Förökning Av Vinbär Genom Sticklingar På Hösten: Sticklingar Av Svarta Vinbär Direkt I Marken. Plantera Sticklingar Med Rötter I Marken. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Vinbär Genom Sticklingar På Hösten: Sticklingar Av Svarta Vinbär Direkt I Marken. Plantera Sticklingar Med Rötter I Marken. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?

Video: Förökning Av Vinbär Genom Sticklingar På Hösten: Sticklingar Av Svarta Vinbär Direkt I Marken. Plantera Sticklingar Med Rötter I Marken. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?
Video: Vintersticklingar 12 sticklingar av buskar jag tar på vintern Vinterodling vinterodla föröka 2024, April
Förökning Av Vinbär Genom Sticklingar På Hösten: Sticklingar Av Svarta Vinbär Direkt I Marken. Plantera Sticklingar Med Rötter I Marken. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?
Förökning Av Vinbär Genom Sticklingar På Hösten: Sticklingar Av Svarta Vinbär Direkt I Marken. Plantera Sticklingar Med Rötter I Marken. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?
Anonim

Vinbär är en av de mest populära buskarna som trädgårdsmästare odlar på platsen. Detta bär anses vara en "favorit" när det gäller C -vitamininnehåll, och avkastningsnivån med rätt vård är mer än 4 kg bär från en buske.

Om det finns en obebodd mark som är perfekt upplyst av solen, och efter regnet fuktar inte kvar på denna plats, kan den användas för att odla vinbär. Oberoende reproduktion av vinbär anses bättre än att köpa dem redo för plantering på ett specialiserat uttag eller på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att klippa vinbär på hösten bland trädgårdsmästare är mycket efterfrågat. Det finns flera anledningar till detta:

  • en buske ger plantmaterial i stora mängder;
  • under gynnsamma förhållanden kan busken planteras omedelbart;
  • plantan förvärvar alla egenskaper och positiva egenskaper från den ursprungliga (även kallade moderns) växt;
  • förmågan att förbereda planteringsmaterial under hela året;
  • denna metod föryngrar sorten;
  • inget behov av att transplantera plantor, de rotar sig perfekt på den planterade platsen;
  • plantornas överlevnad är nästan 90%;
  • möjligheten att förvärva en ny sort genom utbyte av sticklingar.

Ändå har reproduktionen av vinbär genom sticklingar också sina negativa aspekter:

  • det är omöjligt att förutsäga buskens överlevnadshastighet;
  • risk för frysning på grund av svår frost.

För att inte bli kvar utan unga plantor på våren, är det lämpligt att plantera ett stort antal vinbärssticklingar på hösten. Reproduktion av vinbär på hösten kan praktiseras för olika sorter av denna bärkultur.

  • För röda vinbär bör reproduktionstiden med sticklingar flyttas till slutet av augusti , eftersom denna buske måste vara väl rotad i marken innan det kalla vädret börjar.
  • För svartfruktiga arter sticklingar kan utföras i början av oktober.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialberedning

För att vinbär ska ge en anständig skörd av sticklingar på hösten är det viktigt att veta hur man skördar dem. För förökning av en buske är det nödvändigt att först förbereda sticklingarna. För att få dem måste du välja en stark 3-5-årig buske. Skördetiden väljs utifrån vinbärstypen.

  • För svarta vinbär - en varm höstperiod: slutet av september och hela oktober.
  • För förökning av röda vinbär slutet av augusti och mitten av september kommer att vara perfekt.
  • För vitt och guld reproduktion utförs av nedre grenar (lager) på våren.

För beredning av sticklingar är hösten den perfekta perioden. Detta beror på det faktum att växten under denna tidsperiod förlorar mindre fukt, minskar rörelsen av saft i växter. På våren, på grund av fukt, rotar de sig tidigare och bildar ett starkt rotsystem. Skott som passar skärs med beskärningssaxar, sedan, med en vass kniv, delas de upp i plantor på 20-30 centimeter vardera. Överdelen av arbetsstycket skärs i en vinkel på 90 grader och botten skärs vid 60 grader. Det nedre snittet utförs på ett avstånd av 0,5 centimeter från njuren ovanifrån, och det övre snittet är upp till 1 centimeter från den nedre njuren. För skörd bör ändarna på skotten inte användas på grund av att de torkar ut i de flesta fall.

Efter platsen för snittet bearbetas de så att de inte tappar sin fukt. För detta ändamål används bivax eller het paraffin. Vissa trädgårdsmästare använder en trädgårdssort. Plantering av sticklingar av en växt utförs på hösten.

Vid plantering är den nedre knoppen begravd i jorden, och rötter föds av den på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rotar man?

Med det förberedda materialet kan du göra detta

  • Spara till våren … Sticklingar fördelas efter sorter, märkta, bundna i klasar. Slå in med cellofan och förvara för förvaring i kylskåp. Alternativt kan framtida plantor täckas med snö och lämnas i detta tillstånd till våren.
  • Nästa sätt är att plantera i öppen jord, utan att rota, innan det första hårda kalla vädret anländer . Med början av varma dagar kommer fukten från den smälta snön att hjälpa dem att rota och skapa gynnsamma förutsättningar för intensiv utveckling.
  • Röta hemma , och på våren, plantera i ett öppet område.

På en anteckning! Den tredje metoden är den enklaste och mest effektiva, eftersom du under tillväxtprocessen kan välja särskilt starka och ogräs ut svaga plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vatten

Det mest geniala, mycket prisvärda sättet att rota är bekant för varje sommarboende. Vi klippte alla sticklingar upprepade gånger, placerade dem i en skål med vatten och väntade otåligt på att rötterna skulle bildas. Ibland dök de upp, ibland inte. Det visar sig att för att få en mer framgångsrik rooting behöver du bara följa några enkla regler.

  • Byt inte vätska i disken, utan tillsätt den efter behov … Att byta vatten för sticklingar är stressande.
  • Vattnet i skålen (och vattnet som ska tillsättas det) måste ha rumstemperatur .
  • Lägg inte för många sticklingar i en skål … Det är lämpligt att fördela dem på ett sådant sätt att det finns 2-3 bitar per 200 ml vätska.
  • Häll inte för mycket vätska i disken . Ju högre vätskenivå, desto större är risken att skärningen ruttnar.
  • Använd lätta rätter … I mörka burkar och flaskor bildas rötterna bättre.
  • Om sticklingarna skördades på hösten, och de började rota dem på våren , först och främst bör de nedre delarna av plantorna sänkas i vatten i flera timmar, sedan ska den torkade delen klippas av till ett levande träd och först efter det läggas i vatten för groing.
  • Tillsätt 2 tabletter aktivt kol eller rotbildande stimulanser till vätskan , gödselmedel baserat på kalium och fosfor, eller använd pilvatten.
  • Om skörd av sticklingar utfördes på hösten och de inte har blad, är det nödvändigt att förvara behållarna på en mörk plats . Och om sticklingarna är sommarskörd, och de har åtminstone en del av bladet, i det här fallet - i det ljusa.
  • Lufta vid behov vätskan i behållaren . Detta förfarande gör det möjligt att utesluta ruttning av plantornas nedre del.
Bild
Bild
Bild
Bild

I det öppna fältet

Du kan föröka vinbär genom sticklingar, plantera direkt i det fria . En gynnsam plats väljs - soligt, vindstilla och med djupt grundvatten. Humus appliceras på platsen - 10 kg per 1 m2, dessutom strös det med träaska - 3 kg. Uppmärksamhet! När jorden är sur måste du strö över ytterligare 350 g limespar eller dolomitmjöl.

Därefter utförs grävning, utjämning och bevattning. Hålen grävs på ett avstånd av 50 cm med ett avstånd i en rad på 40 cm. Botten är täckt med sand för att säkerställa uppsamling och dränering av överflödigt vatten. Tillsätt sedan lite av en bördig blandning, gjord enligt ett av recepten som anges ovan.

Sticklingar bör planteras till ett sådant djup att det finns 2-3 knoppar utanför, de ströks som regel med jord, trampas på en del av jorden runt stammen, vattnas sedan och täcks med ett tunt lager torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

I underlaget

Röta vinbär kan göras i krukväxter. Det finns 3 sätt:

  • torv med sand, blandat i lika stora proportioner;
  • torvmark, ruttnad gödsel, sågspån av lövträd (al, lind eller asp) i förhållandet 1: 3: 1;
  • torvjord med sågspån i lika stor andel.

Innan spridning med sticklingar ska sågspån ångas, eftersom patogener och skadedjur kan finnas i dem .… På en anteckning! Praktiska sticklingar i vanliga plastkoppar med en kapacitet på 0,5 liter. På botten är det nödvändigt att göra flera hål, strö över vermikulit eller expanderad lera, fyll det sedan med ett substrat, strö det med jord från trädgården ovanpå. Planteringsdjup av sticklingar - upp till 2 övre knoppar. Efter det bevattnas de med sedimenterat varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sätter man på en permanent plats?

Om du lyckades föröka vinbär måste du utföra korrekt transplantation av plantor i öppen mark - som regel görs detta på hösten, från 1 september till 15 september, så att plantorna kan slå rot och göra sig redo för den kommande övervintringen.

Sticklingar kan planteras i jorden efter att vårfrosten är över. Preliminära och landningsoperationer utförs i etablerad ordning.

  • Marken är förgrävd djupt.
  • 2-3 veckor före plantering appliceras gödselmedel på varje m2 på 4-5 kg organiskt material, 150 g fosfatkalk och 25-30 g kaliumsulfat.
  • Sticklingar fördjupas med ett avstånd på 20-25 cm och lämnar 2 knoppar utanför.
  • Avståndet mellan raderna ska vara 30-50 cm.
  • Skölj på ett sådant sätt att jorden ständigt fuktas till 25-30 cm djup.
  • För att bevara fukten mults jorden med ruttnad gödsel, sågspån, gräs, torv eller en mörk film (3-5 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av mark

Glöm inte vinbärens olika egenskaper. Svarta vinbär föredrar öppna eller halvskuggade områden med normalt fuktinnehåll, utan att översvämma det övre jordlagret med stora volymer vatten . Vita och röda arter gillar kullar, som är väl uppvärmda och upplysta.

Det är nödvändigt att skydda bären från drag. Grundvattnet bör vara under 1,5 m från jordens yta. Jordar är lämpliga för denna bärkultur:

  • medium och tung lerig;
  • sandig blandjord;
  • med en lätt sur eller neutral reaktion.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Hur man sköter plantorna efter plantering, såväl som på våren, beror på deras ytterligare livskraft och efterföljande bildning. Om du inte tittar noga nog kan plantorna dö eller därefter ge en dålig skörd.

För att förökningen av växter med sticklingar ska bli framgångsrik är det nödvändigt att ge plantorna ett antal viktiga förutsättningar.

Omedelbart efter landning

Efter att plantorna har planterats vattnas de noggrant. Det viktigaste är att systematiskt hålla en hög luftfuktighet så att plantan inte försvinner .… Efter 3 veckor börjar rötterna slå rot, vilket resulterar i att bevattningsintensiteten reduceras avsevärt. Efter det tas de för matning av planteringarna. Det är nödvändigt att täcka buskarna med kompost, torv eller halm . De täcker markytan med ett 10 centimeter lager.

Detta kommer att göra det möjligt att minska avdunstningen av fukt från marken. Vissa trädgårdsmästare tränar en film som täcker hela platsens yta, med undantag för hål med plantor. På våren, för att påskynda processen med att väcka buskar, tas alla skydd bort och plantorna är okokta. Efter ett år blir plantan en fullfjädrad vinbärsbuske, som kommer att börja glädjas åt en rik skörd.

Bild
Bild

För andra året

Under det andra året efter plantering av plantorna, om det finns behov, kan de transplanteras eller transplanteras till en permanent plats. Det är lämpligt att göra detta på hösten, när busken redan har lyckats få styrka och vitalitet. Huvudomsorgen för vinbärsbusken under det andra året av dess existens är dess utfodring och skydd mot insekter . Specialiserad utfodring kan hjälpa plantan att få styrka och bli starkare. För detta är mineralfosforgödsel ganska lämpligt. Av skadedjur är njur (vinbär) kvalster särskilt farliga för vinbärsbuskar. Denna insekt skadar njurarna direkt.

Aska är också skadligt för buskar. Mestadels är röda vinbär känsliga för det. Att odla vinbär på hösten med sticklingar är ett tillfälle att odla en bra skörd av en användbar bärkultur utan betydande ansträngningar och resurser. Det viktigaste är beredningen av plantorna . Och detta kräver en stark moderbuske. Då är det viktigt att sticklingarna är ordentligt rotade och sedan regelbundet tas om hand.

Genom förökning med sticklingar kan du enkelt öka utbytet av sällsynta vinbärsarter - du kan få en skörd redan under året efter plantering.

Rekommenderad: