Alyssum Perenn (41 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Gula Och Andra Fleråriga Sorter, Plantera En Blomma Före Vintern, Växa Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Alyssum Perenn (41 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Gula Och Andra Fleråriga Sorter, Plantera En Blomma Före Vintern, Växa Från Frön

Video: Alyssum Perenn (41 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Gula Och Andra Fleråriga Sorter, Plantera En Blomma Före Vintern, Växa Från Frön
Video: Perenner - plantera så här! 2024, April
Alyssum Perenn (41 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Gula Och Andra Fleråriga Sorter, Plantera En Blomma Före Vintern, Växa Från Frön
Alyssum Perenn (41 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Gula Och Andra Fleråriga Sorter, Plantera En Blomma Före Vintern, Växa Från Frön
Anonim

Allt mer, i personliga tomter, kan du hitta en sådan flerårig växt som alyssum. Dessa blommor används ofta för att skapa klippträdgårdar och trädgårdsbäddar. Alyssum lockar många uppmärksamhet med sin charmiga blomning. Den fleråriga är en frodig, kompakt buske med ljusa, doftande knoppar. Alyssium skapar en underbar atmosfär i trädgården. Fördelen med anläggningen är dess enkla underhåll. I den här artikeln kommer vi att titta på funktionerna hos dekorativa blommor och reglerna för att ta hand om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Alyssum är en flerårig växt som tillhör kålfamiljen. Trädgårdsmästare kallar det ofta rödbetor . I naturen finns det mer än 200 sorter av alyssum. Växtens naturliga livsmiljö är den nordamerikanska kontinenten. Burachok finns också i de steniga områdena i Europa och Asien. Tidigare hjälpte denna blomma människor i kampen mot hundrabbi, detta faktum påverkade plantans namn. Alyssum översätts från latin med "hundrabattnekelse".

Detta underdimensionerade marktäcke kan bli upp till 40 centimeter . Borachka har en grenad stam, löv och skott är något pubescenta. Blomningsperioden faller i början av sommaren och varar tills kallt väder börjar. Växtens blommor samlas i små blomställningar och har en enorm färgpalett. Gula, rosa och vita färger är vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med höstens början visas frukter på buskarna i form av små baljor . De är lämpliga att använda som planteringsmaterial. Fröna kan förbli livskraftiga i 3 år. Under perioden med aktiv blomning lockar rödbetan ett stort antal bin, eftersom det är en honungsväxt.

I landskapsdesign används den ofta som en kantsten, ser bra ut både i grupp och i enstaka planteringar. Alyssum odlas vanligtvis som en flerårig växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I naturen finns det många sorter av alyssum, varav de flesta är lämpliga för odling i Ryssland. Trädgårdsmästare odlar dock bara några av dem. Tänk på de mest populära typerna av denna fleråriga.

Klippig

Höjden på en vuxen växt är 30 centimeter. Buskens greniga skott bildar en halvklotform, dess diameter kan nå 40 centimeter . Bladen behåller sin friskhet på grund av närvaron av känd pubescens även i det värsta vädret. De är målade i en blåblå nyans.

Trots att de små blommorna bildar en tät pensel är blomställningarna ganska korta. På sen vår börjar alyssum blomma. Denna process tar cirka 40 dagar.

Bild
Bild

Bland de mest kända sorterna av rock alyssum utmärks följande

" Golden Wave ". Höjden på en vuxen flerårig buske kan vara 20 centimeter. Blomställningarna hos en sådan rödbeta är målade i en gyllene nyans. Blommande sker i början av sommarsäsongen. Bladen, som många sorter av alyssum, är pubescenta. De är färgade silvergröna. Att sköta en växt innebär nästan inga svårigheter. Denna sort tolererar perfekt den torra säsongen.

Bild
Bild

" Afrodite ". Växten representerar underdimensionerade buskar, vars blommor är mörkröda. Burachok börjar blomma i juni. Det är bättre att plantera blomman på en något skuggad plats och observera måttlig vattning. Marken vid landningsplatsen bör berikas med användbara komponenter. Då och då behöver växten utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Plenarmöte ". Huvudskillnaden mellan denna alissum är dess frottéblomställningar, som har en gyllene nyans.

Bild
Bild

Nautisk

En sådan flerårig kallas ofta marin lobularia. Enligt den officiella klassificeringen är dock detta namn felaktigt. Den värmeälskande havet alyssumbusken kan bli upp till 35 centimeter hög. Krypande skott bildar en frodig buske. Växtens löv är ovala i form, de är målade i en rik grön färg. Blomningen varar under hela säsongen.

Populära sorter av sea alyssum

Violet Konigin . Frodiga blomställningar av en ampelös växt är målade i lila färg, lämpliga för odling i hängande krukor.

Bild
Bild

" Prinsessa i Pöpl ". Denna sort är också rik. Hängande skott är en karakteristisk egenskap hos rödbetan, så de odlas ofta i krukor. Om du odlar en flerårig i en rabatt kommer det att se ut som en solid matta. Blomställningarna i sådant alyssum är lila.

Bild
Bild

Lilla Tim . Dessa buskar är helt täckta med små vita blommor. Sorten kryper, dess maximala höjd är 8 centimeter. På grund av dessa funktioner ser det fleråriga ut som havsskum.

Bild
Bild

Mountain alissum

Denna typ av flerårig växt tolererar perfekt låga temperaturer. Höjden på en vuxen buske är 20 centimeter. Borachka kännetecknas av krypande stjälkar och pubescenta löv. Blomställningarna av vilda sorter är gula . Kultivarer har ett mer varierat utbud av färger.

Blomningsperioden inträffar sent på våren och kan pågå till sen höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Det rekommenderas att plantera alissum endast i bördig, lätt alkalisk jord. En neutral jord är också lämplig. Det är lämpligt att tillsätta organiskt gödselmedel till planteringshålet i förväg . Denna plats bör placeras i ett väl upplyst område. Låt inte vatten stagnera i jorden.

Så frön i öppen mark

När jorden är helt uppvärmd och risken för frost är utesluten kan du så plantmaterial. Denna process sker vanligtvis i slutet av våren . Du kan också så frön på senhösten. Således kommer de att genomgå naturlig skiktning, vilket ytterligare kommer att påverka anläggningens uthållighet. I detta fall observeras de första skotten på våren.

Fröna ligger begravda ungefär en halv centimeter i marken . Så groddarna kommer att ha tillräckligt med styrka för att bryta igenom ett litet lager jord. Därefter måste såningen vattnas och täckas med folie eller glas. Växthuset kommer att främja snabbare plantväxt. Du kan inte tjockna planteringen, eftersom detta kan prova utseende av svamp. Fröna placeras på ett avstånd av 20 centimeter från varandra. Efter de första skotten kan gallring göras om det behövs. Den fleråriga blommar inom en och en halv månad efter många skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så frön för plantor

Planteringsmaterial för plantor sås under andra halvan av mars. Marken för sådd bör vara mättad med näringsämnen, något sur . Vanligtvis behövs denna metod för att odla rödbetor för att få tidig blomning, den används ofta i regioner med otillräckligt gynnsamma klimatförhållanden. Fröplantor planteras på ett avstånd av 30 centimeter från varandra. Plantor odlas i växthusförhållanden. Rumstemperaturen måste vara minst +15 ºC. Såning bör regelbundet ventileras och vattnas regelbundet. Gödsla växterna efter att det första bladet dyker upp på plantorna.

Plockningen utförs i närvaro av tre ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om alyssum kommer inte att ta mycket tid och ansträngning, dessutom behöver växten inte ens transplanteras utan brådskande behov. Det viktigaste är att ge den fleråriga en bekväm plats för sin tillväxt, då växer den snabbt och visar bra blomning.

Vattning

Denna opretentiösa växt behöver praktiskt taget inte vattnas. Marken fuktas av nederbörd. Alyssum tappar sin friskhet på torra dagar i avsaknad av skuggning. Därför måste du i värmen återfukta planteringen rikligt.

Det är viktigt att vattnet för bevattning är varmt, eftersom kallt vatten kan skada de fleråriga rötterna. Vattning sker tidigt på morgonen eller sen kväll.

Bild
Bild

Toppdressing

Att gödsla blomman regelbundet är inte nödvändigt. Det räcker att plantera växten i bördig jord. Med brist på näringsämnen på landningsplatsen matas alissum högst 2 gånger per säsong . Detta kommer att kräva ett komplext mineralgödselmedel. Endast fleråriga rötter matas. Undvik att få gödselmedel på bladen.

Bild
Bild

Beskärning

Trädgårdsmästare rekommenderar regelbunden beskärning av bleka buskknoppar. Om du klipper växten i tid kommer det att ha en gynnsam effekt på dess blomning. Nya knoppar börjar dyka upp med förnyad kraft. Skott förkortas med högst 8 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frösamling

Frö samlas in i slutet av september. Vädret ska vara torrt och lugnt. För att göra detta, lägg en filt under busken och gnid knopparna för hand. Planteringsmaterialet måste torkas. Frön lagras i små tygpåsar under hela säsongen.

Bild
Bild

Vintrar

Om rödbetan odlas som en flerårig växt, är det nödvändigt att beskära den efter blomningstiden, varefter blomman är skyddad för vintern. I mitten av vårsäsongen tas skyddet bort. Planteringen behöver tunnas ut vid behov. Alyssum matas regelbundet med flytande gödningsmedel och återfuktas. Blomningen börjar i juni.

I hårda klimat med hårda vintrar kan planteringar frysa helt . Därför måste du först samla frön från buskarna för plantering och sedan ta bort dem. Nästa år kan du odla nya blommor på alla sätt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Borage är en resistent växt och lider sällan av olika sjukdomar. Men även om det fleråriga är helt opretentiöst i vården, kan det drabbas av en sjukdom. Alyssums tillstånd påverkas mycket hårt av stagnationen av vatten vid dess rhizom. Konsekvenserna kan vara skadliga för växten. I detta fall rotsystemet kan påverkas av gråröta … Detta kommer att leda till att rötterna förfaller och perennens fullständiga död.

Ofta står trädgårdsmästare inför svampsjukdom mjöldagg … Med denna diagnos påverkas plantans löv. De är täckta med en vit beläggning. Bladen som drabbats av sjukdomen måste tas bort från busken och sedan behandlas med ett speciellt preparat. En kolloidal svavellösning är lämplig. Mjöldagg är inte den enda svampsjukdomen som kan påverka en flerårig blomma. Fukt i täta plantor av rödbetor kan leda till vit rost … Lösningen är att tunna ut växten genom att ta bort sjuka element. Resten av busken behandlas med ett lämpligt preparat. Du kan också använda kopparoxiklorid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Insekts skadedjur kan också ha en negativ effekt på alyssum. Bland dem sticker ut:

  • korsblommiga loppor;
  • malkål;
  • kålrot vit;
  • mol.

Problemet kan lösas genom att behandla växten med ett lämpligt insekticidpreparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

När det gäller odling av rödbetor med fröplanteringsmetoden finns det ett utmärkt tillfälle att skapa en liten dekorativ stenhage på den personliga tomten. Du kan också arbeta med att skapa ett stenverk, eftersom en sådan växt ser perfekt ut i stenskompositioner. Denna fleråriga ser bra ut i sprickor mellan stenplattor eller i sprickor i murverk. Höga sorter av alyssum används vanligtvis vid dekoration av gränser. Markskydd kommer att fungera som en utmärkt ram för en rabatt med höga växter. Burachka blommor ser underbara ut i en gruppplantering. De passar bra med glöm-mig-inte, heliotrop och nattviolett. Ofta blandar designers också växter med levkoy och pelargonium.

Rödbetan är också lämplig för enkelplantering. Han lägger sig som en levande matta på trädgårdstomten och glädjer ägarna med sin honungsarom. Växten kan odlas inte bara utomhus, utan också hemma. En flerårig planterad i en kruka används för att dekorera loggior och balkonger. Ett frodigt och tjockt lock täcker krukan helt och buskens skott blir mer grenade och hänger ner i kanterna. Alyssumblommor börjar likna mer ampelös. Vattning utförs efter behov. Detsamma gäller beskärning. Nackdelen i detta fall är växtens intolerans mot inomhusförhållanden på vintern. Därför bör den planteras årligen när du odlar rödbetan i en kruka.

Rekommenderad: