtidigt skyddade från vind och drag. Men även om dessa villkor inte är uppfyllda kommer blommorna att växa och utvecklas i skuggan … Valet av ett skuggat område kommer emellertid att påverka växtens utseende avsevärt: det kommer att vara långsträckt uppåt och utarmat, troligen kommer blomningen inte att vara så riklig och lång.

Bild
Bild

Förutom, När du planterar i öppen mark bör du vara uppmärksam på jordens sammansättning … I detta avseende är coreopsis inte särskilt krävande. Han föredrar ljusa och lösa jordar. Marken måste lossas i förväg, liksom ett dräneringssystem måste installeras. Mängden näringsämnen och mineraler i jorden bör vara måttlig; med ett överskott kan en intensiv ansamling av grön massa observeras, vilket kan påverka plantans allmänna tillstånd negativt. Man bör också komma ihåg att coreopsis inte tål sura jordar.

Bild
Bild

Direkt plantering rekommenderas på hösten eller våren. Du måste plantera växter på ett avstånd av 50-60 cm från varandra.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Om du bestämmer dig för att börja odla coreopsis är det viktigt att följa alla regler för vård av växten. Bara om det, om du följer alla rekommendationer från experter blir dina växter friska och vackra , och kommer också att växa i många år på din webbplats och glädja hushåll, grannar och till och med närstående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Alla arter och sorter av coreopsis tillhör kategorin torkresistenta växter. Följaktligen behöver blommorna inte rikligt och ofta vattnas. Det är också viktigt att se till att det inte finns för mycket fukt (detta gäller särskilt regioner med aktiv nederbörd: regn, snö etc.). Mängden och regelbundenheten för vattning av coreopsis beror till stor del på den specifika växttypen . Så till exempel om blommor som är målade i rosa och röda toner växer på din webbplats, tänk på att sådana växter behöver mer fukt än några andra sorter.

Bild
Bild

Efter att vattningsproceduren har slutförts måste marken runt buskarna lossas. Denna åtgärd är att förhindra sprickbildning av matjorden.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsel och utfodring är inte en nödvändig del av coreopsis vård. Det bör dock komma ihåg att om jorden där växten växer är ganska dålig när det gäller näringsämnen, bör du ta hand om deras ytterligare introduktion. Det rekommenderas att välja komplext mineralgödselmedel som gödningsmedel . Å andra sidan måste gödsel och andra organiska element kasseras.

Bild
Bild

Överföra

På grund av det faktum att coreopsis är en växt som växer ganska snabbt, är det nödvändigt att säkerställa uppdelning och transplantation av mogna vuxna. Traditionellt rekommenderas detta förfarande inte mer än en gång vart tredje år. För detta växten avlägsnas noggrant från jorden, delas upp i delar med en vass kniv, så att var och en har rötter och skott … Alla växter planteras i beredda områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Generellt sett behöver en blomma inte skydd för vintern om temperaturen inte sjunker under minus 20 grader. Men om du bor i ett område med ett hårt klimat, måste du täcka dina coreopsis -planteringar för vintern med ett litet lager av nålar och lövverk. Om vintern var snöig bör buskarna frigöras från snön på våren . Växten gillar inte riklig fukt, som bildas på grund av snösmältning på våren.

Bild
Bild

Stöd

Som nämnts ovan är coreopsis en växt som kan nå en höjd av mer än 2 meter. Av denna anledning rekommenderas att vissa sorter (som är höga) knyts till stabila stöd. Detta förfarande är särskilt nödvändigt om du odlar en blomma i förhållanden med tung och näringsrik jord.

Bild
Bild

Beskärning

Medan coreopsis blommar är det viktigt att hålla ett öga på de vissnande blommorna och beskära dem i tid. Denna procedur kommer att stimulera uppkomsten av nya och unga skott . Det rekommenderas också att klippa stjälkarna under höstsäsongen (detta gäller fleråriga växter).

Bild
Bild

Kom dock ihåg att det finns undantag från denna regel. Så, i inget fall ska du skära av storblommig coreopsis. Saken är att detta kan leda till fullständig frysning.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Om du bestämmer dig för att plantera coreopsis på din webbplats och är nöjd med resultatet, uppstår frågan naturligtvis inför dig om hur man korrekt förökar en blomma och vilka metoder som finns.

Bild
Bild

Det enklaste sättet att föröka växten är med frö . Det bör dock komma ihåg i förväg att denna metod kommer att kräva en tillräcklig mängd av inte bara dina ansträngningar, utan också tid. Så, den mest lämpliga säsongen för att plantera coreopsis med frön är vår eller höst. Den mest gynnsamma vårmånaden är april, och vid plantering av en växt på hösten används den så kallade podzimny-sådd. Man bör komma ihåg att fleråriga växtsorter med fröförökning kommer att börja blomma först efter ett år.

Bild
Bild

Om du vill att blomman ska blomma det första året efter plantering, bör du använda en annan metod - sådd av plantor . Denna procedur utförs oftast i början av våren, i mars. För genomförandet är det nödvändigt att i förväg förbereda speciella behållare som måste fyllas med en näringsblandning från jorden. Frön måste placeras i dessa behållare (ytligt rekommenderas det inte att begrava dem). Därefter täcks behållarna med folie eller glas. Detta kommer att skapa den så kallade växthuseffekten, respektive påskynda groning. Om du gjorde allt korrekt, kommer de första skotten av coreopsis att visas den 10: e dagen.

Bild
Bild

När plantor har dykt upp är det absolut nödvändigt att ta bort den befintliga filmen eller glaset.

Bild
Bild

Efter det måste du vänta tills de första bladen visas. När detta hände måste du dyka plantorna. Kom ihåg att du måste plantera växter på ett kort avstånd från varandra (minst 2 cm). Boxöverföringen är den första, men inte den enda. Efter det utförs en andra plockning (i det ögonblick när blomman når en höjd av 10-12 cm), men denna gång bör proceduren utföras genom att placera groddarna i separata krukor.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare såväl som botaniska forskare varnar för att plantor är benägna att svarta ben (en av sjukdomarna). För att undvika sjukdom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vattningsproceduren. Så, i inget fall bör du överfukta coreopsis.

Bild
Bild

Innan du planterar odlade plantor i öppen mark är det viktigt att utföra ytterligare ett förfarande, nämligen härdning. För att göra detta måste krukor med plantor periodiskt tas ut i frisk luft, samtidigt som blomman gradvis ökar tiden utanför rummet. Coreopsis planteras på en permanent plats i öppen mark i slutet av våren, i maj . Man bör komma ihåg att avståndet mellan växter bör vara cirka 0,5-0,6 meter. Att plantera coreopsis med plantor utförs oftast för att plantera en växt i ett ogynnsamt klimat (till exempel i norra Ryssland).

Bild
Bild

Förutom förökning av frön kan du plantera en blomma genom att dela, det är önskvärt på hösten eller våren. För att göra detta grävs en vuxen och en utvecklad buske upp, uppdelad i delar, som var och en sitter i förberedda hål.

Bild
Bild

Ett annat sätt är ympning . För detta skärs sticklingar, placeras i jorden och täcks med ett transparent lock ovanpå. Så rotning kommer att ske snabbare. Efter ett tag kommer rötterna att dyka upp, växten kommer att utvecklas. Sedan kan du ta bort skyddet.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland de farligaste sjukdomarna som coreopsis oftast utsätts för, följande kan särskiljas:

  • fusarium;
  • rost;
  • spotting;
  • svamp.
Bild
Bild

Dessutom kan bladlöss påverka blomman negativt.

Bild
Bild

Om tecken på någon av sjukdomarna hittas är det nödvändigt att behandla växten . För att göra detta bör de drabbade områdena av coreopsis omedelbart avlägsnas och hela växten måste behandlas med fungicider (med intensiv skada upprepas denna procedur många gånger).

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av det faktum att coreopsis är en växt som kan blomma ganska aktivt, med stor intensitet och under en lång tid, väljs den ofta av landskapsdesigners för att dekorera trädgårdstomter. Blomman kommer att se bra ut i en rabatt eller i en blomsterträdgård.

Bild
Bild

För att göra kompositionen mer ljus och ovanlig kan coreopsis kombineras med andra prydnadsväxter: rosor, iris, dahlior, etc. Dessutom kan du plantera coreopsis av olika arter, sorter och nyanser i närheten, och därigenom skapa original och unika kompositioner.

Bild
Bild

Om du bor i en lägenhet är detta inte en anledning att vägra att plantera en ovanlig blomma. Så till exempel genom att plantera coreopsis i en behållare eller låda kan du lysa upp din balkong eller loggia.

Bild
Bild

En utmärkt växt för plantering runt lusthus, längs kantstenar och gångvägar. Coreopsis kan användas för att dekorera både privata och offentliga utrymmen.

Rekommenderad: