Lök Blir Gula: Hur Man Vattnar Dem Så Att De Inte Blir Gula Och Växer Bra? Hur Man Matar Honom I Trädgården I Juni Och Våren? Vad Ska Man Göra Med Fjädrar?

Innehållsförteckning:

Video: Lök Blir Gula: Hur Man Vattnar Dem Så Att De Inte Blir Gula Och Växer Bra? Hur Man Matar Honom I Trädgården I Juni Och Våren? Vad Ska Man Göra Med Fjädrar?

Video: Lök Blir Gula: Hur Man Vattnar Dem Så Att De Inte Blir Gula Och Växer Bra? Hur Man Matar Honom I Trädgården I Juni Och Våren? Vad Ska Man Göra Med Fjädrar?
Video: Odla lök och skörda hela sommaren 2024, April
Lök Blir Gula: Hur Man Vattnar Dem Så Att De Inte Blir Gula Och Växer Bra? Hur Man Matar Honom I Trädgården I Juni Och Våren? Vad Ska Man Göra Med Fjädrar?
Lök Blir Gula: Hur Man Vattnar Dem Så Att De Inte Blir Gula Och Växer Bra? Hur Man Matar Honom I Trädgården I Juni Och Våren? Vad Ska Man Göra Med Fjädrar?
Anonim

Lökfjädrarnas gulhet indikerar att du kan förlora grödor. Så snart de första tecknen på en förändring i färgen på den gröna massan uppträder, är ett brådskande behov av att identifiera orsaken och börja bekämpa denna gissel. I artikeln kommer vi att berätta om varför Cipollino ändrar pennans färg, vad man ska göra i det här fallet och vad man ska göra för att inte möta den i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kränkning av jordbruksteknik

Gröna lökar i trädgården blir gula av olika skäl (fröet lagrades felaktigt, vissnar efter surt regn eller frost osv.), Inklusive på grund av kränkning av jordbruksteknik … Men om han börjar torka eller krulla utan uppenbar anledning, utan tecken på sjukdom eller skadedjur, måste situationen korrigeras genom vattning eller dressing. Förresten, unga lök kan också vissna av överdriven vattning, denna kultur har tillräckligt med fukt 2 gånger i veckan i torrt väder. Och när den nedre delen bildas (ungefär andra hälften av sommaren) behövs inte vattning alls.

Lökfjädern försvinner också från bristen på användbara element, detta händer till exempel om pilarna får växa. För att förhindra att ändarna torkar ut behöver du kväve toppdressing. Det finns flera alternativ för hur man lagar det.

  • Du behöver superfosfat (40 g), ammoniumnitrat (30 g), kaliumklorid (20 g) . En sådan komposition måste spädas i vatten (10 liter) och vattnade lökodlingar.
  • Kväveförband framställs också av mullein (1 glas), som infunderas i vatten (10 l) . För att göra infusionen ännu bättre, tillsätt 1 msk till den före användning. l. urea.
  • Gröna lök hälls också med en lösning av ammoniak: ta 3 msk. l. medel för en hink vatten. Sådan kvävegödsling kommer både att mata grödan och skydda mot lökflugor.

Lök kan sprutas över fjädern med ett tillväxtstimulerande medel och späda ut kompositionen enligt instruktionerna. Borsyra och ravsyra används också mot gulhet och vridning av den gröna delen. Du behöver bara 1 g borsyra och 10 tabletter bärnstenssyra per 5 liter vatten. Den första sprutningen utförs med en borsammansättning och efter några timmar med bärnsten.

När du observerar jordbruksteknikerna för plantering, vattning, utfodring kommer du alltid att ha högkvalitativ grön lökmassa. Men om fjädern fortfarande blir gul när du följer alla agrotekniska regler, måste du leta efter andra skäl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga sjukdomar

Fjäderns gulhet kan innebära att glödlampan ruttnar på grund av olika sjukdomar . I det här fallet måste du omedelbart behandla växten och rädda den framtida skörden, annars finns det en chans att förbli inte bara utan gröna blad på fjädern, utan också kålrot. Låt oss överväga de vanligaste sjukdomarna i lökkulturen och hur vi ska hantera dem: vad man ska göra, hur man behandlar det, inklusive utan kemi, så att behandlingen ger ett resultat.

Fusarium

Torkade och gulnade fjäderspetsar är det första symptomet på fusarium. Och för att säkerställa att diagnosen är korrekt måste du gräva upp löken. Närvaron av vita svampsporer bredvid lampans rotsystem indikerar förekomsten av en sådan infektion i trädgården.

Om du hittar denna sjukdom i en lökplantering måste du förstöra alla infekterade växter, bränna dem och behandla jorden med jod-soda-koncentrat. För att förbereda en sådan lösning behöver du:

  • jod - 10 ml;
  • läsk -0,5 kg;
  • kaliumpermanganat - 10 g.

Späd alla ingredienser i 10 liter vatten. Det resulterande koncentratet blandas med vatten i ett förhållande av 1: 10 och löksängarna behandlas. Och för att inte längre tillåta fusarium, utför följande aktiviteter.

  • Lossa jorden . Detta främjar bättre luftutbyte, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på rotsystemet, men svampen gillar inte en så lös miljö och kommer inte att bildas i sådan jord.
  • Bearbeta plantmaterialet innan du lägger det i marken . Du kan göra detta med "Fundazol", "Fitosporin" eller en annan fungicid.
  • Behandla jorden i trädgården innan du planterar lök med något svampdödande läkemedel , kommer perfekt att klara desinfektionen av biofungicider: "Alirin-B" och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bakteriell ruttna

Fjäderns gulhet och vissnande är symtom på bakteriell ruttning, där rovlökan ruttnar . Det kan också dyka upp i en ganska mogen växt, och om löken är avsedd för avelsfrö, torkar dess pilar också ut med bakterieröta. Denna sjukdom uppstår när den sprider sig nära lökflugor, thrips och andra skadedjur. Gör därför allt för att hålla skadliga insekter borta från lökbäddarna: sluta vattna från mitten av juni och glöm inte att behandla plantorna med ett svampdödande medel före plantering.

Lök som måttlig vattning. Överdriven fukt och en specifik lukt kan locka till sig förruttnande bakterier, som börjar föröka sig aktivt i en sådan miljö. Därför är det ibland inte möjligt att odla en bra skörd av lök på en regnig sommar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rost

Rost på lök visas som gula upphöjda fläckar - vanligtvis vid korsningen av vår -sommarsäsongen … Den drabbade fjädern blir svart med tiden och dör. Rost älskar svalt, blött väder - det här är idealiska förutsättningar för utveckling och spridning av denna löksjukdom.

Det är meningslöst att slåss mot honom, men du kan vidta åtgärder så att nästa säsong inte har ett sådant problem. Och du måste börja den här säsongen.

  • Det första steget är att bli av med alla drabbade växter - de behöver bara förstöras.
  • Tänk på din växtföljd så att du planterar en starkare gröda i detta område nästa säsong och hittar en annan plats för löken.
  • Behandla det planerade området för att plantera lök med ett preparat som innehåller koppar.
  • Innan du planterar lökuppsättningar, behandla dem med en fungicid eller värm upp dem för desinfektion.

Frekvent lossning och gallring av lök kommer att rädda dig från rost. Undvik förtjockade grödor.

Bild
Bild

Peronosporos

Mjölk (mjölk) är också en svampsjukdom som orsakar gulning av den gröna massan i lök. I denna process är fjädern också krökt, ibland (vid hög luftfuktighet) bildas en blom av en gråviolett nyans.

Det har sagts mer än en gång att svampen har en dålig effekt på växten, och det är mycket svårt att bli av med det, därför förekommer förebyggande åtgärder i detta fall. Alla åtgärder är bekanta: det är nödvändigt att värma upp plantorna för att desinficera det innan de går in i marken, plantera det i stället för en stark föregångare, glöm inte askbehandlingen och proceduren för desinfektion av jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exponering för skadedjur

Lökfjädrar kan bli gula och vissna under påverkan av skadedjur . För att hjälpa kulturen måste trädgårdsmästaren ta reda på vem som är ansvarig för utrotningen av Cipollino. Så om lesionen kommer från fjädrarnas spetsar måste du leta efter lökfluga. Larverna av detta skadedjur gömmer sig som regel i fjädrarna (ibland i själva lökarna) och påverkar starkt lökväxten - huvudet ruttnar helt enkelt i marken. Det värsta i denna situation är att det praktiskt taget inte finns några säkra medel för att effektivt bekämpa detta skadedjur.

Du kan naturligtvis använda folkmetoder för att utrota lökflugan , till exempel: försök att bli av med saltlösning, fotogen, applicera ammoniak, naftalen, men alla dessa komponenter kommer inte heller att ha en fördelaktig effekt på markstrukturen. Med industriella bekämpningsmedel, desto mer, behöver du inte prata om miljövänligheten i processen. Men vad ska man göra i en sådan situation? Välj åtminstone minst två onda … du måste kämpa, det vill säga med det som finns till hands.

En annan skadlig skadedjur - lökfjäril , som kan lägga ägg flera gånger under säsongen. Visas i slutet av våren: så snart du märker larver med en gulaktig färg med bruna fläckar, bör du veta att malet vaknade efter viloläge och började lägga larver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parasiten övervintrar på markytan, varför det är viktigt att behandla området med insekticider innan de planteras . Utan detta är det svårt att bli av med lökfjärilen och därefter vattna lökodlingarna med sådana medel som " Dachnik", "Metaphos", "Avant " och andra liknande föreningar, utspädda enligt rekommendationerna från tillverkarna. Som en förebyggande åtgärd för att bekämpa lökfjärilar på hösten måste du noggrant rengöra sängarna från lökrester, befrukta jorden med kväve och lossa den.

Den skyldige för gulning och vridning av fjädern kan vara lök hemlig snabel (trädgårdsmästare kallar det också vivel) . Han lägger ganska små larver (upp till en halv centimeter) av vitgul färg med ett brunt huvud. Det är de som bidrar till gulning och curling av de gröna lökfjädrarna. De tycks gnaga genom små passager, på grund av vilka fjäderens skinn lyser igenom, börjar skrynkla och böja sig. För att skrämma bort skalbenet måste du generöst strö över sängen med mald peppar eller senapspulver.

Välj bland kemiska kompositioner "Karbofos" och "Fufanon ". Innan användning läs instruktionerna för användning av dessa läkemedel … Lökarna blir också gula av tobak (lök) thrips. Denna millimeterparasit kan kraftigt komplicera tillväxten och utvecklingen av en kultur. De första tecknen på att thrips redan "fungerar" är ljusfläckar på lökgrönsaker. Gradvis växer gulheten och fjädern som tappar färg torkar. För att bekämpa detta skadedjur används alla samma insekticider som när man blir av med andra lökparasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som en förebyggande åtgärd mot tobakstrips, blötlägg löken i varmt vatten innan du planterar . Och 10 minuters "badning" av fröet vid en temperatur på 45 grader, och sedan sköljning i kallt vatten är tillräckligt för att förhindra att denna parasit kommer närmare kulturen senare. Stamnematoden är en annan liten lökälskande skadedjur . Om du märker att fjädern tjocknar, börjar bli gul och sackar, är detta fallet med tunna maskar som ser ut som en tråd. Det är mycket svårt att besegra dessa parasiter.

Faktum är att det bara finns en utväg: bli av med skadade buskar för att förhindra spridning av stamnematoder genom lökodlingen. För att inte hantera henne bör trädgårdsmästaren följa följande regler:

  • observera temperaturregimen i rummet när du förvarar lök för sådd (öka inte lufttemperaturen över 4 grader Celsius);
  • blöt plantorna i en lösning med salt innan du sår, medan vattnet ska vara varmt;
  • plantera inte lök på samma plats varje år, utan observera växtföljd;
  • glöm inte introduktionen av gödningsmedel med en kvävekomponent i jorden på lökbäddar.

Så snart gulhet visas på lökens fjädrar är det första steget att undersöka plantagerna för skadedjur. Ack, det är ofta de ovan nämnda skadliga varelserna som biter i fjädrarna eller (mindre ofta) i själva lökarna - och inte bara förstör den gröna massan, utan också äventyrar rovgrödan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Ja, för att löken ska växa bra måste den vattnas i tid, matas, sprutas vid rätt tidpunkt . Förresten, med kraftig gulning är det nästan omöjligt att rädda en fjäder, därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare vad som kan göras hemma på våren och sommaren för att bevara grön massa. Låt oss utse flera regler.

  • Först av allt du behöver observera växtföljd . Plantera lök väl efter baljväxter, pumpor, zucchini, gurkor.
  • Väldigt viktigt lagra sevok korrekt , och sanera det innan du planterar.
  • Bättre att plantera lök tidigt (plantorna i denna kultur är resistenta mot små frost), så att de hinner bli starkare till sommaren och stadigt uthärda invasioner av skadliga varelser.
  • Låt dig inte dras med vattning , löken kommer att kräva mer fukt i början av växtsäsongen, sedan vattna den sparsamt, utan fanatism.
  • Applicera aska regelbundet för utfodring … Det kan dock inte bara gödsla jorden utan också skapa skydd mot sjukdomar och skadedjur genom att damma eller späda askpulvret i vatten och sedan sprinkla kulturen.
  • Skapa bra luftning för växten - detta är förebyggande av svampsjukdomar, respektive visning och gulning av fjädern: lossa och täcka oftare.

När du observerar förebyggande åtgärder kommer du bara att se en naturlig gulning av löken i slutet av mognaden. Och du måste också ta hänsyn till att lökparasiter blir bärare av sjukdomar till andra växter intill lök, så var uppmärksam på omfattande förebyggande åtgärder. Det är bättre att förhindra uppkomsten av skadliga varelser och sjukdomar på webbplatsen. För att göra detta, på hösten, gräva försiktigt din trädgård (till hela djupet av bajonettspaden), bli av med växtrester. Fören kan returneras till samma plats först efter 4 år och inte tidigare.

Obligatoriskt krav - markdesinfektion … Om det inte finns några seriösa industriella föreningar till hands, gör det enkelt kopparsulfat, ta 1 msk. l. för 8-10 liter vatten.

Tja, om du fick möta skador måste du omedelbart eliminera foci av sjukdom eller infektion genom att bränna sådana växter.

Rekommenderad: