Zamiokulkas Löv Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om "dollarsträdet" Torkar Och Bladens Spetsar Blir Gula? Av Vilka Skäl Blir Grenarna Gula? Regler För Att Ta Hand Om En Blomma

Innehållsförteckning:

Video: Zamiokulkas Löv Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om "dollarsträdet" Torkar Och Bladens Spetsar Blir Gula? Av Vilka Skäl Blir Grenarna Gula? Regler För Att Ta Hand Om En Blomma

Video: Zamiokulkas Löv Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om
Video: How to Promote More New Growth on ZZ Plants? What’s Wrong with Yours? | ZZ Plant Care Tips & Guide 2024, April
Zamiokulkas Löv Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om "dollarsträdet" Torkar Och Bladens Spetsar Blir Gula? Av Vilka Skäl Blir Grenarna Gula? Regler För Att Ta Hand Om En Blomma
Zamiokulkas Löv Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om "dollarsträdet" Torkar Och Bladens Spetsar Blir Gula? Av Vilka Skäl Blir Grenarna Gula? Regler För Att Ta Hand Om En Blomma
Anonim

Inomhusblommor har varit en dekoration av lägenheter, bostäder och sociala faciliteter i många år. I specialaffärer kan du se ett stort antal växter som skiljer sig åt i utseende, egenskaper, blomningstid och ursprung. Bland det breda sortimentet kan du se växter från olika länder i världen, vars naturliga livsmiljö är andra klimatförhållanden. Innan du köper en blomma är det viktigt att studera dess egenskaper och vårdregler, liksom möjligheten att skapa de mest bekväma förhållandena hemma. En av de importerade växterna, som är mycket populär, är zamioculcas.

Bild
Bild

Orsaker till gulnande blad

Zamioculcas är en levande representant för afrikanska växter, som fördes till europeiska länders territorium. Växten tillhör kaktusfamiljen . Blommans särart är frånvaron av grenar och stjälkar. Antennens del av växten presenteras i form av komplexa och köttiga blad med en mörkgrön färg. Blommans utseende provocerade utseendet på det andra namnet - dollarsträdet. Nyblommiga odlare misstänker ofta inte ens att dollarträdet är ett saftigt och behöver särskild vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologer identifierar de vanligaste orsakerna till att blommans blad blir gula

  • Frekvent och riklig jordfuktighet - den främsta orsaken till gulning av lövverk, som direkt beror på rotsystemets struktur. En blommas rotsystem presenteras i form av en knöl, vars uppgift är att ackumulera näringsämnen och gradvis berika stjälkarna med dem. Erfarna odlare vattnar den afrikanska blomman i det ögonblick som jorden torkar, glömmer att glödlampan redan har absorberat fukt och måste använda den. Frekvent vätning av jordblandningen leder till överdriven vätskeansamling och ruttnande av rotsystemet. Immunsystemet hos zamiokulkas kommer att börja lägga all sin energi på restaurering av glödlampan, ta vital energi från bladen, som säkert kommer att börja bli gula och falla av. Tecken på vattendämpning i jorden är gulning av lövlober och utseendet på fuktiga mörka fläckar.
  • Naturligt åldrande - en irreversibel process, som resulterar i att vissnande av gamla blad och bildning av nya inträffar. En egenskap hos dollarsträdet är bildandet av högst 17 bladplattor på ett handtag. I växttillväxten förlängs kronbladet och de gamla bladen ersätts naturligt med nya. Det finns inget lövverk i rotzonen hos den vuxna zamiokulcus. Tecken på naturligt åldrande är bildandet av nya bladblad och en enda gulning av de nedre bladplattorna.
  • Otillräcklig vattning - en vanlig orsak framkallad av förståelsen att zamioculcas är en kaktus och inte behöver regelbunden jordfuktighet. En anläggning i artificiellt skapade extrema förhållanden startar processen med ekonomisk konsumtion av fukt. För hela lövets tillväxt och utveckling har blomman helt enkelt inte tillräckligt med vatten.

Tecken på brist på fukt - snabb gulning av de flesta bladplattorna, följt av att de torkar och faller av.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förekomsten av farliga skadedjur Är ett vanligt problem som kan leda till att en blomma dör. De farligaste insekterna är bladlöss, skalinsekter och kvalster. Utseendet på gula prickar, fläckar, hål och arachnoidhår på bladplattorna är en tydlig signal om att skadedjur finns.
  • Solbränna och frostskador - ett problem som kan uppstå på grund av direkt solljus på växten eller under påverkan av låga temperaturer. Ultraviolett strålning och frost påverkar den afrikanska växten negativt. Tecken - utseendet på bladplattan av gula fläckar med oregelbunden form, som tenderar att öka.
  • Okontrollerad applicering av kvävegödselmedel - nybörjarblomsterhandlarnas huvudfel. Biologer rekommenderar att man ersätter kemiska gödningsmedel med organiska preparat, vars element absorberas bättre.

Tecken på överskott av kväve är utseendet på en gul kant på arkets yta och en förändring av dess densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Svampsjukdom - ett farligt problem som kan leda till dollarsträdets död. De farligaste sjukdomarna i zamiokulkas är fusarium, senblåsa, antraknos. Tecken är en avmattning eller fullständig tillväxtavbrott, utseendet av bruna fläckar på glödlampan, vissnande av lövverk och en förändring i dess struktur och färg.
  • Bakteriesjukdomar - problem som uppstår till följd av att patogener tränger in i växtvävnader. Hög luftfuktighet och lufttemperatur, liksom vattning med kallt vatten, kan provocera utvecklingen av bakteriella sjukdomar. De vanligaste sjukdomarna är våt- och torrrötning. Tecken på våt röta är mörkgrå, svarta och bruna fläckar.
  • Skador på rotsystemet under transplantation - ett vanligt problem för nybörjare trädgårdsmästare som orsakas av bristande efterlevnad av transplantationsregler och mekanisk skada på knölens yta. Om växten inte utvecklas och grenarna torkar måste akuta åtgärder vidtas omedelbart.
  • Förekomsten av ett stort antal blad på en liten knöl - ett vanligt problem som uppstår efter delning av en buske. Växtens tillstånd stabiliseras på egen hand efter förstärkning av rotsystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

I händelse av att gula löv visas på zamioculcas är det nödvändigt att snarast vidta åtgärder för att eliminera orsakerna som framkallade uppkomsten av detta problem. Att ignorera denna situation kan leda till att blomman dör. Vid riklig vattning och ruttning av knölen måste ett antal åtgärder vidtas:

  • ta bort en växt från en blomkruka;
  • visuell inspektion av rotsystemet;
  • avlägsnande med ett skarpt verktyg för alla ruttna, mjuka och ruttna områden;
  • desinfektion av snittytan med medicinskt lysande grönt eller krossat aktivt kol;
  • torkning av den behandlade löken vid rumstemperatur i ett ventilerat område;
  • transplantera en blomma till en ny planteringsbehållare med näringsrik jord.
Bild
Bild

Om förändringen i bladens färgskala sker som ett resultat av en naturlig process som provoceras av växtens tillväxt och utveckling, får blomman maximal uppmärksamhet utan störningar i vårdtekniken. Om blomman torkar av brist på fukt är det nödvändigt att snabbt börja fukta jorden i små portioner flera gånger i rad. Först efter återställandet av vattenbalansen kan du byta till rätt bevattningsregim. Det är strängt förbjudet att hälla en stor mängd vatten i torr jord på en gång, vars överskott kommer att provocera utvecklingen av förorenande processer. Om torkan har lett till att hela den ovanjordiska delen torkat ut, rekommenderar erfarna trädgårdsmästare inte att kasta växten, utan försöker återuppliva den med hjälp av ordentlig vattning.

Vid de första tecknen på uppkomsten av farliga skadedjur måste följande åtgärder vidtas:

  • tillverkning av en tvålkomposition av tvätt eller tjärtvål blandad med vatten;
  • täcker jorden tätt med papper, matfolie eller en plastpåse;
  • avlägsnande av skadedjur och larver med en tvålösning och en mjuk svamp;
  • skölj lövverk med rent vatten vid rumstemperatur.
Bild
Bild

Vissa odlare föredrar att behandla växten med kemikalier som är avsedda att förstöra ett specifikt skadedjur. För att inte skada blomman är det nödvändigt att använda insekticider i strikt överensstämmelse med tillverkarens rekommendationer. Om bladplattan har skadats på grund av exponering för solljus eller låga temperaturer, måste växten ordnas om till bekvämare förhållanden och återställande preparat måste appliceras på bladen.

För att få en frisk växt är det nödvändigt att regelbundet införa näringsämnen i jorden . Okontrollerad användning av kemiskt gödningsmedel kan orsaka missfärgning av bladet. Experter rekommenderar att man föredrar ekologiska produkter.

Innan du använder något gödningsmedel måste du noggrant läsa instruktionerna och undvika en oberoende ökning av de rekommenderade doserna.

Bild
Bild

Vid svamp- och bakteriesjukdomar är det nödvändigt att placera blomkrukan i ett torrt rum med god ventilation och sluta vattna, ta bort växten från krukan och klipp av alla drabbade delar. Behandla de resulterande sektionerna med desinfektionsmedel och plantera blomman i en ny kruka.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar särskild uppmärksamhet på transplantationsreglerna . Vid vårdslös förflyttning av blomman till en ny behållare kan mekanisk skada uppstå på glödlampan, men blomman kan fortfarande sparas. Den deformerade växten måste avlägsnas från krukan, klippas av de sönderfallna områdena och få torka.

Efter att ha säkerställt att växten är redo för plantering, rotar du blomman.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Strikt efterlevnad av reglerna för att ta hand om zamioculcus hemma är nyckeln till full tillväxt och utveckling av en blomma. För att förhindra vattendragning av jorden är det nödvändigt att utföra efterföljande vattning bara några dagar efter att jordjorden har torkat helt. För att förhindra stagnation av fukt i krukans botten är det absolut nödvändigt att använda dräneringsmaterial vid plantering. På vintern, när inomhusluften har en låg luftfuktighet och hög temperatur, är det nödvändigt att växla mellan vattning och kvällssprutning.

Bild
Bild

För att förhindra uppkomsten av farliga skadedjur på dollarsträdet är det nödvändigt att endast använda högkvalitativa näringsblandningar och regelbundet inspektera sticklingar. Erfarna blomsterhandlare rekommenderar att du täcker glaset med papper eller trasa för att förhindra brännskador. Stängda fönster och ventiler på vintern hjälper till att förhindra frostskador på bladen.

När du tar hand om en blomma bör du vara mycket försiktig och använda trädgårdsgummihandskar . Dessa åtgärder är obligatoriska och är förknippade med utsläpp av giftig juice, vilket kan framkalla allergiska utslag, klåda och hudirritation.

Om farlig juice kommer på slemhinnorna måste den omedelbart tvättas av med mycket rinnande vatten.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Biologer identifierar flera förebyggande åtgärder, vilket hjälper till att undvika gulning av bladen och växer en frisk och vacker växt:

  • överensstämmelse med temperaturregimen i rummet;
  • genomförande av regelbunden och måttlig vattning;
  • skapa en bekväm belysningsnivå;
  • snabb introduktion av näringsämnen;
  • obligatorisk användning av dräneringsmaterial;
  • regelbunden användning av kemikalier för skadedjur och svampsjukdomar;
  • använder endast lätt och lös näringsjord;
  • ökad luftfuktighet på sommaren.
Bild
Bild

För att förhindra sönderfall av rotsystemet är det nödvändigt att fukta jorden först efter att den har torkat helt. En träpinne sänkt till botten av krukan hjälper till att bestämma nivån på jordtorkning. Om träytan förblir helt torr efter att du tagit bort den kan du vattna.

Varje hemmafru vill se i sin blomsterträdgård inte bara traditionella inomhusväxter, utan också ovanliga blommor som kan överraska med deras former, bladstruktur och färgschema, inte bara för familjemedlemmar utan också för gäster. En ovanlig växt med en fantastisk struktur är dollarträdet. Denna blomma kommer att bli en prydnad av alla växthus, och vid korrekt vård kommer den att kunna tillfredsställa med utseendet på en peduncle.

Nybörjare bör ägna särskild uppmärksamhet åt att studera reglerna för vård av en ovanlig representant för familjen Cactus.

Rekommenderad: