Hur Transplanteras En Yucca? Hur Man Transplanterar En "falsk Palm" Hemma Steg För Steg? Blomvård Efter Transplantation

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras En Yucca? Hur Man Transplanterar En "falsk Palm" Hemma Steg För Steg? Blomvård Efter Transplantation

Video: Hur Transplanteras En Yucca? Hur Man Transplanterar En
Video: Artificial date palm,artificial palm tree,from Guangzhou qingyuan landscape 2024, Maj
Hur Transplanteras En Yucca? Hur Man Transplanterar En "falsk Palm" Hemma Steg För Steg? Blomvård Efter Transplantation
Hur Transplanteras En Yucca? Hur Man Transplanterar En "falsk Palm" Hemma Steg För Steg? Blomvård Efter Transplantation
Anonim

Den vackra yucca -växten liknar mycket en sorglös tjej med en pigg svans. Och för att denna skönhet ska finnas kvar länge är det viktigt att ordentligt ta hand om den”falska handflatan”, att transplantera och mata i tid. Hur man gör detta är ämnet för dagens konversation.

Bild
Bild

Varför och när behöver du en transplantation?

Regelbunden transplantation är nödvändig för alla hemväxter. Det finns flera anledningar till detta.

Olämpligt underlag i en blomsterpott

Säljarna i butikerna rekommenderar själva, efter köpet, att transplantera växten till en annan jord och kruka.

Anledningen är i transportsubstratet - steril torv, som används för industriell blomodling.

Bild
Bild

Han behöver inte vattna. Hemma är det första vi gör att vattna en ny växt. Gradvis komprimeras torven, tillåter inte luft att passera, blir våt och blir en gynnsam miljö för svampens tillväxt. Yucca börjar ruttna. Rätt transplantation övervägs omedelbart efter köpet, oavsett årstid: efter köpet kan växten transplanteras även på vintern. Naturligtvis kommer detta att vara en stor stress för blomman, men senare kommer han att uppskatta denna oro.

Planttillväxt

Inte bara blommans luftdel växer, utan också rotsystemet. Med tiden blir rötterna trånga, detta leder till en avmattning av lövverkstillväxten och dess gulning. Dessutom, ju fler rötter i potten, desto mindre jord, dvs yucca har ingenstans att få näringsämnen. Vanligtvis transplanteras inomhus yucca under de två första åren i slutet av varje februari eller senare.

Nästa planerade transplantation är i det fjärde året av tillväxt, sedan i det sjätte. Vidare - en gång vart tredje år.

Bild
Bild

Hösten och vintern anses vara en ogynnsam tid för en planerad transplantation med omlastning av en jordrot . Varje gång potten tas flera centimeter större än den föregående. Vissa problem med en planerad transplantation kan uppstå om yuccan är stor. Men det här är problem med det fysiska planet - en tung jordklump med en palm måste försiktigt tas bort och överföras till en ny kruka. Resten av tekniken är densamma.

Återupplivning av växten efter sjukdom, frysning, förfall av rötter från överflöd

För att avgöra att växten är sjuk, kommer dess utseende att hjälpa. Stammen kommer sannolikt att berätta att rötterna har ruttnat - det kommer att börja falla. I en nödsituation och blomman fryser, kommer bladen att bli en hal gröt efter upptining. Detsamma blir stammen under barken. Metoden för transplantation beror på anledningen: om det finns skadedjur eller ruttna i jorden, är det lättare att föröka växten med friska sticklingar från stammen. Om yuccan frös uppifrån kan dess rötter förbli intakta, sedan skärs den ovanjordiska delen helt och rötterna lämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av kruka och jord

Yuccapotten är vald från keramik eller plast. Ju större handflata, desto svårare blir det att hantera den tunga keramikpannan. Men blomman är bekvämare i den, eftersom den värms upp jämnt och torkar ut. Varje ny behållare bör vara 3-4 cm större än rotjorden . Det rekommenderas att ta krukans höjd 2-2,5 gånger mer än bredden. Det viktigaste är att det finns dräneringshål. Det är en bra idé att köpa en automatbevattningsgryta som låter dig bestämma mängden fukt i underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer jordens sammansättning, glöm inte dräneringsblandningen. Detta kan vara kommersiellt tillgängligt perlit eller vermikulit. Men du kan leta efter trasigt tegel, fin expanderad lera, grov sand, grus på gården. Vissa odlare använder till och med bitar av frigolit. Det viktigaste är att det är ett inert material som inte behåller överflödigt vatten i grytan. När det gäller själva jorden finns det flera alternativ som är lämpliga för den "falska handflatan":

  • färdiglagad butiksjord för palmer eller dracaena;
  • för en mängd jord kan sand, perlit vulkanisk sten eller vermikulitmineral läggas till denna jord;
  • Blanda 7 delar universaljord med 3 delar sand;
  • blanda lövmark med sand, kompost och gräs i förhållandet 2: 2: 1: 2;
  • istället för kompost ökas mängden spad med en del.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Svaret på frågan "hur man transplanterar en yucca?" beror på varför det transplanteras. För att utföra proceduren korrekt hemma, kommer vi att försöka beskriva blomodlarnas åtgärder steg för steg, beroende på orsaken till att en blomma transplanteras.

Byte av kruka efter köp

En butiksgryta med en blomma placeras i ett djupt bassäng, en hink i 1 timme, så att vattnet täcker marken. Det är nödvändigt att skära av några nedre löv från växten så att toppen får mer näringsrik mat och det växer. Grytans botten, som ska vara något större än butiken, är täckt med ett dräneringsskikt på 3-4 cm . Häll 2-3 cm jord. Blomman tas mycket försiktigt ut och tvättas med butiksjorden, sköljs med rent vatten. Vid skador på rötterna kan växten vara sjuk under mycket lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet fördelas noggrant i en kruka och strös med jord på ett sådant sätt att stammen inte begravs mer än 2 cm. Jorden är lätt fuktad. Yucca placeras på en ljus plats utan direkt solljus och vattnas inte på två dagar. Rötterna når ut till vattnet och ankar i marken.

En behaglig temperatur för växten är 20-25 grader.

Regelbunden transplantation

Det hålls i april-maj. Jorden har spillts för att mjuka upp den. Vid behov passerar de längs väggarna med en vass kniv så att jorden lättare rör sig bort. Förbered en ny kruka på samma sätt som i det första fallet. Men blomman vidarebosätts med omlastningsmetoden, det vill säga tillsammans med en jordklump från en gammal kruka. Ny jord läggs på ovanpå och på sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växträddning

Det kan finnas 2 alternativ: samtidigt som man bevarar rötterna eller odlar sticklingar. Växten tas bort från krukan och rotsystemet kontrolleras noggrant. Om det finns misstanke om att roten är påverkad är det bättre att ta bort den. Snitt från sjuka rötter behandlas med krossat aktivt kol. En ny kruka måste förberedas för växten. Eftersom mycel är mycket sega, rekommenderas det inte att använda en gammal kruka. Ytterligare planteringsteknik är densamma: dränering, jord, blomma, jord. Yucca återfuktas inte på 3-4 dagar och skyddas från den ljusa solen.

Om rötterna har ruttnat helt, men kronan lever, förökas yucca vegetativt . Kronan eller stjälken skärs helt av med en vass kniv. Skärets höjd är 12-15 cm. Snittet behandlas med antibakteriella medel och placeras sedan i ett glas med sedimenterat vatten. Vatten tillsätts när det avdunstar. Snart kommer rötterna att dyka upp på snittet. Transplantation i marken utförs när rötternas längd är mer än 1 cm. Transplantationsreglerna är standard. Men det är absolut nödvändigt att vattna växten.

Bild
Bild

Ofta misstag

Vid transplantation gör blomsterodlare ofta misstag, på grund av vilka växten inte kan slå rot på länge eller dör. Här är de vanligaste.

  • Med den årliga planerade transplantationen avlägsnade de jorden helt från rötterna, därigenom kunde de skada rotsystemet, tvinga växten att vänja sig vid det nya substratet och bromsa tillväxten av yucca. Om jorden inte passar, kan växten dö.
  • Transplantationen utfördes under höst-vinterperioden, när palmen är i vila, ger inte nya löv. Här tvingades anläggningen att anpassa sig till nya förhållanden, vilket försvagade den.
  • Överdriven vattning är det vanligaste misstaget, som ibland orsakar irreparabel skada på blomman.
  • Otillräcklig belysning på grund av dåligt valt läge. Om lägenheten är mörk, tänds en bordslampa bredvid blomman.
  • Direkt solljus på bladen på en ung växt, vilket leder till brännskador och torkar ur jorden.
  • Topdressing samtidigt som transplantation tillåter inte växten att anpassa sig, istället för att rota, gör det att det omedelbart tar aktiva åtgärder för att odla antennen. Det är bäst att befrukta cirka 2 veckor efter transplantationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Hemma, med rätt vård, kan yucca växa upp till 2 meter. Samtidigt kräver det inte mycket ansträngning. Vattning utförs sällan, med en hastighet av 1 liter sedimenterat vatten per 5 liter jord. Vid en lufttemperatur på + 20 grader vattnas växten en gång i veckan, när det översta lagret av jorden torkar med 5 cm.

På vintern, under vilande period, minskar vattningen . En levande indikator på att växten har överskott av fukt - kanterna på bladen mörknade till bruna började ruttna. Det kan också hända eftersom växten sprutas. Detta är inte nödvändigt. Yucca älskar torr luft och solljus. Den kan stå i direkt solljus under en tid, men inte länge. Utan ljus blir bladen tunnare, bleka och slöa.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren och sommaren matas palmen var 14-21 dag . Av vad amatörblomsterodlare erbjuder kommer du knappast att vilja använda den hemma. För det är en blandning av humus och hästgödsel. Bra gödselmedel, naturligtvis, men för utomhus. Därför är det bättre att använda mat till butiker för palmer, prydnadsväxter.

Du kan inte mata yucca under sjukdomsperioden, liksom inom två veckor efter transplantationen. Och de som har yucca som växer hemma rekommenderas att försiktigt lossa matjorden och ta bort saltavlagringar.

Om den "falska handflatan" har tappat sin dekorativa effekt på grund av felaktig vård, kan den föryngras, återupplivas. Till exempel, under en växtsjukdom, brist på belysning, snurrade dess stammar. Situationen kan ändras på två sätt.

  1. Stick in en spaljé i grytan, som försiktigt räta, binda stammarna. Arbetet är mycket noggrant.
  2. Trimma stammar och låt nya, raka skott växa.

Beskärning görs i alla fall för att ge blomman en dekorativ form. Men efter det måste vattning och utfodring stoppas ett tag, eftersom växten inte spenderar dem på trimmade löv och skott. Skär stammen när den har en diameter på 6 cm eller mer så att den tål framtida belastningar. Efter bearbetning av snittet kommer tillväxten av stammen att sluta helt.

Bild
Bild

Växten beskärs tidigt på våren, i början av den aktiva tillväxtfasen. För detta används en vass kniv, som har behandlats med ren alkohol under en tid. Eftersom yucca är ett träd kommer det att krävas styrka och tålamod för att beskära. Snittet görs tillräckligt högt över marken och skär av stammen helt för att inte skada tillväxtpunkterna. Stammen ströks med krossat aktivt kol. Om allt görs korrekt, bör knopparna börja växa nära snittet efter 3 veckor.

Ett annat problem som en blomsterhandlare kan möta är skadedjur. I yucca är dessa bladätande skalbaggar, skalinsekter, falska vågar, larver, bladlöss, mjölkfiskar, thrips, växtätande kvalster. Alla skadedjur kan hanteras framgångsrikt i det första skedet av insekter . Därför måste du noggrant och regelbundet inspektera växten, torka av bladen med en fuktig trasa doppad i tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om insekter dyker upp måste växten sättas i karantän - ställ så långt som möjligt från alla andra blommor. Trots att varje skadedjur bekämpas på sitt eget sätt är principen densamma - insekticider eller folkmedicin för att bekämpa insekter. Om sprutningen inte hjälper, dör växten, då blir de av med den för att inte infektera andra blommor. I vissa fall, om växten har en hälsosam del (rot, stam, lateral process eller spets), skärs den försiktigt av och en ny växt odlas.

Rekommenderad: