Hur Transplanteras En Decembrist? Schlumberger -transplantation Hemma. I Vilken Kruka Kan Zygocactus Transplanteras? Blomvård

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras En Decembrist? Schlumberger -transplantation Hemma. I Vilken Kruka Kan Zygocactus Transplanteras? Blomvård

Video: Hur Transplanteras En Decembrist? Schlumberger -transplantation Hemma. I Vilken Kruka Kan Zygocactus Transplanteras? Blomvård
Video: Russian Empire | 1825 | Battle of Russian Line Infantry in Decembrist revolt 2024, Maj
Hur Transplanteras En Decembrist? Schlumberger -transplantation Hemma. I Vilken Kruka Kan Zygocactus Transplanteras? Blomvård
Hur Transplanteras En Decembrist? Schlumberger -transplantation Hemma. I Vilken Kruka Kan Zygocactus Transplanteras? Blomvård
Anonim

Att transplantera krukväxter innebär att flytta dem från en behållare till en annan, större i volym. Det finns ett antal skäl till varför en Decembrist -transplantation kan krävas. Blomman kan ha vuxit och behöver mer utrymme för att fortsätta utvecklas ordentligt, eller den kan ha utvecklat rotröta och måste byta jord och behållare omedelbart.

Bild
Bild

Vad är transplantationen till för?

Efter att ha köpt en Decembrist (jul) placerad i en liten behållare krävs en obligatorisk blomstertransplantation, men inte omedelbart, men efter ett tag, när växten kan acklimatisera sig. Det är viktigt att noga uppmärksamma denna process för att undvika skador. Ofta är Zygocactus eller Schlumberger alltför stressad när dess rotsystem störs.

Bild
Bild

För att det ska kunna växa utan problem i framtiden måste du ge det tillräckligt med utrymme i behållaren, placera det på ett bra ställe, säkerställa regelbunden vattning och med det dränering av hög kvalitet.

Det mest uppenbara tecknet på att det är dags att plantera om en växt är när rötterna dyker upp på markytan . De kommer ibland ur avloppet i botten av grytan. Om en blomma slutar växa eller saktar ner är det uppenbart att den har blivit trång och det finns inte mer utrymme för utveckling. I det här fallet är det dags att göra en transplantation. Efter köpet är det värt att vänta ett år innan potten ökar, det är hur lång tid det tar för granen att vänja sig vid de befintliga förhållandena.

Bild
Bild

Rätt tid

Om växten hämtas hem från trädgården är det tillåtet att anpassa sig till den nya miljön i ett par veckor före transplantation. Just nu är den i chock tills den vänjer sig vid det nya ljuset, temperaturen och luftfuktigheten. En ung, växande krukväxt bör transplanteras till en större kruka med färsk krukvandring en gång om året . Den bästa tiden är början på en period med aktiv tillväxt, som regel är det vår. Transplantationen av Decembrist, som blommade på vintern, utförs tidigt på hösten, efter en vilande period.

Bild
Bild

Vuxna växter kan transplanteras en gång vart tredje år, och redan tillräckligt stora, som har nått sin maximala tillväxt, vart femte år. Den angivna perioden är den säkraste och ger de bästa förutsättningarna. Försök inte att överföra växten på sommardagar.

Den bästa tiden att göra detta är i slutet av dagen, när solen är mindre aktiv.

Kan du transplantera under blomningen?

Med god omsorg kommer Schlumberger säkert att blomma i december, därav dess andra namn - "Decembrist". Oavsett hur försiktig uppfödaren är, utsätts en blomma i alla åldrar för stress vid transplantation.

Bild
Bild

Det är omöjligt att förhindra några av konsekvenserna av proceduren:

  • bladbränning från rotsystemets minskade storlek;
  • vissnande av grenar;
  • växten kan fälla knoppar, knoppar och blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att minimera de skadliga effekterna måste du säkerställa god dränering, välja rätt plats som passar blommans behov, ta hänsyn till mängden sol . Du måste förstå att Decembrist är särskilt mottaglig för påverkan under blomningen. Hans första reaktion är frigörelse från onödig belastning för att anpassa sig, alla knoppar kommer helt enkelt att falla av. Om uppfödaren är redo att donera blommor finns det inga begränsningar under denna period för överföring till en ny behållare, annars rekommenderas det inte att utföra proceduren.

Bild
Bild

Det finns ingen anledning att byta behållare före blomningen, för i detta fall kommer Decembrist helt enkelt inte att ta upp knopparna. Om du gör en transplantation, senast två månader före den förväntade blomningen.

Urval av kruka och jord

Vid transplantation måste du välja en ny behållare och använda färsk jord, eftersom den gamla sannolikt är saltad och inte är lämplig för ytterligare odling av Decembrist. Den nya krukan ska inte vara mer än 2 centimeter bredare än den gamla och lika mycket djupare. Detta utrymme kommer att räcka i ett år så att blomman aktivt kan växa och växa rotsystemet. Behållaren kan vara gjord av plast eller lera, det viktigaste är att det finns dräneringshål i botten.

Bild
Bild

En för stor behållare rymmer mycket vatten, vilket kan orsaka rotröta . I en liten Decembrist kommer att sluta växa. Innan du planterar om växten måste du desinficera krukan genom att blötlägga den i en lösning av 1 del klorblekmedel och 9 delar vatten. Därefter måste behållaren sköljas väl med rent vatten.

När det gäller jorden ställs särskilda krav på den: den ska vara lätt, näringsrik, sur (med ett pH på 5, 5-6). Dränering av hög kvalitet är en förutsättning för att hålla de flesta inomhusväxter, och Decembrist var inget undantag. Om jorden köps färdig, är det bäst att köpa en universal typ av jord och specialiserad för kaktusar, och sedan blanda dem i ett förhållande 1: 1. Om du bara använder en typ av jord kommer blomman att sakna näringsämnen.

Bild
Bild

Växten är mycket mottaglig för bakterie- och svampinfektioner, så jorden ska vara måttligt fuktig, helst lös. Som dränering kan du använda:

  • småsten;
  • vitmossa;
  • krossad sten;
  • skärvor av lera;
  • grus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt material måste desinficeras före användning. Dessa material hjälper inte bara att tillhandahålla högkvalitativa villkor för odling av Decembrist, utan också att rensa jorden från salter.

En liten bit skum ger ytterligare skydd åt rötterna från hypotermi, men det kan inte användas i stora mängder, eftersom det kommer att innehålla vatten, inte låta det passera. Tillsatser som perlit och vermikulit är inte mindre efterfrågade som dränering. Eventuell dränering ska vara en tredjedel av den tillgängliga volymen i behållaren.

Bild
Bild

Du kan också göra krukväxter själv, det finns flera recept på detta . En jord gjord av blandad i lika stora mängder bladjord, grov sand, torv och kol är utmärkt. Skadar inte gräs eller humus, vilket kommer att vara en utmärkt näringsbas. I en annan utföringsform samlas jorden som är idealisk för en blomma från en del av bördig jord, samma mängd sand och två delar torv. Perlite ger komposten löshet.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

För att ordentligt transplantera en blomma hemma bör du fortsätta i den sekvens som rekommenderas av proffs. Faktum är att transplantera krukväxter är en enkel process, du behöver bara vara mycket försiktig med rotsystemet, eftersom alla dess fina hårstrån är ansvariga för att absorbera fukt och näringsämnen.

Steg-för-steg-processen är följande

  • Ta först bort växten från krukan.
  • Kontrollera rötterna. Om de är för koncentrerade i den nedre delen, skadade av sjukdom, är det värt att beskära.
  • Först avlägsnas jorden lätt med fingrarna, sedan tvättas den gamla jorden bort under rinnande varmt vatten. Nu kan du se var rötterna lever och är användbara för växten, och var de är döda.
  • Därefter förbereds en ny behållare, i detta skede bör den redan desinficeras. Dränering och ett litet lager jord bör finnas. Växten ska sitta inne i behållaren så att bladen inte vidrör marken och ligger en centimeter över behållarens kant.
  • Marken runt växten pressas lätt med händerna, vilket tar bort luftfickor.
  • Vattning sker omedelbart och i stora mängder lämnas behållaren så att glaset är överskott av vatten. Topdressing görs inte, eftersom det kommer att orsaka en extra belastning, vilket är skadligt för blomman vid stress.
Bild
Bild

Foderrötterna är små och känsliga och måste hanteras med största försiktighet vid transplantation av inomhusväxter. De kan dö om de utsätts för luft för länge, så en frisk blomma bör inte hållas länge utan jord. Tillståndet för en växt före transplantation, inklusive hur länge den har bott på sin nuvarande plats, kan ha stor inverkan på dess framtida välbefinnande.

Bild
Bild

Det finns fem viktiga tips för en framgångsrik Decembrist -transplantation

  • Växten bör planteras om medan den fortfarande är vilande, när blommorna redan har fallit, eller på hösten, när det inte finns några knoppar ännu.
  • Du måste titta på vilken blomma som köps i plantskolan. Du bör inte ta en planta som är sjuk, som inte klarar en transplantation. Du kan ta reda på dess tillstånd genom skottens färg, slöhet och närvaron av en ojämn färg.
  • Omedelbart efter transplantationen kan det vara frestande att ge växten en tillväxtförstärkare, men var försiktig. Om rötterna har skadats behöver de tid att växa och få styrka. Om blomman plötsligt börjar växa snabbare behöver den mer vatten, vid det här laget är rotsystemet inte tillräckligt utvecklat för att stödja en stor buske.
  • Vissa människor tror att beskärning av en blomma kommer att vara fördelaktigt, i själva verket förvärrar det bara plantans tillstånd, så du kan inte ympa den, nypa bort överflödiga skott, såvida de inte skadas av en sjukdom, och ett sådant förfarande är inte extremt mäta.
Bild
Bild

Vård

Den nytransplanterade Decembrist behöver mycket uppmärksamhet, du måste ta hand om det mer noggrant först tills blomman klarar av stress.

Ytterligare oro ligger i följande punkter

  • Utsätt inte blomman för direkt solljus direkt, eftersom de kan ha en skadlig effekt på hälsan och försvaga växten ännu mer.
  • Marken måste fuktas jämnt, men inte hållas fuktig. Om det blev uppenbart att bladen och skotten har blivit slöa betyder det att Decembrist har brist på fukt, om de blir gula är det för mycket vatten.
  • Aldrig befrukta en transplanterad växt, dess rötter är skadade och kan drabbas av brännskador. Det är värt att vänta en månad, då blir rotsystemet starkare.
  • Omgivningstemperaturen där blomman kommer att ligga bör ligga i intervallet från 16 till 18 ° C på vintern; på sommaren är det mest bekväma intervallet från 23 till 26 ° C. När det gäller luftfuktigheten är det bättre att det ligger i intervallet 50 till 70%. Du kan spraya växten en gång i veckan från en sprayflaska, han gillar den här proceduren, men du bör definitivt ta en varm vätska.
  • Om Decembrist står på fönstret är det bättre att då och då vända det mot solen i olika riktningar då och då. Ljuset behöver inte vara direkt, spridda solstrålar är mycket mer användbara.
  • Efter godkänt förfarande för acklimatisering kan gödningsmedel appliceras två gånger i månaden, i en mindre dos än vad som anges på förpackningen. De mest lämpliga är färdiga blandningar som aktivt används för kaktusar. Torrt gödningsmedel appliceras uteslutande på våt mark, annars kan rötterna lätt brännas.

Rekommenderad: