Heliotrope (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Träd, Peruanska Och Fleråriga Arter, Växer Från Frön I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Heliotrope (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Träd, Peruanska Och Fleråriga Arter, Växer Från Frön I Landet

Video: Heliotrope (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Träd, Peruanska Och Fleråriga Arter, Växer Från Frön I Landet
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, Mars
Heliotrope (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Träd, Peruanska Och Fleråriga Arter, Växer Från Frön I Landet
Heliotrope (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Träd, Peruanska Och Fleråriga Arter, Växer Från Frön I Landet
Anonim

När du väljer blommor för att skapa ett trädgårdsarrangemang i en rabatt, var uppmärksam på en så intressant växt som heliotrop. Det passar harmoniskt in i alla landskap och kan dekorera en sommarstuga med sina frodiga blomställningar. Dessutom lockar denna kultur trädgårdsmästarnas uppmärksamhet för sin läckra doft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Totalt är cirka 300 arter av denna representant för floran kända. I regioner med svåra vintrar är det vanligt att behålla den som en årlig art, eftersom den inte skiljer sig i vinterhårdhet, och för att växa inomhus kan du plantera en blomma som en flerårig buske. I växthus kan blomman växa i flera år. Blomningen börjar vanligtvis i juli och fortsätter tills termometern sjunker med flera märken - som regel tar denna period lite mer än en månad.

Denna växt är känd för sin kärlek till solens strålar, för vilka den fick namnet "heliotrope", som från grekiska betyder "vända sig till solen ". Båtformade löv är täckta med en mörkgrön färg och symmetriska ådror, de växer i ett rutmönster.

Varje sköld innehåller flera dussin miniatyrblommor, den totala blomställningen når en diameter på 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är kulturen dekorerad med blommor i blå och lila färger, men vita sorter med ett gult centrum kommer över. Efter mognaden delas växtens frukter i fyra fragment och kan fungera som utsäde för nästa säsong . När du odlar en gröda bör du vara medveten om toxiciteten hos vissa sorter. Giftiga egenskaper kan till och med leda till förlamning av centrala nervsystemet. Dessa arter är inte lämpliga att hålla i trädgården eller i huset, men de används i alternativ medicin. Exempelvis kan extrakt användas för att skapa läkemedel mot maskar, lavar, urolithiasis, vårtor och andra sjukdomar. Detta läkemedel används inte i traditionell medicin.

Dessa blommor används ofta i landskapsdesign . Till exempel används de för att dekorera lantliga sängar och blomsterramar. De ser imponerande ut mot bakgrunden av en grön gräsmatta, de ser vackra ut i grannskapet med gula, röda eller vita blommor, de skapar ett spektakulärt landskap när de odlas som krukväxter som dekorerar balkonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Följande sorter av den presenterade kulturen utmärks.

Treliknande eller peruansk (Heliotropium arborescens) . Denna fleråriga når en höjd av 30-45 cm, har gröna blad med många ådror. Bladytan är blank, täckt med lätt tupplur. Arten kännetecknas av små, ljusa blommor som bildas överst på stjälkarna till stora blomställningar.

Varianternas huvudfärger är lavendel, lila, vit, lila, blå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pubescent . Denna örtart utmärks av raka, mycket grenade stjälkar. Bladen är mörkgröna, pubescenta och kompakta. På stjälkarnas toppar bildas spikelets med många miniatyr vita eller lila blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeisk (Heliotropium europaeum L) . En annan representant med tätt fleecy lövverk av grön eller blågrön färg. Blomställningarna har god tillväxt, de bildar ett stort antal kompakta vita eller lila knoppar med ett gult centrum.

Bild
Bild

Hybrid . Bladen på denna växt är mjuka, pubescenta, lansettformade eller spjutformade. Den största fördelen med hybridvarianter är lång och frodig blomning, under vilken öppningen av lila, blå och lila blommor observeras.

Bild
Bild

Följande sorter, de mest populära inom modernt trädgårdsarbete, förtjänar särskild uppmärksamhet

" Havs BRIS ". Detta är ett högt exemplar, vars storlek når 45 cm. Det har en lång blomningstid - från maj till oktober. Blommorna luktar mycket trevligt, doften liknar lukten av vanilj. De resulterande blommorna är blåvioletta.

Bild
Bild

" Marina ". Detta är en mängd av en trädgrupp som kan växa upp till 50 cm. Under gynnsamma förhållanden kan du hitta exemplar upp till 2 m i höjd, men på våra breddgrader odlas kulturen fortfarande som en årlig. Blommorna av sorten har en djupblå-violett nyans och en diameter på 15 cm. Blomningen börjar i juni och fortsätter till frost. De vanligaste hybriderna är Mini Marine, Dwarf Marine och Marine Blue.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Finheterna i att växa hemma

När du håller en blomma i ett rum, kom ihåg att plantans liv beror på bra belysning. I minst 6 timmar om dagen bör kulturen njuta av solens strålar . Så du kan sätta grytan på fönstret på morgonen och på kvällen, när solen inte bakar så varmt och inte kan bränna de känsliga bladen. Vid middagstid rekommenderas att skydda blomman från solens strålar genom att skugga den.

Brist på ljus påverkar plantans hälsa negativt, blomningen kan vara svag och skotten deformeras . För att undvika detta bör du använda fluorescerande eller fytolampor för artificiell belysning när du odlar en blomma i en kruka. En viktig faktor för att hålla kulturen i rummet är att bibehålla luftfuktigheten.

Denna siffra bör vara högre på vintern, när luftfuktigheten i rummet inte överstiger 30% på grund av driftsradiatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att vägra att spraya växten, eftersom droppar som faller på bladplattornas pubescenta yta kan framkalla svampbildning. Om du inte kan klara dig utan att spruta är det bättre att utföra proceduren på morgonen så att fukten hinner avdunsta från lövverket före natten.

För att uppnå önskat fuktinnehåll utan sprutning kan du använda en pall med våt expanderad lera, men det är viktigt att se till att fukten inte kommer i direkt kontakt med krukans botten. Ett annat sätt är att rama in busken med ett lager fuktig sphagnumossa. Hushållsfuktare kan också användas . Vissa odlare lägger helt enkelt en skål med vatten bredvid krukan. Glöm inte att ventilera rummet väl när du håller en blomma i en lägenhet. Anläggningen kommer att känna sig bekväm med konstant luftcirkulation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning utförs när det övre lagret av substratet torkar ut. På hösten och vintern reduceras vattningsfrekvensen. För detta förfarande, använd endast varmt eller flaskat varmt vatten och se till att inga droppar faller på bladen. För denna växt kan du också använda bottenvattning, det vill säga att placera potten i en stor behållare med vatten i några minuter.

Den presenterade kulturen behöver ytterligare utfodring under växtsäsongen . För detta är universella flytande gödningsmedel lämpliga. Ytterligare mat tillsätts ett par gånger i månaden i en volym som halveras jämfört med instruktionerna på förpackningen.

Under höst -vinterperioden är toppdressing oacceptabelt - det här är en vilande period när blomman stoppar sin utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Tidpunkten för plantering bestäms av klimatet i en viss region, men i alla fall är det viktigt att kylan redan är över vid planteringstillfället. Vanligtvis på våra breddgrader är det vanligt att plantera kulturen i början av juni . Som redan nämnts är detta en ljusälskande blomma, så välj en plats som är väl upplyst av solen för plantering. De stekande strålarna kan dock skada unga groddar. I detta avseende skulle det vara bra att placera växten i ett område med diffust ljus. För plantering är rabatter med hög luftfuktighet inte lämpliga, så undvik platser i lågland eller nära vattendrag. Växtvänlig jord - andningsbar bördig jord berikad med humus . Om valet föll på lerig jord, bör det spädas med torv och sand.

Ett bra jordalternativ är en näringsrik sur jord med högt organiskt innehåll . För att göra jorden mer andningsbar och bekväm är det tillåtet att lägga till lövmark, torv eller ljungjord till den. För att organisera dränering av hög kvalitet kan du blanda lite flodsand av grov fragmentering eller perlit och vermikulit i åsen, och kol eller aska kan användas för att göra jorden porös och bördig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att plantera i öppen mark är följande:

  • förbereda hål för plantering;
  • tillsätt lövmark och humus till planteringshålen;
  • med hjälp av omlastningsmetoden, plantera plantan i hålet;
  • strö humus ovanpå hålet runt busken;
  • fukta planteringsplatsen;
  • det rekommenderade planteringsmönstret är 30x30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Nytransplanterade plantor bör vattnas 2-3 gånger i veckan under de första 14 dagarna, då behöver blomman fuktas först när det övre lagret av jorden torkar ut. Särskilt övertorkning påverkar kulturens tillstånd negativt under perioden med aktiv tillväxt och spirande, därför är det viktigt att jorden alltid behåller en viss mängd fukt.

Bild
Bild

Gödselmedel

Du kan mata växten genom att växla mineralgödsel och organiskt material. Ruttet gödsel, fjäderfägödsel, humus är lämpliga som en organisk komposition. Blandningen appliceras efter riklig vattning.

Om blomman just har transplanterats, behöver du inte mata den . För det första är substratet vanligtvis redan berikat med användbara komponenter, och för det andra kan rotsystemet skadas under transplantationsprocessen, och nu ska dess sår läka, vilket kan förhindras av näringslösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching och lossning

Ett lager mulch kan appliceras om trädgårdsmästaren inte regelbundet kan besöka dacha. Så, kan klädas med torkat gräs, halm, sågspån eller spån … Denna åtgärd kommer att tillåta länge att hålla fukt i marken och också skydda planteringarna från infektion med svampsjukdomar som framkallas av kontakt med busken och fuktig jord.

Efter vattning ska jorden lossas så att rötterna får den nödvändiga delen av fukt och luft. Men om trädgårdsmästaren har mullat rabatten, finns det inget särskilt behov av att lossa och eliminera ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det är vanligt att odla kulturen som en årlig, och därför på hösten grävs plantorna upp och kastas. Om trädgårdsmästaren vill spara växten för vintern, kan du ta bort livmoderdelen innan frosten börjar, transplantera den i en kruka och föra den in i huset. I en lägenhetsmiljö är det viktigt att hålla växten vid en temperatur på + 15 + 18 grader.

En transplantation blir lättare att överföra till ett exemplar som inte har växt mycket och blommat senare än de andra. Transplantation utförs med omlastningsmetoden. Krukans volym väljs beroende på rotsystemets storlek.

Bild
Bild

När och hur man samlar frön?

Som regel har frön i det ryska klimatet i trädgården inte tid att mogna, eftersom de snabbt fryser. Och även om det är möjligt att samla dem, har sådant material inte en speciell spiring och perspektiv och garanterar inte ett resultat. därför många trädgårdsmästare väljer att köpa färdiga frön från plantskolor och blomsteravdelningar.

Om du fortfarande vill försöka odla en blomma från ditt eget frö, bör du vänta tills blomställningen vissnar helt innan den svärtas, varefter den klipps av, fröna tas bort från lådorna, sorteras ut, torkas och förvaras i en pappersrulle.

Bild
Bild

Vintrar

Blomman kommer inte att överleva vintern på det öppna fältet, så den förs in i huset. Vissa exemplar kan planteras för frostperioden i ett växthus eller växthus, där temperaturen kommer att hållas vid + 10 + 15 grader.

Om termometern överstiger de angivna märkena kommer skotten att förlängas, och på våren blir sticklingarna svaga.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Sticklingar

Planteringsmaterial under ympning erhålls från fleråriga moderplantor, som förs in i rummet för vintern. Du kan klippa från slutet av vintern till maj. Steg-för-steg-processen ser ut så här:

  • skär av sticklingar med 3-4 knop;
  • eliminera bladen från skotten och blötlägg deras tips i en lösning av "Kornevin";
  • blanda humus och sand i ett förhållande 2: 1 och fyll en behållare med den resulterande blandningen;
  • plantera sticklingarna i en behållare och strö lätt över sand;
  • behandla planteringsplatsen med en manganlösning;
  • täck behållaren med glas eller genomskinlig film.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare kräver sticklingarna särskild omsorg . Håll temperaturen + 21 + 24 grader, öppna behållaren varje dag för ventilation, fukta underlaget. Transplantation av sticklingar utförs efter rotning. De är vanligtvis klara på 2-3 veckor. Blanda torv, torv och sand i ett förhållande av 4: 2: 1 och lägg blandningen till krukorna, där groddarna kommer att transplanteras.

Under de första sju dagarna efter plantering bör groddarna skyddas från solen och sprutas 2-3 gånger om dagen. Så snart plantorna blir starkare kan de planteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Innan sådd påbörjas rekommenderas trädgårdsmästare att ånga den förberedda jorden för att förhindra utveckling av svampinfektioner. Därefter ska jorden placeras i en behållare, försiktigt tampas, sås jämnt och lätt strö med jord. Fröna som planteras på detta sätt skyddas från att torka ut . Dessutom bör blomsterhandlaren utföra riklig vattning av planteringsplatsen. Du kan använda en spruta för detta så att vattnet är jämnt fördelat över hela behållarens volym. Det är lämpligt att placera potten i ett växthus eller på en annan varm plats där temperaturen hålls vid + 18 + 20 grader.

Så snart de första skotten kläcks (efter 5-20 dagar) kan behållaren placeras på fönsterbrädan . Temperaturen som är gynnsam för plantor är + 20 + 22 grader, så det är bättre att behålla behållaren med plantor på fönstrets södra sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Låt oss nu titta närmare på de vanligaste sjukdomarna i den presenterade kulturen och metoder för att hantera dem. Dessa problem kan uppstå om trädgårdsmästaren inte följer reglerna för jordbruksteknik. Vissa sjukdomar utlöses av olämpliga levnadsförhållanden, medan andra orsakas av de negativa effekterna av skadliga insekter.

  • Spindelkvalster . Om denna insekt attackerade växten kommer en tunn spindelnät att synas på den, blomman kommer att se livlös ut och kommer snart att torka ut. För att rädda kulturen bör du behandla den med tvålvatten eller använda medel "Karbofos", "Intavir", "Fitoverm". Som en förebyggande åtgärd är det viktigt att ta bort fallna löv och blomställningar i tid.
  • Bladlus . En annan gemensam fiende till växten. Genom beskrivning kan det jämföras med en miniatyrgrön eller svart rörlig prick. När bladlöss attackerar bladplattor märks bett och klibbig plack. Lövverk börjar ändra form, blomningen blir dålig eller helt frånvarande. I kampen mot bladlöss hjälper lösningar av tvätttvål eller vegetabilisk olja bra. Av köpta medel är de rekommenderade "Fufanon", "Akarin", "Aktellik". För att förhindra uppkomsten av bladlöss, applicera inte kvävehaltigt gödningsmedel på jorden, växtnässlar, gröngödsel, lök och vitlök i närheten.
  • Grå röta . Torra bruna plack indikerar förekomsten av sjukdomen, stammen får en vattnig struktur, ett gråaktigt ludd bildas på den, växten ruttnar och torkar. Bordeauxblandning, liksom Topaz, Champion, Integral preparat, hjälper till att befria busken från sjukdomen. Det är viktigt att eliminera de drabbade växtfragmenten och förebygga sjukdomen, observera avståndet mellan planteringarna och förhindra fuktstagnation.

Rekommenderad: