Yucca Elefant (22 Bilder): Funktioner I Vård Och Reproduktion Hemma. Vad Händer Om Bladen Blir Gula? Hur Man Vattnar En Blomma Korrekt: Uppifrån Eller Underifrån?

Innehållsförteckning:

Video: Yucca Elefant (22 Bilder): Funktioner I Vård Och Reproduktion Hemma. Vad Händer Om Bladen Blir Gula? Hur Man Vattnar En Blomma Korrekt: Uppifrån Eller Underifrån?

Video: Yucca Elefant (22 Bilder): Funktioner I Vård Och Reproduktion Hemma. Vad Händer Om Bladen Blir Gula? Hur Man Vattnar En Blomma Korrekt: Uppifrån Eller Underifrån?
Video: Tips for easy care Yucca plant | How to propagate Yucca plant 2024, Maj
Yucca Elefant (22 Bilder): Funktioner I Vård Och Reproduktion Hemma. Vad Händer Om Bladen Blir Gula? Hur Man Vattnar En Blomma Korrekt: Uppifrån Eller Underifrån?
Yucca Elefant (22 Bilder): Funktioner I Vård Och Reproduktion Hemma. Vad Händer Om Bladen Blir Gula? Hur Man Vattnar En Blomma Korrekt: Uppifrån Eller Underifrån?
Anonim

Yucca elefant (eller jätte) är en populär krukväxt i vårt land. Den tillhör en trädliknande och vintergröna växtarter. Hemorten för denna art är Guatemala och Mexiko. Elefanten yucca fick sitt namn på grund av likheten mellan stammen och en elefants ben.

Vilka är de karakteristiska egenskaperna hos växten? Hur sköter jag en yucca ordentligt? Hur reproduceras? Leta efter svar på dessa och några andra frågor i vårt material.

Botaniska funktioner

Trots det faktum att i Ryssland yucca växer oftast hemma, det kan också finnas i naturen . Det är under sådana förhållanden som växten utvecklas ganska snabbt och når sin maximala storlek (höjd - upp till 9 meter, kolumndiameter - upp till 4,5 meter).

Externt består elefanten yucca av upprättstående täta skott. Skotten har ljusgröna glänsande löv. I bredd kan bladen nå 10 centimeter och längden kan vara mer än 100 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att jätten yucca är en blommande växt. Denna process sker under de varma sommarmånaderna.

På pedunklarna som hade tid att bildas på våren växer blommor till sommaren . Av sin natur tillhör sådana blommor den klockformade typen och har en snövit färg. I det ögonblick när blommorna bleknar visas små ovala frukter på deras plats, vars storlek inte överstiger 2,5 centimeter.

Vård

För att upprätthålla plantans liv och hälsa rekommenderar botaniker att du strikt följer reglerna för vård av elefanten yucca. Tänk på de optimala förhållanden som krävs för denna typ av växt.

Mängden ljus

Yucca behöver ganska mycket starkt ljus. Det är därför det rekommenderas att placera växten på fönsterbrädorna på sidan av ditt hus eller lägenhet, vilket är det mest upplysta. Det är också viktigt att notera det faktum att direkt solljus kommer inte att skada yucca, så under den varma säsongen kan växten placeras i luften.

Tvärtom kan negativa konsekvenser uppstå endast när växten är i skuggan . Den minsta tid som en yucca bör spendera i ljuset per dag är 10–12 timmar. Om det är omöjligt att ge naturligt ljus under denna tid, du måste ansluta artificiellt ljus . Om du försummar denna regel kommer utseendet på den lummiga delen av växten att försämras avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

Den högsta tillåtna lufttemperaturen för att hålla yucca är +25 grader Celsius. Om termometern når högre betyg är det nödvändigt att utföra regelbunden ventilation så att frisk luft hela tiden strömmar in i rummet där växten växer och utvecklas. Men ändå långvarigt överskott av den högsta tillåtna temperaturen är oönskat.

Om du använder en luftkonditionering eller fläkt för att kyla lufttemperaturen i rummet, är det i detta fall nödvändigt att ta hänsyn till att anläggningen inte tål drag. Därför ska alla kylanordningar inte riktas mot yuccagrytan.

När det gäller den kalla årstiden, och särskilt vintern, är det här säsongen under vilken växten går i viloläge, dess tillväxt stannar. Därför måste han tillhandahålla svalare villkor för vistelsen - lufttemperaturen ska vara cirka 10 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten

Vatten spelar en speciell roll i en yuccas liv. Vattna växten bör vara regelbunden och utföras för närvarande när det översta lagret av jorden där blomman växer är helt torrt. Dessutom bör vattnet vara rent (helst, avgjort), och dess temperatur bör vara i intervallet 18 till 22 grader Celsius … Dessa regler gäller under varma tider när yuccan utvecklas.

På senhösten och vintern, när växten går i viloläge, bör vattning ske mindre ofta.

Viktigt: du behöver inte vattna uppifrån, utan underifrån. Vid vattning är det viktigt att inte få vatten på bagageutrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Jätten yucca behöver komplex utfodring. För deras genomförande är alla formuleringar avsedda för lövväxter lämpliga. Nödvändig befruktningsfrekvens - 1 gång på 14 dagar (det rekommenderas inte att utföra toppdressing på vintern).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

För att plantera en yucca måste du förbereda en speciell krukväxtblandning. Så det bör innehålla:

  • 3 delar torvmark;
  • 2 delar flodsand (helst grov);
  • 2 bitar av lövmark.

Denna komposition måste vara näringsrik och lös i sin struktur. Marken ska vara neutral, utan övervägande av alkalier eller syror, är det också viktigt att vatten lätt kan passera inuti under bevattning, liksom den luft som är nödvändig för luftning.

Om förberedelsen av en sådan komposition verkar mycket svår för dig, kan du följa ett enklare alternativ. För att göra detta kommer det att räcka med att köpa en färdig blandning av jord, som är avsedd för palmer (en sådan komposition kan köpas i nästan vilken blomsterbutik som helst) och sedan lägga till en liten mängd sand till den.

När det gäller själva potten, alltså dess storlek ska motsvara blommans storlek, kapaciteten ska vara ganska stor och hög.

Före plantering bör ett tätt lager av stenar eller granit läggas på krukans botten (denna manipulation kommer att göra krukan tyngre), ovanpå detta skikt är det nödvändigt att göra ett lager för dränering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att föröka en växt. Låt oss överväga de mest populära.

  • Nyskapande … Trots att denna typ av avel är en av de enklaste används den sällan. Denna impopularitet beror på att grobarheten för elefant yucca frön är ganska låg.
  • Använda apikala sticklingar . Denna metod är vanligare än den som beskrivs ovan. För genomförandet måste de övre delarna av skotten rotas i sanden och sedan planteras i den jordkomposition som beskrivs ovan. Delar av bagageutrymmet.

Förökning av jätte yucca med delar av stammen är den mest populära metoden. De delar av stammen som erhålls under beskärning (deras längd bör vara minst 10 centimeter) är rotade i sanden och transplanteras sedan i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

Yucca, precis som alla andra växter, påverkar många sjukdomar. De vanligaste sjukdomarna hos elefantyucca inkluderar rotrot och bladfläck (bladen blir gula, torra). Om du märker även en minimal manifestation av dessa sjukdomar, måste du noggrant ompröva vården av växten. Särskilt - vattnets regelbundenhet, liksom lufttemperaturen i rummet . När du har ordnat dessa processer försvinner sjukdomen.

Rekommenderad: