Anthuriumtransplantation Hemma: Hur Man Transplanterar En Blomma "manlig Lycka" Efter Köpet? Anthurium -vård Efter Transplantation Steg För Steg

Innehållsförteckning:

Video: Anthuriumtransplantation Hemma: Hur Man Transplanterar En Blomma "manlig Lycka" Efter Köpet? Anthurium -vård Efter Transplantation Steg För Steg

Video: Anthuriumtransplantation Hemma: Hur Man Transplanterar En Blomma
Video: "Jag gör vad som helst för att finna donatorn" - Malou Efter tio (TV4) 2024, April
Anthuriumtransplantation Hemma: Hur Man Transplanterar En Blomma "manlig Lycka" Efter Köpet? Anthurium -vård Efter Transplantation Steg För Steg
Anthuriumtransplantation Hemma: Hur Man Transplanterar En Blomma "manlig Lycka" Efter Köpet? Anthurium -vård Efter Transplantation Steg För Steg
Anonim

Anthurium, som också kallas blomman "Människans lycka", är en otroligt vacker växt som har blivit utbredd inom inomhusodling. Trots det faktum att denna nyckfulla representant för världen av exotisk flora ställer många krav på villkoren för dess underhåll, behandlar växtuppfödare honom med särskild oro. Så det är känt att anthurium är mycket känslig för transplantation, om reglerna inte följs kan de bli sjuka och till och med dö. Vilka förutsättningar bör en blomsterhandlare ge, som planerar att transplantera sitt exotiska husdjur snart? Hur utförs denna procedur korrekt?

Bild
Bild

Vad är transplantationen till för?

Då och då kräver absolut alla växter transplantation. Anthurium, som representant för tropikerna och subtropenas värld, ställer ökade krav, inte bara på att denna procedur är korrekt, utan också på att dess genomförande är korrekt. En misslyckad tid för transplantation, olämplig jord eller kruka - dessa och många andra faktorer kan provocera vissnande och till och med dö av en exotisk.

Bild
Bild

Vanligtvis behöver anthurium transplantation på grund av följande skäl:

  • rotkulan har vuxit ur jordklotets volym;
  • felaktigt utvalt substrat;
  • utarmning av jorden;
  • sjukdom och skadedjur.
Bild
Bild

Dessutom kräver nyförvärvade växter som genomgått hemkarantän, vilket innebär tillfällig isolering från andra inomhusblommor, också transplantationer.

Bild
Bild

Vissa uppfödare rekommenderar att man planterar om butiksköpta anthurium inom 3-5 dagar efter köpet eller lite senare.

Alla prydnadsväxter som köps från blomsterbutiker behöver en transplantation för att ersätta butiksunderlaget. Detta beror på det faktum att säljare av inomhusväxter oftast använder ett billigt och till och med lågkvalitativt substrat, vilket gör att blommor kan överleva transport och behålla ett presentabelt utseende i fönstret fram till köpet.

Lagersubstrat har en hög densitet, dåligt permeabel luft och fukt . För anthurium med luftrötter är sådana substrat kategoriskt olämpliga. Dessutom kännetecknas butiksjordblandningar av en låg fuktkapacitet, vilket resulterar i att växter ofta lider av ett fuktunderskott. Med tanke på alla dessa faktorer måste exotiska växter som köps i butiken, efter karantänperiodens utgång, transplanteras till bra näringsjord.

Bild
Bild

En transplantation är också nödvändig när plantans ålder kräver det . Så unga anthurium, som aktivt utvecklas och växer, bör transplanteras varje år när de växer upp. Mer mogna exemplar rekommenderas att transplanteras en gång vartannat till fjärde år. Vid transplantation av vuxna växter kombineras proceduren med föryngring, vilket stimulerar bildandet av nytt ungt lövverk.

Hur avgör man om det behövs?

Ett antal objektiva, visuellt identifierbara tecken gör det möjligt att avgöra att en nyckfull exotisk behöver en transplantation. Svårighetsgraden av dessa tecken beror på arten och egenskaperna hos anledningen till vilken växten kräver en förändring av underlaget och kruka.

Rotklumpen har blivit större än substratkoma

Om växtens rotsystem har vuxit ur den befintliga krukans volym och som ett resultat av den jordiska koma kommer den att bryta ut ur behållaren. I detta fall kommer anturiums luftrötter att börja gro ovanför substratets yta och strävar efter att gå utanför krukan. Mycket ofta, med en stark tillväxt av rotsystemet, kan enskilda rötter ses tränga igenom dräneringshålen i botten av tanken. Alla dessa tecken är signaler för en brådskande växttransplantation.

Bild
Bild

Felaktigt valt underlag

Anthuriums exotiska ursprung avgör deras ökade krav på substratets sammansättning och kvalitet. Luftrötterna hos dessa exotiska tål inte tunga, täta jordar och jordar med hög lerhalt. Fruktbar trädgårdsjord och universaljord, till vilken många inomhusväxter är mycket fördelaktiga, är inte lämpliga för dem.

Bild
Bild

För tät jord i krukan pressar växtens rötter och stör dess ämnesomsättning och vitala processer. Som ett resultat får anthurium ett trögt och smärtsamt utseende och dör sedan helt.

Det faktum att det använda substratet inte är lämpligt för det mjuka exotiska bevisas av dess gradvisa vissning, tillsammans med gulning och torkning av bladen.

Markutarmning

Om en tillräckligt lång tid har gått sedan den senaste transplantationen (mer än 1-3 år) är utarmning av jordblandningen inte uteslutet. Varje växt - särskilt en som utvecklas aktivt - hämtar styrka för sin tillväxt från substratets resurser. Ju mer intensivt blomman utvecklas, desto snabbare utarmas dess jordblandning och blir oanvändbar.

Bild
Bild

Det faktum att underlaget helt har uttömt sin tillgång på näringsresurser bevisas av ett plötsligt stopp i växternas utveckling och utveckling . Samtidigt kan den behålla den glansiga glansen och den vackra formen på dess lövverk, men anthurium kommer inte att bilda nya stjälkar, löv och blommor. Även utarmningen av jordblandningen indikeras av ett sådant tecken där de exotiska unga bladen inte kan få samma storlek som de gamla. Detta indikerar att växten saknar resurser för att förstora ungt lövverk samtidigt som det stöder gamla och mogna blad.

Sjukdomar och skador av skadedjur

Om en exotisk växt har lidit av patogena bakterier eller svampar, eller har angripits av skadedjur, kan den transplanteras under vilken säsong som helst. En nödtransplantation i det här fallet gör att du kan bevara en känslig exotisk, även om den har skadats hårt. Fördröjning vid transplantation och bearbetning av ett sjukt anthurium här är fullt av dess död och infektion av friska växter i närheten.

Bild
Bild

Dessutom krävs transplantation för anthurium vid bildande av en konstig plack på ytan av substratet . Dessa kan vara klumpiga smutsiga gråa eller smutsiga gula formationer, en fluffig grågrön beläggning eller markeringar med en mörkbrun eller svart färg. Om markblandningens yta i en kruka med anthurium började bli täckt av misstänkta tillväxter eller plack, är det nödvändigt att omedelbart transplantera växten och byta ut substratet.

Bild
Bild

I det här fallet desinficeras den infekterade behållaren noggrant eller ersätts med en ny kruka.

Träning

Innan du planterar om några inomhusväxter måste du noggrant förbereda dig. I detta skede bör gröna husdjur skapas vissa villkor för förvar och beväpnade med nödvändig utrustning och material.

Av de material och verktyg som krävs för att transplantera anthurium behöver du:

  • nytt underlag;
  • ny kruka;
  • ett bassäng för att hälla överflödig jord;
  • tidningar eller oljeduk;
  • hjälpmedel: en spatel för inomhusblommor, en träpinne för utjämning av underlaget, en vattenkanna med sedimenterat vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I fallet då växten transplanteras på grund av krukans lilla storlek är det nödvändigt att köpa en ny och rymligare behållare . Det är viktigt att se till att diametern och höjden på den nya krukan är 3-4 centimeter större än samma parametrar för den tidigare behållaren. Det är att föredra att den nya krukan är gjord av plast eller keramik.

Bild
Bild

I vissa fall måste växter transplanteras till en mindre behållare. Om anthurium växer i en kruka som är för rymlig och bred, har de kanske inte tillräckligt med styrka för att behärska hela jordkoman.

Som ett resultat av detta kommer vatten att börja ackumuleras i substratet, vilket med tiden kommer att leda till ruttnande av rötterna och växtens död.

Desinficera den nya krukan innan du planterar och se till att det finns dräneringshål i krukans botten. Om det inte finns några, görs de oberoende av varandra med hjälp av en het spik eller en tunn borr.

Bild
Bild

När du planerar en anthuriumtransplantation är det också nödvändigt att förbereda ett nytt näringssubstrat. Den ska vara lös, fuktig och andas. Det är att föredra att den innehåller följande komponenter:

  • torva;
  • torv;
  • hackad tallbark;
  • vitmossa;
  • lövhumus;
  • sand;
  • träkol;
  • vermikulit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Om det inte är möjligt att köpa en färdig jordblandning för representanter för aroidfamiljen, som inkluderar anthurium, kan du förbereda den själv. För att göra detta är det nödvändigt att blanda ångad torv, grov sand och lövjord, taget i lika stora proportioner. En del barrträd bör tillsättas till den resulterande jordblandningen. Den kan tas från en tallskog genom att ta bort markjorden under träden. I detta fall bör jorden också utsättas för värmebehandling - ångning.

När du förbereder dig för en transplantation måste du också köpa dränering av hög kvalitet . För nyckfulla anthurium är dräneringen av substratet mycket viktigt, vilket säkerställer full cirkulation av luft och fukt. Som dränering använder blomsterodlare vanligtvis krossad expanderad lera, fint grus, småsten, tegelstenar.

Bild
Bild

Hur transplanteras korrekt?

Den bästa tiden att transplantera dessa underbara representanter för den tropiska floravärlden är våren. Sommaren anses vara en mindre gynnsam period.

Florister rekommenderar inte omplantering av växter på hösten och vintern . Trots att anthurium praktiskt taget inte har någon vilande period anses vintersäsongen vara svår för dem. Om vid denna tid på året transporteras nyckfulla exotiska växter från en kruka till en annan, kommer de att behöva mycket energi för att återställa och anpassa sig.

Det är möjligt att transplantera ett friskt anthurium hemma med hjälp av "omlastning" -metoden. Denna metod innebär att plantan, tillsammans med en jordklump, tas bort från en gammal kruka och planteras i en ny behållare. Samtidigt rensas inte rötterna från den vidhäftade jordblandningen.

Bild
Bild

I det fall anthurium är föremål för transplantation, som har lidit av sjukdomar eller skadedjur, rengörs dess rötter efter extraktion från substratet. För att desinficera rotklumpen från patogener eller parasiter används en lösning av kaliumpermanganat.

Följden av åtgärder som måste utföras steg för steg under transplantation är följande:

  • före plantering fuktas substratet i en gammal kruka med anthurium rikligt;
  • ta försiktigt blomman vid stjälkarna (närmare rötterna);
  • ta försiktigt bort växten tillsammans med en jordklump;
  • noggrant undersöka rötterna för skador, spår av sjukdomar och skadedjur.
Bild
Bild

Om växtens rötter är intakta och ser friska ut, transplanteras anthurium i en ny behållare. I det fall undersökningen avslöjar skador eller tecken på sjukdom eller angrepp av skadedjur, tas sjuka och ruttna rötter bort och friska behandlas med Fitolavin.

Innan växten placeras i en ny kruka placeras ett dräneringsskikt på behållarens botten . Substratet hälls över dräneringsskiktet - så att krukan fylls med ungefär en tredjedel. Sedan, med fokus på mitten av behållaren, placeras växten i krukan. I detta skede måste du se till att stjälkarna ligger i mitten av krukan.

Bild
Bild

Sedan börjar de noggrant fylla grytan med underlaget. För stora fraktioner (fragment av tallbark, torv, torv) trycks försiktigt med en tunn pinne och försöker att inte röra de sköra rötterna. För en jämnare fördelning av underlaget i grytan rekommenderas att man lätt knackar på dess väggar medan man fyller i jordblandningen.

I slutet av transplantationen tampas ytan på substratet och krossar det lätt med fingrarna. Alltför stora ansträngningar bör inte göras i detta fall.

Efter köpet

Växter som nyligen köpts i affären transplanteras inte omedelbart. Under en tid bör nya anthuriums hållas isolerade från andra inomhusblommor. Under karantänperioden kommer det att vara möjligt att kontrollera blommans hälsa, med undantag för sannolikheten för infektion av skadedjur eller patogener. Karantänens varaktighet kan variera från några dagar till 2-3 veckor. Efter karantän transplanteras växten till en ny kruka med ett färskt näringssubstrat som utför alla ovanstående steg.

Bild
Bild

Under blomningen

Nybörjarträdare är försiktiga med att plantera om Man's Happiness -blomman under blomningen. Erfarna växtförädlare hävdar att för all sin nyckfullhet tolererar blommande anthuriums detta förfarande ganska lugnt. Ändå är det bättre att inte störa växterna i onödan under blomningen. Vid den här tiden lägger de mycket energi på bildandet av knoppar och blommor. En transplantation, å andra sidan, kan distrahera exotiska växter från blomning, vilket tvingar dem att rikta sina tillgängliga resurser till anpassning och återhämtning.

Bild
Bild

Vård efter proceduren

Efter transplantation bör växten vårdas mer noggrant än vanligt. För närvarande behöver anthurium sparsamma villkor för internering, så att de kan återhämta sig snabbare. För att underlätta anpassningen av skonsamma exotiska ämnen efter transplantation, bör följande uppmärksamhet ägnas åt följande vårdnyanser:

  • vattning;
  • toppdressing;
  • optimal belysning;
  • lämplig lufttemperatur;
  • lämplig luftfuktighet.
Bild
Bild

Vattning

Vattna den transplanterade växten måste vara mycket försiktig. Praktiken visar att även vid den mest noggranna transplantationen skadas ofta de bräckliga rötterna hos anthuriums och blir mer känsliga för konventionella procedurer.

Vattning av de transplanterade exotikerna krävs med sedimenterat eller filtrerat vatten. Dess temperatur kan vara något högre än vid vanlig vattning.

Vattning rekommenderas rikligare än vanligt, men vattnet ska inte stagnera i krukan. Om vatten samlas i en kruka eller sump måste överskottet tömmas. Behovet av alternativ vattning bestäms baserat på tillståndet i jordkoma. Om underlaget är torrt ovanpå måste du vattna växten.

Bild
Bild

Toppdressing

Under den första månaden efter transplantationen ska matningen överges. Om anthuriumets rötter skadas under proceduren kan utfodring förvärra deras tillstånd. Dessutom finns det inget behov av befruktning efter transplantation, och av den anledningen att det finns tillräckligt med näringsämnen i det nya substratet.

Bild
Bild

Optimal belysning

Efter transplantationen behöver växten mycket mjukt och diffust ljus. Dålig belysning, som direkt solljus, är smärtsamt för dessa känsliga exotiker. Det är bäst att placera anthuriumkrukor på fönster i öster eller väster om huset. Om det saknas naturligt ljus bör blommor belysas med en fytolampa eller lysrör.

Bild
Bild

Lufttemperatur

Anthuriums exotiska ursprung bestämmer deras ökade krav på omgivningstemperaturen. Växter kommer att återhämta sig snabbare efter transplantation om temperaturen i rummet där de växer hålls vid en stabil temperatur på 25 °. På vintern kan temperaturen sänkas något. Skarpa temperaturförändringar bör inte tillåtas, eftersom de är destruktiva för tropiska växter.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Tropen och subtropen, som är den naturliga livsmiljön för anthuriums, kännetecknas av hög luftfuktighet. Efter transplantationen kommer dessa exotiska växter att kunna anpassa sig och återhämta sig snabbare om luften i rummet är mättad med fukt. Du kan klara denna uppgift med en hushållsfuktare. Om det inte finns någon sådan enhet bör en bred panna eller behållare med vatten installeras bredvid anthuriums. Regelbunden sprutning med varmt, avbrutet vatten gör det möjligt att bibehålla optimal luftfuktighet.

Bild
Bild

Dessa behandlingar behandlas med exotiska växter med stor fördel.

Rekommenderad: