Gurkor I Växthuset Blir Gula (25 Bilder): Vad Ska Man Göra Med Gula Löv? Hur Ska Man Hantera Detta? Hur Behandlar Jag Dem Om De Inte Växer Och Blir Gula Medan De Fortfarande är Små

Innehållsförteckning:

Video: Gurkor I Växthuset Blir Gula (25 Bilder): Vad Ska Man Göra Med Gula Löv? Hur Ska Man Hantera Detta? Hur Behandlar Jag Dem Om De Inte Växer Och Blir Gula Medan De Fortfarande är Små

Video: Gurkor I Växthuset Blir Gula (25 Bilder): Vad Ska Man Göra Med Gula Löv? Hur Ska Man Hantera Detta? Hur Behandlar Jag Dem Om De Inte Växer Och Blir Gula Medan De Fortfarande är Små
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, April
Gurkor I Växthuset Blir Gula (25 Bilder): Vad Ska Man Göra Med Gula Löv? Hur Ska Man Hantera Detta? Hur Behandlar Jag Dem Om De Inte Växer Och Blir Gula Medan De Fortfarande är Små
Gurkor I Växthuset Blir Gula (25 Bilder): Vad Ska Man Göra Med Gula Löv? Hur Ska Man Hantera Detta? Hur Behandlar Jag Dem Om De Inte Växer Och Blir Gula Medan De Fortfarande är Små
Anonim

Ibland ställs även erfarna sommarboende inför det faktum att gurkor i växthuset blir gula, inte växer, visar bladplattornas blanchering när de fortfarande är små. Det finns många anledningar till sådana manifestationer: från brist på mineraler till misstag i vård eller sjukdom. En detaljerad översikt över alla viktiga aspekter hjälper dig att ta reda på vad du ska göra med gula löv, hur man hanterar det, hur man behandlar dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vård

När du märker att löken på gurkor i ett växthus av polykarbonat eller under en film blir gul, är det nödvändigt att ta reda på varför detta händer från början . Felaktig vård är den vanligaste orsaken till problem. Särskilt ofta upptäcks gulning av löv med dåligt organiserad vattning. Färgförändringen beror på att rötterna inte har tillräckligt med fukt eller är tillgängliga i överskott.

Brist på vatten visar sig så här:

  • gurkor växer inte bra efter plantering;
  • piskorna vissnar;
  • löv och övre skott faller av.

För mycket vattning leder till att rotsystemet för plantor eller gurka buskar är utsatt … Samtidigt är de nedre bladen de första som visar tecken på gulning och vissning. Att vattna med kallt vatten i värmen kan på samma sätt påverka gurkor. En kraftig temperaturförändring leder till brännskador, skador på rötterna. För att undvika misstag vid vattning är det tillräckligt att följa vissa regler. För att återfukta växterna i växthuset används extremt varmt, välavlagrat vatten.

Vid vattning är det nödvändigt att rikta strömmen uteslutande till stammen; om den träffar frukter och blad kan droppar orsaka brännskador, särskilt i varmt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att välja att fukta sängarna på morgonen eller kvällen. Frekvensen för vattning i det öppna fältet bör vara upp till 3 gånger i veckan, i värmen utförs det dagligen.

Embryonens gulning förekommer också ganska ofta, medan frukterna förblir små, ökar inte i storlek. Ibland orsakas sådana manifestationer också av överdriven eller otillräcklig vattning. Men oftare är en av följande faktorer orsaken till problemen.

  • Otillräcklig pollinering . Som ett resultat är äggstockarna av dålig kvalitet, deformerade eller missfärgade. Särskilt ofta stöter sommarboende på sådana skyltar och planterar artificiellt pollinerade sorter i skydd, utan tillgång till insekter.
  • Överdriven belastning på piskan . Ett stort antal embryon leder till att växterna är utarmade. Alla unga gurkor kan inte utvecklas normalt. Särskilt ofta manifesterar sig problemet i hybridformer utformade för plantering i ett växthus.
  • Exponering för frost eller plötsliga förändringar i atmosfärstemperaturer . Berörda växter kan dö helt eller delvis förlora äggstocken.

Gulning av gurkor kan orsakas av otillräckligt ljus . Sådana manifestationer är särskilt karakteristiska för växthus sorter som odlas i skydd. Det är viktigt att komma ihåg att ljus, tillsammans med fukt, är en av de viktigaste komponenterna i framgångsrik tillväxt och utveckling av gurkor. Det är därför du måste noggrant följa rekommendationerna för plantering av växter.

Placering av 1 buske av en hybrid- eller parthenokarpisk sort per 1 m2 anses vara standard, för bi-pollinerad är hastigheten 2-3 gånger högre.

Bild
Bild

Möjliga sjukdomar

Ibland är gulhet på bladen bara det första tecknet på växtskador . Först blir gurktopparna bleka eller missfärgade, sedan börjar de torka. Innan de elastiska stjälkarna vissnar faller de av och växterna själva dör. Nedan är lövverkets gulhet snarare normen - ett tecken på att naturen vissnar bort. Men om äggstockarna smuler ihop, topparnas kanter är böjda eller prickar visas på dem, orsakerna finns oftast bland orsakerna till infektionssjukdomar.

När du bestämmer vad du ska göra när sådana tecken dyker upp måste du vara särskilt uppmärksam på diagnosen. Det finns många anledningar till att unga växter började bli gula. Korrekt utvald behandling i detta fall börjar så tidigt som möjligt, annars blir det svårt att hjälpa gurkorna. Du måste bekämpa infektioner lokalt; i senare skeden måste buskarna ibland brännas. En översikt över de vanligaste sjukdomarna, liksom behandlingsmetoderna, hjälper dig att förstå hur du kan bearbeta gulnande gurkplanteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakterios

Denna sjukdom kan också kallas vinkelblödning . Problemet orsakas av skador på växter av en viss typ av bakterier - Pseudomonas syringae. Om behandlingen inte slutförs i tid kommer grödan helt enkelt att dö. Buskar kan bli infekterade genom jorden, och själva fröna kan också infekteras. Utvecklingen av vinkelspotting underlättas av en ökning av temperatur och luftfuktighet i växthuset, ett överflöd av nitrater i jorden. Du kan känna igen hörnfläckar genom att ändra färg på lövverket. Geometriska fläckar visas på den, först gula för att sedan få en brun färg. Slemhinnor visas på bladplattans baksida. Först är de gulaktiga, sedan blir de täckta med en karakteristisk vitaktig blomning.

Behandling av bakterios utförs i ett komplex - med hjälp av kemiska och biologiska produkter. Det är också möjligt att använda folkmedicin. Vid påbörjad behandling i ett växthus vidtas följande åtgärder.

  • De normaliserar mikroklimatet . Växthusområdet ventileras för att minska luftfuktigheten. Det rekommenderas att höja lufttemperaturen.
  • Hårt drabbade buskar siktas bort och förstörs . De måste brännas när spridningen av sjukdomen är över 50%. Marken grävs upp på denna plats, hälls med kokande vatten för desinfektion.
  • Gurkor behandlas i växthuset med kemikalier . Alla produkter som innehåller koppar klarar sig. Till exempel kan du lösa upp 50 g "Cuproxat" eller 20 g "Fitoflavin" i 10 liter vatten. "Previkur" används för att behandla stora områden med en hastighet av 2 l / ha. En lösning av zinksulfat (0,02%) kommer också att vara effektiv.
  • Bearbetning med biologiska produkter … Du kan lösa upp 2 tabletter av läkemedlet "Gamair" eller 5 g "Fitosporin-M" i 10 liter vatten. Bland andra biologiska produkter är "Phytocid", "Baktofit" populära. Ibland görs behandling med höstickprodukter, men de har en extremt kortsiktig effekt.

Bland folkmedicin mot bakterier anses infusioner av lökskal eller tobak vara de mest effektiva. Det är nödvändigt att spraya regelbundet, upp till 5 gånger under hela växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotröta

När denna sjukdom påverkas blir gurkans löv täckta med rödaktiga fläckar, stammen blir brun . Om infektionen inträffade i ovariumbildningsstadiet förändras de också. De krullar, utvecklas dåligt. Sjukdomen är alltid förknippad med överdriven surhet i jorden. Om alkalisering inte appliceras i tid kommer plantorna helt enkelt att dö.

Bild
Bild

Mjöldagg

Svampsjukdom som påverkar de flesta trädgårdsgrödor … Mjöldaggpatogener som sprids i jorden, i dess övre lager, kan finnas kvar i jorden efter förra årets skörd. Ett mått på förebyggande av sjukdomar är desinfektion av jorden med kokande vatten, frön och plantor med en manganlösning. Du kan också minska risken för infektion genom att observera växtföljd.

Den sanna formen av mjöldagg kan botas med folkmedicin. Beprövade recept kommer att göra

  • Späds i förhållandet 1: 4 med vatten, gödselpratare . Den kokas, lagras i 3 dagar och späds sedan med vatten till hälften. Bladen behandlas med denna komposition var 15: e dag.
  • En lösning av kaliumpermanganat i en andel av 5 g per 10 liter vatten … De sprutas med buskar efter vattning för desinfektion.
  • Jodlösning (10 ml per 10 l vatten) . Alla berörda växtdelar desinficeras försiktigt med den.

Om tecken på mjöldagg ofta visas på platsen, är det värt att välja gurksorter som är resistenta mot denna sjukdom för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotröta

Detta namn betyder oftast fusarium . Infektionen sprids oftast vid höga temperaturer och fuktighet. Ibland bärs patogener av skadedjur. I växthus förekommer fusariumsjukdom oftare, eftersom det inte finns några förutsättningar för regelbunden desinfektion. Det är värt att överväga att det är möjligt att rädda buskar som drabbats av rotröta först innan blomningstiden börjar.

Patologi kan manifestera sig lokalt eller påverka hela växthuset. Ibland är fröna förorenade. I andra fall sker smittspridning genom jorden. Om det finns uppenbara tecken på sjukdomen måste växterna rotas ur: helt längs åsen eller bara påverkas av rotrötning. Marken i växthuset behandlas sedan med desinfektionslösningar: kopparsulfat eller kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dunig mögel

Det liknar den klassiska mjöldagg i utseende, men orsakas av svamppatogenen peronosporos . I det här fallet visas en vitaktig blomma på bladen, och deras tallrikar blir gradvis missfärgade. Mjölk behandlas med folkmedicin. Sprutning av gurka buskar utförs av:

  • avkok av hästsvans;
  • vitlöksjuice.

Vid peronosporos kan växter också pulveriseras med träaska. Detta botemedel hjälper till att hantera svampinfektioner, förhindrar spridning av larver och bladlöss.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antraknos

En av de vanligaste orsakerna till gula fläckar på gurkblad är antraknos . Denna svampsjukdom kallas också kopparhuvud … I växthus sprider det sig snabbare och kan attackera gurkor i alla stadier av deras tillväxt. Med antraknos blir frukterna bittra, förlorar sin smak. I avsaknad av behandling dör plantorna i växthuset. Hos plantor är brungula fläckar vanligtvis belägna i zonen i rothalsbandet. Hos vuxna växter börjar lesionen med bladen, fläckar med en ljusgrön färg bildas på dem: först små, sedan förstorade. Med allvarliga skador torkar hela plattan, får en kopparbrun nyans. Frukt och äggstockar är täckta med ljusbeige sår.

Behandling för antraknosgurkor är specifik föreskriven

  • Rotvattning av gurkor med en 1% lösning av Bordeaux -vätska . För det första fuktas jorden rikligt med rent vatten. Sedan används den beredda lösningen. Varje buske tar cirka 1 liter, bearbetningen upprepas var 2-3: e dag.
  • Fröförband med kompositioner "Tiram", "Immunocytofit ".
  • Behandling av vuxna buskar med fungicider . Fitosporin är lämpligt i pulver i en dos av 10 g / 5 l, sprutning utförs tre gånger, med en paus på 2 veckor. Fundazol eller Pervikur kommer också att göra.

Korrekt jordbruksteknik hjälper till att förbättra terapins effektivitet i kampen mot svamp. Planter och frön desinficeras med mangan. Infekterade buskar grävs upp och bränns. Ett växthus eller växthus desinficeras som förberedelse för plantering, och själva växterna ligger bredare än i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

Ibland är gulning av bladen direkt relaterad till det faktum att växthuset är angripet av skadedjur. Efter att orsakerna eliminerats - larver eller vuxna insekter - försvinner tecknen på sjukdomen . I vissa fall är folkmedicin effektiva, men oftast utförs behandlingen i kombination: med bekämpningsmedel och biologiska läkemedel.

Bladlus

Miniatyr skadedjur med en kroppsstorlek på högst 2 mm kan orsaka allvarliga skador på växthusväxter på kort tid . Det är särskilt farligt för löv och unga skott, eftersom bladlöss suger juice från dem. Insekter lever i kolonier på bladplattans baksida. De första tecknen på deras närvaro på gurkor är gula prickar, som gradvis förvandlas till fläckar. Samtidigt böjer kanterna på bladen, äggstockarna faller av.

I kampen mot bladlöss används ofta folkmedicin. Behandlingen utförs minst 2 gånger med en paus på 3 dagar, men bara på kvällen. Bland de mest populära recepten listas nedan.

  • Behandling av gurkor med ammoniak . Lösningen bereds av 75 ml solrosolja, 50 ml ammoniak, 125 ml flytande tvål och 10 liter vatten. De sprutas med växter i ett växthus.
  • Ett stänk av senapsinfusion . Den framställs av 100 g senaps i pulverform och 3 liter kokande vatten. Blandningen insisteras i 5-6 timmar tills suspensionen sedimenterar. Därefter hälls vätskan i en behållare med 10 liter, vatten och 125 ml tvålösning tillsätts.
  • Sprutning med barrträd . Blanda 25 ml av huvudingrediensen med flytande tvål, lös upp i en hink med vatten.
  • Bladvattning med infusion av potatis- eller tomattoppar … På en treliters burk, ta hälften av dess volym grön massa. Sedan hälls det med kokande vatten, insisteras i 24 timmar. Flytande tvål tillsätts för förbättrad vidhäftning.

Bladlössens naturliga fiende är nyckelpigan. Du kan locka henne till växthuset genom att plantera senap och dill bredvid gurkorna. Bland biologiska produkter från bladlöss för sprutning av växthus är lämpliga Fitoverm, Bitoxibacillin … Från bekämpningsmedel är en insekticid det bästa valet. " Fufanon", "Iskra M", "Karbofos", "Actellik" eller "Inta-vir ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster

Mot denna trädgårdsskadegörare, som orsakar gulning av gurkor, används oftast samma läkemedel som i kampen mot melonbladlöss . Spindelmiten är också ett bladmatande skadedjur som orsakar missfärgning av plattorna, deras koagulation och faller av. Att hitta ett skadedjur på buskarna visar sig vara ganska svårt. Den har en extremt miniatyrstorlek, praktiskt taget oskiljbar utan ytterligare optiska enheter.

Påverkade gurka buskar kan kännas igen av utseendet på blekgula prickiga fläckar på bladets baksida. Spindelväv visas också på gurkor. De drabbade bladen tas bort, resten av plantorna besprutas med kolloidalt svavel och kemikalier baserade på organofosforföreningar. Lämpliga "Aktellik", "Fufanon", "Kinofos", "Karbofos". Bland icke-fytotoxiska läkemedel kan man välja "Fundazol", "Bitoxibacillin ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Bland de förebyggande åtgärderna mot gulning av gurkor i växthuset kan en rad olika åtgärder särskiljas

  • Regelbunden och korrekt vattning . Efter utseendet av embryon på fransarna bör särskild uppmärksamhet ägnas åt detta. Det är bäst att vattna gurkorna före gryningen eller i skymningen när solen inte är för varm.
  • Luftar växthuset . Det är nödvändigt att reglera luftfuktigheten. Om förångningen är för intensiv börjar frukterna bli gula och falla av. Ventilation kommer också att öka syretillgängligheten. Det är viktigt att undvika plötsliga temperaturförändringar vid luftning, annars ökar risken för att utveckla svampsjukdomar.
  • Överensstämmelse med växtföljd . Varje år ändras växthusets placering med gurkor för att förhindra spridning av svampinfektioner. Använd inte områden där det tidigare planterats nattskugga.
  • Påfyllning av bristen på mineraler . Växter kommer att berätta vad de behöver för att mata med bladens tillstånd. Gulning av venerna är ett tecken på järnbrist, bristen på koppar kan förstås av förändringen i färgen på frukterna och de övre skotten. Det räcker med att sprinkla plantorna med lämpliga lösningar som en del av bladdressing eller använda dem vid vattning.
  • Normalisering av temperaturregimen . Ibland är detta tillräckligt för att eliminera gulning av bladen i gurkor.

Att odla gurkor i ett växthus eller växthus är en utmanande uppgift. Endast ett integrerat tillvägagångssätt kommer att hjälpa till att skydda växter från eventuell gulning av bladen, förhindra att äggstockarna lossnar.

Rekommenderad: